Tinerii din cadrul think tank-ului Agrinnovator, absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura organizat de Clubul Fermierilor Romani, s-au intalnit in data de 2 februarie 2023 cu Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, pentru a discuta despre nevoile de digitalizare ale agriculturii.
Intalnirea a fost organizata de Agrinnovator cu sprijinul Clubului Fermierilor Romani si a oferit tinerilor antreprenori din domeniul agriculturii ocazia de a prezenta o propunere inedita privind formarea capitalul uman specializat in sectorul agricol.
Tinerii au argumentat necesitatea introducerii unei noi profesii in nomenclatorul meseriilor, cea de Specialist in Informatica Agricola (SIA), prin care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne care vor defini agricultura de maine, sustenabila dar si performanta.
Tinerii i-au prezentat ministrului principalele masuri luate pentru digitalizarea propriilor afaceri agricole, de la solutii digitale de urmarire a flotei de utilaje pana la optimizarea resurselor prin utilizarea tehnologiilor moderne. Prin aceste tehnologii, au reusit sa reduca consumul de resurse, precum ingrasaminte, produse de protectie a plantelor sau combustibil, apa si timp.
Prin programul „Specialist in Informatica Agricola (SIA)”, tinerii propun un nou concept de meserie, care sa raspunda necesitatii de gestionare a solutiilor digitale la nivel de ferma. Specialistii in Informatica Agricola ar avea nevoie de studii medii, alaturi de o pregatire suplimentara de 6 luni, in care sa fie initiati sa utilizeze o gama larga de aplicatii informatice si echipamente agricole de actualitate.
Razvan Prelipcean, coordonatorul grupului Transformarea digitala a agriculturii din Agrinnovator, a subliniat importanta progresului pentru a aduce schimbarea in domeniul agriculturii. „Propunerea noastra de politica publica urmareste sa raspunda unei nevoi devenite tot mai proeminente la nivelul fermelor romanesti, si anume, deficitul de forta de munca calificata capabila sa configureze si sa utilizeze echipamentele digitale, care sunt tot mai prezente in ferme. Am inaintat Ministrului Agriculturii un concept unic, care se diferentiaza de alte initiative de formare profesionala prin abordarea integrata si unitara a tuturor etapelor: selectia fermelor, recrutarea si pregatirea aplicata a tinerilor, alaturi de monitorizarea performantelor obtinute”, a explicat Razvan.
Alin Luculeasa, membru in cadrul grupului Agrinnovator , a povestit despre implementarea solutiilor digitale in activitatea de zi cu zi, precum urmarirea flotei prin GPS sau cartografiere cu ajutorul dronelor, dand drept exemplu ferma in care activeaza. Petruta Deac, absolvent de studii IT, a dezvoltat o aplicatie de suport decizional pentru ferma de bovine a familiei, care sa raspunda nevoilor particulare ale acesteia. George Chirita a explicat conceptul de performanta tripla si importanta atragerii capitalul uman specializat in ferme.
„Clubul Fermierilor Romani sustine entuziasmul si initiativa acestui grup de tineri, Agrinnovator, care sunt promotorii conceptului de agricultura a viitorului, de agricultura 4.0. Multi dintre ei au implementat deja sisteme digitale care sa ii ajute in mai buna luare a deciziilor la nivel de ferma, insa au identificat o necesitate tot mai mare – cea a personalului calificat, capabil sa gestioneze aparatura software si hardware din ferme. Este un proiect pentru Romania, este un proiect national, iar noi, Clubul, il sustinem ca obiectiv vital pentru viitorul sectorului”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.
Intalnirea a fost un pas important pentru sustinerea digitalizarii si a unei agriculturi reziliente si sustenabile, prin intermediul tinerilor fermieri. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a declarat impresionat de propunerea, dar si progresul tinerilor in digitalizarea propriilor afaceri. „Vreau sa va felicit, in primul rand pentru ca v-ati gandit la binele tarii in crearea acestui grup de lucru, dar si pentru tot ce ati realizat in fermele voastre. Agricultura este influentata de foarte multi factori, iar utilizarea instrumentelor digitale va ofera, de cele mai multe ori, solutia, prin prelucrarea informatiilor obtinute din camp. Plec de aici cu o sarcina suplimentara, intelegand atat demersul vostru, cat si misiunea mea”, le-a declarat domnul Petre Daea tinerilor fermieri.
Despre Agrinnovator
Grupul de lucru (think tank) Agrinnovator, lansat in luna mai 2022, are menirea de a promova crearea si diseminarea cunostintelor referitoare la tehnologiile agriculturii de maine, aprofundand doua directii principale de lucru: transformarea digitala a agriculturii si promovarea agriculturii bio-regenerative.
Proiectul ii are in centru pe tinerii fermieri absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura, organizat de Clubul Fermierilor Romani, pregatiti sa duca agricultura romaneasca la urmatorul nivel de dezvoltare si performanta prin expunerea de solutii si tehnologii agricole internationale.
In noiembrie 2022, grupul a lansat prima propunere de politica publica – programul Specialist in Informatica Agricola pentru formarea capitalului uman specializat care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de maine, crescand totodata numarului tinerilor implicati in sectorul agricol. Agricover asigura cadrul de lucru si sustinerea necesara in diseminarea rezultatelor in randul fermierilor romani si al autoritatilor.
Despre Clubul Fermierilor Romani
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.
Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>