Este important sa li se acorde agricultorilor oportunitatea de a introduce noi tehnologii


Oportunitatati pentru noile tehnologii agricole - management agricol hi-tech, teledetectie, soft-uri agricultura, smartphone, droneDaca exista un lucru pe care toti fermierii il impartasesc, acela este tendinta de a introduce inovatii, pentru a gasi metode agricole mai bune, mai curate, mai usoare si mai productive. Agricultura, la fel ca toate sectoarele economiei, in prezent, dispune de o gama larga de tehnologii moderne. Nevena Alexandrova, specialist FAO pe inovatii si schimb de cunostinte in agricultura, considera ca toti agricultorii ar trebui sa poata utiliza noile tehnologii si sa gaseasca noi metode creative pentru aplicarea lor.

In ajunul Forumului la nivel inalt privind e-agricultura: Impreuna pentru Dezvoltarea Agriculturii Digitale (Sofia, Bulgaria, 18-20 aprilie 2018), Alexandrova a purtat o discutie cu specialistul senior pe comunicare al FAO, Sharon Lee Cowan.

 

Auzim din ce in ce mai multe despre "e-agricultura" – ce este aceasta, mai exact?

Practic, "e-agricultura" inseamna aplicarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor in agricultura - inclusiv asupra culturilor vegetale, animalelor, pisciculturii si silviculturii. Aceasta cuprinde intregul sistem alimentar si poate include si utilizarea tehnologiilor mai traditionale, cum ar fi radioul, televiziunea, telefoanele mobile si multe altele. Ca si principiu, FAO nu promoveaza doar noile tehnologii, ci si se ocupa de asigurarea conditiilor adecvate - astfel incat in practica aceste tehnologii sa poata fi aplicate de oricine si fara riscuri.

 

De ce agricultura trebuie sa fie atat de "tehnologizata"?

Agricultura a devenit mult mai intensa in ceea ce priveste stiinta. Accesul la informatii exacte si in timp util - adaptate conditiilor locale - este esential pentru ca o ferma sau o intreprindere rurala sa fie competitiva si sa foloseasca optim resursele sale. In ultimii 15 ani, revolutia in tehnologiile informatiei si comunicatiilor, sau TIC, a dus la o schimbare in toate aspectele vietii noastre. De ce in agricultura ar fi diferit? In plus, agricultura in prezent devine din ce in ce mai integrata cu alte sectoare si aceasta integrare necesita optimizare prin digitalizare.

 

Ce exemple de tehnologii disponibile ne puteti da?

Cea mai comuna este tehnologia senzorilor. Cu ajutorul teledetectiei, datele privind temperatura solului sau a aerului, umiditatea, conditiile meteorologice si alte detalii pot fi masurate cu un dispozitiv si transmise catre agricultor aflat in alta locatie.

Asa-numitul internet al lucrurilor  (The Internet of Things - IoT) este important pentru agricultura. Acesta este modul in care diferite dispozitive, senzori si utilaje pot interactiona intre ele, utilizand retelele de internet si generand volume mari de date. De exemplu, informatiile pot proveni din mai multe surse - aer, sol, diverse domenii - si combinate pe o singura platforma pentru a oferi agricultorilor volume mari de date.

Folosim TIC pentru a transmite agricultorilor preturile si alte date de piata, astfel incat acestia sa poata lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la ceea ce sa aduca pe piata si cand.

Trasabilitatea alimentelor a devenit foarte importanta. Tehnologia face posibila urmarirea alimentelor de-a lungul drumului de la ferma la produsul final din supermarket. astfel oferind posibilitatea de a cunoaste daca produsul a fost inghetat si dezghetat si de cate ori.

Vehiculele aeriene fara pilot - cunoscut sub numele de drone - sunt folosite pentru a culege informatii din campuri localizate la distanta. Acestea furnizeaza imagini cu rezolutie mai mare decat satelitii si fac posibila detectarea daunatorilor si a bolilor, a buruienilor sau a starii solului, fara a fi nevoie de deplasare pe teren.

Pentru proprietarii de terenuri mici, monitorizarea terenurilor lor nu prezinta dificultati, dar accesul la Internet poate fi o problema. Ei au nevoie de acces la telefoane mobile, smartphone-uri, internet mobil, platforme de informare in retea - ca sa nu mai vorbim de radio si televiziune. In multe tari, infrastructura rurala inca nu dispune de infrastructura de internet.

Tehnologia Blockchain - poate revolutiona comertul cu produse agro-alimentare, deoarece ofera o informatie complet transparenta despre participantii lantului valoric care adauga valoare sau cresc preturile in diferite puncte de la ferma la consumator. Teoretic, intr-o zi aceasta tehnologie poate chiar elimina necesitatea comertului cu amanuntul.

 

Deci se pare ca e-agricultura este o veste buna.

Exista, cu siguranta, un imens potential pentru aceste tehnologii, care este mai eficient, mai sigur, mai putin intensiv pentru forta de munca, mai atragator pentru tinerii cu competente in domeniul TIC si poate mai fezabil pentru persoanele in varsta. Pentru a numi doar cateva beneficii.

 

Exista vreun dezavantaj?

Exista inca unele probleme care trebuie solutionate la nivelul standardelor si reglementarilor, spre exemplu care din date pot fi considerate "deschise" sau accesibile in mod liber de catre oricine, cine detine datele generate pe campul fermierului (compania de consultanta, dezvoltatorul IT sau guvernul?), modul optim de abordare a datelor pentru a pastra controlul si securitatea datelor personale si altele. Problema importanta este insa aceasta: fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.

Fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.


Elaborarea unei strategii nationale este un proces care tine seama de propriile obiective de dezvoltare rurala ale tarii. Este un proces care implica toata lumea de la proprietari mici pana la mari companii agroalimentare. Asistam deja mai multe tari din intreaga lume in acest proces si asteptam cu nerabdare sa colaboram cu mai multi in regiunea Europei si a Asiei Centrale. Adoptarea unei abordari nationale a e-agriculturii va duce la imbunatatirea mijloacelor de trai si a veniturilor pentru persoanele care traiesc in comunitatile rurale.

 

O ultima concluzie?

Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este ca nu este vorba doar de o anumita tehnologie sau de o categorie de tehnologii care trebuie subliniata. Cel mai important lucru, in special pentru micii proprietari, este capacitatea acestora pentru inovare si stimulentele care li se pot oferi. Odata ce au capacitati adecvate, cu acces la tehnologie, la cunostinte si la infrastructura, agricultorii vor alege tehnologiile care au sens pentru ei si vor inventa chiar noi modalitati de utilizare si combinare a acestora.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

 
 

Noutati

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>