Camera agricola, prezent si viitor in Romania

 

Se vorbeste tot mai mult despre infiintarea Camerelor Agricole in Romania. Pentru a vedea ce se intreprinde in acest sens, va ofer urmatoarele informatii:

  • Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infintarea Camerelor Agricole;
  • Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006;
  • Exemplu de Camera Agricola (Camera Agricola a Judetului Csongrad - Ungaria).

 

Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infintarea Camerelor Agricole

Ministerul Agriculturii pregateste un proiect pentru infiintarea unor structuri consultative - botezate Camere Agricole - pentru derularea fondurilor europene si care ar urma sa functioneze in doi ani in fiecare judet, cu bani de la bugetul de stat, a declarat ieri ministrul de resort, Decebal Traian Remes.

Atributile acestor Camere Agricole vor prelua pe cele ale Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA), care a fost atacata in repetate randuri pentru lipsa de competenta.

„Misiunea acestor noi structuri este aceea de a reprezenta interesele agricultorilor, de a-i informa si de a le oferi consultanta in accesarea fondurilor europene”, a explicat Remes, care a precizat ca fondurile pentru acest proiect vor veni in mare parte de la bugetul de stat, dar si din bugetele locale si din contributiile producatorilor agricoli. Ministrul si-a propus sa treaca proiectul prin ordonanta de guvern si sa evite parlamentul, care ar putea intarzia crearea structurilor.

 

 

Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006

In 2006, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau (DADR) a avut o initiativa privind infiintarea camerelor agricole teritoriale care sa materializat intr-o serie de trei seminarii in care specialisti din toata tara, de la nivelul Ministerului Agriculturii, dintre producatorii agricoli dar si din agricultura unor tari cu traditie in domeniu, au analizat oportunitatea unei asemenea reforme si in Romania. Primul seminar a avut loc la Slanic Moldova, iar urmatoarele au avut loc la Busteni si la Baile Felix. "Plecind de la o analiza curenta a sectorului agricol din Romania - a declarat, inaintea evenimentului de la Slanic, directorul executiv al DADR Bacau, Mihai Banu - constatam necesitatea accelerarii proceselor de restructurare si modernizare din spatiul rural, avind in vedere importanta economica si sociala a acestora pentru asigurarea unei dezvoltari economice integrate si durabile a spatiului rural. Integrarea in Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru agricultura romaneasca. Asadar, institutiile implicate trebuie sa fie capabile sa genereze proiecte finantabile din bani europeni". In cele doua zile, la Slanic Moldova au fost prezenti reprezentanti ai zonei de Centru si Nord-Est: din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Scopul principal al seminarului a fost acela de a prezenta noua organizare descentralizata si importanta acesteia in gestionarea eficienta a administratiei agricole. Sustinerea evenimentului a fost facuta de revista Eu.Ro.Com, iar tema seminarului a fost "Rolul camerelor agricole in modernizarea durabila a agriculturii romanesti". "Tema - spune Mihai Banu - vine in intimpinarea institutiilor reprezentative la nivel national si sprijina obiectivele Ministerului Agriculturii, si anume: stoparea declinului, redresarea treptata si asigurarea conditiilor pentru relansarea agriculturii, industriei alimentare si silviculturii, in concordanta cu potentialul natural, economic si uman de care dispune Romania, in scopul asigurarii securitatii alimentatiei populatiei, pentru crearea de disponibilitati destinate schimburilor economice internationale si pentru pregatirea in vederea integrarii in structurile Uniunii Europene".

De la camerele agricole, la casele creditului rural

Initiativa Directiei pentru Agricultura Bacau privind infiintarea camerelor agricole din 2006 are ca scop infiintarea camerelor agricole si apoi infiintarea caselor de credit rural. Directorul Mihai Banu prezenta in 2007 viziunea sa asupra camerelor agricole:

"Camerele Agricole sint structuri complexe care vor facilita in mod semnificativ activitatea producatorilor agricoli si vor umple golul existent, la acesta data, in comunitatile rurale. In acest sens, se vor infiinta camere agricole in toate comunele din Romania, iar la nivel de judet va fi infiintata, de asemenea, o casa a camerelor agricole, care va raspunde de cele din teritoriu.

Avind in vedere importanta acestei structuri descentralizate si rolul pe care il joaca toti cei implicati in acest sistem, este extrem de necesara diseminarea informatiei incepind de la institutiile administratiei centrale, consiliile judetene, finalizindu-se la nivelul consiliilor locale care trebuie sa fie capabile sa elaboreze si sa puna in parctica progrmele de dezvoltare locala.

De asemenea, camerele agricole vor asigura buna functionare a grupurilor de initiativa si actiune locala si implica fermierii in procesul decizional local s central. Desigur, modul de organizare a sistemului poate fi unul usor diferit de ceea ce am intentionat noi. Pot fi infiintate camere agricole la un numar de 7 comune, insa coordonarea lor trebuie facuta de la nivel judetean, iar sistemul de acum al directiilor agricole este numai bun pentru aceasta. Pentru citiva ani, de aici se pot folosi logistica, specialistii in acest scop".

Foarte important - a mai precizat Mihai Banu - este ca pe o asemenea structura se pot infiinta, ulterior, si casele de credit rural, atit de cerute de producatorii agricoli.

Armonizarea politicilor agricole romanesti cu Politica Agricola Comuna a UE impune infiintarea noilor structuri (a afirmat Mihai Banu)

Infiintarea camerelor agricole ca structuri de organizare in agricultura Romaniei este un proiect discutat tot mai des in cercurile de specialisti in agricultura, de producatori agricoli si de autoritatile de la nivel central pina la nivel local.

Banca Mondiala a finantat, un proiect in acest sens, "Maquis", prin care se aduna o baza de date in favoarea infiintarii de camere agricole, care sa armonizeze politicile agricole din Romania cu Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.

Alte proiecte au dat ca sigura transformarea actualelor centre de consultanta agricola in camere agricole, de la 1 ianuarie 2007, dupa model francez, in care asociatiile de producatori sa aiba un reprezentant. Dupa altii, noile structuri vor servi interesele a 6 - 8 comune, iar in fiecare judet ar putea sa functionmeze circa 10 asemenea organizatii.

Camerele pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala ar trebui sa fie structuri complexe, asa cum le arata si numele lor complet, dar care sa simplifice activitatea producatorilor agricoli. Aceste camere sint institutii publice autonome, investite cu personalitate juridica si care vor functiona in baza unui regulament intocmit in baza cadrului legislativ. Camera pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala umple golul existent, la aceasta data, in comunitatile rurale. Impreuna cu primaria, scoala si biserica vor constitui "guvernul local", capabil sa elaboreze si sa puna in practica programele de dezvoltare locala.

Implicarea Directiei pentru Agricultura in constructia si coordonarea, din punct de vedere tehnic, a acestui tip de organizatie!

Directia agricola nu se va implica in luarea deciziilor in camera agricola, ci o va sprijini din punct de vedere logisitic. Aceasta structura va avea, de altfel, venituri proprii, pe care noi le-am propus a fi de minim 80.000 de lei pe an, din care jumatate sa fie strinse prin directiile agricole, pe contract de prestari de servicii pentru studii si prognoze necesare punerii in practica a Politicii Agricole Comune, in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Diferenta de venituri se poate asigura din impozitul pe terenul agricol si forestier (50 la suta din acesta), din venituri din alte prestari de servicii prin infiintarea de societati comerciale de consultanta si elaborare de proiecte, distributie de material biologic de origine animala si vegetala, producerea de seminte si statiuni de monta naturala.

Implicarea directiilor agricole in infiintarea si organizarea camerelor agricole?

Directia agricola poate asigura pentru camera agricola, cu titlu gratuit, servicii de contabilitate si personal, poate incheia contracte de prestari de servicii pentru studii si prognoze, poate stabili comisia de concurs pentru functia de sef al camerei si poate numi, in urma concursului, seful camerei.

Seful camerei agricole este, in acceptiunea proiectului Directiei pentru Agricultura Bacau, functie publica de conducere, salariat la nivelul sefului de serviciu.Este o implicare a directiei agricole dar in asigurarea logisticii camerei. Deciziile sint luate numai de cei care conduc efectiv camera. In schimb, prin bugetul directiei agricole se asigura spatiile inchiriate si se finanteaza dotarile, reparatiile curente etc. De altfel, directia agricola ar trebui sa ramina numai cu functia de politici de coordonare tehnica a camerelor agricole, cu cea de inspectie, pe zootehnie, productie vegetala, seminte si fond funciar, cu finctia de dezvoltare rurala si finctia economica, administrativa, de personal si de achizitii publice. De aceea, nu este necesar sa se infiinteze un oficiu al camerelor agricole, tocmai pentru ca exista directiile agricole, care prin departamentul de politici agricole poate indeplini toate functiile acestui oficiu. Camera agricola trebuie sa ramina o institutie autonoma a comunitatilor locale, coordonate din punct de vedere tehnic de directia pentru agricultura.

Directia agricola Bacau a propus prin proiectul sau un colegiu de conducere, format din 25 - 41 de membri, intre care presedintele colegiului, care este seful camerei, iar ca membri reprezentantii bisericii, circumscriptiei veterinare, ai dispensarului uman, al scolii, al localitatii unde nu exista consilieri locali, ai asociatiilor de producatori agricole, grupuri de producatori sau cooperative agricole. In raporturi de colaborare ar intra cu camera agricola directia agricola si casa de credit rural.

 

 

CAMERA AGRICOLA A JUDETULUI CSONGRAD

Camera Agricolă a judeţului Csongrád a fost înfiinţată în anul 1994, iar în prezent are un număr de 1122 membri. Dintre aceştia fac parte asociaţii agricole, firme cu profil agricol, asociaţii de întreprinzători, întreprinzători individuali, asociaţii familiale, mici producători agricoli.

Camera Agricolă a luat fiinţă pe baza legii CXXI din 1999, privind Camerele de Comerţ, ca organizaţie în care firmele pot deveni membre în mod voluntar.

 

Misiunea Camerei Agricole este

· sprijinirea dezvoltării mediului economic, pe baza legislatiei relative la activitatea camerelor, a altor acte normative care aduc precizari in domeniu, a hotararilor si activitatii administratiei locale,

· sa organizeze, antreneze si stimuleze dezvoltarea economica,

· sa asigure conduita corecta si etica a pietei,

· sa asigure materializarea aspiratiilor si apararea intereselor comune ale operatorilor economici.

 

Membrii Camerei Agricole sunt impărţiţi pe secţiuni în funcţie de obiectul de activitate al acestora.

Secţiunea cultura plantelor şi activităţi forestiere:

Secţiunea creşterea animalelor şi piscicultură;

Secţiunea cultivarea legumelor şi fructelor;

Secţiunea tehnologie, materiale agricole si inovare;

Serviciile oferite producătorilor sunt:


Consultanţă:

· Consultanţă juridică ( Consultanţi: 2 )

· Consultanţă agricolă ( Consultanţi: 4)

 

Organizare:

· Organizare evenimente;

· Organizare târguri, expoziţii;

· Organizare întâlniri de afaceri;

· Parteneriate internaţionale;

· Reprezentare;

 

Activităţi de promovare

· Elaborare si transmitere anunţuri

· Elaborare de publicaţii

 

Contact:

Camera Agricola a judetului Csongrad

Kossuth Lajos Sgt 14

6722 Szeged, Csongrad

Ungaria

Tel: 0036-62-423 360; e-mail: [email protected]

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>