Hartile de Hazard si Risc la Inundatii (HHRI) actualizate, accesibile publicului larg pe www.inundatii.ro

Hartile de Hazard si Risc la Inundatii HHRI actualizate elaborate in cadrul proiectului RO-FLOODS sunt accesibile publicului larg pe www-inundatii-roMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor a prezentat astazi Hartile de Hazard si de Risc la Inundatii actualizate in cadrul proiectului RO-FLOODS. Hartile, care sunt accesibile oricarei persoane interesate, constituie un instrument esential pentru managementul integrat al riscului la inundatii deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea masurilor necesare pentru protectia la inundatii, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor si pentru a preveni si evita noi riscuri la inundatii.


Acestea au fost realizate, cu sprijinul Bancii Mondiale, in cadrul proiectului „Intarirea capacitatii autoritatii publice centrale in domeniul apelor in scopul implementarii etapelor a 2-a si a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundatii - RO-FLOODS”, cod SIPOCA 734 / cod MySMIS 130033 implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in calitate de lider de proiect si Administratia Nationala „Apele Romane”, in calitate de partener.

La evenimentul de astazi au fost prezenti, alaturi de ministrul Barna TÁNCZOS, si experti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ai Administratiei Nationale „Apele Romane” si ai Bancii Mondiale.

”Schimbarile climatice sunt intr-o continua dinamica si de aceea trebuie sa fim pregatiti pentru toate efectele lor. Apa este o resursa vitala pentru populatie dar, in acelasi timp, poate fi si un risc pentru comunitati atunci cand se produc inundatii necontrolate. Hartile de hazard si de risc la inundatii nu vor impiedica producerea acestor fenomene, insa vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care sa previna sau sa reduca efectele acestor fenomene. Practic, hartile sunt, in sine, niste instrumente care vor ghida autoritatile atat in ceea ce priveste investitiile in lucrari de aparare impotriva inundatiilor dar, mai ales, in planificarea urbana care va tine cont de zonele cu risc la inundatii. Toate statele europene isi actualizeaza aceste harti, mai ales ca inundatiile au inceput sa apara si in zone in care nu au fost niciodata inregistrate astfel de fenomene. Hartile Romaniei au fost elaborate de 200 de specialisti nationali si internationali si sunt pasul cel mai important spre a avea, de la anul, si planuri de management care sa ajute la reducerea riscului la inundatii in zonele expuse din tara noastra”, a declarat Barna TÁNCZOS, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Hartile de Hazard si Risc la Inundatii actualizate

 

Hartile de hazard si de Risc la Inundatii au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar in luna septembrie 2022 au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administratii Bazinale de Apa si inaintate catre Comisia Europeana.

Versiunile preliminare ale hartilor, elaborate in cadrul Proiectului RO-FLOODS, au fost incarcate intr-un Vizualizator Web GIS pentru a fi analizate si validate de expertii din cadrul Administratiilor Bazinale de Apa si ai partilor interesate - institutii selectate, precum primarii si alte organizatii locale si regionale. In total, peste 900 de experti au primit accesul necesar pentru a putea analiza hartile si pentru a putea identifica zonele in care evaluarea trebuie reluata si imbunatatita de expertii in modelare.

Pentru a oferi acces la aceste informatii importante privind riscul la inundatii, hartile sunt acum disponibile pe noul site web www.inundatii.ro, creat in cadrul Proiectului RO-FLOODS. Un Vizualizator Web GIS usor de utilizat va permite vizualizarea diferitelor harti de hazard si de risc, inclusiv a hartilor realizate pentru primul ciclu in 2014. Pe site-ul web www.inundatii.ro exista o sectiune cu intrebari si raspunsuri referitoare la harti, precum si informatii si instructiuni suplimentare cu privire la modul de utilizare a Vizualizatorului Web GIS pentru a explora hartile.

 

Informatii suplimentare:

Proiectul „Intarirea capacitatii autoritatii publice centrale in domeniul apelor in scopul implementarii etapelor a 2-a si a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundatii - RO-FLOODS” cod SIPOCA 734 / cod MySMIS 130033 este derulat de Ministerul Mediului - Romania impreuna cu Administratia Nationala Apele Romane si cu sprijinul World Bank Romania. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, obiectiv specific Dezvoltarea si introducerea de sisteme si standarde comune in administratia publica ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre cetateni si mediul de afaceri in concordanta cu SCAP.

RO-FLOODS are ca scop reactualizarea hartilor de hazard si risc la inundatii, precum si a Planurilor de Management al Riscului la Inundatii pentru perioada 2022-2027 de la nivelul tuturor celor 11 Administratii Bazinale de Apa. Mentionam ca versiunile preliminare ale Planurilor de Management al Riscului la Inundatii se afla in consultare publica in vederea raportarii la Uniunea Europeana pana la sfarsitul lunii martie 2023.

Dupa finalizare, Planurile de Management al Riscului la Inundatii, impreuna cu Planurile de Management al Bazinelor Hidrografice, realizate conform Directivei Inundatii, respectiv Directivei Cadru Apa, vor oferi o viziune integrativa a managementului resurselor de apa. Aceasta va fi transpusa si la nivelul districtului hidrografic al bazinului Dunarii, in cadrul Planului de Management al Districtului Hidrografic al Dunarii.

Ce sunt Hartile de Hazard la Inundatii: O harta de hazard la inundatii indica zona care va fi inundata in timpul unor evenimente de inundatii sintetice cu diferite probabilitati anuale de depasire. Mai mult, aceasta poate furniza informatii privind adancimea apei sau viteza de curgere a apei.

Ce sunt Hartile de Risc la Inundatii: O harta de risc la inundatii indica impactul potential al inundatiilor asupra vietii, a bunurilor si a sanatatii oamenilor, a economiei, patrimoniului cultural si mediului. Pentru aceasta, hartile de hazard sunt combinate cu informatiile privind elementele expuse si pagubele asociate din zonele inundate.

Pentru intrebari specifice referitoare la harti toti cetatenii sunt invitati sa contacteze prin e-mail Administratia Bazinala de Apa de care apartin.

Mai multe informatii gasiti pe www.inundatii.ro

„Proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programului Operational Capacitate Administrativa 2014-2020”

MMAP
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>