S-a lansat proiectul Servicii de consiliere acordate producatorilor agricoli in vederea infiintarii si dezvoltarii formelor asociative in sectorul agricol, denumit pe scurt AGRICOOP. In cadrul proiectului, va fi oferita consultanta catre 10.000 de producatori agricoli cu scopul final al infiintarii a 350 de cooperative agricole, din care minim 8 grupuri de producatori locali in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei.
Platforma AGRIM promoveaza legatura dintre producatorii agricoli si furnizorii de inputuri in domeniu, prin intermediul specialistilor – cadre diactice – din cadrul USAMV Cluj-Napoca, cu rol de consultanti. Astfel, AGRIM mediaza colaborarea dintre acestia pentru a sustine cresterea economica, inovatia si productivitatea sectorului agricol romanesc, oferind consultanta gratuita.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, acorda asistenta gratuita romanilor care vor sa munceasca in agricultura, in Italia, care muncesc deja in Italia, dar si celor care au muncit in Italia, in agricultura, si vor sa se intoarca in tara. Acest lucru este posibil in urma incheierii, recent, a unui protocol intre Agrostar si Federatia Muncitorilor din sectoarele agricol si industrie alimentara FLAI-CGIL si Institutul National Confederal de Asistenta INCA-CGIL din Italia.
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons lanseaza Info Ferme – primul serviciul gratuit de informare si consultanta adresat micilor fermieri (fermelor de familie) din Romania, in domeniul protectiei consumatorilor, in conformitate cu legislatia nationala si europeana.
SC PIONEER HI-BRED ROMANIA SRL, cu peste 20 de ani de activitate, are ca obiectiv punerea la dispozitia cultivatorilor din Romania a celor mai productivi hibrizi de porumb, floarea soarelui, rapita si soiuri de soia, cu o inalta puritate genetica.
Camera Agricola Judeteana Iasi continua sa ofere informatii de interes agricol pentru locuitorii din zona.
Cinci primari din judetul Botosani au aruncat 30.000 de euro pe apa sambetei. Acestia au imbogatit o firma de consultanta ca sa le faca proiecte cu finantare europeana. Toate proiectele au fost insa respinse, iar primarii au ramas si cu bani dati dar si cu treaba nefacuta.
Misiunea ANDOSER este aceea de a reprezenta un model de business de succes pentru toti cei care doresc sa investeasca in agricultura performanta in mediu controlat.
Dacian Ciolos a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinta organizata la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, ca in agricultura din Romania lipseste consultanta profesionista pentru fermieri.
Consultanta agricola romaneasca a implinit anul acesta 15 ani de existenta (de la crearea in anul 1999 a Agentiei Nationale de Consultanta Agricola).
Personalul noilor Camere Agricole va fi preluat de la actualele Camere Agricole judetene, fara concurs.
Angajatii Camerei Agricole Judetene Buzau risca sa ramana fara bani de salarii, bugetul alocat institutiei asigurad resursele doar pentru primul trimestru al anului.
In anul 1999 s-a derulat un curs de baza pentru specialistii agricoli consultanti din Romania a carui scop a fost acela de a elimina deficientele in domeniul consultantei, pedagogiei (abilitatea de comunicare), cat si in gandirea economica vizavii de exploatatiile mici (gospodariile taranesti).
Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii Camerelor Agricole prin care se schimba statutul acestora, de a exista mai multe locuri pentru tineri in Colegiile Camerelor Agricole Judetene.
Gheorghe Sin, nascut in 1942, de profesie agronom, membru corespondent al Academiei Romane, este cel care s-a ocupat initial de activitate de consultanta agricola in perioada 1998-2000.
In cadrul Camerei Agricole Arad au fost aprobate preturile si tarifele pentru 2013
Marsat SA Roman a organizat o intalnire cu producatorii agricoli. Reprezentantii a doua mari companii internationale – Bayer si Maisadour Semences – au prezentat ultimele tehnologii si produse in domeniul protectiei culturilor si semintelor.
2012 a fost un an bun pentru Camera Agricola Judeteana (CAJ) Buzau, bilantul incasarilor proprii din acest an permitandu-le functionarilor buzoieni sa-si innoiasca parcul auto al institutiei.
Preocuparile etice in agricultura romaneasca trebuie sa se regaseasca in asa zisele tehnologii agricole adecvate.
La Camera Agricola Judeteana Arad s-a dat startul unei noi sesiuni de inscriere la cursurile de calificare in domeniul agricol.
Daca acum doi ani (in 2010) Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Satu Mare organiza nu mai putin de 26 instruiri profesionale, pe diverse specializari, in prezent, (in 2012) in calendarul institutiei figureaza doar noua cursuri de specialitate.
Actualmente exista, atat furnizori publici, cat si privati de servicii de consultanta agricola.
Pe “ANCA” din Jamaica o cheama de fapt “RADA” (Autoritatea de Dezvoltare Rurala si Agricultura) si este o agentie din cadrul Ministerului Agriculturii si Terenurilor care si-a inceput activitatea de extensie agricola la 1 august 1990.
Camerele de agricultura din Germania sunt unite in Federatia Camerelor Agricole din Germania (ADA).
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>