In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare.
In ultimii ani, in perioada de testare, la soiurile candidate s-a urmarit influenta schimbarilor climatice asupra rezultatelor de productie si insusirilor fiziologice, in vederea promovarii unor soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale.
Discutiile in cadrul sedintei se deruleaza pe baza documentatiei realizate de catre responsabilii de program. Materialul este transmis membrilor comisiei inaintea sedintei.
In documentatie este prezentat fiecare soi candidat. Aceasta cuprinde caracterizarea morfo-fiziologica a noului soi, conform protocoalelor si ghidurilor stabilite de Uniunea Europeana si, in plus, pentru soiurile din speciile de culturi de camp, date de productie si insusiri de calitate.
Pe baza documentatiei tehnice prezentate, comisia de inregistrare propune acceptarea soiului pentru inscriere in Catalogul oficial, cu o majoritate simpla.
Propunerile comisiei, sub forma unui proces verbal de sedinta, se aproba de catre ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.
Odata cu aprobarea procesului verbal de inregistrare, soiurile pot fi comercializate si cultivate, avand acelasi regim ca si cele inscrise si publicate in Catalogul oficial.
Componenta comisiei a fost aprobata de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale (Nota nr. 2039/15.03.2023). Reuniunea va avea loc in baza art. 29 alin. (1) din Legea nr. 266/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Va informam ca in data de 30 martie 2023 s-a intrunit Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, in conformitate cu legislatia in vigoare. Reuniunea a avut loc la sediul Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor din B-dul. Marasti nr. 61, Bucuresti.
Componenta comisiei, aprobata de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale prin Nota nr. 2039/15.03.2023, a fost formata din reprezentanti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor si profesori universitari din cadrul USAMV Bucuresti. Comisia a fost prezidata de dl. Dragos-Costin Telehuz, Secretar de stat.
Soiurile propuse Comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de reglementarile in domeniu, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare.
Unele dintre noile soiuri au fost testate pentru rezistenta la boli, prin infectii artificiale (ex. lucerna, ardei, tomate, fasole, mazare, pepene galben) sau pentru rezistenta la lupoaie la floarea-soarelui, stabilita in campul experimental static al I.S.T.I.S.
La solicitarea aplicantilor, s-a verificat rezistenta la tratamentele cu erbicide pe baza de imazamox si tribenuron a unor hibrizi de floarea-soarelui.
In ultimii ani, in perioada de testare, la soiurile candidate s-a urmarit influenta schimbarilor climatice asupra rezultatelor de productie si a insusirilor fiziologice, in vederea promovarii unor soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu existente.
Discutiile in cadrul sedintei s-au derulat pe baza documentatiei tehnice realizate de catre I.S.T.I.S. Materialul a fost transmis membrilor comisiei inaintea reuniunii, pentru consultare.
Documentatia cuprinde caracterizarea morfo-fiziologica a noului soi, conform protocoalelor si ghidurilor stabilite de Uniunea Europeana si, in plus, pentru soiurile din speciile de culturi de camp, date de productie si insusiri de calitate.
Pe baza documentatiei tehnice prezentate, comisia de inregistrare propune acceptarea soiului pentru inscriere in Catalogul oficial, cu o majoritate simpla.
Comisia a propus pentru inscriere in Catalogul oficial a unui numar de 180 soiuri noi, din care: 118 soiuri din specii de culturi de camp, 23 soiuri de legume, 27 soiuri de pomi si arbusti fructiferi, 4 soiuri de vita de vie, 6 soiuri de plante ornamentale si 2 soiuri de hamei.
Din totalul soiurilor, soiurile create in Romania propuse pentru inregistrare sunt: 40 din specii de culturi de camp, 14 de legume, 27 pomi si arbusti fructiferi, 4 soiuri de vita de vie, 6 plante ornamentale si 2 soiuri de hamei.
Propunerile comisiei, sub forma unui proces verbal de sedinta, se supun aprobarii ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
Odata cu aprobarea procesului verbal de inregistrare, soiurile pot fi comercializate, avand acelasi regim ca si cele inscrise si publicate in Catalogul oficial.
Procesul verbal de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole poate fi accesat pe pagina oficiala ISTIS [link aici >>>].
ISTIS
Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor
26-02-2024 Seminte
Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator. Mai multe>>
09-12-2023 Seminte
Pe masura ce anul 2023 se apropie de sfarsit, Uniunea Europeana se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului sau de seminte si ameliorare a plantelor si vor avea un impact semnificativ asupra intregului lant agroalimentar european. Mai multe>>
29-11-2023 Seminte
Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare. Mai multe>>
10-10-2023 Material saditor
Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificare... Mai multe>>
14-09-2023 Seminte
Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate. Mai multe>>
27-03-2023 Material saditor
In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare. Mai multe>>
15-10-2022 Depozitare
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>
23-04-2022 Depozitare
Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi. Mai multe>>
30-03-2022 Seminte
Infiintata in octombrie 2012, Alianta Industriei Semintelor din Romania este o asociatie profesionala care doreste sa sprijine agricultura romaneasca. Misiunea principala a AISR este promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania. AISR scoate la concurs pozitia de Director Executiv. Responsabilitatile functiei de director executiv al AISR sunt: Mai multe>>
17-02-2022 Depozitare
Platforma Storage Logistics, singurul marketplace B2B pentru spatii de depozitare clasa A din Romania, anunta cresterea cu 50% a numarului de depozite partenere la nivel national si cu 285.000 mp a spatiului de depozitare pentru proiecte de depozitare, pe termen scurt si mediu. In prezent, Storage Logistics conecteaza o retea de peste 150 de parteneri, prin intermediul careia companiile pot accesa servicii de depozitare la cerere, avand o suprafata totala a spatiului disponibil de aproximat... Mai multe>>
04-11-2021 Depozitare
Daca dupa ce iti cumperi o casa, ai nevoie de mobila si decoratiuni. E bine sa stii ca si silobag-ul respecta acelasi principiu. Dupa achizitia sacilor, iti trebuie accesoriile. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>