Federatia AGROSTAR aduce in vizorul MADR problemele din agricultura si masurile propuse pentru redresarea acestora

Agrostar problemele sectorului agricolFederatia AGROSTAR, singura federatie reprezentativa pe sectorul agricol, a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

 

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

 

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu maai contin…? De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gndit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, declara secretarul general al AGROSTAR.

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii,stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu in ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal . Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

AGROSTAR cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare. Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere siumplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi.

AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Federatia AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

 

Agrostar logo

 

 

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>