Reziduurile de pesticide care pot ramane pe culturi in momentul recoltei si standardele de siguranta

Reziduurile de pesticide care pot ramane pe culturi in momentul recoltei si standardele de sigurantaO mare parte a placerii de a manca se bazeaza pe increderea ca ceea ce mancam este sigur pentru consum. Guvernele si fermierii din intreaga lume contribuie la siguranta alimentara. Aceasta presupune reglementarea produselor de protectia plantelor (PPP) si asigurarea unei utilizarii responsabile in agricultura. Urmele de PPP care pot ramane pe culturi in momentul recoltei se numesc reziduuri si sunt strict reglementate.


Limitele maxime de reziduuri (LMR) reprezinta un standard de comercializare si masoara cantitatea maxima de reziduuri de produse de protectia plantelor (PPP) care este tolerata legal in sau pe suprafata produselor alimentare/ hrana pentru animale atunci cand pesticidele sunt aplicate corect. LMR sunt stabilite mult sub marjele de siguranta, intocmai pentru a avea certitudinea ca alimentele sunt bune pentru consum. LMR sunt stabilite astfel incat consumatorii sa aiba incredere in calitatea si siguranta alimentelor pe care le cumpara. Daca apare o cantitate de reziduuri, aceasta este atat de scazuta, incat oamenii ar trebui sa consume o cantitate uriasa de alimente pentru a fi afectati.

Nivelurile maxime de reziduuri (LMR) sunt stabilite mult sub marjele de siguranta tocmai pentru a oferi certitudinea ca mancarea produsa este sigura. 

Guvernele din intreaga lume monitorizeaza reziduurile de PPP testand probe aleatorii. De exemplu, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara publica in fiecare an un raport de monitorizare a reziduurilor. Acest raport arata ca, in Uniunea Europeana, aproximativ jumatate din esantioanele testate nu contin urme detectabile de reziduuri. In cealalta jumatate (45%), reziduurile gasite se aflau sub limitele legale (LMR). Doar aproximativ 2% din probele testate au depasit aceste limite, dar nici ele nu reprezentau riscuri, datorita cantitatilor foarte reduse si marjelor de siguranta foarte ridicate.

Produsele de protectia plantelor (PPP) se aplica in toate etapele de crestere a culturilor pentru a le proteja impotriva bolilor si a daunatorilor. Agricultorii respecta bunele practici agricole pentru a se asigura ca potentialele reziduuri se situeaza sub LMR. Este esential ca fermierii sa respecte cerintele privind LMR atat pentru a-si vinde culturile la nivel local, cat si pentru a le exporta. In plus, managementul integrat al bolilor si daunatorilor - o abordare holistica de agricultura durabila, care include utilizarea responsabila a PPP - sprijina reducerea reziduurilor.

 

LMR ca standard de comercializare

LMR, bazate pe probele de reziduuri stabilite de autoritatile de reglementare verifica daca fermierii utilizeaza corect produsele pentru protectia plantelor. Demonstrarea sigurantei pentru consumatori este o conditie absolut necesara pentru acordarea LMR. Comerciantii si importatorii pot avea incredere ca produsele alimentare pe care le comanda indeplinesc cerintele de siguranta si de calitate, asigurand comercializarea lor. Daca LMR sunt depasite, legea impune distrugerea acelor produse care nu pot fi vandute. 

Exista multe sisteme diferite pentru stabilirea LMR in intreaga lume, in Europa, in Statele Unite ale Americii sau furnizate de Codex Alimentarius la nivel international. Pe fiecare piata, LMR sunt stabilite inainte de autorizarea unui produs, dar acest lucru nu se intampla automat si pe pietele de import. In cazul in care un produs nu este autorizat pe o piata de import, producatorul trebuie sa ceara autoritatilor de reglementare din cadrul pietei de import sa stabileasca o toleranta la import, care in mod ideal ar trebui sa fie LMR pe piata exportatoare.

Daca LMR nu sunt respectate, un produs nu poate fi comercializat. 

Pana de curand, majoritatea alimentelor erau produse, vandute si consumate la nivel local. In ultimul secol insa, cantitatea de alimente comercializate la nivel international a crescut exponential. LMR reprezinta fundamentul comertului; din punct de vedere juridic, o cultura nu poate fi comercializata daca depaseste normele LMR.

Deoarece nu exista LMR armonizate la nivel global, acest lucru poate fi o provocare pentru agricultori, acestia fiind nevoiti sa respecte atat LMR-urile din tarile de export, cat si din diferitele tari de import. De exemplu, daca strugurii din Africa de Sud sunt trimisi catre Uniunea Europeana, acestia trebuie sa respecte atat LMR-urile din Africa de Sud, cat si din Europa. Asadar, fermierii trebuie sa fie bine informati cu privire la cerintele tuturor pietelor pe care activeaza. 

Exportatorii sunt familiarizati cu LMR la nivel mondial neasumandu-si riscul de a avea produse care sa depaseasca LMR si sa fie respinse la vama. Producatorii de PPP, organizatiile de producatori, dar si comerciantii monitorizeaza indeaproape LMR la nivel global si informeaza agricultorii in acest sens.

 

Asigurarea sigurantei pentru consum

Consumatorii nu trebuie sa fie ingrijorati de reziduurile de pesticide, intrucat exista o mare diferenta intre perceptie si realitate. Chiar daca LMR sunt depasite, foarte probabil nu reprezinta un pericol, deoarece exista marje de siguranta enorme. De exemplu, o persoana ar trebui sa consume aprox. 28,000 de capsuni intr-o singura zi pentru a se apropia de limita de siguranta admisa pentru aceste fructe.

Siguranta culturilor incepe cu industria de protectie a culturilor. Produsele de protectia plantelor sunt evaluate extensiv si sunt inaintate pentru autorizare doar atunci cand rezultatele testelor si evaluarilor de risc respecta conditiile de reglementare si de siguranta. Autoritatile realizeaza propriile evaluari independente, urmand sa isi dea sau nu acordul. Monitorizarea insoteste lantul alimentar de la comerciant pana in supermarket. Sute de mii de probe sunt analizate anual pentru evaluarea reziduurilor de pesticide.

Cele mai multe reziduuri de pesticide se afla la suprafata fructelor si a legumelor, drept urmare decojirea le poate elimina in mare masura. De exemplu, in cazul unui produs precum salata, consumatorul poate lua masuri de precautie prin indepartarea frunzelor exterioare, spaland restul frunzelor sub jetul de apa. Este important ca orice consumator sa stie ca produsele trebuie spalate inainte de a fi mancate.

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania - AIPROM

 

EFSA - Raport privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare provenite din UE

Ultimul raport privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare provenite din Uninea Europeana este disponibil incepand cu 7 aprilie. Raportul ofera o viziune asupea nivelurilor de reziduuri gasite intr-un cos de produse consumate pe scara larga la nivelul acestui teritoriu.

Au fost analizate un total de 96.302 esantioane in anul 2019, dintre care 96,1% se incadreaza in nivelurile autorizate legal. Pentru subpragul de 12,579 esantioane analizate ca parte a programului de control coordonat de UE (EUCP), 98% au fost in limitele legale.

EUCP a analizat probe colectate aleatoriu din 12 produse alimentare – mere, varza, salata, piersici, spanac, capsuni, rosii, boabe de ovaz, boabe de orz, vin, lapte d evaca si grasime de porc.

Dintre aceste probe:

    • 674 sau 53% s-au dovedit a fi fara niveluri cuantificabile de reziduuri
    • 664 sau 45% contineau unul sau mai multe reziduui in concentratii sub sau egale cu nivelurile permise
    • 241 sau 2% contineau reziduuri care depaseau maximul legal din are 1% au condus la actiuni in justitie


Articolul complet aici 

  

Noutati

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

26-06-2024 Protectia plantelor

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>