Actorii din amontele si din avalul lantului alimentar sunt de acord cu principiile principale care se regasesc in strategia europeana „De la ferma la consumator” si sunt pe deplin constienti ca este necesara o imbunatatire constanta si substantiala pentru o abordare mai durabila a sistemelor noastre alimentare. Cu toate acestea, studiile publicate recent privind strategia „De la ferma la consumator” indica faptul ca obiectivele actuale, daca vor fi implementate conform propunerii, vor determina un cost semnificativ pentru fermierii din UE si vor avea un impact puternic asupra viabilitatii activitatilor agricole si agroindustriale europene.
A trecut timpul pentru mesaje politice in jurul strategiei „De la ferma la consumator”. Este timpul sa analizam datele disponibile in prezent. In ultimele luni, mai multe rapoarte si studii cheie au incercat sa evalueze si sa masoare impactul obiectivelor stabilite de Comisia Europeana prin strategiile De la ferma la consumator si Biodiversitate.
Studiile efectuate de USDA¹, HFFA Research², Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC)³, Universitatea Kiel, precum si Universitatea Wageningen (WUR) toate au concluzionat asupra faptului ca va exista un impact semnificativ in urma implementarii acestor strategii, care trebuie sa fie luat in considerare de catre factorii de decizie din UE (si nu numai). De exemplu:
Fiecare dintre aceste studii au utilizat metodologii diferite care se completeaza reciproc. Toate studiile derulate pana in prezent au ajuns la aceleasi concluzii. Productia agricola din UE va scadea - in unele zone si pentru unele produse destul de drastic. Conform ultimului studiu WUR, impactul cumulativ al implementarii obiectivelor va genera o scadere medie a productiei cuprinsa intre 10 - 20%¹, ajungand pana la 30% pentru anumite culturi.
In ceea ce priveste sectorul zootehnic, studiul realizat de catre Universitatea din Kiel indica o scadere cu 20% a productiei de carne de vita din UE si o reducere medie de 17% pentru productia de carne de porc. Un alt studiu realizat de aceasta data de catre Universitatea Wageningen (care urmeaza sa fie publicat in curand) confirma o scadere generala a productiei de carne de vita, porc si produse lactate, ducand la o crestere a preturilor pentru consumatorii din U.E si afectand veniturilor fermierilor.
Datele indica in mod clar impactul asupra comertului, asupra veniturilor fermierilor si, in cele din urma, asupra preturilor de consum. Modificarea sistemului alimentar in aceste conditii va fi mai dificila si impunerea unor taxe de consum, asa cum a propus Parlamentul European, ar putea face acest lucru incorect din punct de vedere social.
Toti actorii implicati in lantul agroalimentar sunt constienti de provocarile de mediu si clima cu care ne confruntam astazi. Cu totii ne-am angajat sa ne jucam rolul in lupta pentru a atenua efectele negative ale schimbarilor climatice. Productia agricola europeana este sigura si aplica principii prietenoase cu mediul inconjurator. Cu toate acestea, producatorii europeni considera ca, ajutati de inovare si cu sprijinul suplimentar al politicilor agricole ale UE, fermierii vor continua sa produca intr-un mod si mai durabil. Recunoastem asteptarile societatii si ale factorilor de decizie politica in domeniul productiei de alimente, dar „obiectivele politice care nu sunt bazate pe date” vor genera efecte negative asupra agriculturii europene. Trebuie sa construim politici orientate spre solutii, care au la baza datele pe care le avem la dispozitie, iar inovatia trebuie sa ramana piatra de temelie a acestora.
Pentru a deschide discutia despre solutii, trebuie sa avem o intelegere comuna a provocarilor cu care ne confruntam in urmarirea obiectivelor incluse in strategia „De la ferma la consumator”. Aceasta intelegere comuna ar trebui sa se bazeze pe o evaluare de impact cuprinzatoare si cumulativa efectuata de catre Comisia Europeana. Cel mai recent studiu al Universitatii din Wageningen, care ia in calcul mai multe scenarii, arata in mod clar ca evaluarea impactului obiectivelor strategiei „De la ferma la consumator” in mod izolat, asa cum pare sa actioneze Comisia Europeana de acum inainte, ofera doar o imagine partiala a realitatii cumulative cu care se confrunta fermierii si sectorul agroalimentar.
Ne dorim sa punem capat acestei dezbateri cu privire la necesitatea efectuarii unei evaluari cumulative de impact. Solicitam o evaluare cuprinzatoare, deoarece ne dorim sa intelegem si sa identificam unde pot aparea probleme, astfel incat sa putem discuta despre solutiile potentiale.
Modelul european de productie alimentara, condus de PAC, a fost unul dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene. Nu intelegem incercarea aparenta de a contracara progresele noastre si de a ne desconsidera succesele intr-un moment in care partenerii nostri comerciali vorbesc deja despre umplerea lacunelor de productie lasate libere de Europa.
In plus, daca productia UE scade, asa cum este clar estimata de catre toti cercetatorii care au evaluat impactul propunerilor actuale ale Comisiei Europene, atunci importurile UE de materii prime si produse finite vor creste semnificativ, facand astfel UE dependenta de importuri, generand mai multe riscuri politice si de siguranta alimentara pentru consumatorii europeni.
Este timpul pentru o evaluare holistica a impactului, Comisia Europeana trebuie sa actioneze in aceasta directie. Intervalul de implementare al strategiei Farm to Fork se apropie. Opt ani pentru sectorul agricol nu sunt atat de lungi. Trebuie sa vedem urgent propuneri concrete si o discutie mai ampla cu privire la alegerile pe care le facem - dar aceasta discutie trebuie sa se bazeze pe date concrete.
1. Agriculture and Progress – European Platform for Sustainable Agricultural Production
2. Agri-food Chain Coalition – European agri-food chain joint initiative
3. AnimalhealthEurope - European Animal Medicines Industry
4. AVEC – European Association of Poultry Processors and Poultry Trade
5. CEFS - European Association of Sugar Manufacturers
6. CEJA – European Council of Young Farmers
7. CEMA - European Agricultural Machinery Industry
8. CEPM – European Confederation of Maize Production
9. CEVI - European Confederation of Independent Winegrowers
10. CIBE - International Confederation of European Beet Growers
11. Clitravi - Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union
12. COCERAL - European association of trade in cereals, oilseeds, pulses, olive oil, oils and fats, animal feed and agrosupply
13. Copa-Cogeca - European Farmers and Agri-Cooperatives
14. CropLife Europe- Europe's Crop Protection Industry
15. EBB - European Biodiesel Board
16. EFFAB - European Forum of Farm Animal Breeders
17. ELO - European Landowners’ Organization
18. European Livestock Voice – European Platform of the Livestock Food Chain
19. Euro Foie Gras - European Federation of foie gras
20. Euroseeds - European Seed Sector
21. ePURE - European Renewable Ethanol Industry
22. UECBV - European Livestock and Meat Trades Union
23. FEFAC - European Feed Manufacturers' Federation
24. FEFANA - European Association of Specialty Feed Ingredients and their Mixtures
25. Fertilizers Europe – European Fertilizer Producers
26. IBC – International Butchers’ Confederation
____________________________________________
1 https://www.fas.usda.gov/newsroom/economic-and-food-security-impacts-eu-farm-fork-strategy
2 https://hffa-research.com/wp-content/uploads/2021/05/HFFA-Research-The-socio-economic-and-environmental-values-of-plant-breeding-in-the-EU.pdf
3 https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC121368
4 https://grain-club.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/Farm_to_fork_Studie_Executive_Summary_EN.pdf
Articol preluat si tradus de pe CropLife Europe.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>