Despre siguranta alimentara - Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura

Dacian Ciolos-siguranta alimentaraDacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a sustinut in cadrul Consiliului informal de la Milan din 30 septembrie 2014, un discurs in care prezinta importanta si provocarile agriculturii in ceea ce priveste siguranta alimentara reala si durabila la nivel global.


"Multumesc presedintiei italiene pentru dezbaterea de astazi privind siguranta alimentara si adresez felicitari Italiei pentru vointa sa de a mentine acest subiect ca prioritate a agendei internationale cu ocazia Expozitiei Universale din 2015.




Asa cum am avut deja ocazia sa va declar, si reinnoiesc acest angajament astazi, Comisia Europeana va acorda sprijinul sau acestui eveniment european si international.


Din ce motive?

Una dintre provocarile importante pentru o siguranta alimentara reala si durabila – dincolo de provocarile pe care le cunoastem la perfectie toti cei prezenti la aceasta masa rotunda – este aceea a sensibilizarii opiniei publice.

Agricultura necesita timp, investitii pe termen lung, o vointa politica permanenta. Agricultura nu poate, pe de o parte, sa faca obiectul fluctuatiilor pietei, si pe de alta parte, sa fie un obiect politic cu geometrie variabila, in functie de volatilitatea evenimentelor, de prezenta sa in mass-media si de efectele de moda.

Agricultura trebuie sa fie un subiect de preocupare constant:

    • atata timp cat 805 milioane de persoane vor suferi inca de subnutritie;
    • atata timp cat nu vom dispune de mijloacele necesare pentru alimentarea unei populatii mondiale in continua crestere, care va atinge in curand 9 sau chiar 11 miliarde;
    • atata timp cat va fi la fel de dificil sa se creeze si sa se mentina o valoare adaugata in zonele rurale din tarile in curs de dezvoltare, precum si din tarile dezvoltate. Deoarece agricultura este si va ramane baza economica a economiilor rurale.


Concetatenii nostri trebuie sa fie constienti de dificultatea reala de a aborda provocarea alimentara la nivel mondial. Sensibilizarea lor contribuie in mod direct la eforturile noastre de a combate nesiguranta alimentara, a promova modurile de productie durabile si o alimentatie sanatoasa si echilibrata.


Incepand din 2009 a fost initiata o activitate cuprinzatoare pentru a repune agricultura in centrul prioritatilor la scara internationala si la nivel european.

Impreuna cu colegul meu Andris Piebalgs, am redat agriculturii un rol central in cadrul politicii de dezvoltare. In aceasta etapa preliminara a programarii, se estimeaza ca, intre 2014 si 2020, ar trebui sa fie mobilizata o suma de aproximativ 8 miliarde de euro din fondurile de dezvoltare ale UE in sprijinul unei agriculturi durabile si productive, cu aproape 60 de tari beneficiare.

La nivel european, am mentinut capacitatea Uniunii Europene de a investi pe termen lung in acest sector si de a se orienta catre o eficacitate economica si ecologica sporita.

In mod clar, miza, atat in Europa cat si la scara internationala, este si va fi de a mentine eforturile care au fost angajate, inclusiv pe plan bugetar – si de a le consolida, atunci cand este necesar. Deoarece un proiect agricol adevarat nu poate exista in absenta unei politici publice solide, coerente, care sa abordeze ansamblul problematicilor cu care se confrunta diferitele agriculturi de la nivel mondial, cum ar fi:

    • dezvoltarea productiei prin difuzarea competentelor agronomice existente si a inovarii;
    • adaptarea la schimbarile climatice si combaterea acestora cu ajutorul agriculturii;
    • crearea de valoare adaugata si perenizarea locurilor de munca din agricultura, sursa a dezvoltarii rurale, inclusiv printr-o mai buna integrare pe piete a structurilor agricole mici.


Insa, pentru atingerea acestor obiective, este necesara o guvernanta solida la toate nivelurile: mondial, regional, national si local – a actiunilor colective si individuale.

Dacian Ciolos-agricultura si siguranta alimentara


Aceasta guvernanta trebuie sa se traduca printr-o mobilizare a ansamblului instrumentelor aflate la dispozitia noastra:

    • comertul: trebuie sa continuam eforturile pentru obtinerea unui acord in cadrul OMC care sa ia in consideratie specificitatea agriculturii si sa pregatim, in paralel, acorduri bilaterale ofensive cu tarile care ofera adevarate oportunitati pentru agricultorii nostri in Europa. Acest lucru trebuie sa se realizeze respectand totodata agriculturile partenerilor nostri, in special cele din tarile in curs de dezvoltare si oferindu-le capacitatea de a se dezvolta, la randul lor – in sensul acordurilor APE incheiate deja cu 24 de tari, dintre care tari din Africa de Vest si din sudul Africii, – 6 din cele 7 regiuni participante la negocieri fiind acum acoperite de un acord.
    • durabilitatea: Europa detine o pozitie de avangarda in lupta impotriva schimbarilor climatice. Ea trebuie sa continue, la fel cum a facut-o recent la New York, sa depuna eforturi pentru ca, la sfarsitul anului 2015, conferinta de la Paris privind schimbarile climatice sa obtina un adevarat succes. Insa, durabilitatea nu trebuie sa se limiteze doar la agricultori. Nu trebuie sa existe, de o parte, cetateni europeni care solicita durabilitate si, de alta parte, consumatori europeni care solicita preturi scazute si care dau dovada de risipa.
    • In sfarsit, dezvoltarea investitiilor in infrastructurile agricole, in cercetarea si inovarea din domeniul agronomic. Am evocat importanta bugetelor publice. Acestea trebuie sa fie asociate unei mobilizari importante a investitiilor private, atat de capital cat si de energie si expertiza.


Desigur, de 50 de ani incoace, Uniunea Europeana a castigat o anumita expertiza in materie de guvernanta a pietelor agricole. Agricultorii nostri au dobandit competente considerabile. Si detinem printre cele mai bune conditii de productie din lume.


Insa Europa nu este un continent izolat de provocarile alimentare. Dezvoltarea si chiar mentinerea capacitatii de productie a Europei raman o provocare si un obiectiv strategic major.

Agricultura europeana este performanta, cu marje de progres considerabile, indeosebi in est. Dar agricultura europeana face fata unor provocari absolut reale:

    • solutionarea ecuatiei productie/protectie a resurselor naturale;
    • pastrarea unui rol motor in zonele rurale pentru protejarea echilibrului fragil al multor teritorii;
    • contributia la cresterea cererii mondiale de produse de calitate;
    • generarea cresterii economice si a locurilor de munca, de care Europa are nevoie;
    • dar si pregatirea pentru a face fata esecurilor legate de piete deseori infloritoare, dar si fluctuante.


Succesele noastre nu trebuie sa ascunda provocarile. Si, daca pot sa ma exprim astfel, este o adevarata provocare sa convingi, dincolo de cercul nostru de initiati. Multumesc, prin urmare, inca o data presedintiei italiene pentru aceasta initiativa. Si tin sa profit de acest moment informal pentru a multumi, de asemenea, fiecaruia dintre dumneavoastra pentru ceea ce am realizat impreuna, intr-un spirit constructiv, cu aceeasi pasiune si acelasi atasament pentru agricultura noastra, pentru agricultorii nostri."


Dacian Ciolos

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala
Milan, 30 septembrie 2014



Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

06-06-2025 Cercetare agricola

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

06-06-2025 Invatamant agricol

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

●  3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia●  Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

13-05-2025 Cercetare agricola

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>