Obligatia de identificare individuala electronica pentru ovine si caprine este valida

identificare ovine-caprineAceasta este concluzia la care a ajuns Curtea Europeana de Justitie. Prin adoptarea acestei masuri menite sa previna mai eficient epizootiile, legiuitorul nu a incalcat nici libertatea crescatorilor de animale de a desfasura o activitate comerciala, nici principiul egalitatii de tratament.

 

 

 


Pana la importanta epizootie de febra aftoasa produsa in cursul anului 2001, crescatorii de ovine si de caprine trebuiau sa isi marcheze animalele numai cu ajutorul unei crotalii sau al unui tatuaj care sa permita asocierea acestora exploatatiei lor. In plus, acesti crescatori trebuiau sa tina un registru in care era inscris numarul total de ovine si de caprine prezente in fiecare an. Or, in timpul acestei epizootii, a fost necesara sacrificarea sistematica a mai multor milioane de animale, din cauza unor ovine neidentificate si a lipsei trasabilitatii, pentru a descoperi ulterior ca un mare numar dintre acestea nu erau infectate. In plus, a fost nevoie sa se recurga la diverse restrictii in cadrul Uniunii si la o interdictie la scara mondiala a tuturor exporturilor de vite, de carne si de produse de origine animala provenind din Marea Britanie.


Pentru a preveni mai eficient astfel de epidemii si pentru a ameliora functionarea comertului cu ovine si cu caprine intre statele membre, legiuitorul Uniunii a introdus un nou sistem, potrivit caruia fiecare animal trebuie identificat individual cu ajutorul a doua mijloace de identificare, si anume printr-o crotalie traditionala, precum si printr-un aparat electronic. Acesta din urma poate lua forma unei crotalii electronice, a unui transponder tip bolus, a unui transponder electronic sau a unei marci electronice pe copita. Identitatea fiecarui animal trebuie inregistrata intr-un registru de exploatatie. In plus, in cazul in care animalele parasesc exploatatia, circulatia acestora trebuie inregistrata intr-un document insotitor. Mai mult decat atat, fiecare stat membru este obligat sa infiinteze un registru central sau o baza de date electronica in care se inregistreaza toate exploatatiile situate pe teritoriul sau, precum si sa intreprinda cu regularitate recensamantul animalelor detinute in exploatatiile respective.

Domnul Schaible, un crescator de ovine german care detine 450 de oi, a introdus o actiune la Verwaltungsgericht Stuttgart (Tribunalul Administrativ Stuttgart, Germania) caruia i-a solicitat sa constate faptul ca nu face obiectul obligatiilor de identificare individuala a animalelor sale si de identificare electronica individuala a acestora si nici al obligatiei de a tine un registru al exploatatiei. In acest context, Tribunalul Administrativ a solicitat Curtii de Justitie sa verifice daca aceste obligatii sunt valide sau daca incalca libertatea de a desfasura o activitate comerciala si principiul egalitatii de tratament.

Prin hotararea pronuntata joi, 17 octombrie, Curtea constata ca obligatiile crescatorilor de ovine si de caprine de a-si identifica animalele individual si electronic, precum si de a tine la zi un registru de exploatatie nu incalca nici libertatea de a desfasura o activitate comerciala, nici principiul egalitatii de tratament.

Desi aceste obligatii pot limita exercitarea libertatii de a desfasura o activitate comerciala, acestea sunt totusi justificate de obiective de interes general legitime, si anume protectia sanitara, combaterea epizootiilor si bunastarea animalelor, precum si finalizarea pietei interne in sectorul acestor animale.

Intr-adevar, facilitand trasabilitatea fiecarui animal si permitand astfel, in caz de epizootie, autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru evitarea propagarii unor boli contagioase la ovine si caprine, aceste obligatii sunt corespunzatoare si necesare pentru atingerea obiectivelor mentionate.

In plus aceste obligatii nu sunt disproportionate. In ceea ce priveste sarcinile financiare care rezulta pentru crescatorii de animale, Curtea evidentiaza mai multe elemente de care trebuie sa se tina seama, in special (i) ca aceste sarcini pot fi mai reduse decat costurile unor masuri neselective precum interdictia exporturilor sau sacrificarea preventiva a septelului in cazul aparitiei unei boli, (ii) ca noul sistem prevede mai multe exceptii, (iii) ca obligatia de identificare electronica nu a fost introdusa decat progresiv si (iv) ca exista posibilitatea pentru crescatorii de animale de a obtine un ajutor financiar destinat compensarii unei parti a costurilor suplimentare legate de instituirea sistemului.

In ceea ce priveste bunastarea animalelor, Curtea observa ca faptul ca trebuie aplicate animalelor doua mijloace de identificare in loc de unul si imprejurarea potrivit careia noile mijloace de identificare provoaca in mod statistic mai multe leziuni si complicatii decat dispozitivele traditionale nu sunt de natura sa demonstreze ca evaluarea legiuitorului Uniunii cu privire la avantajele introducerii obligatiei de identificare electronica era eronata. In plus, Curtea arata ca, facilitand combaterea epizootiilor si permitand astfel sa se evite inregistrarea de animale infectate, noul sistem contribuie in mod pozitiv la protejarea bunastarii animalelor.


Noul sistem respecta de asemenea principiul egalitatii de tratament.

Astfel, derogarea care autorizeaza statele membre cu un septel ovin sau caprin redus sa faca facultativ sistemul de identificare electronica nu discrimineaza crescatorii de animale stabiliti intr-un stat membru in care aceasta identificare este obligatorie. In aceasta privinta, Curtea arata in special ca pragurile prevazute sunt rezonabile si proportionale cu obiectivele urmarite de noul sistem si ca aceasta derogare nu se aplica decat animalelor care nu fac obiectul unor schimburi intracomunitare.

In sfarsit, acest sistem nu discrimineaza nici crescatorii de ovine si de caprine in raport cu crescatorii de bovine si de porcine, care nu sunt supusi acelorasi obligatii. Astfel, in pofida anumitor similitudini intre aceste diverse tipuri de mamifere, exista diferente care justifica un cadru de reglementare propriu pentru fiecare specie animala. Tinand seama de contextul istoric al crizei de febra aftoasa din anul 2001, legiuitorul Uniunii putea introduce in mod legitim o legislatie specifica prevazand identificarea electronica a ovinelor si a caprinelor care erau deosebit de afectate de aceasta criza. Cu toate acestea, Curtea arata ca, desi legiuitorul putea sa se bazeze in mod legitim pe o abordare progresiva pentru introducerea identificarii electronice, acesta trebuie, in lumina obiectivelor reglementarii contestate, sa ia in considerare necesitatea de a proceda la o reexaminare a masurilor instituite, in special in ceea ce priveste caracterul facultativ sau obligatoriu al identificarii electronice.


MENTIUNE:

Trimiterea preliminara permite instantelor din statele membre ca, in cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, sa adreseze Curtii intrebari cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu solutioneaza litigiul national. Instanta nationala are obligatia de a solutiona cauza conform deciziei Curtii. Aceasta decizie este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similara.

Curtea Europeana de Justitie

 

Noutati

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>