Rezultatele Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene in ceea ce priveste adoptarea CETA si prima pozitie publica a unei Federatii europene de comert cu animale. Declaratia subliniaza inconsistenta actualei opozitii cu politica liberala dezvoltata de catre toate statele membre in ceea ce priveste productia agricola si alimentara a Uniunii Europene in ultimii 30 de ani.
Intr-o perioada in care sectorul agricol si alimentar al Uniunii Europene UE este mai dependent ca nicicand de exporturi pentru echilibrul pietei si randamentul investitiilor, factori de decizie, cum ar fi membrii Parlamentului valon, sustin promovarea unei politici protectioniste.
Multi observatori gandesc ca opozitia Parlamentului valon este motivata de probleme de politica interna. CETA este o scuza pentru a exprima opozitia fata de guvernul federal belgian.
Un articol german vorbeste de o posibila abrogare a unui ALS adoptat in cazul in care un singur stat membru nu ratifica acordul. Daca aceasta interpretare este confirmata, ZLSAC (UE / Ucraina acord comercial) ar putea fi in pericol- in cazul in care Tarile de Jos nu il ratifica, ca urmare a rezultatelor referendumului organizat in primavara anului trecut.
Germania a dat unda verde semnarii acordului comercial cu Canada la o reuniune a Consiliului din 18 octombrie, ca urmare a unei hotarari a instantei constitutionale, care a respins cererile formulate de ONG-uri pentru respingerea CETA.
In acelasi timp, Berlinul vrea sa cada CETA in cazul in care un singur stat membru refuza sa ratifice tratatul. Aceasta cerere include partile care tin de competenta exclusiva a UE, care vor fi aplicate "provizoriu", de indata ce Parlamentul European ratifica acordul (dar inainte de toate statele membre il ratifica!).
In ciuda respingerii de catre cea mai inalta instanta a Germaniei a revendicarilor ONG-urilor, judecatorii din Karlsruhe au luat - in mod natural –in considerare posibilitatea de a reitera faptul ca CETA trebuie sa fie in conformitate cu cerintele constitutionale germane.
Berlinul nu numai ca a reiterat afirmatiile instantei, dar a si insistat ca CETA trebuie sa fie abrogat, "in cazul in care parlamentul unui stat membru declara ca nu va ratifica acordul".
UE nu s-a regasit inca in situatia de a anula o afacere comerciala daja adoptata. Dar, tendintele actuale in politica interna a comertului UE face acest scenariu plauzibil.
Mai mult, soarta Acordului de asociere 2014 - Ucraina-UE – in care olandezii au respins intr-un referendum consultativ ( aprilie 2016) - este pusa sub semnul intrebarii. Decizia Consiliului ar putea avea ramificatii largi pentru acordul de asociere iar olandezii s-ar putea sa nu adopte ratificarea. Problema va fi decisa in aceasta toamna de guvernul olandez.
(Sursa: Borderline-Iana Dreyer.)
Atasam in continuare declaratia de presa emisa de colegii nostri din Asociatia belgiana a crescatorilor si comerciantilor cu animale de carne (FNCBPV) privind opozitia Parlamentului valon pentru ratificarea CETA:
“Parlamentul valon s-a pronuntat contra acordului de liber schimb intre Europa si Canada. Unul dintre argumentele avansate este protectia calitatii agriculturii noastre. Foarte bine! Protectionismul, circuitele scurte ale agriculturii bio sunt din ce in ce mai des evocate de anumiti sindicalisti si de Ministrul valon al agriculturii, ca si cum ar fi solutii pentru salvarea agriculturii valone.
In 1988, pretul graului european se situa in jurul valorii de 9 franci belgieni (FB), in comparatie cu SUA, unde pretul se situa intre 3 si 4 FB.
Era epoca in care puterile noastre publice europene semnau angajamente pentru reducerea taxelor vamale si aveau ca obiectiv principal sa ajunga competitive pe piata mondiala. Era perioada in care pretul carnii europene de bovina era de doua-trei ori mai ridicat decat cel mondial. Aceasta alegere cruda a mondializarii a fost o schimbare majora, profunda pentru agricultura si reforma din 1992, condamnand un sir lung de exploatatii la disparitie.
De atunci, agricultorii supravietuitori s-au batut pentru a deveni din ce in ce mai competitivi, raspunzand exigentelor din ce in ce mai mari ale societatii civile privind normele de mediu, securitate alimentara sau bunastare animala.
Europa a devenit cel mai mare exportator de pe piata mondiala a laptelui, exportator net de carne bovina si porcina.
Industria agro-alimentara este unul din cei mai importanti piloni ai economiei europene. La sfarsitul lunii septembrie, Europa a exportat primul conteiner cu carne de vita catre SUA. Cine ar fi putut sa-si imagineze asta cu cativa ani in urma? Carnea si laptele sunt astazi mai ieftine la noi decat in tarile din Africa de Nord, America sau China. Normal ca este un non sens, normal ca este injust in fata normelor noastre de calitate, cele mai bune din lume. Este oare momentul sa ne repliem, chiar daca depindem de exporturile noastre?
Daca protectionismul protejeaza de 30 de ani agricultura noastra de familie, ne sinucidem astazi daca nu avem curajul de a regla din nou productia din Uniune. Trebuie sa facem o alegere: protectionism si reguli sau productie libera si deschidere spre comert. Daca Ministrul Regional al agriculturii a ales, spre exemplu, ca o vaca in lactatie sa fie stimulata pentru productie, trebuie sa incercam sa deschidem portile acestei solutii in loc sa le inchidem.
O alta incoerenta a momentului priveste punerea in prim plan a agriculturii bio. Aceasta are motivele ei sa existe si priveste o nisa respectabila in agricultura. In acelasi timp, punerea ei “in fata” intareste cliseul actual al dualizarii agriculturii.
Intre “reaua” agricultura industriala poluanta sau productia de alimente de rangul doi si agricultura viitorului, respectuoasa cu mediul si sanatatea consumatorului, alegerea pare usoara.
Am uitat prea repede ca agricultura conventionala consuma de cinci ori mai putine produse fitosanitare decat acum 20 de ani , ca raspandirea azotului de 20 de ani se face cu respectarea normelor ecologice echilibrate, ca animalele noastre sunt cele mai cautate din lume si ca alimentele noastre ofera un nivel de securitate a consumatorului aproape de perfectiune. Si toate acestea in cantitati suficiente si la preturi rezonabile, democratice, accesibile tuturor…de multe ori, inferioare pretului real de productie.
A condamna o agricultura atat de eficienta pe baza derivatelor agriculturii anilor 1980 este o eroare grava de analiza, o insulta adusa stiintei!
Mai mult, agricultura bio, odata ce va deveni supraproducatoare, va intra, de asemeni, in criza, din cauza scaderii mari a preturilor! O alta cale fara iesire a agricultorilor valoni?
Confruntati cu capriciile vremii, cu investitiile grele, volatilitatii pietelor, cu cicluri de productie lungi si cu politici pe cat de instabile pe atat de incoerente, agricultorii sunt la capatul puterilor. Politica agricola europeana necesita mai mult ca oricand alegeri clare ale societatii si de strategii coerente pe termen lung. Este vorba de o mare urgenta, pentru ca marea majoritate a agricultorilor au mai mult de 55 de ani si cei mai amenintati sunt putinii tineri din agricultura!...”
Benoit Cassart
NB : Benoit Cassart estimeaza ca tratatul va permite deschiderea pietei canadiene pentru bovina de carne europeana.
ACEBOP
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>