Cum se va derula Recensamantul General Agricol - runda 2020?

Cum se va derula Recensamantul General Agricol - runda 2020Colectarea datelor pentru Recensamantul General Agricol - runda 2020 se va efectua in perioada 10 mai – 31 iulie 2021. Validarea datelor si diseminarea rezultatelor statistice agregate se vor realiza pana la finalul lunii martie 2022, urmand ca rezultatele detaliate sa fie disponibile in luna decembrie 2022. Recensamantul are ca obiectiv asigurarea datelor statistice pentru fundamentarea si punerea in aplicare a politicilor nationale si europene in domeniul agricol, in concordanta cu Sistemul Statistic European.


Pe 10 mai a.c. incepe colectarea datelor in cadrul Recensamantului General Agricol runda 2020.

Intreaga operatiune are la baza prevederile Regulamentului 2018/1091 (UE) al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile agricole integrate, aplicabil in toate statele Uniunii Europene, completate cu legislatia nationala aprobata pentru acest recensamant.

Activitatile de pregatire si organizare a colectarii datelor au fost realizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alaturi de Institutul National de Statistica, Ministerul Afacerilor Interne impreuna cu structurile teritoriale ale acestora si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si au vizat: organizarea activitatii la nivel central si teritorial, angajarea personalului suplimentar, selectia, recrutarea si angajarea recenzorilor, recenzorilor sefi si coordonatorilor, elaborarea instrumentarului statistic, sectorizarea teritoriului localitatilor, efectuarea recensamantului de proba, asigurarea infrastructurii IT si a aplicatiilor informatice pentru colectarea si prelucrarea datelor, personalizarea materialelor auxiliare si popularizarea recensamantului.

Tabletele necesare colectarii datelor din teren sunt asigurate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care gazduieste si sistemele hardware si software necesare pentru colectarea si prelucrarea datelor de recensamant, asigurand totodata mecanismele de securitate privind transferul de date si cel de administrare a resurselor.

In vederea asigurarii conditiilor necesare recenzarii exploatatiilor agricole, comisiile comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti pentru recensamant sub coordonarea comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru recensamant, precum si secretariatelor tehnice ale acestora au efectuat actiunea de sectorizare a teritoriului prin impartirea localitatilor in sectoare si sectii de recensamant, pe baza instructiunilor si normelor elaborate de Secretariatul Tehnic Central si aprobate de catre Comisia Centrala pentru recensamant.

Prin Recensamantul General Agricol se doreste a se realiza o imagine exhaustiva a caracteristicilor structurale ale exploatatiilor agricole, indiferent de marimea acestora. Datele si informatiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafetelor agricole si/sau de la detinatorii de animale conform regulamentelor europene referitoare la agricultura, la nivelul intregii exploatatii agricole pentru toate locatiile in care se utilizeaza suprafete agricole sau se detin efective de animale. In anul 2022, cand toate datele vor fi prelucrate, vom avea informatiile si datele care vor caracteriza structura agriculturii din Romania”, a explicat ministrul Adrian Oros.

Recensamantul va asigura date statistice comparabile intre statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numarul de exploatatii agricole, suprafata totala a terenurilor utilizate pentru agricultura, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfasurat activitati agricole, adaposturile pentru animale si gestionarea dejectiilor animaliere, dezvoltarea rurala.

De asemenea, rezultatele obtinute vor constitui baza de esantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultura, in perioada intercenzitara, precum si pentru efectuarea altor cercetari statistice specifice privind productia vegetala si animala.

Datele statistice sunt vitale pentru cunoasterea realitatilor din agricultura romaneasca. Fara acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii in viitor” a declarat domnul Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica.

In urma activitatii de sectorizare a teritoriului, prin care s-au stabilit numarul de sectoare si sectii de recensamant, au fost recrutati si angajati cca. 17.500 de recenzori, 3.700 de recenzori sefi si 42 de coordonatori care vor desfasura activitatea de recenzare in toate unitatile administrativ teritoriale.

Ministerul Afacerilor Interne a fost si ramane deplin implicat in organizarea si desfasurarea recensamantului general agricol, alaturi de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de Institutul National de Statistica si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Pe langa contributia sa in cadrul Comisiei centrale, Ministerul Afacerilor Interne asigura si coordonarea activitatii institutiilor prefectului. Complementar exercitarii rolului sau de reprezentant al Guvernului pe plan local si de conducator al serviciilor publice deconcentrate, prefectul indeplineste si sarcinile stabilite prin lege pentru buna desfasurare a recensamantului. Printre acestea as aminti doar constituirea comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti, coordonarea verificarii si actualizarii registrului agricol ori asigurarea comunicarii publice, inclusiv prin intermediul site-ului institutiei prefectului. Suntem in legatura permanenta cu doamnele si domnii prefecti si subprefecti, pentru ca problemele semnalate sa fie gestionate si rezolvate cu celeritate, in scopul derularii in cele mai bune conditii, a recensamantului general agricol.” - Irina Alexe, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne.

STS sustine acest recensamant prin asigurarea sistemelor IT&C care ne aduc cu un pas mai aproape de digitalizare, de tehnologiile moderne. Acesta este avantajul pe care azi il avem spre deosebire de acum un deceniu. Suportul tehnic pus la dispozitie de institutia noastra consta in sisteme si aplicatii informatice, masini virtuale pentru prelucrarea datelor, mecanisme de securitate si conexiuni securizate de date, echipamente mobile distribuite in toata tara, call center pentru sprijinirea activitatilor si instruirea operatorilor, mecanisme eficiente de management tehnic. Astfel, este asigurat un proces eficient si modern de achizitie si centralizare a unor informatii complexe si transmiterea acestora in sistemul informatic central” a declarat domnul general-locotenent ing. Sorin Balan, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.Totodata, in luna aprilie 2021 au avut loc instruiri in mai multe etape cu personalul implicat in colectarea datelor din teritoriu, instruiri efectuate de catre reprezentantii directiilor teritoriale de statistica din fiecare judet si din municipiul Bucuresti, in colaborare cu cei ai directiilor agricole judetene si a municipiului Bucuresti. Modul de desfasurare al instruirilor a fost diferit de la un judet la altul, in functie de incidenta infectarilor cu SARS-CoV-2 la nivel local. Instruirile cu prezenta fizica a personalului de recensamant s-au desfasurat cu respectarea legislatiei in vigoare in contextul pandemic actual.

Datele colectate la recensamant vor fi utilizate exclusiv in scop statistic. Informatiile furnizate de catre repondenti vor fi prelucrate respectand confidentialitatea statistica si vor fi diseminate de catre Institutul National de Statistica in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare, fiind imposibila identificarea directa sau indirecta a persoanelor fizice sau juridice vizate.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>