Se vorbeste tot mai mult despre infiintarea Camerelor Agricole in Romania. Pentru a vedea ce se intreprinde in acest sens, va ofer urmatoarele informatii:
Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infintarea Camerelor Agricole
Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infiintarea unor structuri consultative - botezate Camere Agricole - pentru derularea fondurilor europene si care ar urma sa functioneze in doi ani in fiecare judet, cu bani de la bugetul de stat, a declarat ieri ministrul de resort, Decebal Traian Remes.
Atributile acestor Camere Agricole vor prelua pe cele ale Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA), care a fost atacata in repetate randuri pentru lipsa de competenta.
„Misiunea acestor noi structuri este aceea de a reprezenta interesele agricultorilor, de a-i informa si de a le oferi consultanta in accesarea fondurilor europene”, a explicat Remes, care a precizat ca fondurile pentru acest proiect vor veni in mare parte de la bugetul de stat, dar si din bugetele locale si din contributiile producatorilor agricoli. Ministrul si-a propus sa treaca proiectul prin ordonanta de guvern si sa evite parlamentul, care ar putea intarzia crearea structurilor.
Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006
In 2006, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau (DADR) a avut o initiativa privind infiintarea camerelor agricole teritoriale care sa materializat intr-o serie de trei seminarii in care specialisti din toata tara, de la nivelul Ministerului Agriculturii, dintre producatorii agricoli dar si din agricultura unor tari cu traditie in domeniu, au analizat oportunitatea unei asemenea reforme si in Romania. Primul seminar a avut loc la Slanic Moldova, iar urmatoarele au avut loc la Busteni si la Baile Felix. "Plecind de la o analiza curenta a sectorului agricol din Romania - a declarat, inaintea evenimentului de la Slanic, directorul executiv al DADR Bacau, Mihai Banu - constatam necesitatea accelerarii proceselor de restructurare si modernizare din spatiul rural, avind in vedere importanta economica si sociala a acestora pentru asigurarea unei dezvoltari economice integrate si durabile a spatiului rural. Integrarea in Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru agricultura romaneasca. Asadar, institutiile implicate trebuie sa fie capabile sa genereze proiecte finantabile din bani europeni". In cele doua zile, la Slanic Moldova au fost prezenti reprezentanti ai zonei de Centru si Nord-Est: din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Scopul principal al seminarului a fost acela de a prezenta noua organizare descentralizata si importanta acesteia in gestionarea eficienta a administratiei agricole. Sustinerea evenimentului a fost facuta de revista Eu.Ro.Com, iar tema seminarului a fost "Rolul camerelor agricole in modernizarea durabila a agriculturii romanesti". "Tema - spune Mihai Banu - vine in intimpinarea institutiilor reprezentative la nivel national si sprijina obiectivele Ministerului Agriculturii, si anume: stoparea declinului, redresarea treptata si asigurarea conditiilor pentru relansarea agriculturii, industriei alimentare si silviculturii, in concordanta cu potentialul natural, economic si uman de care dispune Romania, in scopul asigurarii securitatii alimentatiei populatiei, pentru crearea de disponibilitati destinate schimburilor economice internationale si pentru pregatirea in vederea integrarii in structurile Uniunii Europene".
De la camerele agricole, la casele creditului rural
Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006 are ca scop infiintarea camerelor agricole si apoi infiintarea caselor de credit rural. Directorul Mihai Banu prezenta in 2007 viziunea sa asupra camerelor agricole:
"Camerele Agricole sint structuri complexe care vor facilita in mod semnificativ activitatea producatorilor agricoli si vor umple golul existent, la acesta data, in comunitatile rurale. In acest sens, se vor infiinta camere agricole in toate comunele din Romania, iar la nivel de judet va fi infiintata, de asemenea, o casa a camerelor agricole, care va raspunde de cele din teritoriu.
Avind in vedere importanta acestei structuri descentralizate si rolul pe care il joaca toti cei implicati in acest sistem, este extrem de necesara diseminarea informatiei incepind de la institutiile administratiei centrale, consiliile judetene, finalizindu-se la nivelul consiliilor locale care trebuie sa fie capabile sa elaboreze si sa puna in parctica progrmele de dezvoltare locala.
De asemenea, camerele agricole vor asigura buna functionare a grupurilor de initiativa si actiune locala si implica fermierii in procesul decizional local s central. Desigur, modul de organizare a sistemului poate fi unul usor diferit de ceea ce am intentionat noi. Pot fi infiintate camere agricole la un numar de 7 comune, insa coordonarea lor trebuie facuta de la nivel judetean, iar sistemul de acum al directiilor agricole este numai bun pentru aceasta. Pentru citiva ani, de aici se pot folosi logistica, specialistii in acest scop".
Foarte important - a mai precizat Mihai Banu - este ca pe o asemenea structura se pot infiinta, ulterior, si casele de credit rural, atit de cerute de producatorii agricoli.
Armonizarea politicilor agricole romanesti cu Politica Agricola Comuna a UE impune infiintarea noilor structuri (a afirmat Mihai Banu)
Infiintarea camerelor agricole ca structuri de organizare in agricultura Romaniei este un proiect discutat tot mai des in cercurile de specialisti in agricultura, de producatori agricoli si de autoritatile de la nivel central pina la nivel local.
Banca Mondiala a finantat, un proiect in acest sens, "Maquis", prin care se aduna o baza de date in favoarea infiintarii de camere agricole, care sa armonizeze politicile agricole din Romania cu Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.
Alte proiecte au dat ca sigura transformarea actualelor centre de consultanta agricola in camere agricole, de la 1 ianuarie 2007, dupa model francez, in care asociatiile de producatori sa aiba un reprezentant. Dupa altii, noile structuri vor servi interesele a 6 - 8 comune, iar in fiecare judet ar putea sa functionmeze circa 10 asemenea organizatii.
Camerele pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala ar trebui sa fie structuri complexe, asa cum le arata si numele lor complet, dar care sa simplifice activitatea producatorilor agricoli. Aceste camere sint institutii publice autonome, investite cu personalitate juridica si care vor functiona in baza unui regulament intocmit in baza cadrului legislativ. Camera pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala umple golul existent, la aceasta data, in comunitatile rurale. Impreuna cu primaria, scoala si biserica vor constitui "guvernul local", capabil sa elaboreze si sa puna in practica programele de dezvoltare locala.
Implicarea Directiei pentru Agricultura in constructia si coordonarea, din punct de vedere tehnic, a acestui tip de organizatie!
Directia agricola nu se va implica in luarea deciziilor in camera agricola, ci o va sprijini din punct de vedere logisitic. Aceasta structura va avea, de altfel, venituri proprii, pe care noi le-am propus a fi de minim 80.000 de lei pe an, din care jumatate sa fie strinse prin directiile agricole, pe contract de prestari de servicii pentru studii si prognoze necesare punerii in practica a Politicii Agricole Comune, in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Diferenta de venituri se poate asigura din impozitul pe terenul agricol si forestier (50 la suta din acesta), din venituri din alte prestari de servicii prin infiintarea de societati comerciale de consultanta si elaborare de proiecte, distributie de material biologic de origine animala si vegetala, producerea de seminte si statiuni de monta naturala.
Implicarea directiilor agricole in infiintarea si organizarea camerelor agricole?
Directia agricola poate asigura pentru camera agricola, cu titlu gratuit, servicii de contabilitate si personal, poate incheia contracte de prestari de servicii pentru studii si prognoze, poate stabili comisia de concurs pentru functia de sef al camerei si poate numi, in urma concursului, seful camerei.
Seful camerei agricole este, in acceptiunea proiectului Directiei pentru Agricultura Bacau, functie publica de conducere, salariat la nivelul sefului de serviciu.Este o implicare a directiei agricole dar in asigurarea logisticii camerei. Deciziile sint luate numai de cei care conduc efectiv camera. In schimb, prin bugetul directiei agricole se asigura spatiile inchiriate si se finanteaza dotarile, reparatiile curente etc. De altfel, directia agricola ar trebui sa ramina numai cu functia de politici de coordonare tehnica a camerelor agricole, cu cea de inspectie, pe zootehnie, productie vegetala, seminte si fond funciar, cu finctia de dezvoltare rurala si finctia economica, administrativa, de personal si de achizitii publice. De aceea, nu este necesar sa se infiinteze un oficiu al camerelor agricole, tocmai pentru ca exista directiile agricole, care prin departamentul de politici agricole poate indeplini toate functiile acestui oficiu. Camera agricola trebuie sa ramina o institutie autonoma a comunitatilor locale, coordonate din punct de vedere tehnic de directia pentru agricultura.
Directia agricola Bacau a propus prin proiectul sau un colegiu de conducere, format din 25 - 41 de membri, intre care presedintele colegiului, care este seful camerei, iar ca membri reprezentantii bisericii, circumscriptiei veterinare, ai dispensarului uman, al scolii, al localitatii unde nu exista consilieri locali, ai asociatiilor de producatori agricole, grupuri de producatori sau cooperative agricole. In raporturi de colaborare ar intra cu camera agricola directia agricola si casa de credit rural.
CAMERA AGRICOLA A JUDETULUI CSONGRAD
Camera Agricolă a judeţului Csongrád a fost înfiinţată în anul 1994, iar în prezent are un număr de 1122 membri. Dintre aceştia fac parte asociaţii agricole, firme cu profil agricol, asociaţii de întreprinzători, întreprinzători individuali, asociaţii familiale, mici producători agricoli.
Camera Agricolă a luat fiinţă pe baza legii CXXI din 1999, privind Camerele de Comerţ, ca organizaţie în care firmele pot deveni membre în mod voluntar.
Misiunea Camerei Agricole este
· sprijinirea dezvoltării mediului economic, pe baza legislatiei relative la activitatea camerelor, a altor acte normative care aduc precizari in domeniu, a hotararilor si activitatii administratiei locale,
· sa organizeze, antreneze si stimuleze dezvoltarea economica,
· sa asigure conduita corecta si etica a pietei,
· sa asigure materializarea aspiratiilor si apararea intereselor comune ale operatorilor economici.
Membrii Camerei Agricole sunt impărţiţi pe secţiuni în funcţie de obiectul de activitate al acestora.
Secţiunea cultura plantelor şi activităţi forestiere:
Secţiunea creşterea animalelor şi piscicultură;
Secţiunea cultivarea legumelor şi fructelor;
Secţiunea tehnologie, materiale agricole si inovare;
Serviciile oferite producătorilor sunt:
Consultanţă:
· Consultanţă juridică ( Consultanţi: 2 )
· Consultanţă agricolă ( Consultanţi: 4)
Organizare:
· Organizare evenimente;
· Organizare târguri, expoziţii;
· Organizare întâlniri de afaceri;
· Parteneriate internaţionale;
· Reprezentare;
Activităţi de promovare
· Elaborare si transmitere anunţuri
· Elaborare de publicaţii
Contact:
Camera Agricola a judetului Csongrad
Kossuth Lajos Sgt 14
6722 Szeged, Csongrad
Ungaria
Tel: 0036-62-423 360; e-mail: [email protected]
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>