Discursul Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin la Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est.

DC china 580x435 scaled cropp resize

Distinsi oaspeti,

Friendship is like wine-the older the better.” Acest vechi proverb chinezesc descrie foarte bine relatiile dintre tarile noastre, care desi aflate la mii de kilometri distanta au reusit sa stabileasca legaturi de prietenie, profunde si durabile.

Este o deosebita onoare pentru mine sa fiu gazda acestui eveniment si sa ma adresez dumneavoastra, in deschiderea lucrarilor, urandu-va un calduros bun venit.

Organizarea Forumului din această dimineata, urmat de mai multe Seminarii ce se desfasoara in paralel referitor la agricultura, infrastructura, energie, turism, informatica si comunicatii raspunde unui deziderat major si actual, acela al realizarii unui fructuos schimb de informatii intre specialisti, furnizori de echipamente si tehnologii, experti din cercetare si dezvoltare, reprezentanti ai autoritatilor si posibili investitori in domeniu.

In calitate de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale imi face o deosebita placere sa fiu alaturi de partenerii din Republica Populara Chineza si din tarile central si est europene, avand in vedere rolul pe care il putem juca de decidenti in dinamizarea relatiilor, pentru a oferi sprijin si solutii in crearea unui mediu favorabil proiectelor si programelor pe care cu totii le dorim realizate cat mai curand.

Imi exprim convingerea ca impreuna, astazi, vom reusi sa consolidam relatiile noastre printr-o mai buna cunoastere care sa conduca la cresterea nivelul investitiilor si a volumului schimburilor comerciale in domeniul agro-alimentar.

Acest eveniment il consider o consolidare a unei temelii de mult incepute. Parteneriatele existente pot fi imbunatatite si prin organizarea Seminarului am mizat pe implicarea directa a tuturor celor prezenti, astfel incat proiectele pe care le vom lua in calcul sa aiba o mai mare greutate si vizibilitate pentru toate tarile reprezentate aici.

Formatul de cooperare China – Europa Centrala si de Est, in paralel cu cadrul de cooperare strategica Uniunea Europeana – China si Dialogul la Nivel Inalt UE-China pentru Inovare reprezinta instrumente importante de valorificare a oportunitatilor de promovare a intereselor economice reciproce.

Agricultura pentru noi toti cei prezenti reprezinta o prioritate si este una dintre cele mai importante resurse pe care le avem astazi si pe care trebuie sa o dezvoltam. Va felicit, pe aceasta cale, distinsi oaspeti, pentru ceea ce ati produs, pentru ceea ce produceti si ma bucur pentru succesele pe care le inregistrati pe plan intern si pe piata internationala.

Desi contextul economic mondial este deosebit de complex, relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est sunt bune, dar nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica.

Prin dezbaterile de astazi vizam intensificarea investitiilor si facilitarea accesului companiilor europene pe piata chineza, in scopul reducerii deficitului comercial si, implicit, stimularea dezvoltarii economiilor noastre.

Mi-ar face o deosebita placere ca reuniunea gazduita la Bucuresti sa ofere solutii dorintelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atat pe verticala dar si pe orizontala a multor altor activitati conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de munca si construirea unui mediu rural modern.

Imi face o deosebita placere in acest context sa remarc indelungata traditie a relatiilor dintre Romania si China, primele contacte oficiale romano-chineze inregistrandu-se in anul 1880, la Paris, intre Mihail Kogalniceanu si reprezentantul Chinei in capitala Frantei.

De aceea am tinut sa particip, in primul meu mandat de ministru al agriculturii, in anul 2012, la cea de a saptea editie a Forumului pentru Comert cu Produse agricole si cooperare economica dintre China si statele din Europa Centrala si de Est.

Romania a facut pasi importanti pentru a fructifica potentialul de cooperare cu Republica Populara Chineza. Am incurajat participarea agentilor economici din Romania la targurile organizate in China, iar in anul 2013, la Expozitia Agroalimentara de la Hefei, pentru prima oara companii din tara noastra au expus produse si au sustinut prezentari.

Asa cum am remarcat si in vizita mea oficiala in China, schimburile noastre comerciale sunt inca departe de a fructifica potentialul de cooperare. Interesul comun de a creste exporturile noastre de produse agricole si animaliere s-a concretizat recent.

Cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea in cursul anului 2013 a Protocolului privind carantina si cerintele de sanatate pentru carnea de porc congelata destinata exportului din Romania in China si a Protocolului privind cerintele pentru bovine de reproductie destinate exportului din Romania in Republica Populara Chineza, ce constituie suportul pentru comertul cu produse de origine animala. Practic, prin activitatile realizate in 2012 si 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse intre Romania si China, anterior anului 1989 neexistand conditii favorabile, iar dupa acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale.

Aşs cum a remarcat in interventia de ieri, Excelenta Sa, Prim – ministrul R.P. Chineze, piata chineza este de asemenea interesata de cresterea investitiilor in agricultura romaneasca si de importul de ovine din tara noastra, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matca apreciind ca potential pentru export un numar de 4-5 milioane capete.

Doresc sa remarc programele de promovare a vinului romanesc în China care au fost incununate de succes. Romania produce vinuri de calitate superioara, recunoscute prin distinctiile primite la nivel mondial, o incununare a acestor merite fiind găaduirea in acest an al Congresului Organizatiei Mondiale a Vinului.

In acest nou climat, doresc sa va confirm sustinerea noastra in continuare a actiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vita si de porc. Trebuie remarcata productia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grau, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaica 1 milion tone care reprezinta o buna oportunitate pentru disponibilitati la export avand in vedere consumul nostru intern de circa jumatate din productia obtinuta.

In ultima perioada, Romania a inregistrat o crestere a vizibilităţii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, atat datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri dar si de statutul de membru al UE. Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare.

R.P. Chineză ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import).

Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.

Reusita evenimentului de azi depinde de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte. Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la realizarea de parteneriate concrete.

Salut prezenta a peste 250 de participanti, oaspeti de inalt rang si companii cu renume in domeniul lor de activitate, actori necesari in concretizarea cresterii schimburilor comerciale si accesarii proiectelor de investitii.

Reprezentantii R.P Chineze in numar de 40, confirma importanta acordata intalnirii noastre si determinarea acestora in identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrala si de Est.

Am convingerea ca oaspetii nostri vor avea multe lucruri de impartasit, din experienta si abordarea fiecaruia putand fi puse in valoare proiecte care sa fie reciproc avantajoase si sa sustina dezvoltarea economica din tarile noastre.

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>