Sistemul natural de agricultura practicat de catre fermierul filozof

1oryzasativa.jpg
Masanobu Fukuoka a fost un fermier / filozof, care a locui in insula Shikoku, in sudul Japoniei. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea. Ferma lui Fukuoka, este un model clasic de permacultura.


Tehnica agricola folosita de catre acesta nu necesita utilaje si produse chimice. El nu ara solul si utilizeaza compost, in fiecare an, pentru culturile agricole din ferma sa. Metoda lui nu creeaza poluare si nici nu are nevoie de combustibili fosili. De asemenea necesita foarte putina munca agricola.

Bill Mollison si Fukuoka, au lucrat independent, pe doua continente diferite, in conditii de mediu total diferite, dar au gasit solutii similare, pentruca oamenii sa traiasca pe pamant si in armonie cu natura. Ambele modele de permacultura se pot adapta la orice sistem si din orice zona climatica. Fukuoka si Mollison a pornit in directii diferite pentru a ajunge in esenta, in acelasi loc, la permacultura.

Permaculture este un sistem de proiectare care maximizeaza functionalitatea dintre elementele sale. Se integreaza in sistem culturi, animale, si un management al apei. Totul este facut pentru a lucra impreuna si pentru a evolua in timp. Cuvantul cheie aici este design. Proiectantul foloseste cu atentie cunostiintele, talentul si sensibilitatea lui pentru a face un plan si care odata pus in aplicare va functiona. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea.

Ideea de crestere naturala a venit la Fukuoka, cand a avut aproximativ douazeci de ani. Intr-o dimineata, de sambata, la rasarit de soare a avut o inspiratie, vazand cat de perfecta e natura asa cum era atunci. Asa s-a nascut sistemul natural de agricultura.

Problemele apar atunci cand oamenii incearca sa imbunatateasca natura doar in beneficiul lor. Fukuoka a incercat sa explice aceast adevar si altora, dar pentruca nu a fost inteles a revenit la ferma familiei sale unde a decis sa creeze concret o noua agricultura.

Fukuoka nu a avut nici un model de urmat. In loc de intrebarea: "Incerca asta?", Fuhuoka a ales "Ia, nu incerca asta?" Acum cultiva orez doar din semintele raspandite printre ierburi. I-a luat 30 de ani ca sa junga la simplitatea asta. Idee de baza pentru crestere de orez ia venit intr-o zi cand a vizitat o parcela din ferma. A vazut un rasad de orez care crestea sanatos printre ierburi si buruieni. Din acel an, a renuntat la semanatul de orez primavara, pentru al insamanta natural toamna. Pentru a scapa de buruieni, a invata sa acopere terenul cu trifoi alb si cu mulci din paie de orz. El a observat indeaproape ceea ce a fost diferit si in anul urmator a aplicat doar rezultatele care au fost mai bune. A incercat doar in directia relevata de natura.

De asemenea a avut idea de a cultiva legume printre pomii din livada. In loc de a decide care ar fi cele mai bune locatii pentru legume, el le-a imprastia peste tot. Astfel legumele si-au gasii singure locatiile cele mai bune pentru a se dezvolta in continuare.

Ferma lui Fukuoka este un bun model de permacultura amenajata.

In Zona 1, cea mai apropita de casa a mentinut o gradina de legume in stil traditional japonez.

Zona 2 este sectorul de cereale. El creste o cultura de orez si una de orz in fiecare an. Acopera campurile cu paie si cu trifoi alb, imbunatatind astfel solul in fiecare an. Pana sa citeasca o carte a lui Bill Mollison nu avea nici o idee pentru a include in cresterea cerealelor desene sau modele de permacultura.

Zona 3 este livada. Principalala cultura este Mandarinul, dar mai cresc de asemenea si alti pomi si arbusti fructifer, arbori si pomi ornamentali. Etajul de sus este este ocupat de arbori, dintre care multi stabilizeaza azotul si imbunatatesc fertilitatea solului. La mijloc sunt citricile. Pamantul este acoperit cu un amestec de buruieni, legume, plante aromatice si trifoi alb. Gainile sunt libere in livada. Aceste multi-trepte din livada a venit printr-o evolutie naturala. Acesta contine elemente caracteristice amenajarilor de permacultura. Exista multe specii diferite de plante, care maximizeaza suprafata, care profita de lumina solara, si care mentinn in echilibru populatiile de insecte.

Fukuoka, invita vizitatorii oricand in Zona 4. Este sectorul silvic si sursa de ciuperci, ierburi salbatice si legume Este, de asemenea, o sursa de inspiratie. "Pentru a obtine o idee de perfectiune si abundenta naturala", Fukuoka spune: "fa o plimbare in padure de cand in cand pentru a vedea cum traiesc in armonie animalele, copacii inalti, arbustii si ierburile. Toate acestea, fara interventia umana."

Fukuoka spune: "inteligenta umana este vinovatul care separa oamenii de natura."

Din multele exemple, rezulta ca permacultura este un sistem natural de crestere cu adevarat universal. Poate fi aplicat atat in climatul arid cat si in cele umed sau temperat.

Japonia nu a fost receptiva la mesajul lui. Cand satenii din jur au esuat in aplicarea metodelor de agricultura naturala l-au ridiculizat.

La mijlocul lui 1980 a fost la un simpozion de Permaculture in Washington, unde la cunoscut pe Bill Mollison. Au fost aproape o mie de oameni acolo. El a fost copleşit si fericit cand a vazut ca un numar asa de mare de poameni s-au inspirat din gandirea sa.|

El a multumit lui Mollison pentru "crearea de retele de permacultura, care vor ajuta oamenii sa salveze planeta. "Acum", a spus el, "pentru prima data in viata mea am sperante pentru viitor."

Fukuoka considera ca veniturile naturale poate fi considerata si sanatatea spirituala a individului El considera, ca prin vindecarea terenului se purifica si spiritului uman. Pemacultura nu inseamna numai hrana materiala proaspata si sanatoasa dar in primul rand inseamna hrana pentru perfectionarea spirituala a fiintei umane.

 

Noutati

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

29-05-2025 Plante

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

Rescaype™ -  un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

26-05-2025 Fungicide

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>