Fertilizarea aeriana – O solutie de succes pentru multi fermieri

Fertilizare aerianaIn statele in care agricultura si profiturile obtinute din aceasta sunt dezvoltate, tratamentele aviochimice insumeaza aproape 25% din totalul lucrarilor de protectie a culturilor si aproape 100% din cele de protectie a padurilor. Pulverizarea aeriana este de multe ori cel mai sigur mod de a realiza economic, rapid si eficient aceste lucrari.

 

 

 

Este pulverizarea aeriana a culturilor realizata in conditii de siguranta?

Avioanele utilitare, folosite cu succes si in Romania, sunt echipate cu tehnologii performante de cartografiere si ghidare prin GPS care fac posibila indicarea cu exactitate a zonelor in care se aplica tratamentul de pulverizare si asigura o distributie uniforma a acestuia, protejand astfel culturile si mediul.

Companiile care activeaza in acest domeniu trebuie sa tina cont deasemenea de devierea pulverizarii in afara zonei stabilite, de contaminarea solului si de poluarea apei. Cresterea reglementarilor de mediu pentru reducerea emisiilor si contaminarilor periculoase, incluzand si cele recente privind protejarea albinelor si a speciilor polenizatoare, au stabilit norme clare pentru pulverizarea aeriana. In acest scop avioanele utilitare trebuie sa fie echipate cu sisteme tehnologice de ultima ora, incluzand calculatoare de bord care monitorizeaza rata de aplicare si echipamente GPS pentru a face fiecare trecere mai precisa. Desemenea aeronavele trebuie sa fie dotate cu capacitati sofisticate de pulverizare pentru a imbunatati eficienta si de a reduce impactul asupra mediului.

Astfel firmele din acest domeniu trebuie sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu reguli stricte de siguranta, folosind tehnogii moderne, fertilizand suprafete strict determinate si evitand zonele protejate sau populate.

 

Tratamente aviochimice sau tratamente terestre cu ajutorul tractoarelor?

Un avion sau un elicopter utilitar poate realiza mai mult intr-o ora decat pot realiza echipamentele terestre intr-o zi. Acest lucru inseamna mai putin combustibil utilizat, poluare mai putina si nu in ultimul rand se evita compactarea solului.

Pulverizarea aeriana este solutia optima, dar nu trebuie subapreciata importanta fertilizarii terestre ca un instrument necesar in agricultura atunci cand fertilizarea sau aplicarile aeriene de pesticide nu se pot face. De fapt, multe companii aeriene folosesc azi atat aeronave cat si echipamente terestre pentru a realiza aplicarea produselor de protectie a plantelor.

Avantajele aplicarilor aeriene sunt multiple, inclusiv capacitatea de a trata mai multe hectare pe zi, acoperind zone extinse de cultura intr-un timp mai scurt decat instalatiile de sol, ideal mai ales in cazul in care conditiile meteorologice/sol sunt nefavorabile. La aceasta se adauga lipsa de daune aplicate culturilor, precum si lipsa de compactare a solului.

Comparand costurile de aplicare dintre fertilizarea clasica terestra cu ajutorul tractoarelor si cea aeriana se va observa o diferenta clara intre cele doua. Costul operational pentru un tractor de dimensiune medie include carburant, mentenanta, iar in unele cazuri dobanda, amortizare, cost de finantare, asigurare, cost de administrare, etc. Mai mult decat atat, costurile generate de distrugerile produse de tractor pe plantatii, sau productia lipsa in cazul prevederii campului cu spatii pentru tractoare trebuie luata in calcul. Procentul aproximativ este de 5%. In conditiile unei productii medii de cereale de 3t pe hectar, acest 5% corespunde la 150 kg pe hectar sau 15 t pentru 100 hectare, ceea ce insumeaza o pierdere semnificativa ce nu poate fi ignorata.

Considerand un pret mediu de 0.7 RON pe kg, cantitatea de 15.000 kg pierduta la 100 de hectare va genera un cost total de 13.300 RON. Iar aceasta suma nu tine cont de costul operational indirect al tractoarelor care ar putea ajunge cu usurinta la 30 % din costul total.

Costul total perceput de catre avion este de 3800 RON / 100 hectare.

Asadar, se constata pentru utilizarea tractoarelor, pe o suprafata de 100 hectare, o diferenta de 9500 RON fata de cea platita pentru pulverizarea aeriana. Pentru o ferma de 1000 hectare, suma totala economisita prin utilizarea unui aplicator aerian ajunge la 95000 RON.

In concluzie costul operational total pentru tractoare de dimensiuni medii si mari poate ajunge la 4.000-5.000 RON pentru 100 hectare, iar pentru o fermele mari sau grupuri de producatori cu suprafete de 10.000 de hectare acestia economisesc cca. 1.5-2 M RON in perioada de tratare a recoltei prin utilizarea avioanelor, fata de utilizarea tractoarelor. Diferentele sunt foarte mari, iar diferenta reala totala este mult mai ridicata.

 

Fertilizare pe cale aeriana oferita de Zibet Exim

SC Zibet Exim Srl este o companie romaneasca fondata cu 18 ani in urma in Craiova ce utilizeaza avioane echipate cu instalatii de stropit si sisteme de fertilizare. Compania deserveste intereselor Industriei Agricole, dar se ocupa in egala masura cu stropirea padurilor si ofera servicii de dezinsectie pe cale aeriana pentru combaterea tantarilor.

Experienta cumulata a managementului firmei in domeniul aviatic depaseste 120 ani.

Pilotii si personalul ce isi desfasoara activitatea la sol detin cunostinte vaste despre substantele utilizate, despre modalitatile de operare la sol cat si despre modalitatile de operare aeriana fiind eficienti in conditii atmosferice variate.

Firma activeaza in special in domeniul agricol prin folosirea avionelor utilitare care aplica tratamente pe cale aeriana de fertilizare, protectia plantelor si insamantare. In experienta de peste 18 ani, firma a deservit entitati publice si private din Romania cu servicii de aplicatii aeriene. Pe masura ce nevoile si cerintele clientilor au crescut si s-au modificat, Zibet Exim si-a adaptat si diversificat serviciile si au marit atat flota, cat si echipajul.

Certificare

  • Singura companie din domeniu ce a implementat ISO 9001/2008 si ISO 14001/2004. In vederea imbunatatirii serviciilor oferite si a optimizarii tratamentelor s-a apelat la utilaje moderne, iar aeronavele sunt echipate cu sisteme GPS si sisteme de stropire Micronair.
  • Compania respecta cu strictete Normele Europene privind modalitatile de pulverizare a substantelor chimice pe suprafete agricole.

 Avantaje

  • Serviciu eficient ca si cost, prin incorporarea sistemelor de ghidare de precizie GPS si prin sisteme de stropire de inalta tehnologie.
  • Compania are in cadrul personalului si un numar de fitopatologi, ce detin cunostinte suplimentare legate de efectele tratamentelor aviochimice asupra recoltelor.
  • Pachete complete de tratament – substanta chimica impreuna cu serviciul de aplicare aeriana
  • Echipamentul aerian secundat de echipament terestru.
  • Colaborari cu diverse banci specializate in domeniu, pentru a putea facilita obtinerea de catre clienti de avantaje si pachete specifice, in cele mai bune conditii.
  • Singura companie din domeniu ce a implementat ISO 9001/2008 si ISO 14001/2004. In vederea imbunatatirii serviciilor oferite si a optimizarii tratamentelor s-a apelat la utilaje moderne, iar aeronavele sunt echipate cu sisteme GPS.
  • Compania respecta cu strictete Normele Europene privind modalitatile de pulverizare a substantelor chimice pe suprafete agricole.

 

Zibet-logo

SC ZIBET EXIM SRL

TEL/FAX: 0251.428.230
MOBIL: 0754.044.387
E-MAIL: [email protected]
[email protected]
WEB: www.zibetexim.ro

 

Noutati

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

23-05-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din plan... Mai multe>>

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>