Daca exista un lucru pe care toti fermierii il impartasesc, acela este tendinta de a introduce inovatii, pentru a gasi metode agricole mai bune, mai curate, mai usoare si mai productive. Agricultura, la fel ca toate sectoarele economiei, in prezent, dispune de o gama larga de tehnologii moderne. Nevena Alexandrova, specialist FAO pe inovatii si schimb de cunostinte in agricultura, considera ca toti agricultorii ar trebui sa poata utiliza noile tehnologii si sa gaseasca noi metode creative pentru aplicarea lor.
In ajunul Forumului la nivel inalt privind e-agricultura: Impreuna pentru Dezvoltarea Agriculturii Digitale (Sofia, Bulgaria, 18-20 aprilie 2018), Alexandrova a purtat o discutie cu specialistul senior pe comunicare al FAO, Sharon Lee Cowan.
Practic, "e-agricultura" inseamna aplicarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor in agricultura - inclusiv asupra culturilor vegetale, animalelor, pisciculturii si silviculturii. Aceasta cuprinde intregul sistem alimentar si poate include si utilizarea tehnologiilor mai traditionale, cum ar fi radioul, televiziunea, telefoanele mobile si multe altele. Ca si principiu, FAO nu promoveaza doar noile tehnologii, ci si se ocupa de asigurarea conditiilor adecvate - astfel incat in practica aceste tehnologii sa poata fi aplicate de oricine si fara riscuri.
Agricultura a devenit mult mai intensa in ceea ce priveste stiinta. Accesul la informatii exacte si in timp util - adaptate conditiilor locale - este esential pentru ca o ferma sau o intreprindere rurala sa fie competitiva si sa foloseasca optim resursele sale. In ultimii 15 ani, revolutia in tehnologiile informatiei si comunicatiilor, sau TIC, a dus la o schimbare in toate aspectele vietii noastre. De ce in agricultura ar fi diferit? In plus, agricultura in prezent devine din ce in ce mai integrata cu alte sectoare si aceasta integrare necesita optimizare prin digitalizare.
Cea mai comuna este tehnologia senzorilor. Cu ajutorul teledetectiei, datele privind temperatura solului sau a aerului, umiditatea, conditiile meteorologice si alte detalii pot fi masurate cu un dispozitiv si transmise catre agricultor aflat in alta locatie.
Asa-numitul internet al lucrurilor (The Internet of Things - IoT) este important pentru agricultura. Acesta este modul in care diferite dispozitive, senzori si utilaje pot interactiona intre ele, utilizand retelele de internet si generand volume mari de date. De exemplu, informatiile pot proveni din mai multe surse - aer, sol, diverse domenii - si combinate pe o singura platforma pentru a oferi agricultorilor volume mari de date.
Folosim TIC pentru a transmite agricultorilor preturile si alte date de piata, astfel incat acestia sa poata lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la ceea ce sa aduca pe piata si cand.
Trasabilitatea alimentelor a devenit foarte importanta. Tehnologia face posibila urmarirea alimentelor de-a lungul drumului de la ferma la produsul final din supermarket. astfel oferind posibilitatea de a cunoaste daca produsul a fost inghetat si dezghetat si de cate ori.
Vehiculele aeriene fara pilot - cunoscut sub numele de drone - sunt folosite pentru a culege informatii din campuri localizate la distanta. Acestea furnizeaza imagini cu rezolutie mai mare decat satelitii si fac posibila detectarea daunatorilor si a bolilor, a buruienilor sau a starii solului, fara a fi nevoie de deplasare pe teren.
Pentru proprietarii de terenuri mici, monitorizarea terenurilor lor nu prezinta dificultati, dar accesul la Internet poate fi o problema. Ei au nevoie de acces la telefoane mobile, smartphone-uri, internet mobil, platforme de informare in retea - ca sa nu mai vorbim de radio si televiziune. In multe tari, infrastructura rurala inca nu dispune de infrastructura de internet.
Tehnologia Blockchain - poate revolutiona comertul cu produse agro-alimentare, deoarece ofera o informatie complet transparenta despre participantii lantului valoric care adauga valoare sau cresc preturile in diferite puncte de la ferma la consumator. Teoretic, intr-o zi aceasta tehnologie poate chiar elimina necesitatea comertului cu amanuntul.
Exista, cu siguranta, un imens potential pentru aceste tehnologii, care este mai eficient, mai sigur, mai putin intensiv pentru forta de munca, mai atragator pentru tinerii cu competente in domeniul TIC si poate mai fezabil pentru persoanele in varsta. Pentru a numi doar cateva beneficii.
Exista inca unele probleme care trebuie solutionate la nivelul standardelor si reglementarilor, spre exemplu care din date pot fi considerate "deschise" sau accesibile in mod liber de catre oricine, cine detine datele generate pe campul fermierului (compania de consultanta, dezvoltatorul IT sau guvernul?), modul optim de abordare a datelor pentru a pastra controlul si securitatea datelor personale si altele. Problema importanta este insa aceasta: fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.
Fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.
Elaborarea unei strategii nationale este un proces care tine seama de propriile obiective de dezvoltare rurala ale tarii. Este un proces care implica toata lumea de la proprietari mici pana la mari companii agroalimentare. Asistam deja mai multe tari din intreaga lume in acest proces si asteptam cu nerabdare sa colaboram cu mai multi in regiunea Europei si a Asiei Centrale. Adoptarea unei abordari nationale a e-agriculturii va duce la imbunatatirea mijloacelor de trai si a veniturilor pentru persoanele care traiesc in comunitatile rurale.
Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este ca nu este vorba doar de o anumita tehnologie sau de o categorie de tehnologii care trebuie subliniata. Cel mai important lucru, in special pentru micii proprietari, este capacitatea acestora pentru inovare si stimulentele care li se pot oferi. Odata ce au capacitati adecvate, cu acces la tehnologie, la cunostinte si la infrastructura, agricultorii vor alege tehnologiile care au sens pentru ei si vor inventa chiar noi modalitati de utilizare si combinare a acestora.
F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>