Discursul Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin la Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est.

DC china 580x435 scaled cropp resize

Distinsi oaspeti,

Friendship is like wine-the older the better.” Acest vechi proverb chinezesc descrie foarte bine relatiile dintre tarile noastre, care desi aflate la mii de kilometri distanta au reusit sa stabileasca legaturi de prietenie, profunde si durabile.

Este o deosebita onoare pentru mine sa fiu gazda acestui eveniment si sa ma adresez dumneavoastra, in deschiderea lucrarilor, urandu-va un calduros bun venit.

Organizarea Forumului din această dimineata, urmat de mai multe Seminarii ce se desfasoara in paralel referitor la agricultura, infrastructura, energie, turism, informatica si comunicatii raspunde unui deziderat major si actual, acela al realizarii unui fructuos schimb de informatii intre specialisti, furnizori de echipamente si tehnologii, experti din cercetare si dezvoltare, reprezentanti ai autoritatilor si posibili investitori in domeniu.

In calitate de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale imi face o deosebita placere sa fiu alaturi de partenerii din Republica Populara Chineza si din tarile central si est europene, avand in vedere rolul pe care il putem juca de decidenti in dinamizarea relatiilor, pentru a oferi sprijin si solutii in crearea unui mediu favorabil proiectelor si programelor pe care cu totii le dorim realizate cat mai curand.

Imi exprim convingerea ca impreuna, astazi, vom reusi sa consolidam relatiile noastre printr-o mai buna cunoastere care sa conduca la cresterea nivelul investitiilor si a volumului schimburilor comerciale in domeniul agro-alimentar.

Acest eveniment il consider o consolidare a unei temelii de mult incepute. Parteneriatele existente pot fi imbunatatite si prin organizarea Seminarului am mizat pe implicarea directa a tuturor celor prezenti, astfel incat proiectele pe care le vom lua in calcul sa aiba o mai mare greutate si vizibilitate pentru toate tarile reprezentate aici.

Formatul de cooperare China – Europa Centrala si de Est, in paralel cu cadrul de cooperare strategica Uniunea Europeana – China si Dialogul la Nivel Inalt UE-China pentru Inovare reprezinta instrumente importante de valorificare a oportunitatilor de promovare a intereselor economice reciproce.

Agricultura pentru noi toti cei prezenti reprezinta o prioritate si este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem astazi si pe care trebuie sa o dezvoltam. Va felicit, pe aceasta cale, distinsi oaspeti, pentru ceea ce ati produs, pentru ceea ce produceti si ma bucur pentru succesele pe care le inregistrati pe plan intern si pe piata internationala.

Desi contextul economic mondial este deosebit de complex, relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est sunt bune, dar nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica.

Prin dezbaterile de astazi vizam intensificarea investitiilor si facilitarea accesului companiilor europene pe piata chineza, in scopul reducerii deficitului comercial si, implicit, stimularea dezvoltarii economiilor noastre.

Mi-ar face o deosebita placere ca reuniunea gazduita la Bucuresti sa ofere solutii dorintelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atat pe verticala dar si pe orizontala a multor altor activitati conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de munca si construirea unui mediu rural modern.

Imi face o deosebita placere in acest context sa remarc indelungata traditie a relatiilor dintre Romania si China, primele contacte oficiale romano-chineze inregistrandu-se in anul 1880, la Paris, intre Mihail Kogalniceanu si reprezentantul Chinei in capitala Frantei.

De aceea am tinut sa particip, in primul meu mandat de ministru al agriculturii, in anul 2012, la cea de a saptea editie a Forumului pentru Comert cu Produse agricole si cooperare economica dintre China si statele din Europa Centrala si de Est.

Romania a facut pasi importanti pentru a fructifica potentialul de cooperare cu Republica Populara Chineza. Am incurajat participarea agentilor economici din Romania la targurile organizate in China, iar in anul 2013, la Expozitia Agroalimentara de la Hefei, pentru prima oara companii din tara noastra au expus produse si au sustinut prezentari.

Asa cum am remarcat si in vizita mea oficiala in China, schimburile noastre comerciale sunt inca departe de a fructifica potentialul de cooperare. Interesul comun de a creste exporturile noastre de produse agricole si animaliere s-a concretizat recent.

Cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea in cursul anului 2013 a Protocolului privind carantina si cerintele de sanatate pentru carnea de porc congelata destinata exportului din Romania in China si a Protocolului privind cerintele pentru bovine de reproductie destinate exportului din Romania in Republica Populara Chineza, ce constituie suportul pentru comertul cu produse de origine animala. Practic, prin activitatile realizate in 2012 si 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse intre Romania si China, anterior anului 1989 neexistand conditii favorabile, iar dupa acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale.

Aşs cum a remarcat in interventia de ieri, Excelenta Sa, Prim – ministrul R.P. Chineze, piata chineza este de asemenea interesata de cresterea investitiilor in agricultura romaneasca si de importul de ovine din tara noastra, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matca apreciind ca potential pentru export un numar de 4-5 milioane capete.

Doresc sa remarc programele de promovare a vinului romanesc în China care au fost incununate de succes. Romania produce vinuri de calitate superioara, recunoscute prin distinctiile primite la nivel mondial, o incununare a acestor merite fiind găaduirea in acest an al Congresului Organizatiei Mondiale a Vinului.

In acest nou climat, doresc sa va confirm sustinerea noastra in continuare a actiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vita si de porc. Trebuie remarcata productia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grau, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaica 1 milion tone care reprezinta o buna oportunitate pentru disponibilitati la export avand in vedere consumul nostru intern de circa jumatate din productia obtinuta.

In ultima perioada, Romania a inregistrat o crestere a vizibilităţii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, atat datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri dar si de statutul de membru al UE. Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare.

R.P. Chineză ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import).

Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.

Reusita evenimentului de azi depinde de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte. Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la realizarea de parteneriate concrete.

Salut prezenta a peste 250 de participanti, oaspeti de inalt rang si companii cu renume in domeniul lor de activitate, actori necesari in concretizarea cresterii schimburilor comerciale si accesarii proiectelor de investitii.

Reprezentantii R.P Chineze in numar de 40, confirma importanta acordata intalnirii noastre si determinarea acestora in identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrala si de Est.

Am convingerea ca oaspetii nostri vor avea multe lucruri de impartasit, din experienta si abordarea fiecaruia putand fi puse in valoare proiecte care sa fie reciproc avantajoase si sa sustina dezvoltarea economica din tarile noastre.

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>