Liceele agricole, taiate din lista prioritatilor educatiei. O decizie care anticipeaza ca romanii vor manca din exporturi

La fel ca in ultimii ani liceele tehnologice si agricole inregistreaza cele mai multe taieri de clase si locuri - Cele 57 de licee agricole si tehnologice din intreaga tara cuprinse in programul Crestem prin Educatie AgricolaCifra de scolarizare pentru nivelul liceal (invatamant de zi) va fi cu 14.000 de locuri mai mica in anul scolar 2021-2022, conform proiectului de hotarare de guvern pus in consultare publica de Ministerul Educatiei in urma cu cateva zile. World Vision Romania, parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), atrage atentia asupra faptului ca, la fel ca in anii precedenti, cele mai multe taieri de clase si locuri le contabilizeaza liceele tehnologice si agricole, care au primit deja de la inspectoratele scolare din tara alocari la jumatate fata de nivelul solicitat.


Astfel, Ministerul Educatiei favorizeaza in continuare filiera teoretica, in ciuda obiectivului strategic asumat in Strategia educatiei si formarii profesionale din Romania in perioada 2016-2020 privind cresterea ponderii elevilor cuprinsi in invatamantul liceal tehnologic si in invatamantul profesional la 60% in 2020, fața de 49,8% in 2014.

Este adevarat ca in anul scolar viitor vor fi mai putini candidati la liceu, din cauza scaderii populatiei scolare – acesta fiind un motiv obiectiv al reducerii numarului de locuri pentru admitere. Ceea ce nu e obiectiv si nici echitabil este ca numarul de locuri disponibile este adesea taiat mai ales de la liceele tehnologice si, in special, de la cele dedicate educatiei agricole. Liceele agricole sunt scoase de pe lista prioritatilor educatiei. Aceasta este o decizie care anticipeaza ca romanii vor manca din exporturi si in anii care vin”, atrage atentia Crenguta Barbosu, senior program manager in Departamentul Agricultura si Dezvoltare Economica din cadrul fundatiei World Vision Romania.

In ultimii ani a fost perpetuata confuzia dintre liceele agricole si scolile profesionale: daca primele dau ca absolventi tehnicieni si tehnologi (nivel 4 de pregatire, cu bacalaureat), din scolile profesionale absolva muncitori calificati (nivel 3 de pregatire, cu diploma de calificare). Liceele sunt adevaratele pepiniere de specialisti, fermieri si viitori studenti in domenii precum agronomia, medicina veterinara, tehnologii de masini, ecologie, servicii (turism) si industrie alimentara. Incepand din anul scolar 2013-2014, ponderea locurilor din scolile profesionale a crescut in fiecare an in detrimentul celor din liceele tehnologice – de la 3,4% (invatamant profesional) si 47,9% (licee tehnologice) in 2013, la 15,1% (invatamant profesional) si 34,1% (licee tehnologice) in 2021, conform datelor Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT).

In acest moment, niciun absolvent de la liceul nostru nu ajunge sa ingroase randurile somerilor. Avand calificari polivalente, elevii nostri ajung fie angajati in fermele proprii, fie in agroturism, fie isi continua studiile si fac cariera in agricultura sau in industria alimentara. Isi gasesc usor de lucru, pot profesa si castiga bine in comunitatile din care fac parte. Si poate acesta este avantajul major al liceului agricol – cand ai absolvit nu trebuie sa cauti de munca in strainatate sau sa migrezi la oras. In acest moment chiar universitatile de profil se confrunta cu o anomalie: la specializarile tehnice sau agricole vin tot mai multi candidati din mediul urban, absolventi de licee teoretice, pentru ca veriga cea mai importanta – liceul agricol – nu mai este nici la moda, nici sustinut de stat. Ne-am dori o politica menita sa incurajeze elevii sa mearga spre aceste licee”, spune Dan Pavel, profesor la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, liceu participant in proiectul „Mandru sa fiu fermier” si care a „livrat” pe piata muncii zero someri in ultimii ani.

Initiativele consortiului Crestem prin Educatie Agricola se adreseaza anul acesta celor 57 de licee agricole si tehnologice din intreaga tara care se confrunta an dupa an cu decizii de taiere a numarului de locuri din clasele de liceu cu specializare in agricultura. Astfel de decizii pericliteaza existența acestor unitați de invațamant cu importanța regionala pentru tineri si comunitate și de importanța strategica pentru dezvoltarea agriculturii in Romania și reinnoirea generaționala in acest sector.

 

Antreprenorii din agricultura, o sansa in plus pentru elevii de la agricol

Daca la nivel european tendința in ceea ce priveste liceele tehnologice si agricole este axarea pe invațarea la locul de munca (work-based learning), in Romania elevii care le frecventeaza au beneficiat in mica masura de asemenea solutii. Conform unui studiu dat publicitatii in luna februarie 2021 de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), vizand 49 de licee tehnologice, in acest an scolar au fost incheiate 506 contracte de parteneriat pentru practica elevilor in invațamantul profesional, respectiv in invațamantul dual din domeniul agricol. Astfel, cu 506 parteneriate la peste opt mii de elevi, media este de 16 elevi la un operator economic, iar raportul poate ajunge chiar pana la o medie de peste 50 de elevi la un operator economic in cazul unor calificari precum cea de apicultor sericicultor. Unu din trei licee agricole evalueaza oportunitațile de practica de specialitate la agenții economici ca fiind insuficiente sau chiar aproape inexistente. Numarul parteneriatelor acopera, in cazul acestora, cel mult jumatate din necesarul de practica de la toate calificarile. Avantajul practicii la agentul economic este racordarea elevilor la piața muncii, atat in ceea ce privește pregatirea profesionala, cat și ușurința gasirii unui loc de munca.

Suntem in acel moment in care si antreprenorii din agricultura si-au dat seama ca nu pot avea specialisti, tehnicieni, oameni calificati daca nu devin parteneri ai liceelor agricole. Noi ii asteptam si ne vom lupta pentru ca ei sa obtina si din fonduri europene finantari pentru acoperirea cheltuielilor aferente stagiilor de practica, dar si stimulente cum ar fi deduceri fiscale sau subvenții. Asteptam ca ei sa-si deschida fermele si unitatile de procesare pentru practica agricola, dar si pentru vizitele de studiu ale elevilor, pe care mai bine de 60% dintre liceele cuprinse in sondajul CRPE le considera extrem de relevante pentru procesul de invațare. Din pacate, nici pentru organizarea acestora (transport, mese etc.) nu sunt suficiente fonduri”, adauga Crenguta Barbosu.

 

Despre Programul „Crestem prin Educatie Agricola” (CEA)

Consortiul „Crestem prin Educatie Agricola” pune la aceeasi masa invatamantul agricol, noile tehnologii si mediul de business, pentru a sustine performanta profesorilor si managerilor din licee. Impreuna cu ei crestem reputatia educatiei agricole atat in randul elevilor, cat si in randul partenerilor privati. In ultimii 6 ani, campaniile CEA si-au propus sa imbunatateasca metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activitatile extrascolare sau solutiile de e-learning. Prin campanii de comunicare aducem tineri talentati si dedicati in liceele inscrise in program. Peste 50 de licee tehnologice cu profilul agricultura din intreaga tara beneficiaza azi de suportul si know-how-ul consortiului.

Crestem prin Educatie Agricola” (CEA) este un program finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat de un consortiu de organizatii din care fac parte Fundatia World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila si Centrul Roman de Politici Europene.

World Vision Romania

  

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>