Olanda si Romania au lansat in cadrul Targului International Indagra, parteneriatul pentru educatia agricola – un proiect pe cinci ani care isi propune sa contribuie la modernizarea liceelor de profil, cu sprijinul institutiilor de invatamant olandeze.
“Ne bucuram sa fim alaturi de institutii de invatamant din Olanda si Romania pentru a da startul actiunilor de cooperare in domeniul educatiei agricole. Asa cum se spune, cand mergi singur, ajungi mai repede, dar cand mergem impreuna, ajungem departe! Suntem convinsi ca drumul nostru va fi unul de succes si ca putem invata multe unii de la altii”, a declarat Floor Boselie-Abbenhuis, Director in Ministerul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor din Olanda.
Discutiile dintre Guvernele celor doua state despre o astfel de colaborare au demarat inca din anul 2018 in contextul initiativelor de colaboare bilaterala derulate in sectoarele horticultura, pomicultura si zootehnie. In perioada 3 - 6 septembrie 2019, o delegatie formata din reprezentanti ai institutiilor de invatamant romanesti, ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cel al Educatiei Nationale a vizitat Olanda, pentru a se familiariza cu sistemul de educatie agricola olandez. Partenerilor romani le-a fost prezentat modul in care sistemul public de invatamant, alaturi de comunitatea de agri-business si de guvern, contribuie la profesionalismul sectorului agro-alimentar olandez. Accentul a fost pus pe pregatirea practica a elevilor si pe implicarea companiilor private in procesul de educatie. Aceste doua elemente vor fi preluate alaturi de alte idei inovatoare, pentru a fi implementate si in liceele agricole din Romania, in cadrul parteneriatului.
“Ministerul Agriculturii este foarte implicat in procesul de relansare a invatamantului liceal agricol. Suntem deschisi cooperarii si apreciem in mod deosebit initiativa colegilor din Olanda”, a spus Maricel Floricel Dima, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania.
Agricultura circulara este un concept care are la baza optimizarea procesului de productie, astfel incat acesta sa devina sustenabil, prietenos cu mediul inconjurator si sa minimizeze risipa de materie prima. Altfel spus, produce mai mult, folosind mai putine resurse, incurajeaza reciclarea si refolosirea.
Olanda, unul dintre liderii mondiali in agricultura, si-a propus ca, pana in 2030, sistemul sau agricol sa devina, in totalitate, circular. Pentru a-si atinge acest obiectiv, va colabora cu toti partenerii sai internationali, inclusiv Romania.
In acest context, tot in cadrul Targului Indagra, ambasada Olandei la Bucuresti a lansat un concurs de idei pentru proiecte de economie circulara in domeniul agro-alimentar – The Circular Agriculture Challenge. Scopul acestei provocari este de a identifica idei creative si de a stimula aplicarea lor in practica, prin parteneriate bilaterale.
“Suntem extrem de fericiti ca putem lansa aceasta “provocare”, pentru a inspira si a ne lasa inspirati la randul nostru de generatia tanara din Romania. Speram ca un numar cat mai mare de studenti sa accepte aceasta provocare. Sunt convins ca juriul nostru format din specialisti romani si olandezi si avandu-l ca presedinte de onoare pe E.S. Roelof van Ees, ambasadorul Olandei la Bucuresti, va avea o sarcina extrem de dificila”, a adaugat Arie Veldhuizen, Consilier Agricol in Ambasada Olandei in Romania.
Studentii romani la facultatile de profil, precum si cei pasionati de acest subiect sunt asteptati sa se inscrie la [email protected]. Castigatorul concursului va fi anuntat la inceputul anului viitor si va primi sansa sa isi puna proiectul in practica.
Secretarul de stat Maricel Floricel Dima a participat joi, 31 octombrie 2019, la evenimentul „Educatia agricola: Parteneriate pentru dezvoltare si contributii la agricultura circulara”, initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si Ministerul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor din Olanda, sub coordonarea si cu sprijinul Ambasadei Olandei in Romania, in cadrul Targului international INDAGRA 2019.
In acest context, Romania si Olanda au incheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educatiei agricole. Prin acest acord, liceele agricole romanesti vor beneficia de sprijin din partea unor institutii de invatamant din Olanda, cele doua state urmand sa desfasoare o serie de proiecte comune, schimburi de experienta si transfer de know-how pentru o agricultura circulara – un model de agricultura sustenabila. In acest sens, liceele din Romania vor avea oportunitatea de a invata si de a identifica sugestii si solutii inspirate din bunele practici ale sistemului de invatamant olandez.
”Cunoastem experienta Olandei in domeniul invatamantului agricol, cunoastem, de asemenea, punctele tari ale invatamantului agricol romanesc, dar si problemele cu care se confrunta liceele agricole, in special. Avem probleme legate de subfinantare, probleme legate de curricula scolara, de reactualizarea manualelor scolare, probleme legate de efectuarea stagiilor de practica, de formarea profesionala a cadrelor didactice de specialitate si altele. De aceea, avem nevoie de experienta olandeza in domeniu si acest lucru il vom realiza pe baza acestui parteneriat, vrem sa intarim colaborarea dintre institutiile de invatamant din Olanda si Romania si schimbul de experienta dintre aceste institutii. Parteneriatul va avea la baza un plan de actiune in care au fost incluse mai multe teme privind colaborarea dintre companiile olandeze si cele romanesti, intre institutiile de invatamant, sub coordonarea celor doua ministere si a Ambasadei Olandei la Bucuresti”, a precizat secretarul de stat Dima.
De asemenea, secretarul de stat a subliniat ca printre obiectivele principale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se evidentiaza si necesitatea intineririi fortei de munca si formarii profesionale a acesteia. De aceea, MADR a elaborat in ultimii ani o legislatie speciala pentru sustinerea invatamantului liceal agricol. In baza acestei legi, MADR va elabora un Program de finantare a investitiilor si va actiona in directia cresterii calitatii invatamantului liceal agricol prin apropierea acestuia de practica si de realitatea din agricultura.
In marja evenimentului de semnare a acestui acord a fost detaliat planul de actiune si au avut loc prezentari si dezbateri privind elemente introductive in sectorul agricol romanesc, strategia Romaniei pentru dezvoltareadurabila, cu accent pe agricultura circulara si rolul educatiei precum si expuneri privind domeniul agricol din Olanda si viziunea Olandei despre agricultura circulara.
De asemenea, tara noastra va colabora cu Regatul Olandei in domeniul agriculturii circulare, iar in acest sens autoritatile olandeze si-au propus ca pana in 2030 sa realizeze un sistem agricol exclusiv circular, bazat pe principiul de a produce mai mult cu mai putine resurse.
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>