Distinsi oaspeti,
„Friendship is like wine-the older the better.” Acest vechi proverb chinezesc descrie foarte bine relatiile dintre tarile noastre, care desi aflate la mii de kilometri distanta au reusit sa stabileasca legaturi de prietenie, profunde si durabile.
Este o deosebita onoare pentru mine sa fiu gazda acestui eveniment si sa ma adresez dumneavoastra, in deschiderea lucrarilor, urandu-va un calduros bun venit.
Organizarea Forumului din această dimineata, urmat de mai multe Seminarii ce se desfasoara in paralel referitor la agricultura, infrastructura, energie, turism, informatica si comunicatii raspunde unui deziderat major si actual, acela al realizarii unui fructuos schimb de informatii intre specialisti, furnizori de echipamente si tehnologii, experti din cercetare si dezvoltare, reprezentanti ai autoritatilor si posibili investitori in domeniu.
In calitate de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale imi face o deosebita placere sa fiu alaturi de partenerii din Republica Populara Chineza si din tarile central si est europene, avand in vedere rolul pe care il putem juca de decidenti in dinamizarea relatiilor, pentru a oferi sprijin si solutii in crearea unui mediu favorabil proiectelor si programelor pe care cu totii le dorim realizate cat mai curand.
Imi exprim convingerea ca impreuna, astazi, vom reusi sa consolidam relatiile noastre printr-o mai buna cunoastere care sa conduca la cresterea nivelul investitiilor si a volumului schimburilor comerciale in domeniul agro-alimentar.
Acest eveniment il consider o consolidare a unei temelii de mult incepute. Parteneriatele existente pot fi imbunatatite si prin organizarea Seminarului am mizat pe implicarea directa a tuturor celor prezenti, astfel incat proiectele pe care le vom lua in calcul sa aiba o mai mare greutate si vizibilitate pentru toate tarile reprezentate aici.
Formatul de cooperare China – Europa Centrala si de Est, in paralel cu cadrul de cooperare strategica Uniunea Europeana – China si Dialogul la Nivel Inalt UE-China pentru Inovare reprezinta instrumente importante de valorificare a oportunitatilor de promovare a intereselor economice reciproce.
Agricultura pentru noi toti cei prezenti reprezinta o prioritate si este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem astazi si pe care trebuie sa o dezvoltam. Va felicit, pe aceasta cale, distinsi oaspeti, pentru ceea ce ati produs, pentru ceea ce produceti si ma bucur pentru succesele pe care le inregistrati pe plan intern si pe piata internationala.
Desi contextul economic mondial este deosebit de complex, relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est sunt bune, dar nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica.
Prin dezbaterile de astazi vizam intensificarea investitiilor si facilitarea accesului companiilor europene pe piata chineza, in scopul reducerii deficitului comercial si, implicit, stimularea dezvoltarii economiilor noastre.
Mi-ar face o deosebita placere ca reuniunea gazduita la Bucuresti sa ofere solutii dorintelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atat pe verticala dar si pe orizontala a multor altor activitati conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de munca si construirea unui mediu rural modern.
Imi face o deosebita placere in acest context sa remarc indelungata traditie a relatiilor dintre Romania si China, primele contacte oficiale romano-chineze inregistrandu-se in anul 1880, la Paris, intre Mihail Kogalniceanu si reprezentantul Chinei in capitala Frantei.
De aceea am tinut sa particip, in primul meu mandat de ministru al agriculturii, in anul 2012, la cea de a saptea editie a Forumului pentru Comert cu Produse agricole si cooperare economica dintre China si statele din Europa Centrala si de Est.
Romania a facut pasi importanti pentru a fructifica potentialul de cooperare cu Republica Populara Chineza. Am incurajat participarea agentilor economici din Romania la targurile organizate in China, iar in anul 2013, la Expozitia Agroalimentara de la Hefei, pentru prima oara companii din tara noastra au expus produse si au sustinut prezentari.
Asa cum am remarcat si in vizita mea oficiala in China, schimburile noastre comerciale sunt inca departe de a fructifica potentialul de cooperare. Interesul comun de a creste exporturile noastre de produse agricole si animaliere s-a concretizat recent.
Cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea in cursul anului 2013 a Protocolului privind carantina si cerintele de sanatate pentru carnea de porc congelata destinata exportului din Romania in China si a Protocolului privind cerintele pentru bovine de reproductie destinate exportului din Romania in Republica Populara Chineza, ce constituie suportul pentru comertul cu produse de origine animala. Practic, prin activitatile realizate in 2012 si 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse intre Romania si China, anterior anului 1989 neexistand conditii favorabile, iar dupa acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale.
Aşs cum a remarcat in interventia de ieri, Excelenta Sa, Prim – ministrul R.P. Chineze, piata chineza este de asemenea interesata de cresterea investitiilor in agricultura romaneasca si de importul de ovine din tara noastra, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matca apreciind ca potential pentru export un numar de 4-5 milioane capete.
Doresc sa remarc programele de promovare a vinului romanesc în China care au fost incununate de succes. Romania produce vinuri de calitate superioara, recunoscute prin distinctiile primite la nivel mondial, o incununare a acestor merite fiind găaduirea in acest an al Congresului Organizatiei Mondiale a Vinului.
In acest nou climat, doresc sa va confirm sustinerea noastra in continuare a actiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vita si de porc. Trebuie remarcata productia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grau, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaica 1 milion tone care reprezinta o buna oportunitate pentru disponibilitati la export avand in vedere consumul nostru intern de circa jumatate din productia obtinuta.
In ultima perioada, Romania a inregistrat o crestere a vizibilităţii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, atat datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri dar si de statutul de membru al UE. Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare.
R.P. Chineză ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import).
Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.
Reusita evenimentului de azi depinde de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte. Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la realizarea de parteneriate concrete.
Salut prezenta a peste 250 de participanti, oaspeti de inalt rang si companii cu renume in domeniul lor de activitate, actori necesari in concretizarea cresterii schimburilor comerciale si accesarii proiectelor de investitii.
Reprezentantii R.P Chineze in numar de 40, confirma importanta acordata intalnirii noastre si determinarea acestora in identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrala si de Est.
Am convingerea ca oaspetii nostri vor avea multe lucruri de impartasit, din experienta si abordarea fiecaruia putand fi puse in valoare proiecte care sa fie reciproc avantajoase si sa sustina dezvoltarea economica din tarile noastre.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>