Solutii digitale si noi meserii pentru agricultura viitorului. Clubul Fermierilor Romani in dialog cu Ministrul Agriculturii, Petre Daea

Solutii digitale si noi meserii pentru agricultura viitorului - Clubul Fermierilor Romani in dialog cu Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale domnul Petre DaeaTinerii din cadrul think tank-ului Agrinnovator, absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura organizat de Clubul Fermierilor Romani, s-au intalnit in data de 2 februarie 2023 cu Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, pentru a discuta despre nevoile de digitalizare ale agriculturii.


Intalnirea a fost organizata de Agrinnovator cu sprijinul Clubului Fermierilor Romani si a oferit tinerilor antreprenori din domeniul agriculturii ocazia de a prezenta o propunere inedita privind formarea capitalul uman specializat in sectorul agricol.

Tinerii au argumentat necesitatea introducerii unei noi profesii in nomenclatorul meseriilor, cea de Specialist in Informatica Agricola (SIA), prin care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne care vor defini agricultura de maine, sustenabila dar si performanta.

Tinerii i-au prezentat ministrului principalele masuri luate pentru digitalizarea propriilor afaceri agricole, de la solutii digitale de urmarire a flotei de utilaje pana la optimizarea resurselor prin utilizarea tehnologiilor moderne. Prin aceste tehnologii, au reusit sa reduca consumul de resurse, precum ingrasaminte, produse de protectie a plantelor sau combustibil, apa si timp.

Prin programul „Specialist in Informatica Agricola (SIA)”, tinerii propun un nou concept de meserie, care sa raspunda necesitatii de gestionare a solutiilor digitale la nivel de ferma. Specialistii in Informatica Agricola ar avea nevoie de studii medii, alaturi de o pregatire suplimentara de 6 luni, in care sa fie initiati sa utilizeze o gama larga de aplicatii informatice si echipamente agricole de actualitate.

Razvan Prelipcean, coordonatorul grupului Transformarea digitala a agriculturii din Agrinnovator, a subliniat importanta progresului pentru a aduce schimbarea in domeniul agriculturii. „Propunerea noastra de politica publica urmareste sa raspunda unei nevoi devenite tot mai proeminente la nivelul fermelor romanesti, si anume, deficitul de forta de munca calificata capabila sa configureze si sa utilizeze echipamentele digitale, care sunt tot mai prezente in ferme. Am inaintat Ministrului Agriculturii un concept unic, care se diferentiaza de alte initiative de formare profesionala prin abordarea integrata si unitara a tuturor etapelor: selectia fermelor, recrutarea si pregatirea aplicata a tinerilor, alaturi de monitorizarea performantelor obtinute”, a explicat Razvan.

Alin Luculeasa, membru in cadrul grupului Agrinnovator , a povestit despre implementarea solutiilor digitale in activitatea de zi cu zi, precum urmarirea flotei prin GPS sau cartografiere cu ajutorul dronelor, dand drept exemplu ferma in care activeaza. Petruta Deac, absolvent de studii IT, a dezvoltat o aplicatie de suport decizional pentru ferma de bovine a familiei, care sa raspunda nevoilor particulare ale acesteia. George Chirita a explicat conceptul de performanta tripla si importanta atragerii capitalul uman specializat in ferme.

Clubul Fermierilor Romani sustine entuziasmul si initiativa acestui grup de tineri, Agrinnovator, care sunt promotorii conceptului de agricultura a viitorului, de agricultura 4.0. Multi dintre ei au implementat deja sisteme digitale care sa ii ajute in mai buna luare a deciziilor la nivel de ferma, insa au identificat o necesitate tot mai mare – cea a personalului calificat, capabil sa gestioneze aparatura software si hardware din ferme. Este un proiect pentru Romania, este un proiect national, iar noi, Clubul, il sustinem ca obiectiv vital pentru viitorul sectorului”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.

Intalnirea a fost un pas important pentru sustinerea digitalizarii si a unei agriculturi reziliente si sustenabile, prin intermediul tinerilor fermieri. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a declarat impresionat de propunerea, dar si progresul tinerilor in digitalizarea propriilor afaceri. „Vreau sa va felicit, in primul rand pentru ca v-ati gandit la binele tarii in crearea acestui grup de lucru, dar si pentru tot ce ati realizat in fermele voastre. Agricultura este influentata de foarte multi factori, iar utilizarea instrumentelor digitale va ofera, de cele mai multe ori, solutia, prin prelucrarea informatiilor obtinute din camp. Plec de aici cu o sarcina suplimentara, intelegand atat demersul vostru, cat si misiunea mea”, le-a declarat domnul Petre Daea tinerilor fermieri.

Fotografie - Petre Daea - Agrinnovator 1

 

Despre Agrinnovator

Grupul de lucru (think tank) Agrinnovator, lansat in luna mai 2022, are menirea de a promova crearea si diseminarea cunostintelor referitoare la tehnologiile agriculturii de maine, aprofundand doua directii principale de lucru: transformarea digitala a agriculturii si promovarea agriculturii bio-regenerative.

Proiectul ii are in centru pe tinerii fermieri absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura, organizat de Clubul Fermierilor Romani, pregatiti sa duca agricultura romaneasca la urmatorul nivel de dezvoltare si performanta prin expunerea de solutii si tehnologii agricole internationale.

In noiembrie 2022, grupul a lansat prima propunere de politica publica – programul Specialist in Informatica Agricola pentru formarea capitalului uman specializat care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de maine, crescand totodata numarului tinerilor implicati in sectorul agricol. Agricover asigura cadrul de lucru si sustinerea necesara in diseminarea rezultatelor in randul fermierilor romani si al autoritatilor.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>