Uniunea Producatorilor din Romania (model)

Organizatiile producatorilor de bunuri agricole si turistice din fiecare judet se pot constituii la nivel tarii, in Uniunea producatorilor din Romania (UPR).





In aceste zile am propus unor persoane din conducere agricola a judetului Arad un model de Uniune a Producatorilor Aradeni (UPA). Acest model poate fi realizat in toate judetele, pentru ca in final sa fie constituita Uniunea Producatorilor din Romania (UPR).

 

Model “Uniunea Producatorilor Aradeni (UPA)”

 

Fonduri UPA

  • Doua mii de membrii x 100 lei/an (10 lei/luna) = 200 mii lei/an = 50 000 euro.

  • Banii nerambursabili pentru promovare anuala (expozitii, mas-media, etc,) = 50 000 euro.

  • Bani din proiecte = 50 000 euro

  • Fonduri anuale total: 150 000 euro

 

UPA nu va fi afiliata nici unui partid politic si va avea o structura complet democratica.

 

UPA va fi cea mai mare organizatie nonguvernamentala din judetul ARAD, cu aproximativ 2000 membrii, la inceput, si care va creste semnificativ in urmatorii anii, fiind o voce puternica si respectata in Judetul Arad, intr-o continua crestere atat in agricultultura, cat si in industria alimentara sau in turismul rural .

 

UPA va avea la inceput 10 angajati la nivel judetean si 7 angajati la birourile zonale, specialisti in management, marketing, consulting (proiecte, legislatie), desing, informatica, mas-media, specialitati (agricultura, zootehnie, industrie alimentara, turism, dezvoltare rurala, etnografie si folclor). Angajatii UPA vor fi buni comunicatori, vor avea spirit de initiativa si vor lucra in echipe de valori, in care specialistul din domeniu sau de activitate va fi coordonatorul actiunilor.

 

Printre punctele forte ale UPA, este reteaua sa unica de birouri locale si de consilieri, co-finantata de catre membrii, din fonduri nerambursabile si din fiecare proiect in parte.

 

Sediul este la Arad si vor fi 7 birouri zonale in localitatile unde exista centre locale APIA si colaboreaza cu angajatii institutelor descentralizate din agricultura si primariile locale.

 

UPA va avea reprezentata atat la nivel national cat si la Bruxelles.

 

UPA se va constitui atunci cand exista cel putin 5 asociatii profesionale care functioneaza legal (cereale, vaci cu lapte, ovine, legumicole, turism, cultura, economica) si care doresc sa se afilieze intr-o structura mai puternica si mai reprezentativa. Din cadrul fiecarei asociatii se va alege un membru in consiliul de administratie, iar adunarea generala va alege presedintele, vicepresedintele si secretarul organizatiei.

 

In cadrul UPA, membri ei pot sa participe la mai multe asociatii profesionale sau la comite pe produs pentru a gasii solutiile cele mai bune in vederea maximizarii profitului si cresterii nivelului de trai material, cultural si spiritual al lor.

 

UPA va promova la maxim, oferta de produse prin toate mijloacele disponibile oferite de mass media, internet, expozitii, targuri, etc., atat la nivel national cat si la nivel international.

 

Acolo unde nu exista asociatii profesionale si exista cel putin 5 membrii afiliati pe produsul respectiv se vor crea comite pe produse (ciuperci, melci, viermi de matase, catina, plante medicinale, mestesuguri in lemn, etc)

 

 

UPA va avea parteneri Institutiile judetene (Prefectura, DGA, APIA, etc), Universitatile aradene si cele de profil din Timisoara, statiunile de cercetare aradene (Aradul Nou, Lipova, Muresul, Minis) si cel de la Lovrin, ocoalele silvice, caminele culturale comunale si casele de cultura, centrele de creatie, bancile comerciale, firmele de consultanta, etc.

 

 

Cinci motive pentru a deveni membru al Uniunii Producatorilor Aradeni

  • Noi reprezintam peste 2000 de producatori aradeni

  • Luptam neobosit pentru fiecare membru

  • Oferim servicii si beneficii in exculsivitate pentru fiecare membru

  • Noi suntem campionii agriculturii si dezvoltarii rurale aradene

  • Noi suntem vocea ta la Bruxelles.

     

Cateva dintre activitatile UPA:

  • Festivalul anual al fermierilor aradeni: Locatia Cetatea Aradului;

  • Conferinta saptamanala cu presedintii asociatilor profesionale si comitetelor pe produs din cadrul UPA;

  • Conferinta saptamanala cu membrii fiecarei asociatii sau comitet profesional din cadrul UPA;

  • Saptamana fermelor deschise: invitati elevi, pensionari, profesori, oraseni, clienti, cumparatori, parteneri, invitati la mese taraneasti oferite de fermierii din fiecare dintre cele 7 zone ale judetului, cu specific local, in functie de sezon. (Masa de pasti cu produse extratimpurii, Masa cu produse proaspete de vara, Zilele recoltelor cu produse de toamna, Masa de sarbatori de iarna cu produse traditionale.)

  • Intalnire saptamanala cu bucatarii aradeni care ofera mancaruri specifice, din produse locale si ii invata pe tineri sa gateasca ca la mama acasa;

  • Intalniri in cadrul programului produse proaspete in scoli: legume, fructe, lactate produse din judet;

  • Intalnirile de prezentare a strategiilor locale de dezvoltare rurala in judetul Arad pe cele 4 axe;

  • Campanii pentru un mediu agricol curat.

 

In cadrul intalnirilor saptamanale care au loc in localitatea Pecica, judetul Arad, voi avea deasemena ca tema permanenta: “Eficienta formelor asociative si parteneriatelor agricole din Uniunea Europeana” si pe care le-am prezentat in ultima perioada in cele doua reviste online pe care le coordonez in calitate de redactor sef: GAZETA DE AGRICULTURA, respectiv AGRICULTURAE.

 

Sper ca in urma acestor actiuni sa-i sensibilizez pe producatorii (de bunuri agricole si turistice) din intrega tara de a se constituii intr-o organizatie puternica similara cu cele existente in Olanda, Anglia, Franta, Germania, Spania sau Italia. Sursa de inspiratie a acestui model fost modul de organizare a Uniunii Fermierilor din Anglia (NFU)

  

Autor: ing Mircea Suhoverschi (Camera Agricola Arad)
Su
rsa: www.nfuonline.com

 

Mai jos puteti descoperi un infografic in timp real despre agricultura din Marea Britanie. Cifrele sunt in continua schimbare si contorizeaza productia din fermele britanice generata in perioada de timp cat ati citit acest articol!

Farm Locator

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

06-06-2025 Cercetare agricola

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

06-06-2025 Invatamant agricol

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

●  3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia●  Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

13-05-2025 Cercetare agricola

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>