Lista de revendicari si Plan de masuri transmise de Clubul Fermierilor Romani catre MADR si Guvernului Romaniei

Clubul Fermierilor Romani inainteaza o lista de revendicari Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Guvernului Romaniei pentru rezolvarea crizei financiare a fermierilor si redobandirea competitivitatii fermelor romanestiClubul Fermierilor Romani reafirma importanta consolidarii comunicarii si cooperarii Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu parteneri sociali, reprezentanti ai intereselor fermierilor, in scopul identificarii actiunilor si resurselor aferente gestionarii eficiente a crizelor multiple, externe sectorului agroalimentar, cu care se confrunta agricultura romaneasca.


Parteneriatul Guvern - Sector Privat - Mediu Asociativ este dator sa stabileasca acum, de comun acord, un plan de actiune pentru rezolvarea dificultatilor economico-financiare actuale grave si urgente ale fermierilor, sa fundamenteze si sa operationalizeze programe sistemice, care sa urmareasca interesele si prioritatile Romaniei in dezvoltarea agriculturii pe termen lung: gestiunea impactului schimbarilor climatice prin modernizarea si extinderea infrastructurii de irigatii si desecare-drenaj; extinderea Agriculturii 4.0; diversificarea si cresterea valorii adaugate; sustinerea agriculturii sustenabile; sprijinirea tinerilor si a inovatiei; stimularea investitiilor pentru a reduce importurile si a creste exporturile cu valoare adaugata ridicata.

Propunerile sintetizate de revendicari solicitate de catre Clubul Fermierilor Romani reprezinta o parte a unui Plan de actiune integrat de gestiune a crizei economico-financiare cu care se confrunta fermierii romani, prin impactul cumulat al efectelor razboiului din Ucraina, secetei din ultimii ani, volatilitatii preturilor la inputuri si diminuarii ofertei comerciale aferente cerealelor si oleaginoaselor autohtone:

    • Acordarea subventiilor APIA aferente anului 2023 pana la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflati in esantionul de control clasic si prin teledetectie, precum si accelerarea proceselor pentru compensarile financiare asociate celorlalte scheme de plata directa (eco-scheme, masuri de agro-mediu etc.).
    • Compensarea pierderilor fermierilor afectati de perturbarea majora a pietei cerealelor, cauzata de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respecta standardele UE si pot pune in pericol siguranta alimentara, dar si de tranzitul cerealelor si oleaginoaselor ucrainene: minim 60 EURO/tona comercializata, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeana care permite ca statele membre sa acorde pana la 280.000 Euro/ferma si pana la 2,5 milioane EURO/IMM din industria agroalimentara. Evidentiem diferenta intre preturile bursiere si cele oferite fermierilor romani de traderi in Portul Constanta.
    • Oferirea unor subventii aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preturilor de comercializare a cerealelor si oleaginoaselor in anul agricol 2023 - 3 EURO/tona depozitata/luna, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024.
    • Oferirea unor linii de creditare avantajoase antreprenorilor din agricultura cu garantii guvernamentale, pana cel tarziu la finalul lunii ianuarie, care sa permita fermierilor continuarea activitatii in anul curent - lansarea operationala a Creditului Agricol si Creditul Fermierului.
    • Continuarea programelor AGRO IMM INVEST si RURAL INVEST prin cresterea plafoanelor de garantare si a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecarui agent economic din sectorul agricol, in cadrul creditarii cu garantie FGCR, precum si extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B si C, demers realizat in colaborare cu BNR si institutiile bancare.
    • Plata cheltuielilor privind compensarea partiala a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafetelor agricole in baza contractelor multianuale/sezoniere pentru intreg anul 2023.
    • Bugetarea integrala a platilor partiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrica necesar irigarii terenurilor agricole (in prezent: alocari realizate de ANIF in limita fondurilor disponibile).
    • Echivalarea categoriei B cu TR si a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maxima autorizata a utilajului agricol.
    • Adoptarea unor decizii, la nivel national (caz de forta majora) si european privind derogarea de la aplicarea Gaec 7 si 8 pentru anul curent, si oferirea unui raspuns cert fermierilor romani pana la finalul lunii ianuarie – doar astfel acestia isi mai pot realiza o prognoza in privinta gestionarii eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024.
    • Sprijinirea fermierilor afectati de seceta pentru pierderile suferite aferente productiei si valorificarii cerealelor si oleaginoaselor pentru culturile de toamna 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, avand la baza cadrul temporar Ucraina in valoare de 100 EURO/ hectar.
    • Asigurarea unei competitii corecte pe piata comuna europeana (inclusiv statele aflate intr-un proces de aderare la UE) in ceea ce priveste importul produselor agroalimentare care prezinta standarde neconforme regulamentelor europene privind agricultura, mediul si sanatatea consumatorilor europeni.
    • Stabilirea unei scheme de microcreditare care sa permita accesul facil si rapid a fermierilor romani la surse financiare atat de necesare afacerilor agricole de dimensiuni mici si medii, in vederea evitarii renuntarii la activitatea desfasurata.
    • Protejarea pietei interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal si respectarea cerintelor UE. Multe produse ucrainene isi schimba originea in Rep. Moldova si Bulgaria, iar apoi sunt comercializate pe teritoriul Romaniei.
    • Revizuirea legislatiei fiscale in ceea ce priveste taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 mil. EURO, precum si a institutiilor bancare. Solicitam identificarea unei solutii optime prin care sectorul agroalimentar sa fie exceptat, deoarece in mod firesc cei 1% dedusi din cifra de afaceri a firmelor mari si cei 2% din cifra de afaceri a institutiilor bancare, se extrag din pretul marfurilor. Ulterior, in etapa procesarii materiei prime si a comercializarii produselor finite in zona de retail, acesti 3% se regasesc in pretul de raft, pe care consumatorul il plateste. Practic, fermierul va plati cei 3% , iar consumatorul final aceeasi pondere, tot 3%.
    • Asumarea de catre Guvernul Romaniei a proiectului strategic privind extinderea capacitatii si adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanta pentru asigurarea accesului cu prioritate a marfurilor din Romania la export.

Clubul Fermierilor sustine negocierea si adoptarea de catre Guvern a unui Plan de masuri ca raspuns la criza financiara cu care se confrunta fermierii romani. Anii de seceta, criza economica, efectele complexe ale razboiului din Ucraina, perturbarea pietei comune europene prin derogarile acordate marfurilor agricole ucraineene au adus fermierii romani intr-un punct critic, de la care multi vor disparea daca acest sector strategic nu este tratat strategic de catre Guvernul Romaniei.

Acest plan trebuie sa fie rezultatul unor negocieri care sa consemneze angajamentele Guvernului pe termen scurt si mediu, pentru ca aceasta criza cu care se confrunta fermierii s-a acumulat in timp si poate fi rezolvata doar cu un plan asumat politic, diplomatic, financiar si economic. Fermierii romani au nevoie acum de un Plan de salvare si stabilitate financiara, cu interventia Guvernului” a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.

Clubul considera implementarea masurilor de sprijin enuntate anterior imperios necesare pentru redresarea sectorului agricol romanesc, astazi, intr-un moment in care politicile publice inca mai pot mentine prin actiunile intreprinse securitatea si siguranta alimentara a tarii.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>