Obligatia de identificare individuala electronica pentru ovine si caprine este valida

identificare ovine-caprineAceasta este concluzia la care a ajuns Curtea Europeana de Justitie. Prin adoptarea acestei masuri menite sa previna mai eficient epizootiile, legiuitorul nu a incalcat nici libertatea crescatorilor de animale de a desfasura o activitate comerciala, nici principiul egalitatii de tratament.

 

 

 


Pana la importanta epizootie de febra aftoasa produsa in cursul anului 2001, crescatorii de ovine si de caprine trebuiau sa isi marcheze animalele numai cu ajutorul unei crotalii sau al unui tatuaj care sa permita asocierea acestora exploatatiei lor. In plus, acesti crescatori trebuiau sa tina un registru in care era inscris numarul total de ovine si de caprine prezente in fiecare an. Or, in timpul acestei epizootii, a fost necesara sacrificarea sistematica a mai multor milioane de animale, din cauza unor ovine neidentificate si a lipsei trasabilitatii, pentru a descoperi ulterior ca un mare numar dintre acestea nu erau infectate. In plus, a fost nevoie sa se recurga la diverse restrictii in cadrul Uniunii si la o interdictie la scara mondiala a tuturor exporturilor de vite, de carne si de produse de origine animala provenind din Marea Britanie.


Pentru a preveni mai eficient astfel de epidemii si pentru a ameliora functionarea comertului cu ovine si cu caprine intre statele membre, legiuitorul Uniunii a introdus un nou sistem, potrivit caruia fiecare animal trebuie identificat individual cu ajutorul a doua mijloace de identificare, si anume printr-o crotalie traditionala, precum si printr-un aparat electronic. Acesta din urma poate lua forma unei crotalii electronice, a unui transponder tip bolus, a unui transponder electronic sau a unei marci electronice pe copita. Identitatea fiecarui animal trebuie inregistrata intr-un registru de exploatatie. In plus, in cazul in care animalele parasesc exploatatia, circulatia acestora trebuie inregistrata intr-un document insotitor. Mai mult decat atat, fiecare stat membru este obligat sa infiinteze un registru central sau o baza de date electronica in care se inregistreaza toate exploatatiile situate pe teritoriul sau, precum si sa intreprinda cu regularitate recensamantul animalelor detinute in exploatatiile respective.

Domnul Schaible, un crescator de ovine german care detine 450 de oi, a introdus o actiune la Verwaltungsgericht Stuttgart (Tribunalul Administrativ Stuttgart, Germania) caruia i-a solicitat sa constate faptul ca nu face obiectul obligatiilor de identificare individuala a animalelor sale si de identificare electronica individuala a acestora si nici al obligatiei de a tine un registru al exploatatiei. In acest context, Tribunalul Administrativ a solicitat Curtii de Justitie sa verifice daca aceste obligatii sunt valide sau daca incalca libertatea de a desfasura o activitate comerciala si principiul egalitatii de tratament.

Prin hotararea pronuntata joi, 17 octombrie, Curtea constata ca obligatiile crescatorilor de ovine si de caprine de a-si identifica animalele individual si electronic, precum si de a tine la zi un registru de exploatatie nu incalca nici libertatea de a desfasura o activitate comerciala, nici principiul egalitatii de tratament.

Desi aceste obligatii pot limita exercitarea libertatii de a desfasura o activitate comerciala, acestea sunt totusi justificate de obiective de interes general legitime, si anume protectia sanitara, combaterea epizootiilor si bunastarea animalelor, precum si finalizarea pietei interne in sectorul acestor animale.

Intr-adevar, facilitand trasabilitatea fiecarui animal si permitand astfel, in caz de epizootie, autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru evitarea propagarii unor boli contagioase la ovine si caprine, aceste obligatii sunt corespunzatoare si necesare pentru atingerea obiectivelor mentionate.

In plus aceste obligatii nu sunt disproportionate. In ceea ce priveste sarcinile financiare care rezulta pentru crescatorii de animale, Curtea evidentiaza mai multe elemente de care trebuie sa se tina seama, in special (i) ca aceste sarcini pot fi mai reduse decat costurile unor masuri neselective precum interdictia exporturilor sau sacrificarea preventiva a septelului in cazul aparitiei unei boli, (ii) ca noul sistem prevede mai multe exceptii, (iii) ca obligatia de identificare electronica nu a fost introdusa decat progresiv si (iv) ca exista posibilitatea pentru crescatorii de animale de a obtine un ajutor financiar destinat compensarii unei parti a costurilor suplimentare legate de instituirea sistemului.

In ceea ce priveste bunastarea animalelor, Curtea observa ca faptul ca trebuie aplicate animalelor doua mijloace de identificare in loc de unul si imprejurarea potrivit careia noile mijloace de identificare provoaca in mod statistic mai multe leziuni si complicatii decat dispozitivele traditionale nu sunt de natura sa demonstreze ca evaluarea legiuitorului Uniunii cu privire la avantajele introducerii obligatiei de identificare electronica era eronata. In plus, Curtea arata ca, facilitand combaterea epizootiilor si permitand astfel sa se evite inregistrarea de animale infectate, noul sistem contribuie in mod pozitiv la protejarea bunastarii animalelor.


Noul sistem respecta de asemenea principiul egalitatii de tratament.

Astfel, derogarea care autorizeaza statele membre cu un septel ovin sau caprin redus sa faca facultativ sistemul de identificare electronica nu discrimineaza crescatorii de animale stabiliti intr-un stat membru in care aceasta identificare este obligatorie. In aceasta privinta, Curtea arata in special ca pragurile prevazute sunt rezonabile si proportionale cu obiectivele urmarite de noul sistem si ca aceasta derogare nu se aplica decat animalelor care nu fac obiectul unor schimburi intracomunitare.

In sfarsit, acest sistem nu discrimineaza nici crescatorii de ovine si de caprine in raport cu crescatorii de bovine si de porcine, care nu sunt supusi acelorasi obligatii. Astfel, in pofida anumitor similitudini intre aceste diverse tipuri de mamifere, exista diferente care justifica un cadru de reglementare propriu pentru fiecare specie animala. Tinand seama de contextul istoric al crizei de febra aftoasa din anul 2001, legiuitorul Uniunii putea introduce in mod legitim o legislatie specifica prevazand identificarea electronica a ovinelor si a caprinelor care erau deosebit de afectate de aceasta criza. Cu toate acestea, Curtea arata ca, desi legiuitorul putea sa se bazeze in mod legitim pe o abordare progresiva pentru introducerea identificarii electronice, acesta trebuie, in lumina obiectivelor reglementarii contestate, sa ia in considerare necesitatea de a proceda la o reexaminare a masurilor instituite, in special in ceea ce priveste caracterul facultativ sau obligatoriu al identificarii electronice.


MENTIUNE:

Trimiterea preliminara permite instantelor din statele membre ca, in cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, sa adreseze Curtii intrebari cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu solutioneaza litigiul national. Instanta nationala are obligatia de a solutiona cauza conform deciziei Curtii. Aceasta decizie este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similara.

Curtea Europeana de Justitie

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>