Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste implinirea a doua obiective importante pentru agricultorii romani

Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste sa obtina pentru fermieri derogarile solicitateCu urmare a demersurilor intense intreprinse de Alianta pentru Agricultura si Cooperare catre Copa-Cogeca si autoritatile nationale pentru obtinerea unor derogari de la Pactul Verde European in contextul conflictului ruso-ucrainian, Comisia a anuntat ca este dispusa sa accepte derogari importante de la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului si de la Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei in ceea ce priveste punerea in aplicare a anumitor conditii referitoare la plata pentru ecologizare pentru anul de cerere 2022.


Cele mai importante pentru fermierii nostri, cu un impact imediat, constau in derogarea de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul mai sus amintit, permitand statelor membre sa decida ca terenurile aflate in parloaga sa fie considerate o cultura distincta, chiar daca aceste terenuri au fost pasunate sau recoltate in scop de productie.

De asemnea, prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, pentru anul de revendicare 2022, statele membre pot decide ca terenurile necultivate sa fie considerate zona de interes ecologic in temeiul articolului 46 alineatul (2), primul paragraf, litera (a), din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar daca aceste terenuri au fost pasunate sau recoltate in scop de productie sau au fost cultivate.

Se va aplica factorul de ponderare stabilit pentru terenurile aflate in parloaga in anexa X la Regulamentul (UE) 1307/2013.

La fel de importanta este derogarea de la articolul 45 alineatul (10b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, derogare care permite utilizarea de produse de protectie a plantelor in acele zone destinate pasunarii sau recoltate in scopuri de productie.

Cu privire la un alt obiectiv al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare privind o strategie pentru cresterea productiei de proteaginoase la nivelul Uniunii, in cadru Consiliului AGRI-FISH de astazi, 21 martie 2022, a fost prezentata o nota informativa intitulata „Imbunatatirea potentialului proteinelor pe baza de plante in Europa, in conformitate cu obiectivele stabilite in Pactul verde european”. Acesta a fost initiata de reprezentanta austriaca si a primit sprijinul a alte 19 state membre, printre care si Romania.

Ministrul agriculturii, domnul Adrian Ionut-CHESNOIU, a sustinut in cadrul Consiliului AGRI-FISH aceasta initiativa, declarand ca este binecunoscut faptul ca Uniunea este dependenta de importuri proteice din tari terte, dintre care 76% din provin din soia si sroturi din soia. A transmis ca Romania va sprijni demersul prin cultivarea unor soiuri de proteaginoase si leguminoase cu potential mare de productie si cu rezistenta crescuta la conditiile climatice.

In urma dezbaterilor, presedintia franceza a concluzionat ca este absolut necesara dezvoltarea, in continuare, a productiei de proteine vegetale si a surselor alternative de proteine animale in UE si a invitat Comisia sa prezinte o strategie UE de tranzitie a proteinelor, care incurajeaza cultivarea de proteine vegetale pentru alimente si hrana pentru animale in UE, precum si utilizarea altor surse durabile de proteine.

 

23 martie 2022

Alianta pentru Agricultura si Cooperare in vizita de lucru la Bruxelles pentru sustinerea intereselor fermierilor romani

Reprezentantii celor patru organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, au efectuat o vizita de lucru la Bruxelles, la sediul mai multor institutii si organizatii europene.

Delegatia romana a fost alcatuita din presedintele PRO AGRO, Ionel ARION, vicepresedintele PRO AGRO, Marius MICU, presedintele L.A.P.A.R., Nicu VASILE, presedintele U.N.C.S.V, Mircea-Paul BALUTA, si, din partea A.P.P.R., vicepresedintele Theodor ICHIM si Cristina CIONGA, director afaceri europene.

O parte importanta a vizitei a fost dedicata intalnirii cu conducerea organizatiei-umbrela a fermierilor europeni, Copa-Cogeca. Din partea acesteia, au fost prezenti la reuniune presedinta COPA, Christiane LAMBERT, presedintele Cogeca, Ramon ARMENGOL, secretarul general, Pekka PESONEN, Paulo GOUVERIA - Chief Policy Advisor PAC, Oana NEAGU – director General Affairs si Camelia GYORFFY – Senior Policy Advisor PAC.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a facut acest demers pentru a transmite cat mai clar pozitia fermierilor romani in perioada dificila pe care o traverseaza Europea, cu implicatii deosebite pentru sectorul agricol. Tema discutiilor a avut ca pilon central contextul crizei generate de razboiul ruso-ucrainian, masurile necesare pentru asigurarea sigurantei si securitatii alimentare prin relaxarea unor prevederi din noul PAC, printre care, cu efect imediat, cultivarea parloagelor, utilizarea tratamentelor fitosanitare pe suprafetele cu leguminoase din zonele cu interes ecologic (ZIE), adaptarea implementarii masurilor care sa duca la atingerea tintelor cantitative de reducere a pesticidelor si fertilizantilor in functie de conditiile specifice ale fiecarui Stat Membru si intr-un calendar realist, care sa nu ameninte sistemul de securitate alimentara al Uniunii si al partenerilor sai. Prin acest prim pachet de masuri se urmareste cresterea productiei agricole si agroalimentare a U.E. si pastrarea echilibrului pietelor, iar Romania este pregatita sa isi asume un rol cheie in a oferi stabilitate. Aceasta stabilitate, insa, impune decidentilor politici sa caute urgent solutii rezonabile pentru agricultori, care sa le conserve competitivitatea in conditiile actuale, in care se confrunta cu o escaladare fara precedent a costurilor de productie si o inasprire a restrictiilor legate de tehnogiile pe care le pot utiliza. Romania este, in acest moment, statul membru care poate juca un rol decisiv in cresterea aprovizionarii cu cereale si proteina vegetala a Uniunii – dar pentru aceasta are nevoie de o flexibilitate rezonabila in aplicarea conditiile de inverzire, de decizii intelepte ale managerilor de risc europeni in privinta accesului la tehnologii si instrumente de inovare in agricultura, precum si de masuri pe termen scurt si mediu care sa le asigure accesul (atat cantitativ, cat si din perspectiva pretului) la inputuri agricole.

La finalul acestei vizite de lucru, s-a concluzionat ca Alianta pentru Agricultura si Cooperare va intreprinde, cu sprijinul echipei Copa-Cogeca, toate demersurile necesare pentru a face cunoscute nevoile fermierilor romani, la nivelul decidentilor politici europeni; potentialul agricol al Romaniei nu poate fi neglijat, mai ales in aceste momente.

Delegatia Aliantei a avut, de asemenea, intalniri cu eurodeputatii romani Carmen AVRAM si Alin MITUTA pentru a le prezenta provocarile cu care se confrunta fermierii si solutiile pe care acestia le propun. Unul din mesajele-cheie transmis acestora este nevoia de sustinere a conceptului de "zonare" in privinta implementarii diferitelor masuri ce vor fi adoptate in urmatoarea perioada in sustinerea sectorului agricole pentru a face fata noului context. Emisarii Aliantei au reliefat ca este foarte important ca principiile in alocarea resurselor sa fie respectate, dar adaptarea si punerea in practica a masurilor sa fie facuta de fiecare stat membru in functie de specificitatile si particularitatile sale pedoclimatice, demografice, a structurilor de productie. Trimisii Romaniei in Parlamentul European au fost interesati de aceasta abordare, pe care o considera deosebit de constructiva si utila in a permite diferitelor State Membre sa-si atinga potentialul in sectorul agro-alimentar si s-a agreat continuarea dialogului pe probleme punctuale, in interesul fermierilor romani.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

UNCSV

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>