Europarl. Gabriela Zoana: Romania va fi, in continuare, favorizata de Politica Agricola Comuna post 2020

Gabriela Zoana - Romania va fi in continuare favorizata de Politica Agricola Comuna post 2020Europarlamentarul Gabriela Zoana: "Vesti bune de la Bruxelles - Romania va fi, in continuare, favorizata de Politica Agricola Comuna si dupa 2020! Fermierii mici si mijlocii vor fi favorizati, dar va trebui sa gasim variante pentru sustinerea in continuare a marilor fermieri" a precizat vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European - Comisia AGRI.


In data de 2 mai 2018, este planificata prezentarea de catre Comisia Europeana a variantei de buget propuse pentru perioada de dupa 2020, umbrela sub care va fi si bugetul viitoarei Politici Agricole Comune, iar in data de 30 Mai la Strasbourg vor fi prezentate propunerile de reforma.

Discutiile purtate, la nivel European, premergator acestui moment lasasera loc unor speculatii in ceea ce priveste bugetul PAC, un buget care la acest moment reprezinta aprox. 38% din bugetul total al Uniunii Europene. Nu au fost putine voci care au sustinut taierea drastica a fondurilor alocate acestui buget, iar cel mai dur scenariu prezentat initial de Comisia Europeana prevedea o scadere chiar si cu 30% a fondurilor alocate PAC 2020.

In acest context, europarlamentarul Gabriela Zoana, in calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European (Comisia AGRI), a depus si depune in continuare eforturi sustinute pentru ca Romania, ca tara in care agricultura detine o pondere insemnata in ecuatia economiei nationale, sa nu aiba de suferit; in cadrul acestor demersuri, europarlamentarul roman a avut in luna martie o intalnire cu Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, caruia i-a prezentat pozitia Romaniei in cadrul negocierilor care urmau sa aiba loc si i-a solicitat ca viitoarea politica agricola comuna sa tina cont de specificitatea agriculturii romanesti. Comisarul european pentru agricultura Phil Hogan a avut mai multe discutii cu europarlamentarul Gabriela Zoana, toate vizand pozitia Romaniei pentru viitoarea politica agricola comuna.

Negocierile se indreapta in acest moment catre 3 directii principale si este extrem de probabil ca maine, 2 Mai 2018, Comisia Europeana sa prezinte urmatoarele principii pe care va fi construit bugetul PAC 2020:

 

I. Sprijinirea micilor fermieri si a tinerilor fermieri si limitarea platilor directe la 60.000 Euro/beneficiar/an.

Comisia Europeana are in vedere o limitare a platilor directe catre toti fermierii la suma de 60.000 Euro/beneficiar/an. Acesta este un scenariu care NU va afecta fermierii de marime medie si mijlocie dar va afecta marile exploatari agricole.

In plus, micii fermieri vor fi considerati prioritari si vor fi sprijiniti printr-un mecanism care este gandit ca fiind complementar actualului sistem, inclusiv prin suport european si national oferit pentru a intelege si aplica managementul riscului in agricultura, in ceea ce priveste productia si desfacerea produselor agricole.

In Romania, ponderea o detin micii fermieri, acesta fiind un motiv pentru care in acest scenariu va exista un impact mai redus in tara noastra fata de alte tari europene, cu o agricultura mai dezvoltata si mai tehnologizata.

Cu toate acestea, in viziunea eurodeputatului Gabriela Zoana trebuie projejati si cei cei care detin mari exploatari agricole, context in care trebuie gandit un mecanism prin care fondurile europene sa fie directionate si catre marii fermieri, peste acel plafon gandit de Comisia Europeana pentru platile directe. In acest fel s-ar putea proteja atat productia agricola, cat si veniturile din exporturile agricole, mentinandu-se competitivitatea Romaniei pe plan extern. In contextul in care majoritatea statelor membre vor fi in favoarea plafonarii, eurodeputatul Gabriela Zoana considera ca ceea ce ar putea sa obtina Romania este o plafonare voluntara, lasarea la latitudinea statelor membre sa decida asupra plafonarii.

 

II. Existenta a 9 principii de baza a viitoarei PAC.

    1. Sprijinirea fermelor si exploatarilor agricole viabile pentru cresterea securitatii alimentare in Uniunea Europeana.
    2. Cresterea competitivitatii si a orientarii productiei pe nevoile pietei de desfacere.
    3. Imbunatatirea pozitiei fermierilor in cadrul lantului alimentar.
    4. Cresterea contributiei agriculturii la imbunatatirea conditiilor climatice.
    5. Promovarea dezvoltarii sustenabile si managementul eficient al resurselor naturale.
    6. Conservarea naturii si conservarea peisagistica.
    7. Atragerea tinerilor catre sectorul agricol.
    8. Cresterea numarului locurilor de munca in agricultura, a incluziunii sociale si dezvoltarea economica a zonelor rurale dependente de agricultura.
    9. Satisfacerea nevoilor si asteptarilor societatii in ceea ce priveste alimentatia.

 

III. Identificarea variantei optime de ajustare a contributiilor sau reducerea fondurilor catre alte sectoare pentru a nu exista taieri semnificative ale bugetului viitoarei PAC.

In ceea ce priveste negocierea pe viitoarea propunere bugetara, la momentul acesta exista 2 directii de negociere ca urmare a Brexit-ului: diminuarea bugetului sau marirea contributiei statelor membre.

Franta, Italia si Germania au cazut de acord sa se mareasca procentual contributia statelor membre, astfel incat sa nu existe reduceri ale bugetului PAC, insa tarile nordice, mai putin interesate de acest sector, se opun deocamdata. Discutiile se poarta in contextul in care Brexit a diminuat bugetul UE cu peste 12 miliarde Euro, iar prioritatile Comisiei sunt securitatea, migratia si apararea.

In acest moment exista doua mari curente de opinii: Comisia Europeana gandeste un scenariu in care statele membre sa isi mareasca procentual contributia la bugetul Uniunii cu 0,1%, scenariu in care PAC si politica de coeziune vor suporta reduceri ale bugetului cu 5-6% (un procent oricum mult mai redus decat acel scenariu de taiere cu 30% a fondurilor).

Al doilea curent de opinie vine de la Parlamentul European — un scenariu in care contributia statelor membre sa se mareasca cu 0,3-0,4%, dar sa nu existe taieri ale fondurilor destinate agriculturii. Desigur, negocierile intre statele membre, Parlament si Comisie vor stabili cuantumul exact al acestor propuneri.

Vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, Gabriela Zoana a sustinut si sustine in continuare pozitia Romaniei la Bruxelles, mentinerea bugetului PAC la acelasi nivel si sustinerea sistemului platilor directe, fara plafonare, iar daca va fi impusa prin decizia majoritara plafonarea, aceasta sa fie lasata la dispozitia statelor membre / plafonarea voluntara.

In cadrul discutiei cu Antonio Tajani, Gabriela Zoana a punctat necesitatea mentinerii bugetului PAC: 'Dupa cum stiti, domnule presedinte, Romania detine una dintre cele mai mari suprafete agricole din Uniunea Europeana. Mentinerea PAC este extrem de importanta pentru a sustine productia la nivelul Europei, pentru a o valorifica si pentru a limita, pe cat posibil, importurile din afara Uniunii Europene. Va solicit, pe aceasta cale, sprijinul pentru mentinerea bugetului PAC si al celor 2 piloni, pentru mentinerea platilor directe fara cofinantare nationala si pentru continuarea platilor SAPS. Pentru Romania este importanta reducerea decalajelor intre fermierii din diferitele state membre'.

Romania trebuie sa isi apere punctul de vedere care a rezultat in urma Consultarilor Nationale pe tema viitoarei Politici Agricole Comune in cadrul negocierilor dure care urmeaza, iar Gabriela Zoana, in calitate de vicepresedinte AGRI, comisie care va fi in prim planul negocierilor bugetului viitoarei PAC, va juca un rol extrem de important.

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>