Rezultatele Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene in ceea ce priveste adoptarea CETA si prima pozitie publica a unei Federatii europene de comert cu animale. Declaratia subliniaza inconsistenta actualei opozitii cu politica liberala dezvoltata de catre toate statele membre in ceea ce priveste productia agricola si alimentara a Uniunii Europene in ultimii 30 de ani.
Intr-o perioada in care sectorul agricol si alimentar al Uniunii Europene UE este mai dependent ca nicicand de exporturi pentru echilibrul pietei si randamentul investitiilor, factori de decizie, cum ar fi membrii Parlamentului valon, sustin promovarea unei politici protectioniste.
Multi observatori gandesc ca opozitia Parlamentului valon este motivata de probleme de politica interna. CETA este o scuza pentru a exprima opozitia fata de guvernul federal belgian.
Un articol german vorbeste de o posibila abrogare a unui ALS adoptat in cazul in care un singur stat membru nu ratifica acordul. Daca aceasta interpretare este confirmata, ZLSAC (UE / Ucraina acord comercial) ar putea fi in pericol- in cazul in care Tarile de Jos nu il ratifica, ca urmare a rezultatelor referendumului organizat in primavara anului trecut.
Germania a dat unda verde semnarii acordului comercial cu Canada la o reuniune a Consiliului din 18 octombrie, ca urmare a unei hotarari a instantei constitutionale, care a respins cererile formulate de ONG-uri pentru respingerea CETA.
In acelasi timp, Berlinul vrea sa cada CETA in cazul in care un singur stat membru refuza sa ratifice tratatul. Aceasta cerere include partile care tin de competenta exclusiva a UE, care vor fi aplicate "provizoriu", de indata ce Parlamentul European ratifica acordul (dar inainte de toate statele membre il ratifica!).
In ciuda respingerii de catre cea mai inalta instanta a Germaniei a revendicarilor ONG-urilor, judecatorii din Karlsruhe au luat - in mod natural –in considerare posibilitatea de a reitera faptul ca CETA trebuie sa fie in conformitate cu cerintele constitutionale germane.
Berlinul nu numai ca a reiterat afirmatiile instantei, dar a si insistat ca CETA trebuie sa fie abrogat, "in cazul in care parlamentul unui stat membru declara ca nu va ratifica acordul".
UE nu s-a regasit inca in situatia de a anula o afacere comerciala daja adoptata. Dar, tendintele actuale in politica interna a comertului UE face acest scenariu plauzibil.
Mai mult, soarta Acordului de asociere 2014 - Ucraina-UE – in care olandezii au respins intr-un referendum consultativ ( aprilie 2016) - este pusa sub semnul intrebarii. Decizia Consiliului ar putea avea ramificatii largi pentru acordul de asociere iar olandezii s-ar putea sa nu adopte ratificarea. Problema va fi decisa in aceasta toamna de guvernul olandez.
(Sursa: Borderline-Iana Dreyer.)
Atasam in continuare declaratia de presa emisa de colegii nostri din Asociatia belgiana a crescatorilor si comerciantilor cu animale de carne (FNCBPV) privind opozitia Parlamentului valon pentru ratificarea CETA:
“Parlamentul valon s-a pronuntat contra acordului de liber schimb intre Europa si Canada. Unul dintre argumentele avansate este protectia calitatii agriculturii noastre. Foarte bine! Protectionismul, circuitele scurte ale agriculturii bio sunt din ce in ce mai des evocate de anumiti sindicalisti si de Ministrul valon al agriculturii, ca si cum ar fi solutii pentru salvarea agriculturii valone.
In 1988, pretul graului european se situa in jurul valorii de 9 franci belgieni (FB), in comparatie cu SUA, unde pretul se situa intre 3 si 4 FB.
Era epoca in care puterile noastre publice europene semnau angajamente pentru reducerea taxelor vamale si aveau ca obiectiv principal sa ajunga competitive pe piata mondiala. Era perioada in care pretul carnii europene de bovina era de doua-trei ori mai ridicat decat cel mondial. Aceasta alegere cruda a mondializarii a fost o schimbare majora, profunda pentru agricultura si reforma din 1992, condamnand un sir lung de exploatatii la disparitie.
De atunci, agricultorii supravietuitori s-au batut pentru a deveni din ce in ce mai competitivi, raspunzand exigentelor din ce in ce mai mari ale societatii civile privind normele de mediu, securitate alimentara sau bunastare animala.
Europa a devenit cel mai mare exportator de pe piata mondiala a laptelui, exportator net de carne bovina si porcina.
Industria agro-alimentara este unul din cei mai importanti piloni ai economiei europene. La sfarsitul lunii septembrie, Europa a exportat primul conteiner cu carne de vita catre SUA. Cine ar fi putut sa-si imagineze asta cu cativa ani in urma? Carnea si laptele sunt astazi mai ieftine la noi decat in tarile din Africa de Nord, America sau China. Normal ca este un non sens, normal ca este injust in fata normelor noastre de calitate, cele mai bune din lume. Este oare momentul sa ne repliem, chiar daca depindem de exporturile noastre?
Daca protectionismul protejeaza de 30 de ani agricultura noastra de familie, ne sinucidem astazi daca nu avem curajul de a regla din nou productia din Uniune. Trebuie sa facem o alegere: protectionism si reguli sau productie libera si deschidere spre comert. Daca Ministrul Regional al agriculturii a ales, spre exemplu, ca o vaca in lactatie sa fie stimulata pentru productie, trebuie sa incercam sa deschidem portile acestei solutii in loc sa le inchidem.
O alta incoerenta a momentului priveste punerea in prim plan a agriculturii bio. Aceasta are motivele ei sa existe si priveste o nisa respectabila in agricultura. In acelasi timp, punerea ei “in fata” intareste cliseul actual al dualizarii agriculturii.
Intre “reaua” agricultura industriala poluanta sau productia de alimente de rangul doi si agricultura viitorului, respectuoasa cu mediul si sanatatea consumatorului, alegerea pare usoara.
Am uitat prea repede ca agricultura conventionala consuma de cinci ori mai putine produse fitosanitare decat acum 20 de ani , ca raspandirea azotului de 20 de ani se face cu respectarea normelor ecologice echilibrate, ca animalele noastre sunt cele mai cautate din lume si ca alimentele noastre ofera un nivel de securitate a consumatorului aproape de perfectiune. Si toate acestea in cantitati suficiente si la preturi rezonabile, democratice, accesibile tuturor…de multe ori, inferioare pretului real de productie.
A condamna o agricultura atat de eficienta pe baza derivatelor agriculturii anilor 1980 este o eroare grava de analiza, o insulta adusa stiintei!
Mai mult, agricultura bio, odata ce va deveni supraproducatoare, va intra, de asemeni, in criza, din cauza scaderii mari a preturilor! O alta cale fara iesire a agricultorilor valoni?
Confruntati cu capriciile vremii, cu investitiile grele, volatilitatii pietelor, cu cicluri de productie lungi si cu politici pe cat de instabile pe atat de incoerente, agricultorii sunt la capatul puterilor. Politica agricola europeana necesita mai mult ca oricand alegeri clare ale societatii si de strategii coerente pe termen lung. Este vorba de o mare urgenta, pentru ca marea majoritate a agricultorilor au mai mult de 55 de ani si cei mai amenintati sunt putinii tineri din agricultura!...”
Benoit Cassart
NB : Benoit Cassart estimeaza ca tratatul va permite deschiderea pietei canadiene pentru bovina de carne europeana.
ACEBOP
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>