Trenduri in gradina: cum se face si la ce foloseste compostul de frunze

Compostul de frunze in gradina - Ingrasamant ecologic pe care il faci acasaCei ce lucreaza des gradina cunosc diferenta dintre ingrasamantul ecologic si cel de o calitate inferioara. Nu multi cunosc beneficiile compostului din frunze realizat acasa, el fiind o sursa excelenta de nutrienti pentru sol.


Toamna este perioada in care curatam gradina sau curtea, iar la fel facem cu frunzele de la pomii din livada sau gradina. Cu siguranta apreciezi o sursa de calitate de materie organica, iar compostului din frunze reprezinta una la indemana oricui. Acesta nu se gaseste in comert, deci e momentul perfect sa incepi sa il prepari si tu acasa.

Frunzele sunt pline de urmele de minerale pe care copacii le iau din sol. In interactiunea cu solul, compostul il va ajuta sa retina umezeala si il va hrani cu microbi benefici. Frunzele sunt o sursa excelenta de carbon, care va echilibra azotul din ingrasamant. Mai mult decat atat, le poti folosi pentru a proteja plantele sensibile de frigul iernii. Astfel, ajuti recolta urmatoare sa creasca sanatos si folosesti toate roadele pe care le ofera natura!

 

Ingrasamant ecologic pe care il pregatesti acasa

Compostul din frunze are multe beneficii, fiind o alternativa ecologica perfecta, atat pentru plantele si florile din gradina, cat si pentru pomii din livada. Pe timp de ploaie absoarbe apa pentru a preveni inundatia, pe cand in vreme de canicula racoreste pamantul si vegetatia.

Il poti folosi sa echilibrezi nivelul mineralelor din sol; continutul de azot, fosfor si potasiu regasit in trunchiul copacului, va fi transferat frunzelor si apoi solului care se va bucura de elementele hranitoare. Cei care aplica acest ingrasamant ani la randul vor observa negresit calitatea pamantului. Solul devine hidratat, afanat si hraneste vegetatia an dupa an.

Cateva aspecte de luat in considerare daca vrei sa faci compost din frunze: 

    • Alege frunzele potrivite: realizand un amestec de frunze, vei putea pune in echilibru nivelul de celuloza din sol si va rezulta un compost mai hranitor.
    • Mentine umezeala: acest tip de compost se realizeaza cu ajutorul ciupercilor, care au nevoie de un spatiu umed pentru a se dezvolta. Mentine frunzele umede, dar nu ude. Aminteste-ti ca e un proces de durata si ofera-i suficient timp pentru a ajunge la stadiul de compost.
    • Nu in ultimul rand, nivelul de azot este important. Frunzele proaspat cazute au un nivel de azot mai scazut decat cel de carbon, ceea ce va face ca frunzele sa se descompuna rapid. Pe de alta parte, in cazul frunzelor mai vechi, procesul dureaza mai mult.

 

Cum se face compostul din frunze? 

Spre deosebire de alte tipuri de ingrasamant, cel din frunze se realizeaza in timp, prin descompunere treptata, iar ciupercile sunt agentii principali. 

    1. Incepe sa strangi frunzele intr-o singura gramada, pe pamant. Foloseste o grebla pentru a curata rapid in fiecare zi curtea de frunze. Poti aduna frunze pe toata perioada toamnei si poti forma gramezi in curte. Nu uita sa verifici spatiile mici, streasina si colturile casei pentru a aduna tot. Poti apela la o unealta pentru adunat frunze din inox, care te ajuta sa fii eficient si rapid, in spatiile mici. 
    2. Urmatorul pas e sa faramitezi frunzele. Astfel, se vor descompune mai repede, nu mai mentin umezeala si permit oxigenului sa circule. Nu numai atat, dar volumul de frunze se va reduce drastic. Cel mai usor este sa folosesti un tocator de frunze. Astfel, vei faramita rapid toate gramezile de frunze si le vei putea transfera direct in saci.
    3. Odata maruntite, depoziteaza o parte din frunze in saci de plastic pana la primavara. In cazul frunzelor proaspete, este important sa le umezesti putin si sa faci cateva gauri in sac pentru a permite aerului sa circule. Daca ai adunat frunze toata toamna, adauga mai multa apa, pamant si ingrasamant organic. Apoi, asteapta pana se descompune. Daca este amestecat frecvent (la 2 - 3 saptamani) si este mentinuta o umiditate constanta, va dura intre 6 luni si un an pana cand compostul va fi gata de utilizare.
    4. Restul frunzelor maruntite, imprastie-le pe straturile de usturoi si ceapa, pe bulbii de lalele sau tufele de trandafiri. Dupa ce solul este curatat si pregatit cu straturile pentru anul urmator, acopera-l cu ingrasamant organic si un strat de frunze maruntite. Pana la primavara, solul va fi plin de nutrienti si minerale.


Cand vei sti ca poti folosi compostul din frunze? Atunci cand e fin si faramicios. Foloseste-l cu incredere la flori si straturi cu legume, dar nu intr-un strat gros. Sau il poti incorpora direct in pamant in orice perioada a anului.

Cand a fost ultima data cand ai folosit toate roadele gradinii tale? Poti oferi plantelor nutrientii de care au nevoie, direct din propria gradina in fiecare an. Astfel, nu doar ca sustii o recolta sanatoasa, dar stii ca nu adaugi substante daunatoare.

Echipa FarmBee iti sta la dispozitie cu orice unelte ai nevoie pentru a intretine sanatatea gradinii tale!

  

Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Trucuri pentru a menține gazonul verde și sănătos pe tot parcursul anului

27-06-2024 Gazon

Trucuri pentru a menține gazonul verde și sănătos pe tot parcursul anului

Nimic nu este mai frumos decât să te bucuri de o curte cu un gazon verde, îngrijit, care să îți ofere un sentiment plăcut de vacanță și să aducă natura mai aproape de tine. Un gazon sănătos nu doar că îmbunătățește aspectul curții, dar creează și un spațiu perfect pentru relaxare și recreere. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

23-05-2024 Flori

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

Florile artificiale au evoluat enorm in ultimii ani, ajungand sa fie adeseori confundate cele naturale. Daca in trecut erau evitate, deoarece nu excelau la capitolul aspect, astazi pot fi folosite in foarte multe moduri. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

06-12-2023 Flori

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

25-07-2023 Flori

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

18-07-2023 Flori

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>