Parteneriat Romania-Olanda pentru modernizarea educatiei agricole

Olanda sprijina modernizarea educatiei agricole din Romania si lanseaza - Provocarea Agriculturii CirculareOlanda si Romania au lansat in cadrul Targului International Indagra, parteneriatul pentru educatia agricola – un proiect pe cinci ani care isi propune sa contribuie la modernizarea liceelor de profil, cu sprijinul institutiilor de invatamant olandeze.

“Ne bucuram sa fim alaturi de institutii de invatamant din Olanda si Romania pentru a da startul actiunilor de cooperare in domeniul educatiei agricole. Asa cum se spune, cand mergi singur, ajungi mai repede, dar cand mergem impreuna, ajungem departe! Suntem convinsi ca drumul nostru va fi unul de succes si ca putem invata multe unii de la altii”, a declarat Floor Boselie-Abbenhuis, Director in Ministerul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor din Olanda.

Discutiile dintre Guvernele celor doua state despre o astfel de colaborare au demarat inca din anul 2018 in contextul initiativelor de colaboare bilaterala derulate in sectoarele horticultura, pomicultura si zootehnie. In perioada 3 - 6 septembrie 2019, o delegatie formata din reprezentanti ai institutiilor de invatamant romanesti, ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cel al Educatiei Nationale a vizitat Olanda, pentru a se familiariza cu sistemul de educatie agricola olandez. Partenerilor romani le-a fost prezentat modul in care sistemul public de invatamant, alaturi de comunitatea de agri-business si de guvern, contribuie la profesionalismul sectorului agro-alimentar olandez. Accentul a fost pus pe pregatirea practica a elevilor si pe implicarea companiilor private in procesul de educatie. Aceste doua elemente vor fi preluate alaturi de alte idei inovatoare, pentru a fi implementate si in liceele agricole din Romania, in cadrul parteneriatului. 

“Ministerul Agriculturii este foarte implicat in procesul de relansare a invatamantului liceal agricol. Suntem deschisi cooperarii si apreciem in mod deosebit initiativa colegilor din Olanda”, a spus Maricel Floricel Dima, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania. 

 

Olanda si Romania vor coopera si pentru dezvoltarea agriculturii circulare 

Olanda sprijina modernizarea educatiei agricole din Romania 3


Agricultura circulara este un concept care are la baza optimizarea procesului de productie, astfel incat acesta sa devina sustenabil, prietenos cu mediul inconjurator si sa minimizeze risipa de materie prima. Altfel spus, produce mai mult, folosind mai putine resurse, incurajeaza reciclarea si refolosirea. 

Olanda, unul dintre liderii mondiali in agricultura, si-a propus ca, pana in 2030, sistemul sau agricol sa devina, in totalitate, circular. Pentru a-si atinge acest obiectiv, va colabora cu toti partenerii sai internationali, inclusiv Romania. 

In acest context, tot in cadrul Targului Indagra, ambasada Olandei la Bucuresti a lansat un concurs de idei pentru proiecte de economie circulara in domeniul agro-alimentar – The Circular Agriculture Challenge. Scopul acestei provocari este de a identifica idei creative si de a stimula aplicarea lor in practica, prin parteneriate bilaterale. 

“Suntem extrem de fericiti ca putem lansa aceasta “provocare”, pentru a inspira si a ne lasa inspirati la randul nostru de generatia tanara din Romania. Speram ca un numar cat mai mare de studenti sa accepte aceasta provocare. Sunt convins ca juriul nostru format din specialisti romani si olandezi si avandu-l ca presedinte de onoare pe E.S. Roelof van Ees, ambasadorul Olandei la Bucuresti, va avea o sarcina extrem de dificila”, a adaugat Arie Veldhuizen, Consilier Agricol in Ambasada Olandei in Romania. 

Studentii romani la facultatile de profil, precum si cei pasionati de acest subiect sunt asteptati sa se inscrie la [email protected]. Castigatorul concursului va fi anuntat la inceputul anului viitor si va primi sansa sa isi puna proiectul in practica.

 

Evenimentul „Educatia agricola: Parteneriate pentru dezvoltare si contributii la agricultura circulara”

Olanda sprijina modernizarea educatiei agricole din Romania 4


Secretarul de stat Maricel Floricel Dima a participat joi, 31 octombrie 2019, la evenimentul „Educatia agricola: Parteneriate pentru dezvoltare si contributii la agricultura circulara”, initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si Ministerul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor din Olanda, sub coordonarea si cu sprijinul Ambasadei Olandei in Romania, in cadrul Targului international INDAGRA 2019. 

In acest context, Romania si Olanda au incheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educatiei agricole. Prin acest acord, liceele agricole romanesti vor beneficia de sprijin din partea unor institutii de invatamant din Olanda, cele doua state urmand sa desfasoare o serie de proiecte comune, schimburi de experienta si transfer de know-how pentru o agricultura circulara – un model de agricultura sustenabila. In acest sens, liceele din Romania vor avea oportunitatea de a invata si de a identifica sugestii si solutii inspirate din bunele practici ale sistemului de invatamant olandez.

”Cunoastem experienta Olandei in domeniul invatamantului agricol, cunoastem, de asemenea, punctele tari ale invatamantului agricol romanesc, dar si problemele cu care se confrunta liceele agricole, in special. Avem probleme legate de subfinantare, probleme legate de curricula scolara, de reactualizarea manualelor scolare, probleme legate de efectuarea stagiilor de practica, de formarea profesionala a cadrelor didactice de specialitate si altele. De aceea, avem nevoie de experienta olandeza in domeniu si acest lucru il vom realiza pe baza acestui parteneriat, vrem sa intarim colaborarea dintre institutiile de invatamant din Olanda si Romania si schimbul de experienta dintre aceste institutii. Parteneriatul va avea la baza un plan de actiune in care au fost incluse mai multe teme privind colaborarea dintre companiile olandeze si cele romanesti, intre institutiile de invatamant, sub coordonarea celor doua ministere si a Ambasadei Olandei la Bucuresti”, a precizat secretarul de stat Dima.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat ca printre obiectivele principale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se evidentiaza si necesitatea intineririi fortei de munca si formarii profesionale a acesteia. De aceea, MADR a elaborat in ultimii ani o legislatie speciala pentru sustinerea invatamantului liceal agricol. In baza acestei legi, MADR va elabora un Program de finantare a investitiilor si va actiona in directia cresterii calitatii invatamantului liceal agricol prin apropierea acestuia de practica si de realitatea din agricultura.

In marja evenimentului de semnare a acestui acord a fost detaliat planul de actiune si au avut loc prezentari si dezbateri privind elemente introductive in sectorul agricol romanesc, strategia Romaniei pentru dezvoltareadurabila, cu accent pe agricultura circulara si rolul educatiei precum si expuneri privind domeniul agricol din Olanda si viziunea Olandei despre agricultura circulara. 

De asemenea, tara noastra va colabora cu Regatul Olandei in domeniul agriculturii circulare, iar in acest sens autoritatile olandeze si-au propus ca pana in 2030 sa realizeze un sistem agricol exclusiv circular, bazat pe principiul de a produce mai mult cu mai putine resurse.

 
  

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

06-06-2025 Cercetare agricola

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

06-06-2025 Invatamant agricol

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

●  3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia●  Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

13-05-2025 Cercetare agricola

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>