Tinerii din cadrul think tank-ului Agrinnovator, absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura organizat de Clubul Fermierilor Romani, s-au intalnit in data de 2 februarie 2023 cu Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, pentru a discuta despre nevoile de digitalizare ale agriculturii.
Intalnirea a fost organizata de Agrinnovator cu sprijinul Clubului Fermierilor Romani si a oferit tinerilor antreprenori din domeniul agriculturii ocazia de a prezenta o propunere inedita privind formarea capitalul uman specializat in sectorul agricol.
Tinerii au argumentat necesitatea introducerii unei noi profesii in nomenclatorul meseriilor, cea de Specialist in Informatica Agricola (SIA), prin care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne care vor defini agricultura de maine, sustenabila dar si performanta.
Tinerii i-au prezentat ministrului principalele masuri luate pentru digitalizarea propriilor afaceri agricole, de la solutii digitale de urmarire a flotei de utilaje pana la optimizarea resurselor prin utilizarea tehnologiilor moderne. Prin aceste tehnologii, au reusit sa reduca consumul de resurse, precum ingrasaminte, produse de protectie a plantelor sau combustibil, apa si timp.
Prin programul „Specialist in Informatica Agricola (SIA)”, tinerii propun un nou concept de meserie, care sa raspunda necesitatii de gestionare a solutiilor digitale la nivel de ferma. Specialistii in Informatica Agricola ar avea nevoie de studii medii, alaturi de o pregatire suplimentara de 6 luni, in care sa fie initiati sa utilizeze o gama larga de aplicatii informatice si echipamente agricole de actualitate.
Razvan Prelipcean, coordonatorul grupului Transformarea digitala a agriculturii din Agrinnovator, a subliniat importanta progresului pentru a aduce schimbarea in domeniul agriculturii. „Propunerea noastra de politica publica urmareste sa raspunda unei nevoi devenite tot mai proeminente la nivelul fermelor romanesti, si anume, deficitul de forta de munca calificata capabila sa configureze si sa utilizeze echipamentele digitale, care sunt tot mai prezente in ferme. Am inaintat Ministrului Agriculturii un concept unic, care se diferentiaza de alte initiative de formare profesionala prin abordarea integrata si unitara a tuturor etapelor: selectia fermelor, recrutarea si pregatirea aplicata a tinerilor, alaturi de monitorizarea performantelor obtinute”, a explicat Razvan.
Alin Luculeasa, membru in cadrul grupului Agrinnovator , a povestit despre implementarea solutiilor digitale in activitatea de zi cu zi, precum urmarirea flotei prin GPS sau cartografiere cu ajutorul dronelor, dand drept exemplu ferma in care activeaza. Petruta Deac, absolvent de studii IT, a dezvoltat o aplicatie de suport decizional pentru ferma de bovine a familiei, care sa raspunda nevoilor particulare ale acesteia. George Chirita a explicat conceptul de performanta tripla si importanta atragerii capitalul uman specializat in ferme.
„Clubul Fermierilor Romani sustine entuziasmul si initiativa acestui grup de tineri, Agrinnovator, care sunt promotorii conceptului de agricultura a viitorului, de agricultura 4.0. Multi dintre ei au implementat deja sisteme digitale care sa ii ajute in mai buna luare a deciziilor la nivel de ferma, insa au identificat o necesitate tot mai mare – cea a personalului calificat, capabil sa gestioneze aparatura software si hardware din ferme. Este un proiect pentru Romania, este un proiect national, iar noi, Clubul, il sustinem ca obiectiv vital pentru viitorul sectorului”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.
Intalnirea a fost un pas important pentru sustinerea digitalizarii si a unei agriculturi reziliente si sustenabile, prin intermediul tinerilor fermieri. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a declarat impresionat de propunerea, dar si progresul tinerilor in digitalizarea propriilor afaceri. „Vreau sa va felicit, in primul rand pentru ca v-ati gandit la binele tarii in crearea acestui grup de lucru, dar si pentru tot ce ati realizat in fermele voastre. Agricultura este influentata de foarte multi factori, iar utilizarea instrumentelor digitale va ofera, de cele mai multe ori, solutia, prin prelucrarea informatiilor obtinute din camp. Plec de aici cu o sarcina suplimentara, intelegand atat demersul vostru, cat si misiunea mea”, le-a declarat domnul Petre Daea tinerilor fermieri.
Despre Agrinnovator
Grupul de lucru (think tank) Agrinnovator, lansat in luna mai 2022, are menirea de a promova crearea si diseminarea cunostintelor referitoare la tehnologiile agriculturii de maine, aprofundand doua directii principale de lucru: transformarea digitala a agriculturii si promovarea agriculturii bio-regenerative.
Proiectul ii are in centru pe tinerii fermieri absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura, organizat de Clubul Fermierilor Romani, pregatiti sa duca agricultura romaneasca la urmatorul nivel de dezvoltare si performanta prin expunerea de solutii si tehnologii agricole internationale.
In noiembrie 2022, grupul a lansat prima propunere de politica publica – programul Specialist in Informatica Agricola pentru formarea capitalului uman specializat care sa accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de maine, crescand totodata numarului tinerilor implicati in sectorul agricol. Agricover asigura cadrul de lucru si sustinerea necesara in diseminarea rezultatelor in randul fermierilor romani si al autoritatilor.
Despre Clubul Fermierilor Romani
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.
Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>