Piata de biomasa, cu potential de inovare in Romania

drforestier.jpg




Cu o pondere de peste 30% padure, Romania este una dintre tarile medii impadurite in Europa. Fata de Romania, Europa are o indelungata traditie pentru utilizarea biomasei ca sursa de incalzit si de energie.










In zonele urbane
, sunt instalatiile termice care folosesc in mare masura combustibilii fosile, gazele naturale si petrolul, aduse de la mare distanta prin conducte sau prin transport terestru si cu costuri mari. Nu e de mirare ca populatia urbana, saraca, nu este in stare sa platesca incalzirea si apa calda.

In schimb zonele rurale poseda o resursa deosebita, biomasa vegetal. In prezent, in vestul Europei, proportia de biomasa primara transformata in sursa de energie depaseste 10 %. Iata o sursa care in Romania este folosita sub 1%.

Romanii foloseste biomasa vegetala doar sub forma de lemn, peleti (rumegus), deseuri, coceni, in sobele de incalzit si gatit. O parte din romani au construi centrale si cazane de incalzit pe baza de material lemnos. Se pot folosi, ca biomasa, scoarta de pe copaci, crengile uscate, pomii cazuti din padurile necuratate, paiele, etc.

In mediul rural peste un milion de locuinte pot fi incalzite prin utilizarea biomasei in centrale termice de incalzit. Ar trebui ca prin programul de dezvoltare rurala sa se construiasca cat mai multe centrale ecologice care folosesc biomasa ca sursa de energie electrica si termica.

Acum 8 ani, am vizitat o centrala ecologica care produce energie si apa calda si la care erau racordate locuinte din douazeci de sate. Si asta datorita faptului ca tarifele la energie si caldura erau mult mai mici, la centrala de biomasa (pe baza de lemn si deseuri tocate). Centrala ecologica era de fapt o cooperativa a fermierilor, care pe langa arabil mai au si un pic de padure.

Si in Romania se poate impadurii suprafete intinse de teren degradat si de teren in care productiile sunt compromise din cauza secetei. Uniunea Europeana ne da bani prin masurile de AGROMEDIU.

Pe cine intereseaza aceste domenii de real folos pentru cetatenii din mediu rural? De fapt pe nimeni dintre cei alesi. Multi dintre conducatorii natiunii romanii cunosc mai bine ca mine aceste aspecte, dar ignoranta, nepasarea si nestiinta stau la baza lipsei de bine in acest domeniu nevalorificat inca.

Se pot construi cu tehnologie moderna de ardere. O centrala ecologica are nevoie doar de un singur operator care trece o ora pe zi si controleaza functionare ei. Exista o noua piata de instalatii ecologice, care trebuie sa fie aprobate si autorizate in Romania, pentru a fi folosite de catre asociatiile de fermieri si proprietarii de paduri. Si ar trebuie sa existe aprobari si autorizari pentru construirea de instalatii de producere energie si biocombustibi prin cooperativelele celor care produc biomasa si culturi energetice.

In aceste domenii noi, nu apar decat "baietii destepti", care profita de subventiile serioase oferite de catre Uniunea Europeana si statul roman.  Iar  cei care  trebuie sa se ocupe  cresterea calitatii vietii in spatiul rural se ocupa de  "de spaga, palinca si cartabos".

Peste 50 de plante si arbori se pot intrebuinta ca biomasa, existand posibilitatea ca fermierii romanii sa obtina venituri suplimentare.

In prezent, ar trebui ca proiectele de cercetare, din acest sector, sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei, reducerea emisiilor poluante, si optimizarea procesului de control.

De asemenea, utilizarea de paie, ca biomasa, trebuie sa fie mai mult in centrul atentiei.

Trebuie inceput, in spatiul rural, cu instalatiile de apa calda pentru fermele si gospodariile rurale, si trebuie incheiat cu centralele ecologice de producere a energiei electrice verzi.

Securizarea viitorul de energie a crescut de asemenea. In acest scop, sa intensificat in intreaga lume munca pentru dezvoltarea tehnologiilor adecvate... In ceea ce priveste promovarea cogenerarii, in Romania, un rol important si in curs de negociere permanente cu UE, priveste realizarea obiectivelor de energie electrica verde si extinderea la scara larga a biomasei plantelor de cogenerare.

In afara de atingerea obiectivelor esentiale in cea ce priveste energia si politica de mediu, trebuie create capacitatii de productie de 1.000 GWh energie verde si investitii de cateva sute de milioane de euro. Prin aceste investitii pot fi create in urmatorii cinci ani cateva mii de locuri de munca in spatiul rural. Alte efecte pozitive ar fi ocuparea fortei de munca in producerea de biomasa, in intretinerea echipamentelor si in livrarea biomasei sub forma de energie.

Noutati

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

29-05-2025 Plante

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

Rescaype™ -  un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

26-05-2025 Fungicide

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>