Alianta pentru Agricultura si Cooperare aprecieaza ca F2F dauneaza sectorului agricol romanesc

Alianta pentru Agricultura si Cooperare aprecieaza ca F2F dauneaza sectorului agricol romanescScrisoare deschisa a Aliantei pentru Agricultura si Cooperare catre politicieni privind raportul voluntar al Parlamentului European asupra Strategiei „FARM TO FORK”:

 

Stimati Domni Presedinti,

Stimate Doamne/Domni Europarlamentari

 

 

Luni, 18.10.2021 in Parlamentul European, se voteaza raportulvoluntaral Parlamentului European asupra Strategiei „FARM TO FORK”. Apreciem ca F2F dauneaza sectorului agricol romanesc. Acesta nu tine cont de realitatile noastre nationale comparativ cu tintele propuse politicianist la nivel european.

Consideram ca strategia nu este o oportunitate asa cum se sustine/prezinta, ci o vedem ca o amenintare pentru fermierii romani din foarte multe puncte de vedere.

Strategia F2F putea fi o oportunitate daca in prealabil existau:

  • studii de impact realizate la nivelul fiecarui stat membru cu specificitatile fiecarui stat, nivelul de capitalizare al fermierilor, de productivitate, de consum de inputuri agricole, gradul de faramitare a suprafetelor exploatate, gradul mic de asociere si cota de piata redusa a produselor autohtone;
  • consultari reale nu disimulare si impunere a unor puncte de vedere transmise de la Brusseles din partea unor persoane care nu cunosc realitatile si evolutiile activitatii fermierilor, in mod practic.

 

Va asiguram ca fermierii romani si europeni, sunt responsabili, isi doresc si fac tot ceea ce tine de capacitatea si capitalizarea lor pentru a se adapta la schimbarile climatice urmarind creare unui sector agroalimentar sustenabil si rezilient. Fermierii romani in parteneriat cu organizatiile profesionale si MADR lucreaza la infiintarea si operationalizarea unui Sistem National de Gestionare si Control Integrat al Riscurilor in Agricultura, inclusiv pentru a urmari sporirea rezistentei fermierilor in fata schimbarilor climatice, inclusiv prin actiuni si investitii in preventia si combaterea acestora. 

Prin aceasta strategie se pune pe spatele si in sarcina fermierilor romani si europeni cea mai mare responsabilitate pentru atingerea tintelor urmarite arbitrar, nerealist pentru 2030 sau 2050.

Este total incorect sa punem in sarcina fermierilor cea mai mare responsabilitate, restrictii, constrangeri, care impun efectuarea unor costuri si investitii pe care nu pot fi cuantificate, nu au fost analizate si prezentate in mod transparent. Tot acest context ne indreptateste sa credem ceea ce v-am expus si sa va cerem sa fiti de partea fermierilor romani si a tuturor romanilor, iar orice decizie trebuie bazata pe studii de impact economic, de mediu si social pentru a avea o oarecare imagine a tuturor efectelor pe termen mediu si lung.

Se vorbeste de alternative, dar Care sunt acele alternative mai sigure, eficace si eficiente ?

Nu au fost identificate si prezentate aceste alternative.

Exemplu : Prin interzicerea unui tratament la seminte cu insectofungicide fara a avea alternative suntem intr-o situatie de 3 deficiente:

  • Impactul negativ asupra mediul este mult mai mare tradus prin faptul ca se inlocuieste un tratament la seminte incorporate in sol, cu efectuarea a inca 2-3 tratamente in vegetatie in perioada de coincidenta a zborului tuturor polenizatorii, plus sarcina birocratica de a face anunturi de fiecare data cand se efectueaza tratatemente ;
  • Posibilele substante alternative nu au nici macat jumatate din eficacitatea in combaterea daunatorilor
  • Costurile sunt de cateva ori mai ridicate, deci eficienta este aproape inexistenta

 

Consideram ca mecanisme adecvate de sprijin financiar pentru a sustine si incuraja fermierii trebuiau prezentate atasat strategiei F2F, ceea ce nu s-a intamplat, fermierii fiind deja impactati negativ inclusiv de pandemia COVID 2019 pentru care nu s-au gasit instrumente financiare adecvate pentru sustinere.

Majoritatea fermierilor romani nu sunt capitalizati din mai multe considerente, incepand cu diferente intre subventia de 157 Euro/ha fata de media europeana de cca. 243 euro/ha, acest lucru continuand prin neaprobarea la nivel european a convergentei totale pana in 2026.

Costurile de finantare a creditelor si accesul la finantari inregistreaza decalaje foarte mari intre fermierii europeni si cei romani care au costuri mult mai mari de finantare.

 

Consideram ca evaluarea integrala a impactului trebuia realizat inainte de prezentarea nitiativelor legislative, in prezent acest aspect este deja tardiv. Evaluarea impactului a fost realizata prin mai multe studii europene sau internationale, toate prezentand un final dramatic pentru fermieri.

Studiile europene au fost intarziate, fiind ascunse de opinia publica, astfel incat continuam sa sustinem respingerea raportul in forma prezentata.

Fermierii au fost si raman in continuare responsabili de impactul sistemic economic, social si de mediu al activitatilor desfasurate de acestia prin respectarea bunelor practici agricole, noi avand primul interes de a mentine un sol curat si sanatos, bine conservat pentru a fi transmis generatiilor viitoare.

Riscul ca obiectivele strategiei conduc la relocalizarea unor parti din productia agricola comunitara in regiuni din afara Europei, unde standardele sunt mai scazute, devine o certitudine in conditiile aprobarii raportului in forma prezentata. Standardele europene de pana acum conducand la obtinerea unor alimente sanatoase si accesibile pentru populatie. In schimb prin alternativa propusa prin strategia F2F necunoscutele sunt intratat de multe iar concluziile exprimate in public indica relocalizari certe de productii agricole in tari terte, fara constrangeri unor interdictii in tehnologii care afecta in mod diferit producatorii agricoli si consumatorii europeni. Romania si fermierii sai vor fi cel mai grav afectati de F2F, mai ales prin prisma faptului ca suntem in directa competitie si concurenta de productie, costuri si piete cu tarile riverane bazinului Marii Negre care nu sunt supuse acestor restrictii.

Totodata sunt prezente si recunoscute standardele duble de calitate intre statele membre, iar prin aceasta strategie nu facem altceva decat sa adancim diferentele deja existente.

 

Romania din punct de vedere al productiei medii la nivel national pe ha, la nivel national, a inregistrat cresteri in ultimii ani, dar ramane mult sub media europeana, iar promovarea unor strategii de acest gen vor avea ca rezultat reintoarcerea in trecut la productii medii de subzistenta sauf aliment.

Este total inechitabil ca Romania sa isi reduca consumul de pesticide de 700 gr/ha s.a. cu 50%, cand media UE este 2,4 kg si sa fie competitiva cu un alt stat membru care are un consum mediu de 7 kg/ha s.a. si reduce consumul tot cu 50%.

Fermierul din alt stat membru va reusi sa aibe o productie decenta cu 3.5 kg/ha s.a., dar nu putem accepta si spune acelasi lucru de un fermier din Romania, cu 350 gr/ha s.a.

Acelasi lucru este valabil si la fertilizanti.

De aceea raportul si strategia lovesc mult mai mult Romania, desi nu polueaza atat de mult precum alte state.

Pentru echitate este primordial ca reducerea sa fie aplicata doar la acele state care sunt peste media UE la data aprobarii strategiei.

 

Desi Parlamentul European subliniaza in raport ca produsele agroalimentare din tarile terte trebuie sa fie supuse acelorasi cerinte, inclusiv o toleranta zero in ceea ce priveste reziduurile de substante care nu indeplinesc criteriile-limita sunt doar vorbe frumoase, dar concret nu exista si putin probabil sa apara in perioada urmatoare legislatia si masurile care sa fie aplicabile pentru statele terte.

Cine va controla ?, cum va controla ?

 

Am solicitat repetitiv si insistent sa fie realizate rapoarte si studii pentru toate masurile din cadrul strategiilor, pentru toate statele membre si sa fie analizate si luate in calcul inainte de a se discuta de aprobarea raportul, strategiei, etc.

Propunem o situatie de compromis la acest moment al votului, sa se sustina eliminarea tintelor cantitative unilaterale la nivel european si sa fie lasate la latitudinea statelor membre in functie de condititiile specifice ale fiecarui stat. Sustinem F2F, dar cu aplicare rezonabila si echitabila in toate statele membre.In acest moment, din informatiile pe care le avem, pentru minimizarea efectelor negative preconizate prin studiile de impact este votarea amendamentelor propuse de dna. Europarlamentar Mazaly AGUILAR si dnii. Europarlamentari Hazekamp si Dorfmann.

Stimati Domni Presedinti ai Partidelor din Romania, va rugam sa binevoiti a discuta cu toti europarlamentarii partidelor pe care le conduceti pentru a fi vigilenti in a sustine amendamentele propuse mai sus, anexate la prezenta scrisoare si respinge amendamentele problema.

Actiunile sau inactiunile dvs politice in astfel de momente importante pentru romani si Romania vor face diferenta intre cei care doar vorbesc si cei care fac pentru tara noastra.

 

VA SOLICITAM,

IMPERATIV SI RESPONSABIL

SA NU SUSTINETI AMENDAMENTELE DE COMPROMIS:CA4, CA18,CA25, CA27,CA28, CA33 !

 

Cel mai problematic amendament de compromis este CA4 - tintele cantitative ale F2F. Fermierii nu pot fi de acord cu obiectivele de reducere a utilizarii pesticidelor si ingrasamintelor stabilite de strategia Farm to Fork si mai ales, cu introducerea lor in legislatie, care le-ar face obligatorii.

Cu titlu de exemplu, in Romania consumul mediu pe unitatea de suprafata la substante fito-sanitare si la ingrasaminte reprezinta 1/3 din consumul mediu la nivelul UE. Cum ar putea continua sa produca eficient si sa-si protejeze culturile fermierii din tara noastra daca vor fi obligati sa reduca cu 50% utilizarea pesticidelor pana in 2030?

Cu consideratie,

PRO AGRO - Ionel ARION

LAPAR - Nicolae VASILE

UNCSV - Mircea BALUTA

APPR - Nicolae SITARU

 

Alianta AAC footer

 

Anexa: Proiectul de raport al Parlamentului European cu privire la Strategia De la ferma la consumator: argumentele fermierilor europeni pentru respingerea celor 48 de amendamente de compromis votate de COMENVI si COMAGRI in 9 septembrie 2021

 

Amendamentul de compromis 4, „Obiective de reducere pentru pesticide, ingrasaminte si anti-microbiene”. Amendamentul mentioneaza ca obiectivele de reducere pentru pesticide, pierderi de ingrasaminte si utilizarea ingrasamintelor sunt la indemana si ar trebui sa fie obligatorii prin legislatie, desi referinta de la care se stabilesc aceste obiective nu este clara.

 

Amendamentul de compromis 18, “Zoonozele”. Mentioneaza ca sistemele de productie care implica ingradirea in imediata proximitate a animalelor de genotip similar creeaza conditiile pentru aparitia bolilor zoonotice si, prin urmare, Comisia ar trebui sa accelereze modificarea acestor practici agricole.

 

Amendamentul de compromis 25, “Alimente procesate, mentiuni nutritionale si etichetare nutritionala pe partea din fata a ambalajului”, ar trebui respins deoarece: (i) Solicita stabilirea nivelurilor maxime pentru zahar, grasimi si sare in anumite alimente procesate; (ii) Solicita un sistem obligatoriu de etichetare nutritionala pe ambalaj, bazat pe cantitati de referinta uniforme pentru toate produsele (in esenta, baza de 100 g / ml pentru toate produsele). Consideram ca sunt absurde astfel de “normative” care vor afecta grav traditiile europene.

 

Amendamentul de compromis 27, “Mediul, dieta si preturile la alimente” solicita o taxa de TVA zero pentru produsele alimentare sanatoase si durabile, cum ar fi fructele si legumele, avand in acelasi timp cote mai ridicate de TVA pentru produsele alimentare “nesanatoase” sau cele cu o amprenta ecologica ridicata (inclusiv carnea). Nu putem sprijini stabilirea cotelor TVA care ar stigmatiza unele produse care au o amprenta ecologica mai mare comparativ cu alte produse din diferite categorii de alimente.

 

Amendamentul de compromis 28, “etichetarea originii, durabilitatii si productiei animale”, prevede indicarea metodei de productie, a indicatorilor de bunastare a animalelor, a locului nasterii, metodei de crestere si sacrificare pe toate produsele procesate din carne si solicita sprijin pentru productia si preluarea pe piata a proteinelor pe baza de plante (unde ar putea fi incluse produse imitatii vegane).

 

Amendamentul de compromis 33, “deseurile alimentare” : solicita obiective obligatorii de reducere a deseurilor alimentare de 30% pana in 2025 si 50% pana in 2030, comparativ cu referinta din 2014, pentru productia primara, inclusiv productie nerecoltata. Aceasta sarcina ar reveni fermierilor, in timp ce majoritatea acestor pierderi alimentare sunt mai degraba din cauza conditiilor climatice, sau a practicilor comerciale ale procesatorilor si comerciantilor cu amanuntul.

 

AcrD6FF

 

AcrD702

 

 

AcrD705

 

 

AcrD708

 

 

Potrivit unor studii din 2002, 2005 si 2008 fara ingrasamintele chimice pe baza de azot, nu putem hrani mai mult de 3,5-4 miliarde de locuitori! (https://ourworldindata.org/fertilizers)

AcrD70E

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>