Ce este calitatea?

globalgap-logo.jpg

Definitia calitatii;

Sistemul de management al calitatii ;

ISO 9001:2000;

GLOBALGAP (EUREPGAP).








Definitia calitatii

Calitate este ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs care ii confera acestuia aptitudinea de a satisface cerinte exprimate sau implicite.

Calitatea serviciilor, produselor, managementului, influenteaza calitatea celorlalte produse si procese si reprezinta un factor decisiv pentru orice organizatie prezenta pe piata, a carei dinamica este in continua dezvoltare, in conditiile economiei de piata.

Aceasta calitate contribuie, direct sau indirect, la marirea cifrei de afaceri, la pastrarea pozitiei de piata, ocuparea a noi nise de piata, imbunatatirea imaginii organizatiei, cresterea increderii clientilor si furnizorilor in serviciile si produsele oferite de organizatie etc. 

ISO este un acronim din limba engleza a “International Organization for Standardization” (Organizatia Internationala pentru Standardizare).


Sistemul de management al calitatii

Sistemul de management al calitatii (SMC) este un sistem de management orientat catre respectarea, de o organizatie, a tuturor cerintelor serviciului / produsului furnizat clientului. Practic sistemul de management al calitatii este un mod de conducere a organizatiei orientat catre client sau, mai bine zis, orientat spre respectarea, de catre produsul/serviciul furnizat, a tuturor cerintelor clientului.

Orice tip de organizatie, indiferent de marime, natura produsului/serviciului furnizat, de forma de proprietate si modul de organizare (S.A., SRL, ONG etc.). poate implementa un SMC.


ISO 9001:2000

ISO 9001:2000 este un standard international ce contine criterii pentru documentarea, implementarea si certificarea unui Sistem de Management al Calitatii. Este practic singurul document de referinta ce sta la baza unei certificari ISO 9001:2000.

O organizatie care doreste sa obtina o recunoastere a conformitatii Sistemului de Management al Calitatii, documentat si implementat cu cerintele standardului ISO 9001:2000, trebuie sa:

documenteze un sistem de management al calitatii;

implementeze un sistem de management al calitatii;

solicite, unui organism de Certificare a SMC, evaluarea sistemului de management al calitatii in vederea certificarii conform cerintelor ISO 9001:2000.

Un sistem de management al calitatii trebuie documentat astfel incat sa fie inteles si accesibil personalului de la toate nivelurile organizatiei. Documentatia sistemului de management al calitatii trebuie sa fie completa, sa cuprinda toate activitatile legate de calitate ale organizatiei si, in acelasi timp, sa nu fie atat de restrictiv incat sa impiedice manifestarea creativitatii si a spiritului de responsabilitate la nivelul fiecarei persoane. Gradul de detaliere al procedurilor sau instructiunilor de lucru depinde de decizia organizatiei si a utilizatorilor, de nivelul de control necesar pentru a obtine rezultatele asteptate, de experienta si nivelul de instruire a utilizatorilor.

Certificarea ISO 9001:2000 reprezinta recunoasterea unei terte parti a faptului ca organizatia a implementat un Sistem de Management al Calitatii in conformitate cu cerintele ISO 9001:2000. Insa prin certificarea ISO 9001:2000 organizatia comunica tuturor partilor interesate ca principalul obiectiv al organizatiei il reprezinta calitatea (calitate definita ca respectarea de catre produsul/ serviciul furnizat a tuturor cerintelor clientului). Toate aspectele organizatiei (performantele proceselor, competenta personalului, produsele, serviciile) se imbunatatesc in mod continuu.

Desi la prima vedere procesul de certificare este simplu, acesta necesita resurse (umane, financiare, timp), restructurari ale organizatiei (numai atunci cand acest lucru este necesar) si, foarte important, procesul este unul continuu. Pentru ca, desi se considera ca obtinerea certificarii reprezinta un obstacol dificil, este mult mai dificila pastrarea acestei certificari, pentru ca sistemul de management al calitatii trebuie mentinut si imbunatatit in mod continuu.

Pentru organizatiile ale caror Sistem de Management al Calitatii (ISO 9001) a fost certificat, se acorda un certificat valabil pe o perioadă de 3 ani.

Organizatia beneficiaza de urmatoarele avantaje: reducerea defectelor si reclamatiilor, clientii satisfacuti si devotati; cresterea productivitatii cauzata de utilizarea mult mai eficienta a resurselor (echipamente, materii prime si materiale, personal etc., reducerea costului); responsabilitati clare si o intelegere mai buna a businessului de catre angajati, de unde rezulta si un mai bun mediu psihologic; imbunatatirea imaginii companiei si cresterea nivelului de incredere pe piata locala, cat si internationala.


GLOBALGAP (EUREPGAP)

Retelele de vanzare cu amanuntul din Marea Britanie, impreuna cu supermarketele din Europa, au fost initiatorii acestui standard. Astfel, ei au reactionat la ingrijorarile din ce in ce mai mari ale consumatorilor privind siguranta alimentului, sanatatea si bunastarea lucratorilor si protectia mediului ambiant si au decis sa-si armonizeze standardele lor, uneori foarte diferite.

Standardul EUREPGAP descrie cadrul Codului de Buna Practica in Agricultura (GAP) pentru gospodariile agricole si defineste elementele esentiale ale dezvoltarii bunei practici de producere a produselor horticole (de exemplu, fructe si legume) pe plan global, acceptabile pentru cele mai importante grupuri de vanzatori cu amanuntul din lume.

Pentru a alinia numele EUREPGAP cu noua pozitie de cel mai important standard international, Consiliul a decis, in septembrie 2007, sa schimbe numele EUREPGAP în GLOBALGAP.

Standardele GLOBALGAP pot fi consultate gratis pe pagina web. www.globalgap.org

Pentru producatorii romani, implementarea cerintelor GLOBALGAP este foarte importanta si utila pentru alinierea la cerintele europene privind producerea produselor alimentare sigure pentru consum. Respectand acest document normativ, vanzatorii cu amanuntul si furnizorii lor pot fi siguri ca aceste companii corespund cerintelor legislatiei europene exigente privind siguranta alimentului, sanatatea si bunastarea lucratorilor si protectia mediului ambiant.

La sfarsitul anului 2006 existau 57 de mii de producatori agricoli certificati EUREPGAP din 80 tari ale lumii. Astazi, nici o retea de mari vanzatori cu amanuntul din UE nu accepta procurarea de fructe si legume de la producatorii ce nu detin certificatul EUREPGAP.

Pentru a putea fi certificat GLOBALGAP, producatorii trebuie sa implementeze cerintele standardului si sa mentina inregistrari la momentul respectiv pentru fiecare activitate timp de cel putin trei luni inainte de inregistrare la un organism de certificare acreditat, urmat de audituri si inspectii relevante, inclusiv inspectarea procesului de recoltare. Pentru certificare, producatorii trebuie sa respecte 100% din criteriile „Cerinta majora”, si nu mai putin de 95% din criteriile „Cerinta minora".

S. C. gfa-ro consultanta impex S.R.L., Str. Turda 122, bl. 39, sc. C., ap. 94, sector 1, RO-001337 Bucuresti, office@gfa-ro.com., a reusit in anul 2006 sa introduca standardul GlobalGAP la 13 producatori, iar in 2007 la 40 de producatori. Judetele fruntase la numarul de certificari sunt Galati (14 producatori) si Constanta (15 producatori).

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>