Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa - Buzau este filiala a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din anul 2005.

 








Este amplasata in zona centrala a podgoriei Dealu Mare, care se intinde pe o lungime de cca 70 km intre Valea Teleajenului si Valea Buzaului.

 

Sediul statiunii se gaseste in partea de vest a comunei Pietroasele, la o altitudine de 200 m, iar plantatiile sale ocupa terenuri cu conditii foarte favorabile pentru cultura vitei de vie, caracteristice arealului viticol.

 

Favorabilitatea deosebita a Centrului viticol Pietroasa in cadrul podgoriei Dealul Mare. Prin conditiile sale de clima si sol, centrul viticol Pietroasa se distinge de restul podgoriei, beneficiind de cateva premise foarte importante pentru productia viticola. Intre acestea se situeaza, in primul rand, solul scheletic cu continut ridicat in carbonat de calciu, format pe roci calcaroase, expozitia terenului, bogatele sale resurse heliotermice si regimul destul de sarac in precipitatii.

 

In 1893, in focul bataliei pentru refacerea viticulturii tarii, distrusa de flagelul filoxerei, a fost infiintata Pepiniera Pietroasa, cu misiunea de a indeplini rolul de „vie model si experimentala" in mijlocul uneia din cele mai mari podgorii ale tarii, Dealu Mare.

 

Conform regulamentului de aplicare a legii „pepinierele, staţiunile viticole si viile model au scopul de a experimenta si alege cele mai bune specii si varietati de portaltoi, producerea de material saditor si distribuirea lui, invatarea culturii sistematice a vitei americane, tratarea bolilor criptogamice, fabricarea si conservarea vinului, invatarea viticultorilor cu arta altoirii, intr-un cuvant, acestea constituie adevarate centre de lumina in mijlocul podgoriilor, indicand calea si mijloacele cele mai nimerite pentru reconstituirea plantatiilor viticole" (Regulamentul de aplicare a Legii nr. 2109 din iulie 1891 pentru combaterea filoxerei, publicat in Monitorul Oficial nr. 168 din 31 oct. 1891, pag. 4 431, Arhivele Statului, Bucuresti).

 

La infiintare, Pepinierei Pietroasa i s-a atribuit curtea fostului mitoc manastiresc si o suprafata totala de 32,162 ha.

 

In anul 1924, a fost infiintata Statiunea Viticola si Oenologica Pietroasa institutie cu caracter stiintific si de propaganda, menita a intreprinde cercetari pentru rezolvarea problemelor ridicate de viticultura din zona. In cadrul unitatii a fost infiintata o scoala de ucenici agricoli, cu o perioada de pregatire de 3 ani, pentru formarea de viticultori practicieni.

 

De la 1 ianuarie 2005, Statiunea este preluata de catre Universitatea de Stiinţe Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, institutie aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Suprafaţa statiunii s-a diminuat ca urmare a retrocedarilor efectuate, de la 512 ha in 2003 la 223,91 ha in anul 2008.

 

 Cercetarile intreprinse pana in anul 2010 au condus la omologarea unor clone si soiuri noi, dupa cum urmeaza: Grasa de Cotnari 4 Pt. (1975); Babeasca neagra 94 Pt.(1975); Muscat de Hamburg 4 Pt. (1980); Tamaioasa romanească 36 Pt. (1982); Tamaioasa romaneasca 5 Pt. (1989); Grasa de Cotnari 45 Pt. (1989); Muscat de Adda 5 Pt. (1995); Busuioaca de Bohotin 26 Pt. (2000); Feteasca neagra 10 Pt. (2009).

 

Activitatea de creare a soiurilor s-a concretizat cu omologarea urmatoarelor: Otilia (1987); Timpuriu de Pietroasa (1989); Centenar Pietroasa (1991); Istrita (1995); Alb aromat (1998).

 

In prezent, statiunea produce butasi portaltoi, coarde altoi si vite altoite, atat din clonele si soiurile obtinute in unitate in urma cercetarilor, precum si din alte soiuri.

 

Crama de la Pietroasa a functionat mult timp ca una din cele mai bine inzestrate din ţara, ce beneficia, inca din 1940, de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia.

 

Colectia de vinuri inceputa atunci numara in prezent cca 100 000 de sticle, cele mai vechi din anii `40 ai secolului al XX-lea. Sunt vinuri de patrimoniu, vinuri de o valoare inestimabila.

 

In aceste zile are in localitatea Pietroasele “Sarbatoarea tamaioasei”. Peste o mie de persoane au asistat la cea de-a treia editie a sarbatorii care marcheaza culesul viilor din zona de deal a judetului Buzau. Dincolo de bucatele alese si de dulceata vinului, evenimentul organizat de catre Primaria Pietroasele si ANTREC Buzau si-a propus repozitionarea vinurilor de Buzau ca vinuri de calitate superioara, obtinute intr-o zona viticola pastratoare de soiuri autentic romanesti, dar si promovarea in randul tinerilor din zona a oportunitatii de reorientare profesionala prin agroturism.

 

 

 

Sursa: www.pietroasaveche.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>