Imbunatatirea normelor privind transportul rutier de marfa

transport marfaSiim Kallas, Vicepresedinte al Comisiei Europene si responsabil pentru transporturi, a solicitat simplificarea si clarificarea normelor UE in domeniul transportului rutier de marfa. Observatiile dlui Kallas vin in urma publicarii, astazi, a unui raport privind integrarea pietei interne a transportului rutier. Raportul concluzioneaza ca, desi s-au realizat unele progrese, eliminarea restrictiilor ramase ar ajuta economia europeana si ar imbunatati calitatea mediului inconjurator.

In fiecare zi, aproape un sfert din toate camioanele care circula pe drumurile Europei sunt goale, fie ca se intorc la baza, fie ca se afla intre doua transporturi. Potrivit raportului, deschiderea pietelor nationale de transport rutier catre o concurenta mai intensa ar contribui la reducerea numarului de curse goale si la cresterea eficientei in cadrul sectorului.

Vicepresedintele Kallas a declarat: „Normele actuale sunt paguboase pentru companiile europene, afecteaza toti participantii la trafic si sunt daunatoare pentru mediu. Avem nevoie de reglementari clare pentru industrie si, in acelasi timp, avem nevoie de conditii de lucru bune pentru conducatorii auto. Sper ca urmatoarea Comisie va continua pe aceasta cale.”


Principalele constatari ale raportului sunt:

  • Autoritatile de aplicare a legii din statele membre trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a aplica legislatia existenta intr-un mod mai eficace si mai consecvent.
  • Comisia si UE pot fi de ajutor prin clarificarea normelor care sunt intelese, interpretate si implementate in mod diferit in diverse state membre.
  • Normele sociale trebuie sa fie mai bine aplicate in transportul rutier daca se doreste ca sectorul sa atraga noi conducatori auto si sa poata gestiona viitoarea cerere preconizata de transport de marfa.
  • UE are ocazia de a imbunatati eficienta economiei sale si de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera generate de sectorul transporturilor.


Fapte si cifre:

  • Transportul rutier asigura deplasarea a aproape trei sferturi (72 %) din marfurile transportate pe cale terestra in UE, avand o cifra de afaceri anuala de 300 de miliarde de euro, reprezentand aproximativ 2 % din PIB-ul UE.
  • Transportul terestru, din care face parte transportul rutier, este singurul mod de transport in care productivitatea muncii a scazut din 2001 (-0,2 %).
  • Transportul national reprezinta 67 % din transportul rutier din UE. Cu toate acestea, accesul transportatorilor de marfuri straini la pietele nationale ramane foarte limitat.
  • Vehiculele grele de marfa circula adesea goale: 20 % din toate camioanele din UE circula fara incarcatura. La nivel national, acest procentaj creste pana la 25 %.
  • In sectorul transportului rutier exista aproximativ 600 000 de companii, dintre care o mare parte sunt IMM-uri, in cadrul carora lucreaza aproximativ 3 milioane de persoane.
  • Transportul rutier se va confrunta cu o penurie de conducatori auto in viitorul apropiat. Conducatorii auto reprezinta o populatie in curs de imbatranire, iar transportul rutier nu este considerat o profesie atractiva. Conditiile de munca sunt percepute ca fiind dificile, iar statele membre nu implementeaza prevederi sociale in mod consecvent.
  • Potrivit unui studiu recent realizat de Parlamentul European1, costul restrictiilor ramase in ceea ce priveste cabotajul2 este de aproximativ 50 de milioane de euro pe an.
  • Eliminarea restrictiilor pentru cabotaj ar contribui la reducerea numarului curselor goale prin faptul ca ar ajuta transportatorii rutieri de marfa sa combine incarcaturi si sa gaseasca utilitate si curselor de retur.
  • Eliminarea restrictiilor ar permite, de asemenea, optimizarea gestionarii flotelor, contribuind astfel la cresterea eficientei logistice generale a economiei UE. Acest lucru ar ajuta la mentinerea atractivitatii UE ca loc de productie si de comert.


Raportul va fi transmis spre dezbatere Parlamentului European si Consiliului.


Comisia Europeana

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

06-06-2025 Cercetare agricola

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

06-06-2025 Invatamant agricol

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

●  3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia●  Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

13-05-2025 Cercetare agricola

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>