ANAF: Intrebari si raspunsuri privind veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

ANAF venituri din activitati agricole si silviculturaIn cadrul sesiunii de asistenta si indrumare online din 12 august 2015 privind veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, Directia Generala de Servicii pentru Contribuabili din cadrul ANAF a raspuns unor intrebari venite din partea fermierilor si silvicultorilor.

 

 

 

 

Am doua intrebari: Care este limita maxima de venit pentru care o persoana fizica (neautorizata) poate realiza venituri din activitati agricole? Care este limita maxima pana la care se poate plati impozit pe veniturile din activitati agricole pe baza normei de venit.

Din punct de vedere fiscal nu exista limitare valorica a veniturilor realizate si nici a impozitului datorat.



In situatia in care o societate comerciala cumpara produse agricole din piata dar nu de la producatori (atestat+carnet de producator) ci de la intermediari persone fizice, ca documente justificative se folosesc borderoul de achizitie si dispozitia de plata? Ce taxe, contributii trebuie sa retina persoana juridica? Ce declaratii trebuie sa intocmeasca?

Potrivit prevederilor art. 16 lit. f) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei. Referitor la alte obligatii ale persoanelor juridice va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link: https://www.anaf.ro/arondare/



Dar in situatia in care cumpara produse agricole de la un producator care nu elibereaza fila din carnetul de producator ci tot borderou de achizitie?

Conform art.16 lit a) din Legea nr.145/2014, utilizarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol cu nerespectarea regimului de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, pentru persoane fizice.



Cum putem verifica daca o persoana are atestat de producator dar nu ni-l prezinta si nici nu fololoseste carnetul de producator ?

Referitor la atestatul de producator va sugeram sa va adresati Primariei, avand in vedere ca potrivit art. 4, alin. 1 din Legea nr.145/2014, atestatul de producator se elibereaza de catre primar.



Pentru activitatile agricole impuse pe norma de venit, de cand este obligatorie completarea registrului de incasari si plati pentru partea de incasari?

Contribuabilii care obtin venituri agricole determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatia de a conduce evidenta contabila, singura exceptie o reprezinta obligatia de a completa Jurnalul pentru vanzari.

Persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.



La o persoana fizica ce desfasoara activitati agricole (cultura, recoltare, vanzare cereale), impuse pe baza normei de venit, ce obligatii exista din punctul de vedere al organizarii contabilitatii? Ce registre sunt obligatorii? Trebuie evidentiata productia in curs?

Va rugam sa aveti in vedere raspunsul formulat la intrebarea precedenta.



In situatia in care, pentru inregistarea veniturilor, o persoana fizica este obligata sa utilizeze factura, care este data la care trebuie emisa, atunci cand are loc o vanzare de masa lemnoasa pe picior (practic, a arborilor nedoborati inca): data autorizatiei de exploatare a parchetului, data procesului verbal de predare-primire prin care parchetul este predat titularului autorizatiei, in vederea exploatarii, data procesului verbal de reprimire a parchetului, ori data la care arborii doborati sunt colectati din padure, conform avizelor de insotire?

Regulile de intocmire a facturilor sunt prevazute la art. 155 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit alin. 15 al aceluiasi articol, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.



Sunt constituita ca intreprindere individuala din 2010 cu o plantatie de arbusti fructiferi, realizata cu fonduri europene. Din anul 2014 statul ma impoziteaza pe baza normei de venit. Ce se intampla cu pierderea fiscala avuta pe anii 2010-2013, inerenta avand in vedere ca plantele intra pe rod din anul 5 (in cazul meu)? Pot sa o compensez cu activitatea pe care o am pe un alt cod CAEN (turism) pe aceeasi intreprindere individuala?

Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza doar cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit.



Daca o persoana fizica are venituri din activitati independente (titular intreprindere individuala), neplatitor de TVA cu cod fiscal, in suma de 190.000 lei, iar persoana fizica realizeaza si venituri din silvicultura de 100.000 lei pe CNP. Intrebarea ar fi daca se cumuleaza cele doua venituri si intreprinderea individuala devine platitoare de TVA sau se considera doua activitati distincte si ramane neplatitor de TVA?

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, in concordanta cu principiul de baza al sistemului de TVA potrivit caruia taxa trebuie sa fie neutra, se refera la orice tip de tranzactii, indiferent de forma lor juridica.

In consecinta, din punct de vedere al incadrarii in plafonul de scutire, veniturile realizate din cele doua activitati se cumuleaza.



O persoana fizica, proprietar de padure, realizeaza venituri din vanzarea materialului lemnos in valoare de aproximativ 200.000 lei, in baza a 2-3 contracte de vanzare-cumparare, incheiate anual. Ce obligatii declarative trebuie sa indeplineasca, in conditiile in care in acelasi timp, obtine venituri si din salarii, dividende, inchiriere si arenda (pana in 5 contracte)? Care este modalitatea corecta de inregistrare a veniturilor din silvicultura, avand in vedere ca, din cate cunosc, nu trebuie sa se inregistreze fiscal, dar ca, potrivit art. 71, alin. (3) din Codul fiscal, este obligat sa conduca contabilitatea in partida simpla? Avand in vedere art. 155, alin. (19), lit. d) si, pe de alta parte, prevederile pct. 4, teza a 4-a, din Capitolul III din Anexa la O.M.F.P. nr. 170/2015, credeti ca este corecta o factura emisa pe CNP, nu pe CIF sau CUI?

Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate. In situatia in care valorificati masa lemnoasa ce depaseste volumul mai sus mentionat, veniturile realizate vor fi supuse impunerii. Veniturile din silvicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente", venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate (indiferent daca sunteti persoana autorizata sau nu).

Mentionam ca, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Astfel, potrivit art. 72, alin. 1, lit. c din Codul de procedura fiscala, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (cu exceptia comerciantilor, persoane fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului), vor obtine codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal.

In vederea atribuirii codului de inregistrare fiscala aveti obligatia depunerii declaratie de inregistrare fiscala. De asemenea aveti obligatia depunerii si a formularului 220 - Declaratia privind venitul estimat/norma de venit. In ceea ce priveste emiterea facturilor, se inscrie codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, dupa caz.



Am concesionat un hectar si jumatate de teren neproductiv de la primarie si am realizat o balta de pescuit, cu resurse proprii, fara a realiza profit pana in prezent. Intrebarea este: trebuie sa ma inregistrez si sa platesc impozit pe teren, balta?

Stimate domn, in situatia in care sunteti persoana fizica va rugam sa aveti in vedere raspunsul comunicat la intrebarea de mai sus, avand in vedere ca veniturile din silvicultura si piscicultura au acelasi tratament fiscal.

Mentionam ca, veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente» din Codul fiscal. In cazul in care sunteti reprezentantul unei persoane juridice, pentru a beneficia de asistenta va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link: https://www.anaf.ro/arondare/ .

In ceea ce priveste plata impozitului pe teren/balta trebuie sa va adresati Directiei de Impozite si Taxe Locale, aceasta fiind institutia abilitata sa va raspunda la intrebarea dumneavoastra.



Intr-adevar, notiunea de „persoana impozabila” este definita in raport cu notiunea „activitate economica”, insa doar din punct de vedere al TVA (conform art. 127, asa cum ati citat si dumneavoastra)! Din punct de vedere al impozitului pe venit, va rog insa sa observati ca silvicultura si activitatile economice, comerciale, independente etc. sunt tratate diferit, la capitole diferite, tocmai poate pentru faptul ca proprietarul de padure nu cumpara nimic, spre a revinde. Practic, nu face altceva decat sa vanda lemnul rezultat din operatiunile de igienizare si intretinere a padurii pe care o detine in patrimoniul personal. Plecand de o astfel de premisa, in care dintre categoriile vizate de art. 72, alin. (1) din Codul de procedura fiscala, ar trebui sa intre proprietarul de padure: b), c) sau d)? De altfel, potrivit art.2 din OUG 44/2008, conceptul de activitate economica nu include silvicultura!

Asa cum ati mentionat si dumneavoastra, persoana impozabila este definita la art. 127 din Codul fiscal, din punct de vedere a TVA. Insa, asa cum v-am comunicat deja, in situatia in care desfasoara activitati economice, contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala, in vederea obtinerii codului de inregistrare fiscala de la organul fiscal. Ceilalti contribuabili, persoanele fizice, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, vor utiliza codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale (conform art. 72, alin. 1, lit.d din Codul de procedura fiscala). Persoanele fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit se inregistreaza fiscal la data depunerii primei declaratii fiscale. Referitor la OUG 44/2008, aceasta reglementeaza accesul la activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale.


ANAF
Agentia Nationala de Administrare Fiscala

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>