Recomandari privind aprovizionarea cu alimente specifice Sarbatorilor de Paste

Recomandari alimente Sarbatori de PastePentru prevenirea aparitiei unui discomfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor de Paste, cand in mod traditional, consumul unor alimente de origine animala si vegetala creste in mod considerabil, populatia consumatoare de aceste bunuri, trebuie sa respecte urmatoarele recomandari:


Carnea provenita de la diferite specii de animale, pasari, specii de acvacultura, etc. constituie un aliment cu importanta deosebita pentru buna functionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieti normale, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa se tina cont de calitatea si cantitatiile consumate zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sanatatea consumatorilor.


Producerea, procesarea si valorificarea carnii urmeaza un traseu bine definit incepand cu exploatatiile in care se cresc specii care asigura materia prima (carne rosie, carne alba) apoi unitatile de abatorizare, unitati de procesare (fabrici, carmangerii, macelarii) unitati de depozitare si in final unitati de distributie (magazine de specialitate, hale agroalimentare, hiper si supermarketuri).

Carnea care se comercializeaza se clasifica in:

    • carnea proaspata - care reprezinta carnea care nu a fost supusa nici unui tratament in vederea conservarii, cu exceptia refrigerarii, congelarii, inclusiv carnea ambalata prin vacuumare sau in atmosfera controlata;
    • carnea tocata – care reprezinta carnea dezosata care a fost supusa unei operatiuni de tocare si care contine mai putin de 1% sare;
    • carne preparata (preparatele din carne) - care reprezinta carnea proaspata, inclusiv carnea care a fost sectionata in fragmente, careia i se adauga produse alimentare, condimente sau aditivi sau care a fost supusa unei prelucrari insuficiente pentru a modifica in esenta structura fibroasa a muschilor si a determina astfel disparitia caracteristicilor carnii proaspete.


Pentru masa de Paste, in mod traditional, majoritatea populatiei consuma carne de miel sau de ied.

Potrivit nutritionistilor, carnea de miel reprezinta o sursa importanta de nutrienti indispensabili corpului, in carnea de miel se gasesc acizi grasi Omega 3, aliati in prevenirea maladiile cardiovasculare.

Carnea de miel este o sursa esentiala de zinc: intareste imunitatea, grabeste vindecarea ranilor, intervine in metabolismul celular si in sinteza ADN-ului si ARN ului.

Este bogata in vitaminele B3 si B12, contine si carnitina, un aminoacid esential, rar intalnit in alte tipuri de carne, ce are rolul de a stimula metabolismul, imbunatateste activitatea splinei si a rinichilor, inlatura starea generala de slabiciune.

Se recomanda aprovizionarea cu carne de miei in mod obligatoriu numai daca are avizul medicului veterinar, mielul sa aiba greutatea cuprinsa intre 14 si 16 kilograme, deoarece carnea celor mai mici contine mult colagen si, prin urmare, este indigesta si poate produce discomfort alimentar.

Carnea de miel trebuie consumata cu moderatie, deoarece consumata in exces, poate cauza riscul de pancreatita acuta, riscul de guta (inflamatia articulatiilor). sau cresterea nivelului de acid uric in sange.

Carnea si organele de miel sau ied, sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate, care atesta ca animalele, carnea si organele obtinute in urma sacrificarii, au fost supuse examenelor veterinare inainte de sacrificare precum si dupa sacrificare iar in urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sanatatea consumatorilor.


Pentru perioada Sarbatorilor de Paste, pe langa carnea de miel, un aliment solicitat de consumatori in cantitati mai mari il reprezinta oul, in special de de gaina, avand in vedere ca: 

    • Oul reprezinta o sursa perfect echilibrata de proteina si grasimi usor digestibile, fiind o sursa importanta de energie si de nutrienti.
    • Oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente. datorita valorii nutritive si biologice ridicate. Un ou cu masa de 50 g. are o valoare energetica de 90-100 calorii, echivalenta, ca valoare nutritiva, cu aproximativ 150 g. lapte, 40 g. carne sau 20 g. branza uscata.


Pentru consum, cel mai mult se folosesc ouale de gaina, in cantitati mai mici se consuma oua de rata, gasca, curca, prepelita.


Pentru asigurarea trasabilitatii, ouale destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. format din initiale care reprezinta tara, judetul, un numar de ordine in cadrul judetului, data ouatului (ziua si luna) si o cifra in fata codului tarii care va indica metoda de crestere, astfel:

    • cifra 0 – pentru oua de gaina care se cresc ecologic;
    • cifra 1 – pentru oua de gaina care se cresc in aer liber;
    • cifra 2 – pentru oua de gaina care se cresc in hale la sol;
    • cifra 3 – pentru oua de gaina care se cresc in baterii (custi, imbunatatite)


Marcarea oualor cu codul producatorului se va face la locul de productie sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouale, cu respectarea conditiilor legale.


Data valabilitatii minime trebuie stabilita la maxim 28 de zile de la ouat.

Producatorii, comerciantii si consumatorii de oua, trebuie sa respecte urmatoarele:

    • Valorificarea oualor de consum se poate face numai in spatii si unitati autorizate si supuse controlului sanitar veterinar.
    • Se interzice comercializarea oualor care nu sunt marcate.
    • Este interzisa comercializarea oualor cu coaja crapata sau lovita si a oualor de rata.
    • Transportul oualor se va efectua numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotite de document de comformitate, care sa ateste salubritatea acestora si sistemul de crestere a gainilor.
    • Se interzice depozitarea, expunerea in vederea comercializarii a oualor in aceleasi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau in spatii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.
    • Pastrarea oualor se face in frigider sau incaperi cu temperatura de 4 pana la 14 0 C.


Produsele lactate care se comercializeaza in aceasta perioada trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    • Sa fie obtinute din lapte crud in conditiile respectarii normelor de sanatate si igiena.
    • Producatorul sa detina:
          • document de inregistrare sanitara veterinara pentru vanzare directa si sau, vanzare cu amanuntul, eliberat de D.S.V.S.A judeteana,
          • certificat (atestat) de producator eliberat de primaria din localitate vizat de asociatia profesionala si/sau medicul veterinar oficial,
          • fisa de sanatate a animalelor vizat de medicul veterinar,
          • carnet de sanatate a producatorului cu viza medicului uman.
    • Sa respecte conditiile de igiena privind transportul, depozitarea si comercializarea acestor produse.
    • Produsele sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistentei;
    • Sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, valabilitatea, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.


Pestele se poate valorifica in stare vie, refrigerata, congelata, sarata, uscata, afumata, marinata, conservata, cu respectarea urmatoarelor conditii:

    • comercializarea acestor sortimente este admisa numai in unitati specializate, sau sectii ale magazinelor alimentare inregistrate sanitar veterinar.
    • se pastreaza in spatii frigorifice sau in vase speciale cu apa (pestele viu) cu respectarea parametrilor de temperatura in functie de sortimentul supus comercializarii. 
    • sortimentele de peste sunt insotite obligatoriu de certificat de conformitate privind calitatea, originea acestuia si valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.


Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa in spatii amenajate si autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

    • Se recomanda ca populatia sa achizitioneze produsele alimentare specifice acestei Sfinte Sarbatori, numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, evitand comertul ”stradal”.
    • Sa verifice cu atentie marca de sanatate pentru carne, instructiunile de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informatilor despre componente, a modului de pastrarea, preparare corecta si valabilitatea lor.
    • Sa apeleze la unitatiile sanitare veterinare din teritoriu, pentru a sesiza nereguli in domeniul igienei si a sigurantei alimentelor.


Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

 

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>