Stefanescul - etalon agricol

1codrarama.jpgO vorba spune ca toata lumea se pricepe la agricultura si la fotbal. Am putea adauga si imobiliarele, care au devenit sport national. Toata lumea vinde si cumpara terenuri.  Mai putin ne gandim la cultivarea pamantului. Asa se face ca un milion de hectare raman nelucrate.






Circuli cu masina prin Romania si iti dai imediat seama de terenurile vandute
– au ramas parloaga, necultivate, pline de maracini cat calaretul. Satele din jurul marilor orase, in loc sa redevina bazine legumicole, cum au fost dintotdeauna, s-au transformat in bazine imobiliare. Foarte bine, astea sunt cererea si oferta zilei, dar sa nu ne mai plangem. Daca am avea recolte bune in alte parti, am putea rupe si ceva suprafete pentru imobiliare.

Punctul 116 din Rezolutia PE privind evaluarea "starii de sanatate" a PAC atrage insa atentia asupra rolului important detinut de agricultorii din zonele periurbane. Hrana devine marfa cea mai pretioasa. Muntii de unt si lacurile cu lapte au devenit un vis. Auzi insa de proiecte imobiliare si mai deloc de cele agricole. Putini romani cumpara terenuri pentru infiintarea de ferme. Mai curand strainii, care stiu ce valoare va avea o ferma cu pamant bun. Specialisti de prestigiu afirma ca investitiile in agricultura vor fi la fel de profitabile precum cele petroliere.

Dezbatem toate zvonurile politice si toate mondenitatile, mai putin probleme serioase, cum ar fi faptul ca FAO avertizeaza ca in deceniul urmator preturile la alimente vor cunoaste "valori fara precedent" fata de nivelul mediu din ultimii zece ani. Asadar, agricultura devine importanta pentru fiecare. Sa nu uitam ca 40% din bugetul UE este destinat finantarii productiei agricole.

Romania are mari suprafete de teren agricol de cea mai buna calitate, avem si conditii climatice, nu trebuie decat sa-i sprijinim pe agricultori sa devina eficienti. Criza preturilor la produsele alimentare n-ar trebui sa afecteze o tara ca Romania, harazita de Dumnezeu cu "unt", nu pamant. Cand vorbim despre darurile de care dispune pamantul romanesc, pe prim plan trebuie sa punem tocmai pamantul. Altii cultiva in nisip si pamant rosu, iar noi ne batem joc de cel mai bun pamant posibil.

De departe, agricultura este cea mai raspandita ocupatie umana – 42% din populatia globului. Atunci, iti pui intrebarea: de ce se scumpesc alimentele? Securitatea alimentara depinde de noi: sa ne uitam mai atent la cultivarea terenurilor, nu la vanzarea lor pentru scopuri imobiliare. In perspectiva, terenul va fi mai valoros prin productia agricola decat 10-15 euro/mp cat se obtine acum  pe el.

Dezvoltarea accelerata a pietei imobiliare nu este ceva rau, asa cum scoaterea din circuitul agricol a 500 de hectare — sa zicem – pentru orase ca Timisoara, Cluj, Iasi nu inseamna cine stie ce, cu o conditie: sa cultivam sutele de mii de hectare nelucrate.

Comuna Stefanestii de Jos a ajuns etalonul luptelor de strada cu iz de imobiliare, prin mita electorala data la intamplare. "stefanescul" este, asadar, etalonul imobiliarului. O categorie noua de satean, capabil sa vina de cu noapte la urne, sa-l voteze pe cel care-i asigura o vanzare mai buna terenului sau agricol. "stefanestii" nostri se gandesc si sa pacaleasca APIA prin supradeclaratii. Dar CE ne-a numarat hectarele (aproape un milion in plus).

"stefanestii nostri" au trecut mai curand prin febra nutriilor (rentabile  cat timp se vindeau pentru reproductie; asa se va intampla si cu chinchilla, adica tot o himera), au distrus sistemele de irigatii (in anii secetosi stau cu ochii pe cer, dupa ce au furat dalele din canale), au taiat padurile, au furat caramizile grajdurilor.

Romania, lipsita de resurse, face fara sa vrea agricultura ecologica sau organica. Adica produce hrana curata. asta este un avantaj. Pretul obtinut din produsele ecologice este dublu. Numai ca, la invazia de produse de aiurea, si agricultorii romani vor apela la fertilizanti, stimulatori, regulatori de crestere, hormoni s.a.m.d.

Cunosc un savant roman care a reusit sa inmulteasca o viespisoara ce se poate hrani cu ouale a peste 200 de daunatori ai agriculturii. Dar s-a uitat cu desavarsire de componenta biologica – adica sa beneficiezi aproape gratuit de serviciile naturii. Australia, de pilda, s-a transformat in cel mai mare producator de hrana organica din lume. La noi, agricultura ecologica este o sansa amanata.

In multe zone din tara se practica o agricultura de Ev Mediu, in vreme ce peste tot in lume se vorbeste despre rolul vital al tehnologiei in cultivarea pamantului. Iata exemplul Chinei, care a accelerat procesul de modernizare a agriculturii sale, in conditiile in care este tara cu cea mai mare populatie din lume, cu rezerve mici de apa si suprafete arabile reduse (7% din suprafata arabila a lumii, in vreme ce are de hranit un sfert din populatia globului). Deplangem SUA – "zdruncinate de criza financiara" –, dar sa nu uitam ca ele reprezinta cel mai mare exportator de produse agricole din lume. In final, vom descoperi cum creste economia americana din devalorizarea dolarului si ce banet obtine din produsele sale agricole.

Sa luam si exemplul danez: agricultura produce alimente pentru 25 milioane de oameni, adica de patru ori populatia Danemarcei, tara vitregita din punctul de vedere al terenului si al climei. 65% din productia agricola daneza este destinat exportului.

Agricultura noastra, cu pamanturi atat de bune, ar trebui sa-i hraneasca pe romani si jumatate din Europa. "stefanestii nostri" s-o tina tot asa! Sa dezbata ce a mai facut Magda lu’ Tolea, in vreme ce-si pun stomacurile la bataie cu produse scumpe. Mancarea o sa arda tare la buzunar.

Petre Mihai Bacanu

Romania Libera

Noutati

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

18-02-2025 Pomicultura

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>