Idei care ar fi sunat naive sau nerealiste cu doar cativa ani in urma sunt acum ferm abordate in dezbaterea publica despre alimentatie si agricultura. Cum sa se utilizeze in mod optim tehnologiile digitale? Cum sa fie eliminate deseurile si risipa de alimente? Cum sa ne asiguram ca agricultura nu functioneaza in detrimentul naturii? Ce rol poate juca agricultura organica? Acestea si alte subiecte formeaza agenda unei conferinte ONU de trei zile care se incheie astazi.
Delegati din 42 de state si UE cauta raspunsuri pentru provocarile noi legate de alimentatie si agricultura la conferinta regionala a ONU din Voronej, Rusia.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) organizeaza la fiecare doi ani Conferinta Regionala pentru Europa. Aceasta este gazduita succesiv de statele membre. Acum, in cea de-a 31-a sesiune, Conferinta a ajuns sa fie cel mai inalt organism de guvernare al FAO pentru regiunea Europei si Asiei Centrale, definind domeniile prioritare de lucru in regiune pentru urmatorii doi ani.
"Judecand dupa continutul si natura dezbaterii, as spune ca agenda conferintei regionale de anul acesta este una de relevanta majora", a declarat Vladimir Rakhmanin, Director adjunct al FAO si Reprezentant Regional pentru Europa si Asia Centrala. "In Voronej, in aceasta saptamana, analizam probleme de ultima ora, cum ar fi relatia dintre caracterisicile de gen, saracie si migratie, statisticile alarmante privind obezitatea suplimentate cu alte forme de malnutritie si o serie de probleme la fel de importante".
O masa rotunda ministeriala organizata joi a fost dedicata agriculturii si sistemelor alimentare durabile intr-un climat in schimbare.
O discutie pe tema "e-agricultura" s-a axat pe aplicarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor pe intregul lant alimentar. Odata cu promovarea adoptarii tehnologiilor digitale, FAO este de asemenea preocupata de asigurarea unui acces echitabil la ele, astfel incat fermele de mici dimensiuni sa nu ramana in urma.
In cadrul unei sesiuni speciale, delegatii forumului au discutat despre modalitati de promovare a calitatii alimentelor - prin dezvoltarea agriculturii organice si a unui sistem de indicatii geografice, subiecte care au generat un interes sporit. Vorbitorii au marcat oportunitatile pe care le deschide agricultura organica pentru industrie si au discutat avantajele introducerii pe piata a produselor care au legatura stransa cu traditiile culturale ale fiecarui stat.
"Suntem multumiti de sosirea unui numar mare de delegati si de intensitatea discutiilor, precum si de pregatirea la nivel inalt a evenimentului de catre gazde", a spus Rakhmanin, referindu-se la eforturile logistice si de ospitalitate din partea Ministerului Agriculturii al Rusiei si a guvernului regiunii Voronej. "Aceasta este prima data cand Rusia a gazduit o Conferinta Regionala a FAO si cred ca se va dovedi a fi una memorabila".
La Conferinta Regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala participa reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii si alti reprezentanti din conducerea de varf a statelor membre FAO din regiunea Europei si Asiei Centrale.
Organizatiile neguvernamentale si interguvernamentale, ale caror misiuni sunt in concordanta cu scopul FAO, au fost invitate sa participe la forum in calitate de observatori. In deschiderea conferintei, delegatilor li s-a transmis o declaratie comuna in numele mai multor organizatii ale societatii civile active in regiune.
A 31-a sesiune a Conferintei regionale FAO pentru Europa se desfasoara in perioada 16-18 mai.
Jose Graziano da Silva, Directorul General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a subliniat importanta Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila si rolul conferintei regionale in reflectarea asupra modului in care Europa si Asia Centrala pot face tranzitia catre o dezvoltare durabila a agriculturii si sistemelor alimentare intr-un climat in schimbare.
Conferinta s-a adresat nevoii de a consolida agricultura durabila si a evidentiat potentialul agroecologiei precum si al altor directii. De asemenea, a subliniat importanta adoptarii unei abordari a sistemului alimentar pentru a face fata diferitor provocari care afecteaza agricultura si securitatea alimentara. Totodata, a remarcat vulnerabilitatea regiunii fata de schimbarile climatice din cauza ecosistemelor fragile si a capacitatilor limitate de gestionare a riscurilor.
Participantii la conferinta au subliniat importanta dezvoltarii e-agriculturii ca instrument de implementare a Agendei 2030 si a incurajat membrii sa impartaseasca bunele practici si lectiile invatate din initiativele si practicile din domeniul e-agriculturii. FAO a primit solicitarea sa asiste tarile din regiune sa beneficieze mai mult de e-agricultura in ce priveste schimbul de cunostinte, consolidarea capacitatilor, colectarea de date si analiza bunelor practici.
In cadrul conferintei s-a stabilit de asemenea, viziunea asupra directiei strategice a Organizatiei, pusa in aplicare prin intermediul cadrului sau strategic, si a celor trei initiative regionale:
Cea de-a 31-a sesiune a Conferintei Regionale FAO pentru Europa, care a avut loc in Federatia Rusa pentru prima data, si-a incheiat astazi activitatea dupa trei zile de discutii intense. A fost cea de-a cincea dintr-o serie de conferinte organizate in aceasta primavara pentru Africa, America Latina si Caraibe, Asia si Pacific, Orientul Apropiat si Africa de Nord.
Patruzeci si trei de state din 53 membre ale FAO in regiune plus Uniunea Europeana, observatori si reprezentanti ai organizatiilor societatii civile, ai sectorului privat, ai mediului academic si cercetarii au participat la dezbaterile legate de principalele provocari ce tin de securitatea alimentara in regiune.
FAO
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
19-09-2024 Management agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>