Reteta pentru un nou sistem agricol si alimentar: reducerea risipei, transformarea digitala, protejarea planetei

Reteta pentru un nou sistem agricol si alimentar - reducerea risipei transformarea digitala protejarea planeteiIdei care ar fi sunat naive sau nerealiste cu doar cativa ani in urma sunt acum ferm abordate in dezbaterea publica despre alimentatie si agricultura. Cum sa se utilizeze in mod optim tehnologiile digitale? Cum sa fie eliminate deseurile si risipa de alimente? Cum sa ne asiguram ca agricultura nu functioneaza in detrimentul naturii? Ce rol poate juca agricultura organica? Acestea si alte subiecte formeaza agenda unei conferinte ONU de trei zile care se incheie astazi.


Delegati din 42 de state si UE cauta raspunsuri pentru provocarile noi legate de alimentatie si agricultura la conferinta regionala a ONU din Voronej, Rusia.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) organizeaza la fiecare doi ani Conferinta Regionala pentru Europa. Aceasta este gazduita succesiv de statele membre. Acum, in cea de-a 31-a sesiune, Conferinta a ajuns sa fie cel mai inalt organism de guvernare al FAO pentru regiunea Europei si Asiei Centrale, definind domeniile prioritare de lucru in regiune pentru urmatorii doi ani.

"Judecand dupa continutul si natura dezbaterii, as spune ca agenda conferintei regionale de anul acesta este una de relevanta majora", a declarat Vladimir Rakhmanin, Director adjunct al FAO si Reprezentant Regional pentru Europa si Asia Centrala. "In Voronej, in aceasta saptamana, analizam probleme de ultima ora, cum ar fi relatia dintre caracterisicile de gen, saracie si migratie, statisticile alarmante privind obezitatea suplimentate cu alte forme de malnutritie si o serie de probleme la fel de importante".

O masa rotunda ministeriala organizata joi a fost dedicata agriculturii si sistemelor alimentare durabile intr-un climat in schimbare.

O discutie pe tema "e-agricultura" s-a axat pe aplicarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor pe intregul lant alimentar. Odata cu promovarea adoptarii tehnologiilor digitale, FAO este de asemenea preocupata de asigurarea unui acces echitabil la ele, astfel incat fermele de mici dimensiuni sa nu ramana in urma.

In cadrul unei sesiuni speciale, delegatii forumului au discutat despre modalitati de promovare a calitatii alimentelor - prin dezvoltarea agriculturii organice si a unui sistem de indicatii geografice, subiecte care au generat un interes sporit. Vorbitorii au marcat oportunitatile pe care le deschide agricultura organica pentru industrie si au discutat avantajele introducerii pe piata a produselor care au legatura stransa cu traditiile culturale ale fiecarui stat.

"Suntem multumiti de sosirea unui numar mare de delegati si de intensitatea discutiilor, precum si de pregatirea la nivel inalt a evenimentului de catre gazde", a spus Rakhmanin, referindu-se la eforturile logistice si de ospitalitate din partea Ministerului Agriculturii al Rusiei si a guvernului regiunii Voronej. "Aceasta este prima data cand Rusia a gazduit o Conferinta Regionala a FAO si cred ca se va dovedi a fi una memorabila".

La Conferinta Regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala participa reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii si alti reprezentanti din conducerea de varf a statelor membre FAO din regiunea Europei si Asiei Centrale.

Organizatiile neguvernamentale si interguvernamentale, ale caror misiuni sunt in concordanta cu scopul FAO, au fost invitate sa participe la forum in calitate de observatori. In deschiderea conferintei, delegatilor li s-a transmis o declaratie comuna in numele mai multor organizatii ale societatii civile active in regiune.

A 31-a sesiune a Conferintei regionale FAO pentru Europa se desfasoara in perioada 16-18 mai.

 

Sectorul agroalimentar din Europa si Asia Centrala apreciat ca fiind "inovator" si "incluziv" 

Reteta pentru un nou sistem agricol si alimentar - Europa

Jose Graziano da Silva, Directorul General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a subliniat importanta Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila si rolul conferintei regionale in reflectarea asupra modului in care Europa si Asia Centrala pot face tranzitia catre o dezvoltare durabila a agriculturii si sistemelor alimentare intr-un climat in schimbare. 

Conferinta s-a adresat nevoii de a consolida agricultura durabila si a evidentiat potentialul agroecologiei precum si al altor directii. De asemenea, a subliniat importanta adoptarii unei abordari a sistemului alimentar pentru a face fata diferitor provocari care afecteaza agricultura si securitatea alimentara. Totodata, a remarcat vulnerabilitatea regiunii fata de schimbarile climatice din cauza ecosistemelor fragile si a capacitatilor limitate de gestionare a riscurilor.

Participantii la conferinta au subliniat importanta dezvoltarii e-agriculturii ca instrument de implementare a Agendei 2030 si a incurajat membrii sa impartaseasca bunele practici si lectiile invatate din initiativele si practicile din domeniul e-agriculturii. FAO a primit solicitarea sa asiste tarile din regiune sa beneficieze mai mult de e-agricultura in ce priveste schimbul de cunostinte, consolidarea capacitatilor, colectarea de date si analiza bunelor practici.

In cadrul conferintei s-a stabilit de asemenea, viziunea asupra directiei strategice a Organizatiei, pusa in aplicare prin intermediul cadrului sau strategic, si a celor trei initiative regionale:

    1. Imputernicirea proprietarilor de ferme mici si a fermelor de familie pentru imbunatatirea mijloacelor de trai din mediul rural si reducerea saraciei;
    2. Imbunatatirea comertului agroalimentar si integrarea in pietele de desfacere; 
    3. Initiativa regionala privind resursele naturale si schimbarile climatice.


Cea de-a 31-a sesiune a Conferintei Regionale FAO pentru Europa, care a avut loc in Federatia Rusa pentru prima data, si-a incheiat astazi activitatea dupa trei zile de discutii intense. A fost cea de-a cincea dintr-o serie de conferinte organizate in aceasta primavara pentru Africa, America Latina si Caraibe, Asia si Pacific, Orientul Apropiat si Africa de Nord.

Patruzeci si trei de state din 53 membre ale FAO in regiune plus Uniunea Europeana, observatori si reprezentanti ai organizatiilor societatii civile, ai sectorului privat, ai mediului academic si cercetarii au participat la dezbaterile legate de principalele provocari ce tin de securitatea alimentara in regiune.

FAO

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>