WWF incheie unul dintre cele mai mari proiecte de conservare din Romania

Proiect de conservare Natura2000 Hartibaciu-Tarnava Mare-OltWWF-Romania a sustinut astazi, la Biblioteca Judeteana Brasov, un eveniment ce marcheaza incheierea unuia dintre cele mai mari proiecte de conservare derulate in Romania, „Pentru natura si comunitati locale. Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt”. Acesta s-a desfasurat pe o perioada de 5 ani, in stransa colaborare cu cateva dintre cele mai active organizatii de conservare a naturii si patrimoniului cultural din Transilvania, si a avut ca scop realizarea unui Plan de management pentru aceasta zona si crearea bazelor pentru o dezvoltare durabila, in acord cu cerintele speciilor si habitatelor de importanta europeana ce se gasesc aici.

 

Rezultate importante obtinute in cadrul proiectului

La momentul demararii proiectului – martie 2011 – in Podisul Hartibaciului fusesera desemnate 7 situri Natura 2000 (de importanta europeana) si inca 3 arii naturale protejate la nivel national. Cea mai mare provocare si cel mai important obiectiv a fost inventarierea speciilor si habitatelor de interes european pentru a intocmi un plan de administrare a zonei (Planul de management) care sa „reglementeze” modul in care se dezvolta zona pe viitor. Studiile de teren finalizate in 2014 au aratat ca aici exista o biodiversitate remarcabila:

    • 60% din totalul speciilor de pasari observate in Romania (aici cuibareste cea mai insemnata populatie de acvila tipatoare mica si de viespar din Romania; efectivele de huhurez mare, caprimulg, ciocanitoare de stejar, ciocarlie de padure si sfrancioc rosiatic sunt si ele cele mai mari comparativ cu celelalte situri din tara, iar populatia de cristel de camp este semnificativa pe plan global).
    • circa 600 de specii de fluturi.
    • 26 de specii de mamifere, intre care ursul brun, lupul, vidra.
    • peste 1.000 de specii de flora, adica circa 30% din flora Romaniei.
    • 18 specii de amfibieni si reptile, testoasa de apa europeana (pe cale de disparitie) si 180 de specii de coleoptere.
    • aria este de importanta internationala datorita pasunilor cu arbori batrani si pajistilor de mare intindere, probabil ultimele din Europa, care sunt perfect functionale din punct de vedere ecologic.
    • zona cuprinde 60% din suprafata nationala a padurilor cu stejar pufos, precum si paduri dacice de stejar si gorun.

 

Planul de management, elaborat in mod participativ (impreuna cu experti si prin consultari publice cu comunitatile locale) si acum in curs de aprobare la Ministerul Mediului, traseaza o viziune pentru zona pe termen lung si masuri concrete de protejare a acestor valori naturale. Planul va fi preluat, spre a fi aplicat, de catre administratorul zonei – Administratia Tarnava Mare-Hartibaciu din cadrul Progresul Silvic Sibiu, si oricine va propune proiecte de investitii de interes local sau national va trebui sa tina cont de acest cadru si sa solicite avizul administratorului. Aici intra proiectele de infrastructura de transport, agricultura, interventii asupra cursurilor de apa, silvicultura sau turismul.

 

Viziunea expertilor si a organizatiilor implicate in acest proces este ca zona sa reprezinte cel mai atractiv peisaj rural traditional multicultural din Europa Centrala, in care comunitatile locale mentin cu mandrie peisajul mozaicat cu sate bine intretinute, traind in principal din produsele locale si serviciile create prin utilizarea resurselor naturale si a valorilor culturale.

Proiect de conservare Natura2000

 

Principalele masuri din Planul de management se axeaza pe:

    1. Mentinerea peisajului mozaicat, cu paduri, pajisti si fanete bine gospodarite, pe care se mentin arbori izolati si tufaris pentru a gazdui speciile care au nevoie de ele.
    2. Mentinerea procentului actual (30%) de paduri batrane de peste 80 de ani, cu suficienti arbori de dimensiuni mari si lemn mort pentru a oferi hrana si adapost diverselor animale si pasari care depind de aceste elemente.
    3. Promovarea valorilor, inclusiv a celor culturale, si stimularea realizarii de produse locale si servicii specifice zonei, care sa stea la baza dezvoltarii durabile a comunitatilor locale.

 

Alte rezultate

Cresterea capacitatii la nivelul autoritatilor publice locale si comunicarea cu comunitatile au fost obiective urmarite pe intreaga perioada de derulare a proiectului, pentru a se asigura buna implementare a planului de management si pentru ca populatia sa fie constienta atat de valorile naturale care-i inconjoara, cat si de necesitatea de a le proteja si de oportunitatile socio-economice la care au acces datorita localizarii intr-o zona de interes european.

 

Reprezentantii primariilor locale au fost instruiti in probleme ce tin de Natura 2000 si pregatiti sa sprijine activitatile din planurile de management. Pentru a stimula dezvoltarea durabila si a reduce riscul adversitatii comunitatilor locale fata de natura, prin introducerea masurilor de management a terenurilor, echipa de proiect a intocmit o strategie de vizitare pentru intreaga zona. A fost dezvoltata o retea de trasee de drumetie si cicloturism de 230 km si a fost creat cadrul de lucru pentru ca zona sa fie desemnata destinatie nationala de ecoturism. Colinele Transilvaniei, brandul ecoturistic al zonei, a devenit deja cunoscut si este parte din dosarul de „candidatura” al zonei la acest statut.

 

Pentru proprietarii de terenuri au fost elaborate masuri compensatorii propuse la nivelul Ministerului Mediului, prima dintre cele aprobate fiind masura de silvo-mediu introdusa in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Aceasta ofera sprijin din fondurile europene pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare de silvo-mediu pentru o perioada de 5 ani.

 

Pentru fermieri a fost intocmit un ghid pentru accesarea fondurilor europene menite sa asigure cresterea viabilitatii economice a activitatilor traditionale. Nu in ultimul rand, echipa de proiect a tinut o stransa legatura cu scolile din zona care au fost implicate in concursuri anuale pe teme Natura 2000, cu iesiri educative in natura, si care au de acum la dispozitie un pachet educational cu lectii interactive despre speciile si habitatele de interes european.

 

Pentru ca s-a constatat un vid informational privind valorile naturale si beneficiile pe care le-ar putea accesa populatia locala, s-a creat o gazeta – Gazeta Natura 2000, cu aparitie trimestriala, in care s-au abordat aceste aspecte. Echipa a mai organizat o expozitie foto itineranta si un pachet de materiale informative, precum fise cu specii, brosuri, calendare sau orare scolare - distribuite cu regularitate in tot situl.

 

Proiectul „Pentru natura si comunitati locale. Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt” a fost implementat de WWF-Romania in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu si Ecotur Sibiu. Acesta a fost cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational de Mediu. WWF-Romania multumeste public, pe aceasta cale, tuturor partenerilor pentru colaborarea fructuoasa si rezultatele frumoase obtinute impreuna. Aceste rezultate vor fi valorificate mai departe in activitatea organizatiei in aceasta zona, pentru a intari modelul de dezvoltare ce se contureaza aici. Mai multe informatii despre proiect si zona: www.natura2000transilvania.ro.

 

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>