Asociatiile europene solicita CE sa realizeze un amplu studiu de impact privind strategia europeana „De la ferma la consumator”

Asociatiile europene solicita sa realizeze un amplu studiu de impact privind strategia europeana De la ferma la consumatorActorii din amontele si din avalul lantului alimentar sunt de acord cu principiile principale care se regasesc in strategia europeana „De la ferma la consumator” si sunt pe deplin constienti ca este necesara o imbunatatire constanta si substantiala pentru o abordare mai durabila a sistemelor noastre alimentare. Cu toate acestea, studiile publicate recent privind strategia „De la ferma la consumator” indica faptul ca obiectivele actuale, daca vor fi implementate conform propunerii, vor determina un cost semnificativ pentru fermierii din UE si vor avea un impact puternic asupra viabilitatii activitatilor agricole si agroindustriale europene.


A trecut timpul pentru mesaje politice in jurul strategiei „De la ferma la consumator”. Este timpul sa analizam datele disponibile in prezent. In ultimele luni, mai multe rapoarte si studii cheie au incercat sa evalueze si sa masoare impactul obiectivelor stabilite de Comisia Europeana prin strategiile De la ferma la consumator si Biodiversitate.

Studiile efectuate de USDA¹, HFFA Research², Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC)³, Universitatea Kiel, precum si Universitatea Wageningen (WUR) toate au concluzionat asupra faptului ca va exista un impact semnificativ in urma implementarii acestor strategii, care trebuie sa fie luat in considerare de catre factorii de decizie din UE (si nu numai). De exemplu:

    • Studiul CCR estimeaza ca scaderea preconizata de 40% si pana 60% a emisiilor de GES provenite din agricultura europeana care ar rezulta in urma implementarii obiectivelor Farm to Fork va duce la externalizarea productiei agricole europene, inclusiv a emisiilor sale in tarile terte.
    • Studiul Universitatii Kiel estimeaza ca Europa poate deveni un importator net de alimente, in contradictie directa cu autonomia strategica promovata de Comisia Europeana in timpul pandemiei de COVID-19.
    • Potrivit studiului USDA obiectivele stabilite in strategia Farm to Fork ar putea genera nesiguranta alimentara pentru 22 de milioane de oameni.

 

De ce nu se uita Europa la date?

Fiecare dintre aceste studii au utilizat metodologii diferite care se completeaza reciproc. Toate studiile derulate pana in prezent au ajuns la aceleasi concluzii. Productia agricola din UE va scadea - in unele zone si pentru unele produse destul de drastic. Conform ultimului studiu WUR, impactul cumulativ al implementarii obiectivelor va genera o scadere medie a productiei cuprinsa intre 10 - 20%¹, ajungand pana la 30% pentru anumite culturi.

In ceea ce priveste sectorul zootehnic, studiul realizat de catre Universitatea din Kiel indica o scadere cu 20% a productiei de carne de vita din UE si o reducere medie de 17% pentru productia de carne de porc. Un alt studiu realizat de aceasta data de catre Universitatea Wageningen (care urmeaza sa fie publicat in curand) confirma o scadere generala a productiei de carne de vita, porc si produse lactate, ducand la o crestere a preturilor pentru consumatorii din U.E si afectand veniturilor fermierilor.

Datele indica in mod clar impactul asupra comertului, asupra veniturilor fermierilor si, in cele din urma, asupra preturilor de consum. Modificarea sistemului alimentar in aceste conditii va fi mai dificila si impunerea unor taxe de consum, asa cum a propus Parlamentul European, ar putea face acest lucru incorect din punct de vedere social.

Toti actorii implicati in lantul agroalimentar sunt constienti de provocarile de mediu si clima cu care ne confruntam astazi. Cu totii ne-am angajat sa ne jucam rolul in lupta pentru a atenua efectele negative ale schimbarilor climatice. Productia agricola europeana este sigura si aplica principii prietenoase cu mediul inconjurator. Cu toate acestea, producatorii europeni considera ca, ajutati de inovare si cu sprijinul suplimentar al politicilor agricole ale UE, fermierii vor continua sa produca intr-un mod si mai durabil. Recunoastem asteptarile societatii si ale factorilor de decizie politica in domeniul productiei de alimente, dar „obiectivele politice care nu sunt bazate pe date” vor genera efecte negative asupra agriculturii europene. Trebuie sa construim politici orientate spre solutii, care au la baza datele pe care le avem la dispozitie, iar inovatia trebuie sa ramana piatra de temelie a acestora.

Pentru a deschide discutia despre solutii, trebuie sa avem o intelegere comuna a provocarilor cu care ne confruntam in urmarirea obiectivelor incluse in strategia „De la ferma la consumator”. Aceasta intelegere comuna ar trebui sa se bazeze pe o evaluare de impact cuprinzatoare si cumulativa efectuata de catre Comisia Europeana. Cel mai recent studiu al Universitatii din Wageningen, care ia in calcul mai multe scenarii, arata in mod clar ca evaluarea impactului obiectivelor strategiei „De la ferma la consumator” in mod izolat, asa cum pare sa actioneze Comisia Europeana de acum inainte, ofera doar o imagine partiala a realitatii cumulative cu care se confrunta fermierii si sectorul agroalimentar.

Ne dorim sa punem capat acestei dezbateri cu privire la necesitatea efectuarii unei evaluari cumulative de impact. Solicitam o evaluare cuprinzatoare, deoarece ne dorim sa intelegem si sa identificam unde pot aparea probleme, astfel incat sa putem discuta despre solutiile potentiale.

Modelul european de productie alimentara, condus de PAC, a fost unul dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene. Nu intelegem incercarea aparenta de a contracara progresele noastre si de a ne desconsidera succesele intr-un moment in care partenerii nostri comerciali vorbesc deja despre umplerea lacunelor de productie lasate libere de Europa.

In plus, daca productia UE scade, asa cum este clar estimata de catre toti cercetatorii care au evaluat impactul propunerilor actuale ale Comisiei Europene, atunci importurile UE de materii prime si produse finite vor creste semnificativ, facand astfel UE dependenta de importuri, generand mai multe riscuri politice si de siguranta alimentara pentru consumatorii europeni.

Este timpul pentru o evaluare holistica a impactului, Comisia Europeana trebuie sa actioneze in aceasta directie. Intervalul de implementare al strategiei Farm to Fork se apropie. Opt ani pentru sectorul agricol nu sunt atat de lungi. Trebuie sa vedem urgent propuneri concrete si o discutie mai ampla cu privire la alegerile pe care le facem - dar aceasta discutie trebuie sa se bazeze pe date concrete.

 

Asociatiile europene care solicita realizarea unui studiul de impact:

1. Agriculture and Progress – European Platform for Sustainable Agricultural Production

2. Agri-food Chain Coalition – European agri-food chain joint initiative

3. AnimalhealthEurope - European Animal Medicines Industry

4. AVEC – European Association of Poultry Processors and Poultry Trade

5. CEFS - European Association of Sugar Manufacturers

6. CEJA – European Council of Young Farmers

7. CEMA - European Agricultural Machinery Industry

8. CEPM – European Confederation of Maize Production

9. CEVI - European Confederation of Independent Winegrowers

10. CIBE - International Confederation of European Beet Growers

11. Clitravi - Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union

12. COCERAL - European association of trade in cereals, oilseeds, pulses, olive oil, oils and fats, animal feed and agrosupply

13. Copa-Cogeca - European Farmers and Agri-Cooperatives

14. CropLife Europe- Europe's Crop Protection Industry

15. EBB - European Biodiesel Board

16. EFFAB - European Forum of Farm Animal Breeders

17. ELO - European Landowners’ Organization

18. European Livestock Voice – European Platform of the Livestock Food Chain

19. Euro Foie Gras - European Federation of foie gras

20. Euroseeds - European Seed Sector

21. ePURE - European Renewable Ethanol Industry

22. UECBV - European Livestock and Meat Trades Union

23. FEFAC - European Feed Manufacturers' Federation

24. FEFANA - European Association of Specialty Feed Ingredients and their Mixtures

25. Fertilizers Europe – European Fertilizer Producers

26. IBC – International Butchers’ Confederation

____________________________________________


1 https://www.fas.usda.gov/newsroom/economic-and-food-security-impacts-eu-farm-fork-strategy

2 https://hffa-research.com/wp-content/uploads/2021/05/HFFA-Research-The-socio-economic-and-environmental-values-of-plant-breeding-in-the-EU.pdf

3 https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC121368

4 https://grain-club.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/Farm_to_fork_Studie_Executive_Summary_EN.pdf

Articol preluat si tradus de pe CropLife Europe

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>