Noutati din agricultura ecologica ungara

  • Conferinta de agricultura ecologica la Gyula;
  • Actualitati din agricultura ecologica ungara;
  • Intre agricultura ecologica si tehnologia genetica;
  • Piata ecologica din BEKES;
  • Ecologia in apicultura;
  • Protectia biologica a plantelor..

 

 

 

 

 

Conferinta de agricultura ecologica de la Gyula

In data de 18 aprilie 2008 a avut loc la Castelul Almasy din Gyula (Ungaria), Conferinta Asociatiei de Agricultura Ecologica si de Dezvoltare Rurala Koros - Maros. La ea au fost invitati 20 de fermieri aradeni, in frunte cu Kocik Iosif, presedintele Asociatiei Gospodarilor Maghiari din Judetul Arad si consultantii agricoli ing. Gal Tamas (CLCA Iratos) si Ing Suhoverschi Mircea (CLCA Pecica). Conferinta sa incheiat cu vizitarea castelului si a expozitiei de produse ecologice.

 

Actualitati din agricultura ecologica ungara

Certificare face ca un produs bio sa fie bio (ecologic). Fara certificare chiar daca fermieri produc in sistem ecologic, produsele obtinute nu sunt recunoscute ca produse ecologice. Daca un produs ecologic se vinde in Elvetia, atunci produsul respectiv este considerat 100% ecologic.

Exista mai multe alternative de cultivare a plantelor, precum tehnologiile de obtinere a produselor integrale sau naturale, dar produsele ecologice sunt doar acelea care se obtin intr-un sistem de control si certificare.

In agricultura ecologica se pune accent pe ameliorarea soiurilor si raselor locale.

Dr Roszik Peter, arata in cadrul conferintei, ca Austria este cea mai mare cultivatoare de produse ecologice, respectiv 13% din suprafata arabila si ca Ungaria produce ecologic pe 2,2% din arabil. Dupa 2009 se asteapta ca suprafata cultivata ecologic, in Ungaria, sa ajunga la 5%, respective 300 mii ha. De asemenea se estimeaza ca dupa 2013, subventiile in agricultura ecologica sa creasca simtitor.

Principiile care stau la baza agriculturii ecologice sunt asigurare unei alimentatii sanatoase si protejarea unui mediu sanatos pe termen lung. Sistemul de agricultura ecologica este singurul sistem agricol care nu produce noxe. Se constata in ultimul timp o cerere tot mai mare de produse ecologice nealimentare (mobilier, textile, cosmetice, detergenti, etc). De asemenea cresc si numarul de magazine ecologice. In Cehia numarul acestor magazine, doar in ultimul an, a crescut cu 20%.

Paralele cu cresterea productiei ecologice creste si productia de plante modificate genetic. In SUA, unde se consuma 70% produse modificate genetic, exista o initiativa prin care populatia va hotara daca se va trece sau nu pe eticheta, ca acel produs este OMG.

 

Intre agricultura ecologica si tehnologia genetica

Dr Marai Geza in interventia sa afirma ca daca un soi local ecologic se obtine prin selectie naturala, un soi modificat genetic se obtine printr-o interventie mecanica, prin care se introduce in soiul respectiv o gena straina. Aceasta gena actioneaza ca un bacil, si se afla in organismul respectiv intr-o cantitate mai mare decat, daca s-ar folosi un insecticid puternic.

Problema este ca aceasta gena se poate multiplica si modifica. Astfel Domnul Marai a afirmat ca daca resturile vegetale se introduc in sol, gena modificata genetic, din resturile vegetale, distrug microorganismele din sol, si prin asta distrug solul.

Soia produsa in Ungaria nu este modificata genetic iar porumbul modificat genetic este interzis in Ungaria. Cele 5 partide care conduc Ungaria au ajuns la un consens in protejarea cercetarii agricole. Astfel Ungaria a ajuns al doilea producator de samanta nemodificata genetic din Uniunea Europeana.

 

 


Piata ecologica din Bekes

Danczine Dusz Julianna a povesti in continuare despre piata ecologica din Bekes. Asociatia de agricultura ecologica Bekes este formata din 20 de membrii atestati ecologic, si care sa infiintat in 1992. A fost recunoscuta ca si grup de producatori in agricultura ecologica in anul 2004.

In piata agroalimentara din Bekes, asociatia are un stand de produse ecologice, unde vand produse proaspete, fara depozitare frigorifica. Totodata asociatia face educatie copiilor pentru o alimentatie sanatoasa impreuna cu Consiliul Local din Bekes. Astfel copii viziteaza fermele ecologice si standul de piata, vizite terminate cu degustari gratuite de produse ecologice (capsuni, pepeni, etc).

Unul dintre producatorii din asociatie, cultiva pe bolta pepenei galbeni, la fel ca si vita de vie. In afara ca face umbra in ferma, pepenii, care atarna, raspandesc aroma lor in tot orasul si atrag clientii si copii de la gradinita.

 

Ecologia in apicultura

Dr Szalai Tamas a arata ca in agricultura ecologica este necesar: sa schimbam ceara; sa asiguram o zona de zbor de 3 km; stupul sa fie confectionat din materiale naturale, tratamentele sa se efectueze cu materiale acceptate de agricultura ecologica, hranirea suplimentara sa fie facuta cu miere si zahar produs ecologic; si sa existe un caiet cu evidenta a tratamentelor, hranirii si zborul albinelor.

Sa aratat ca in Ungaria exista paduri compacte de salcam ca si campuri melifere. De asemenea plantatii de tei. Doar floarea soarelui si rapita ecologica se pot folosi ca si culturi melifere in apicultura ecologica.

 

Protectia biologica a plantelor

Dupa ce domnul Dr Matray Arpad a prezentat preparatele homeopatice care regleaza functiile plantelor ecologice precum CH -30, D2, D6, D10, Domnul Laszlo Gyula a vorbit despre protectia biologica a culturilor.

A fost prezentat in primul rand produsul Trichoplus sub forma de capsule albe care contin 2000 de larve din care ies adultii in perioda in care daunatorii culturilor depun oua. Doza este de 200 de capsule / ha de sera sau 100 de capsule/ha de camp. Astfel se trateaza buha verzei, gargarita mazarei, molia porumbului, si daunatorii din culturile de ardei si tomate. Pentru vie a fost recomandat Typlodromus.

Au mai fost prezentate erbicidele ecologice DIPEL si NOVODOR pe baza de Bacilus Turigiensis, precum si feromonii produsi de firma japoneza SHIN ETSU.

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>