ANAF: Intrebari si raspunsuri privind veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

ANAF venituri din activitati agricole si silviculturaIn cadrul sesiunii de asistenta si indrumare online din 12 august 2015 privind veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, Directia Generala de Servicii pentru Contribuabili din cadrul ANAF a raspuns unor intrebari venite din partea fermierilor si silvicultorilor.

 

 

 

 

Am doua intrebari: Care este limita maxima de venit pentru care o persoana fizica (neautorizata) poate realiza venituri din activitati agricole? Care este limita maxima pana la care se poate plati impozit pe veniturile din activitati agricole pe baza normei de venit.

Din punct de vedere fiscal nu exista limitare valorica a veniturilor realizate si nici a impozitului datorat.



In situatia in care o societate comerciala cumpara produse agricole din piata dar nu de la producatori (atestat+carnet de producator) ci de la intermediari persone fizice, ca documente justificative se folosesc borderoul de achizitie si dispozitia de plata? Ce taxe, contributii trebuie sa retina persoana juridica? Ce declaratii trebuie sa intocmeasca?

Potrivit prevederilor art. 16 lit. f) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei. Referitor la alte obligatii ale persoanelor juridice va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link: https://www.anaf.ro/arondare/



Dar in situatia in care cumpara produse agricole de la un producator care nu elibereaza fila din carnetul de producator ci tot borderou de achizitie?

Conform art.16 lit a) din Legea nr.145/2014, utilizarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol cu nerespectarea regimului de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, pentru persoane fizice.



Cum putem verifica daca o persoana are atestat de producator dar nu ni-l prezinta si nici nu fololoseste carnetul de producator ?

Referitor la atestatul de producator va sugeram sa va adresati Primariei, avand in vedere ca potrivit art. 4, alin. 1 din Legea nr.145/2014, atestatul de producator se elibereaza de catre primar.



Pentru activitatile agricole impuse pe norma de venit, de cand este obligatorie completarea registrului de incasari si plati pentru partea de incasari?

Contribuabilii care obtin venituri agricole determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatia de a conduce evidenta contabila, singura exceptie o reprezinta obligatia de a completa Jurnalul pentru vanzari.

Persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.



La o persoana fizica ce desfasoara activitati agricole (cultura, recoltare, vanzare cereale), impuse pe baza normei de venit, ce obligatii exista din punctul de vedere al organizarii contabilitatii? Ce registre sunt obligatorii? Trebuie evidentiata productia in curs?

Va rugam sa aveti in vedere raspunsul formulat la intrebarea precedenta.



In situatia in care, pentru inregistarea veniturilor, o persoana fizica este obligata sa utilizeze factura, care este data la care trebuie emisa, atunci cand are loc o vanzare de masa lemnoasa pe picior (practic, a arborilor nedoborati inca): data autorizatiei de exploatare a parchetului, data procesului verbal de predare-primire prin care parchetul este predat titularului autorizatiei, in vederea exploatarii, data procesului verbal de reprimire a parchetului, ori data la care arborii doborati sunt colectati din padure, conform avizelor de insotire?

Regulile de intocmire a facturilor sunt prevazute la art. 155 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit alin. 15 al aceluiasi articol, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.



Sunt constituita ca intreprindere individuala din 2010 cu o plantatie de arbusti fructiferi, realizata cu fonduri europene. Din anul 2014 statul ma impoziteaza pe baza normei de venit. Ce se intampla cu pierderea fiscala avuta pe anii 2010-2013, inerenta avand in vedere ca plantele intra pe rod din anul 5 (in cazul meu)? Pot sa o compensez cu activitatea pe care o am pe un alt cod CAEN (turism) pe aceeasi intreprindere individuala?

Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza doar cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit.



Daca o persoana fizica are venituri din activitati independente (titular intreprindere individuala), neplatitor de TVA cu cod fiscal, in suma de 190.000 lei, iar persoana fizica realizeaza si venituri din silvicultura de 100.000 lei pe CNP. Intrebarea ar fi daca se cumuleaza cele doua venituri si intreprinderea individuala devine platitoare de TVA sau se considera doua activitati distincte si ramane neplatitor de TVA?

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, in concordanta cu principiul de baza al sistemului de TVA potrivit caruia taxa trebuie sa fie neutra, se refera la orice tip de tranzactii, indiferent de forma lor juridica.

In consecinta, din punct de vedere al incadrarii in plafonul de scutire, veniturile realizate din cele doua activitati se cumuleaza.



O persoana fizica, proprietar de padure, realizeaza venituri din vanzarea materialului lemnos in valoare de aproximativ 200.000 lei, in baza a 2-3 contracte de vanzare-cumparare, incheiate anual. Ce obligatii declarative trebuie sa indeplineasca, in conditiile in care in acelasi timp, obtine venituri si din salarii, dividende, inchiriere si arenda (pana in 5 contracte)? Care este modalitatea corecta de inregistrare a veniturilor din silvicultura, avand in vedere ca, din cate cunosc, nu trebuie sa se inregistreze fiscal, dar ca, potrivit art. 71, alin. (3) din Codul fiscal, este obligat sa conduca contabilitatea in partida simpla? Avand in vedere art. 155, alin. (19), lit. d) si, pe de alta parte, prevederile pct. 4, teza a 4-a, din Capitolul III din Anexa la O.M.F.P. nr. 170/2015, credeti ca este corecta o factura emisa pe CNP, nu pe CIF sau CUI?

Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate. In situatia in care valorificati masa lemnoasa ce depaseste volumul mai sus mentionat, veniturile realizate vor fi supuse impunerii. Veniturile din silvicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente", venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate (indiferent daca sunteti persoana autorizata sau nu).

Mentionam ca, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Astfel, potrivit art. 72, alin. 1, lit. c din Codul de procedura fiscala, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (cu exceptia comerciantilor, persoane fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului), vor obtine codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal.

In vederea atribuirii codului de inregistrare fiscala aveti obligatia depunerii declaratie de inregistrare fiscala. De asemenea aveti obligatia depunerii si a formularului 220 - Declaratia privind venitul estimat/norma de venit. In ceea ce priveste emiterea facturilor, se inscrie codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, dupa caz.



Am concesionat un hectar si jumatate de teren neproductiv de la primarie si am realizat o balta de pescuit, cu resurse proprii, fara a realiza profit pana in prezent. Intrebarea este: trebuie sa ma inregistrez si sa platesc impozit pe teren, balta?

Stimate domn, in situatia in care sunteti persoana fizica va rugam sa aveti in vedere raspunsul comunicat la intrebarea de mai sus, avand in vedere ca veniturile din silvicultura si piscicultura au acelasi tratament fiscal.

Mentionam ca, veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente» din Codul fiscal. In cazul in care sunteti reprezentantul unei persoane juridice, pentru a beneficia de asistenta va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link: https://www.anaf.ro/arondare/ .

In ceea ce priveste plata impozitului pe teren/balta trebuie sa va adresati Directiei de Impozite si Taxe Locale, aceasta fiind institutia abilitata sa va raspunda la intrebarea dumneavoastra.



Intr-adevar, notiunea de „persoana impozabila” este definita in raport cu notiunea „activitate economica”, insa doar din punct de vedere al TVA (conform art. 127, asa cum ati citat si dumneavoastra)! Din punct de vedere al impozitului pe venit, va rog insa sa observati ca silvicultura si activitatile economice, comerciale, independente etc. sunt tratate diferit, la capitole diferite, tocmai poate pentru faptul ca proprietarul de padure nu cumpara nimic, spre a revinde. Practic, nu face altceva decat sa vanda lemnul rezultat din operatiunile de igienizare si intretinere a padurii pe care o detine in patrimoniul personal. Plecand de o astfel de premisa, in care dintre categoriile vizate de art. 72, alin. (1) din Codul de procedura fiscala, ar trebui sa intre proprietarul de padure: b), c) sau d)? De altfel, potrivit art.2 din OUG 44/2008, conceptul de activitate economica nu include silvicultura!

Asa cum ati mentionat si dumneavoastra, persoana impozabila este definita la art. 127 din Codul fiscal, din punct de vedere a TVA. Insa, asa cum v-am comunicat deja, in situatia in care desfasoara activitati economice, contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala, in vederea obtinerii codului de inregistrare fiscala de la organul fiscal. Ceilalti contribuabili, persoanele fizice, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, vor utiliza codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale (conform art. 72, alin. 1, lit.d din Codul de procedura fiscala). Persoanele fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit se inregistreaza fiscal la data depunerii primei declaratii fiscale. Referitor la OUG 44/2008, aceasta reglementeaza accesul la activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale.


ANAF
Agentia Nationala de Administrare Fiscala

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>