10 motive pentru a lansa o firma pe timp de criza

 

 

 

 

 

V-ati gandit ca exista cateva motive bune pentru care a incepe o afacere in aceasta perioada turbulenta din punct de vedere economic?   

 





Ce-ati spune daca v-am mai oferi si noi cateva? Perioadele de recesiune economica pot fi, cum spune o veche zicala, "pentru unii muma, pentru altii ciuma". In vreme ce unii antreprenori au foarte mult de suferit din cauza crizei, unii dintre ei fiind nevoiti chiar sa isi inchida firmele, altii descopera ca o astfel de perioada este numai buna pentru lansarea unei noi afaceri noi.

De cateva luni, in presa vuiesc subiecte care mai de care mai alarmiste cu privire la situatia economica actuala, insa exista unii care cred ca, dimpotriva, acum este cel mai bun moment pentru a incepe si a dezvolta o afacere. Printre acestia se numara si revista Entrepreneur.com, care ofera drept argument precedentele: cele mai multe recesiuni din perioada postbelica au durat, in medie, aproximativ 10 luni, insa au fost urmate de cicluri de crestere de putin peste 4 ani fiecare. Asa ca o perioada de recesiune ar fi perfecta pentru infiintarea unei firme, in asteptarea perioadei de ascensiune care ar urma dupa criza.

Iata, deci, cateva motive pentru care ar fi bine ca antreprenorii care doresc sa infiinteze un start-up sa o faca in aceasta perioada:

1. Totul este mai ieftin

Pe piata exista multe bunuri de valoare, ale caror preturi au scazut din cauza crizei. Astfel, aceasta este o perioada excelenta pentru a profita de ocazii de achizitionare de terenuri, spatii comerciale, echipamente industriale si de constructii sau forta de munca. Unii oameni au asteptat ani de zile pentru a cumpara bunuri de valoare la preturi mici, iar momentul a sosit.

2. Puteti angaja oameni mai multi si mai bine calificati

Intr-o perioada in care pana si firme mari ca Microsoft dau oameni afara, puteti gasi resursa umana cu costuri mult mai accesibile decat pana acum. Daca doriti sa lansati un start-up pe IT, insa pana acum nu va permiteati sa platiti salarii uriase, acum oferta este mult mai mare, iar pretentiile au scazut. Acelasi lucru este valabil si pentru alte servicii scumpe, cum ar fi cele de contabilitate sau consultanta legala.

3. Firmele cauta sa isi schimbe furnizorii

Multe companii se reorienteaza, in ceea ce priveste furnizorii. Chiar daca practicati preturi mai mari decat concurenta, puteti totusi sa legati noi relatii de afaceri, daca aduceti un plus de valoare pentru clienti. Pputeti avea ca avantaj si faptul ca sunteti nou pe piata, pentru ca multe firme cauta parteneri de afaceri noi, cu o perspectiva proaspata, inovatoare, asupra modului in care se face business.

4. Patronii pot beneficia de stimulente fiscale

Proprietarii de firme pot beneficia de mai multe beneficii de ordin fiscal. Cu toate ca nu ar trebui sa intrati in afaceri doar din cauza scutirilor de impozite sau a altor astfel de stimulente, ele nu strica niciodata.

5. Furnizorii pot oferi credit mai bun

Deoarece catorva categorii de firme creditele bancare le sunt mai putin accesibile, creditul business to business a luat amploare, facand ca banii sa continue sa circule. Pentru unele companii, care isi permit, acest lucru constituie o opotunitate de castig. Avantajul este ca ambele parti sunt interesate sa gaseasca situatii in care pot exista castiguri de ambele parti si care fac ca banii si actiunile sa circule. Avand in vedere ca toata lumea incearca sa se descurce, pot aparea oportunitati de afaceri foarte bune.

6. Face bine la PR sa aratati ca inotati impotriva curentului

Presa se da in vant dupa ciudatenii, iar daca sunteti optimist si va avantati in afaceri in aceasta perioada, veti deveni cu siguranta subiect de presa. Acest lucru va poate fi foarte de folos, mai ales daca puteti demonstra ca aveti o perspectiva diferita asupra pietei, care va poate ajuta sa va descurcati in criza.

7. Puteti achizitiona bunuri la licitatie

Pentru unele companii, criza inseamna inchiderea activitatii si vanzarea activelor la licitatie. Chiar daca un comportament de "hiena" nu este cel mai atragator, pentru o firma la inceput de drum, care nu-si permite sa fie pretentioasa, licitatiile pot fi o mina de aur. Indiferent de domeniul de activitate, la licitatii puteti gasi orice, de la scaune de bar pana la echipamente industriale si intregi flote de autoturisme.

8. Puteti prelua alte afaceri cu investitie minima

Aici este vorba doar de a fi cu ochii in patru dupa oportunitati. Unii antreprenori nu isi mai permit sa tina afacerea pe picioare si doresc un exit rapid, iar in acest sens sunt dispusi sa negocieze o situatie "win-win", care le poate asigura o iesire curata din afacere, iar dumneavostra va poate da ocazia sa relansati un business care, de altfel, are potential mare.

9. V-ati pierdut slujba si trebuie sa faceti ceva

Uneori, cele mai bune idei de afaceri vin atunci cand pornesc din nevoie. Iar nevoia de bani a unui om ramas fara serviciu poate produce astfel de idei. Daca va numarati printre victimele recesiunii si aveti capital pus deoparte sau pe cineva cu care va puteti asocia, lansarea unei afaceri poate fi o metoda buna pentru a va asigura un trai decent.

10. Concurenta mai mica

Situatia economica actuala i-a determinat pe multi sa-si amane ambitiile de lansare in antreprenoriat, din cauza nesigurantei. Acest lucru inseamna ca va veti confrunta cu o concurenta mai mica decat pana acum daca intentionati sa lansati un start-up.


Autor: Alexandru Enache

www.newschannel.ro

 

Noutati

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

29-05-2025 Plante

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

Rescaype™ -  un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

26-05-2025 Fungicide

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>