Restaurarea paradisului pe pamant

gradina1.jpg


Omul a creat cu propriile maini nevoia de munca si truda.









Scopul final al omului
nu este cresterea animalelor si cultivarea plantelor ci cultivarea si perfectionarea fiintei umane.

Tehnologia de perfectionare si crestere umana se bazeaza pe niste principii de care nu prea tinem seama. Este vorba de cele 10 porunci. In loc sa ne ocupam de ele noi am creat propria noastra munca si truda.

Va aduceti aminte cum traiau Adam si Eva in paradis. Nu trebuiau sa trudeasca si nici nu trebuia sa puna mana pe ceva. Un singur lucru nu trebuia sa-l faca, sa manace din fructul oprit. Au mancat si astfel au ajuns din paradis in infern, iar urmasii lor au trebuit, pana astazi, prin munca si truda sa-si castige mancarea cea de toate zilele.

Suntem in Uniunea Europeana dar nu suntem in paradis. Ba putem spune ca ne-am indepartat si mai mult.

De fapt ce este paradisul? Pot spune ca reprezinta biodiversitata naturala existenta, la facerea lumii si a omului, in care plantele cresteau fara ingrasaminte chimice, pesticide sau erbicide. Omul a dorit ceva mai mult, respectiv productii mai mari, fructe mai frumoase. A dorit sa abuzeze de aceasta biodiversitate. Prin aceasta dorinta excesiva, sau placere bolnavicioasa, a dorit mai mult si astfel s-au creat dezechilibrele naturale prezente si in care natura a fost pus in incapacitate de auto-reinoire. Omul a intrerup legatura dintre pamant si Dumnezeu prin mandria si ambitia de a demonstra ca creatia sa lumeasca este mai buna decat cea divina.

Sunt cinci principii pentru a avea un paradis, oriunde in lume:

  • SA NU CULTIVAM TERENUL;
  • SA NU INGRASAM TERENUL;
  • NU NU FOLOSIM PESTICIDE;
  • SA NU PLIVIM CULTURILE;
  • SA NU FACEM TAIERI;

Pare ceva absurd. Noi credeam ca vom avea nevoie de multa munca si truda pentru a crea un paradis terestru, si cand colo constatam ca in afara de a semana si conserva biodiversitatea nu trebuie sa facem mai nimic, la fel ca si Adam si Eva.

Vom constata ca arborii si ierburile vor da seminte, care vor cadea pe pamant si din care vor creste noi plante. Frunzele cazute, toamna in padure, in cateva luni se transforma in compost si devine ingrasamat natural pentru un nou ciclu de viata al plantelor. Milioane de organisme vii, aproximativ 4 tone de rame/ha, si aproape o tona de insecte si animale/ha, participa la realizarea paradisului in locul muncii noastre.

Agricultura stiintifica conventionala si cea ecologica pe care o facem noi, nu reprezinta de fapt paradisul terestrul mai sus prezentat. Masurile pe care le luam pentru protejarea naturii sunt de fapt masuri distructive.

Desi peste o mie de boli ataca padurea in fiecare an, natura este in echilibru, si nu este nevoie acolo de pesticide. In loc sa ne folosim de cunostiinte, pentru a crea echilibrul natural, creem confuzie prin identificarea bolillor si insectelor daunatoare, pentru combaterea carora avem nevoia de munca si truda.

Natura poate recicla multa materie organica pentru a avea un mediu echilibrat. Dar pentru asta e nevoie si de un pic de sprijin din partea noastra. Omul a primit in dar, de la Dumnezeu, pamantul pentru a avea grija de el. Dar a uitat de datorie.

Cum arata milioanele de hectare de teren agricol din tara noastra? Daca am fi semanat salcam in zona nisipurilor am fi avut un mic paradis. Daca am fi creat perdele de protectie naturale, in zonele secetoase am fi avut un mic paradis. Daca am fi cultivat in fiecare regiune atat culturi perene de leguminoase, cat si legume, vii, arbori si pomi fructiferi, am fi transformat tara intr-un paradis.

Multi oameni sunt ingrijorati, astazi, de uscarea terenurilor arabile si de pierderea vegetatiei in intreaga lume. Civilizatia umana a gresit iar metodele de cultivare moderne si monocultura, au dus la aceasta situatie dezastroasa.

Nu trebuie sa amenajam lacuri in zonele secetoase ci trebuie sa infiintam paduri care sa atraga ploile si care sa refaca vegetatia distrusa.

Noi cautam cauze si efecte. In natura nu exista nici cauza si nici efect. Natura nu face nimic impotriva ei. Omul este acela care nu se poate subordona. Sau mai bine zis nu a ajuns la nivelul de perfectiune sau de disciplina, prin care se va subordona si el sistemului natural.

Ar trebui sa reinvetam soiurile locale si sistemele de inmultire pe cale naturala. Intr-o ferma naturala trebuie sa existe o padure, o livada, o gradina de legume, piersici, pruni, stupi de albine, plantele pentru ingrasaminte verzi si flori impreuna. Se cunoaste simbioza intre plante si bacterii sau ciuperci, compatibilitatea intre culturi, insecte si animale folositoare agriculturii, rolul unor culturi de a elimina sau inabusii buruienile.

Toate aceste cunostiinte ne pot ajuta sa restauram paradisul pe pamant. Dar mai intai sa nu uitam sa semanam si sa udam. Nu credeti ?

Noutati

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

29-05-2025 Plante

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

Rescaype™ -  un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

26-05-2025 Fungicide

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>