Federatia AGROSTAR aduce in vizorul MADR problemele din agricultura si masurile propuse pentru redresarea acestora

Agrostar problemele sectorului agricolFederatia AGROSTAR, singura federatie reprezentativa pe sectorul agricol, a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

 

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

 

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu maai contin…? De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gndit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, declara secretarul general al AGROSTAR.

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii,stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu in ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal . Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

AGROSTAR cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare. Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere siumplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi.

AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Federatia AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

 

Agrostar logo

 

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>