Sinergia in administratia agricola

Una dintre cauzele care au dus la regresul agriculturii, din tara noastra, a fost retinerea specialistilor, expertilor si functionarilor din administratia agricola centrala si locala, de a-si unii fortele in vederea realizarii in totalitate a Programului National de  Dezvoltare Rurala.

 

 



Cuvantul “sinergie”  este de origine greaca, fiind format din cuvantul “sin” care inseamna “impreună cu”  si din cuvantul “ergon” care se traduce prin “munca”. In traducere literara, cuvantul  “sinergie” semnifica “munca impreuna” si defineste efectul sporit ce se poate obtine prin actiunea simultana a mai multor elemente psihologice, fizice, biologice, economice, sociale etc.

Particularizand, se poate spune ca sinergia, masoara efectele valorice diferite ale iesirilor in raport cu efectele valorice ale intrarilor in proces. Pentru realizarea acestor efecte valorice trebuie sa existe o baza psihologica, o idee creativa, un spirit uman, adica o sinergie psihologica.

In agricultura sinergia nu este posibila fara ideile creative ale cercetatorilor, proiectantilor sau fara “know-how”-ul  specialistilor in domeniu si al managerilor (directorilor).

Procesele decizionale complexe orientate pe sinergie au in vedere “combinatia optima” a functiilor si  efectelor individuale ale  fiecarei componente ale unui  ansamblu  pentru a  obtine efecte mai mari decat suma efectelor componentelor. De aceea, este bine de remarcat faptul ca legile matematice nu se mai verifica in cazul sinergiei!

In domeniul economic si al afacerilor, la proiectarea strategiilor se are In vedere amplificarea efectului de sinergie si obtinerea unor valori cat mai favorabile pentru categoriile economice de: profit, cifra de afaceri, rentabilitate, eficienta, productivitate maxima, costuri minime.

Factorul timp  constituie un criteriu de referinta deosebit de important intrucat trebuie avut in vedere momentul realizarii nivelului optim de integrare a efectelor favorabile posibile, adica momentul (perioada) in care se declanseaza potentialul maxim de sinergie.

 Efectele sinergetice nu vor putea fi nici cuantificate, nici prezise,  dar rezultatele se pot analiza intr-un spatiu tridimensional constituit din:

· ariile functionale implicate (administratie, finante, marketing, productie, cercetare-proiectare);

·    tipurile de sinergii aferente (sinergia managementului, a investitiilor, productiei, desfacerii);

·    amploarea sau intensitatea potentialului sinergetic pentru care se fac aprecieri sub forma de calificative, simboluri sau valori numerice estimative.

Studiile si analizele efectuate au condus la concluzia ca cel mai mare potential sinergetic il are activitatea de marketing! Cu cat managerii din domeniul marketingului agricol manifesta mai mult profesionalism in activitatea lor, cu atat scade riscul deciziilor gresite si se poate prevedea un nivel mai ridicat al sinergiei in agricultura. De asemenea, si nivelul sinergiei vanzarilor noilor produse agricole, ecologice si traditionale sau al celor imbunatatite este ridicat, deoarece acestea prezinta caracteristici calitative mai bune fiind mai adaptate la exigentele consumatorilor si vor fi deci mai solicitate de acestia.

In acelasi timp, este posibila o sinergie la nivelul de productie al agricultorilor romani, mai ales in cazul productiei pe loturi mari de produse agricole,  deoarece asigura o folosire mai buna a utilajelor si masinilor agricole.

Utilizarea unor agregate multifunctionale la nivelul grupurilor de producatori, creeaza posibilitatea unei sinergii a investitiilor. Tot in domeniul investitiilor se poate mari potentialul sinergetic prin folosirea in comun, de catre producatorii agricoli, in cadrul unor activitati, a unor cladiri, birouri, laboratoare, aparate si chiar forta de munca disponibila, ce erau utilizate incomplet.

Cercetarea-proiectarea din domeniul agricol, ofera sansa unei sinergii pozitive prin contributia adusa de cercetatori si proiectanti la realizarea noilor produse sau la reproiectarea lor,  precum si prin utilizarea aparaturii de testare si a echipamentelor de laborator.

Activitatile administrative au, de asemenea, un inalt potential sinergetic financiar si managerial care se manifesta la nivelul agentiilor si compartimentelor agricole si la nivel de ansamblu, al intregului minister.

Avand in vedere potentialul sinergetic al fiecarei alternative decizionale si/sau strategice agricole, nivelul acestuia poate constitui unul din criteriile de selectare a unei alternative din mai multe posibile. Prin urmare, conform atributului de previziune, managerii (directorii) de succes din domeniul administratiei agricole, se remarca si prin abilitatea ca prin deciziile ce le adopta sa contribuie la realizarea unor efecte sinergetice pozitive cat mai mari si la diminuarea pe cat posibil a efectelor sinergetice negative care pot sa apara.

Se impun masuri adecvate, la toate nivelurile administratiei agricole din tara noastra pentru corelarea activitatilor si sarcinilor care revin fiecarei unitati structurale din cadrul ministerului agriculturii, astfel incat sa conduca la o cat mai buna integrare a lor la nivel de ansamblu cu costuri de coordonare inter- si intra-departamentale cat mai mici.

            Estimarea efectelor sinergetice ca urmare a adoptarii unor masuri, decizii si strategii in agricultura si dezvoltare rurala depinde in mare masura  de factorul timp  dar si de o multitudine de alti factori ce nu pot fi controlati, masurati sau prevazuti in totalitate, conducand la situatii de incertitudine si risc.

In concluzie, in cadrul deciziilor individuale si de grup pe care le adopt persoanele implicate, de la specialistul agricol si pana la ministrul agriculturii, ca factori umani implicati in sistemul elementelor de realizare a unei strategii de dezvotare agricola si rurala durabila, este necesar sa se acorde mai multa atentie elementelor de maximizare a efectelor sinergetice pozitive si, totodata, sa se evite pe cat de mult posibil elementele de generare a unor efecte sinergetice negative. Numai astfel se va ajunge la un real succes care sa genereze succes… atat in activitatea agricola, cat si in cea de dezvoltara rurala in tara noastra.

 

Noutati

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

18-02-2025 Pomicultura

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>