Dublul standard de calitate a produselor alimentare: CE publica metodologia comuna de testare

Dublul standard de calitate a produselor alimentare - CE publica metodologia comuna de testareComisia Europeana a publicat o noua metodologie comuna pentru compararea calitatii produselor alimentare pe teritoriul UE. Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru stiinta si cunoastere din cadrul CE, a dezvoltat o metodologie care le va permite autoritatilor nationale pentru protectia consumatorilor sa efectueze teste cu scopul de a compara compozitia si caracteristicile produselor alimentare vandute in ambalaje similare in Uniunea Europeana.


Aceasta masura vine in completarea actiunilor deja intreprinse de Comisie in urma discursului privind starea Uniunii rostit de presedintele Juncker. Centrul Comun de Cercetare prezinta astazi metodologia, in cadrul unei reuniuni a forumului la nivel inalt privind o mai buna functionare a lantului de aprovizionare cu alimente.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a declarat: „Toti consumatorii europeni au dreptul la un tratament echitabil in cadrul pietei unice. Metodologia comuna pe care am elaborat-o impreuna cu statele membre, cu organizatiile consumatorilor si cu partile interesate din cadrul lantului alimentar ne va ajuta sa colectam dovezile necesare pentru a face lumina cu privire la compozitiile diferite ale produselor alimentare comercializate sub aceeasi marca pe teritoriul UE. Ma bucur ca forumul dedicat referitor la lantul de aprovizionare cu alimente a ajutat partile relevante sa se faca auzite intr-o dezbatere consistenta si constructiva.”

Věra Jourová, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitatea de gen, a declarat la randul sau: „Piata unica nu poate fi o piata a dublului standard. Totii cetatenii UE trebuie sa simta ca sunt tratati in acelasi mod si ca li se ofera informatii corecte si clare despre produsele pe care le cumpara. Ei nu pot fi indusi in eroare de ambalaje similare. Incurajez toate autoritatile nationale sa utilizeze aceasta metodologie in lunile urmatoare ca sa putem pune capat acestei practici.”

Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport si responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, a spus: „Consumatorii europeni au dreptul de a fi protejati impotriva practicilor inselatoare de marketing cu privire la alimentele pe care le consuma si la produsele pe care le folosesc si trebuie sa aiba incredere in informatiile furnizate de producatori. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a elaborat o procedura armonizata pentru evaluarea obiectiva a diferentelor percepute in materie de calitate a produselor. Acesta este un exemplu excelent al modului in care activitatea stiintifica de prim rang le aduce beneficii directe cetatenilor.”

Forumul la nivel inalt pentru o mai buna functionare a lantului de aprovizionare cu alimente, desemnat de Comisie sa abordeze problema dublei calitati a produselor alimentare, i-a conferit Centrului Comun de Cercetare mandatul de a elabora metodologia in iunie 2017.

Metodologia vine in completarea actiunilor anuntate in initiativa Comisiei intitulata „Noi avantaje pentru consumatori”, care isi propune:

    • sa clarifice si sa consolideze drepturile consumatorilor, interzicand inclusiv practicile de aplicare a unor duble standarde in materie de calitate, care sunt inselatoare pentru consumatori;
    • sa capaciteze entitatile calificate sa lanseze actiuni reprezentative in numele consumatorilor;
    • sa introduca competente de sanctionare mai puternice pentru autoritatile din statele membre responsabile cu protectia consumatorilor.

 

Un protocol comun de testare

Toate produsele alimentare comercializate in UE trebuie sa respecte reglementari stricte in materie de securitate. Consumatorii trebuie sa fie informati cu privire la caracteristicile esentiale prevazute in special de legislatia UE privind etichetarea produselor si nu trebuie sa fie indusi in eroare de ambalaj. Autoritatile nationale care se ocupa cu siguranta alimentara si protectia consumatorilor au obligatia de a se asigura ca alimentele introduse pe piata unica respecta legislatia relevanta a UE.

Metodologia de testare va ajuta autoritatile sa stabileasca daca produsele alimentare sunt comercializate in conformitate cu legislatia europeana.

Metodologia se bazeaza pe principii-cheie, cum ar fi transparenta, comparabilitatea, selectia de esantioane similare si testarea produselor.

Etapele urmatoare: Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica aceasta metodologie intr-o campanie de testare paneuropeana pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor. Primele rezultate ar urma sa fie disponibile la sfarsitul lui 2018. Acest exercitiu ar trebui sa ofere orientari practice pentru autoritatile care investigheaza practicile inselatoare.

Context: Ca raspuns la problema dublului standard de calitate a produselor, semnalata de cateva tari din UE, Comisia Europeana a luat o serie de masuri pentru a garanta ca cetatenii pot avea incredere in produsele pe care le cumpara, indiferent de locul in care traiesc.

In afara de metodologie, au mai fost adoptate si alte masuri, printre care:

    • un set de orientari privind aplicarea legislatiei UE in domeniul alimentelor si protectiei consumatorilor la produsele cu dublu standard de calitate.
    • o propunere de modificare a Directivei privind practicile comerciale neloiale, in baza initiativei „Noi avantaje pentru consumatori”, adoptata de Comisie la 11 aprilie 2018, pentru a oferi claritate juridica in evaluarea potentialelor cazuri de standarde duble de calitate.

Comisia Europeana

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>