Noul regulament al productiei ecologice | Ce trebuie sa stiti despre noile norme privind agricultura ecologica

Noul regulament privind agricultura ecologicaAcordul privind noile norme pentru agricultura ecologica adoptat astazi de catre reprezentantii Consiliului European va simplifica si armoniza multe dintre normele care reglementeaza productia de alimente ecologice atat in Uniunea Europeana, cat si in tarile din afara UE. Odata adoptate, noile norme vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2021. Aceasta le va acorda suficient timp producatorilor, operatorilor si partenerilor acestora sa se adapteze la noul cadru.


Salutand acest pas important spre adoptarea definitiva a noului regulament, comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, a declarat: „Decizia de astazi a Consiliului reprezinta o noua piatra de hotar pentru sectorul productiei ecologice, care aduce asigurari ca acest important sector, aflat in expansiune rapida, poate continua sa se dezvolte in urma introducerii unor norme clare si ca se situeaza pe picior de egalitate cu producatorii din tarile terte care isi exporta produsele ecologice catre UE.

Toata lumea a fost de acord cu privire la faptul ca normele actuale - care sunt vechi de 20 de ani - nu sunt adecvate scopului urmarit si ca ele pot mai degraba impiedica, decat sprijini, dezvoltarea acestui sector in expansiune, care valoreaza aproximativ 27 de miliarde EUR si care a crescut cu 125 % in ultimul deceniu. Trebuie sa sprijinim aceasta crestere, prin asigurarea faptului ca sectorul functioneaza pe baza unei legislatii adecvate. Aceasta crestere va fi sprijinita de producatorii mai mici, care vor fi acum autorizati sa se alature schemelor de certificare in grup pentru a beneficia de reducerea costurilor de certificare. Mai mult, fermierii ecologici vor avea de acum inainte acces la o noua piata de seminte ecologice, fapt care va imbunatati biodiversitatea si sustenabilitatea culturilor si va stimula inovarea.

[...] Noile norme aprobate astazi pun capat actualului regim de exceptii à la carte. Aceleasi norme se vor aplica tuturor producatorilor ecologici si tuturor produselor ecologice comercializate in UE, indiferent daca sunt produse pe plan intern sau importate. Masurile asiguratorii mai stricte vor reduce, de asemenea, riscul de contaminare accidentala cu substante neautorizate. De asemenea, consumatorii vor beneficia de o gama mai larga de optiuni, deoarece noile norme vor acoperi o varietate mai larga de produse ecologice alimentare si nealimentare decat in trecut (cum ar fi sarea, pluta sau uleiurile esentiale).”

Acordul aprobat astazi de Consiliu va fi supus votului in Parlamentul European. Odata adoptate, noile norme vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2021. Astfel, producatorii, operatorii si partenerii comerciali vor avea suficient timp la dispozitie pentru a se adapta la noul cadru.

Multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 ani si trebuie actualizate pentru a reflecta schimbarile majore care au avut loc in sectorul produselor ecologice din UE in ultimele doua decenii. Productia ecologica nu mai este o parte de nisa a sectorului agroalimentar din UE, ca atunci cand au fost initial elaborate normele aflate in prezent in vigoare. In fapt, ea reprezinta acum unul dintre cele mai dinamice sectoare ale agriculturii din UE, suprafata de teren folosita pentru agricultura ecologica ridicandu-se la aproximativ 400 000 de hectare pe an. Piata produselor ecologice din UE valoreaza aproximativ 27 de miliarde EUR, cu circa 125 % mai mult decat acum zece ani. Mozaicul de norme si de derogari aflate in prezent in vigoare nu ofera suficienta certitudine si securitate in acest sector foarte important al agriculturii europene, iar abordarea mai simpla si mai armonizata a noului regulament ar trebui sa il ajute sa creasca si mai rapid.

 

Care este valoarea adaugata a acestei reforme si ce se va schimba?

Se va asigura tratamentul echitabil al producatorilor ecologici din UE, iar sigla ecologica a UE va oferi consumatorilor aceleasi garantii de calitate in intreaga Europa. Dat fiind pretul mare pe care majoritatea consumatorilor il platesc pentru alimentele ecologice, aceasta garantie de calitate este extrem de importanta.

Principala imbunatatire este introducerea unui set unic de norme la nivelul intregii UE care sa acopere ansamblul sectorului de productie ecologica din UE. Vechile norme permiteau existenta unui sistem „à la carte” de exceptii, uneori la nivelul unui singur producator. Noile norme tin seama de nevoia de flexibilitate pe care aceste derogari o permiteau in trecut – exceptiile justificate in mod corespunzator, precum, de exemplu, inlocuirea temporara a unui ingredient ecologic cu unul neecologic in cazurile in care stocurile erau limitate, vor fi permise in continuare – insa aceste exceptii vor fi acum limitate in timp, evaluate in mod periodic si, daca este necesar, aplicate tuturor producatorilor, asigurand astfel tratamentul echitabil al tuturor. Aceleasi norme se vor aplica tuturor producatorilor ecologici si tuturor produselor ecologice.

Acest set unic de norme se va aplica si fermierilor din afara UE care isi exporta produsele ecologice pe piata UE. El va inlocui cele peste 60 de standarde diferite care sunt considerate echivalente si care se aplica in prezent produselor alimentare ecologice importate. In acest moment, ne aflam intr-o situatie in care este posibil ca producatorilor sa li se aplice standarde diferite in aceeasi tara daca aceasta nu are acorduri de echivalenta cu UE, pur si simplu pentru ca organismele de certificare isi stabilesc propriile standarde. Conformitatea cu setul unic de norme ale UE va inlocui principiul echivalentei. De asemenea, ea genereaza imbunatatiri importante in privinta comertului, principala astfel de imbunatatire fiind crearea unor conditii de concurenta echitabile intre operatorii din UE si cei din tarile din afara UE.

Domeniul de aplicare al normelor a fost extins pentru a include o serie de noi produse precum sarea, pluta si uleiurile esentiale. De asemenea, va fi posibila adaugarea in viitor a unor noi produse, pentru a tine cont de evolutia sectorului si de cererile consumatorilor, oferind astfel oportunitati suplimentare producatorilor.

Noul regulament introduce o simplificare pentru fermieri. De exemplu, micii fermieri vor putea opta acum pentru certificarea in grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare si le va facilita aderarea la sistemul ecologic.

De asemenea, vor fi create noi oportunitati, prin deschiderea unei noi piete pentru semintele si alte materiale saditoare ecologice, cu un nivel inalt de biodiversitate genetica. Aceasta va duce la imbunatatirea biodiversitatii, la durabilitatea culturilor si la stimularea inovarii. Rezistenta la daunatori si la boli va fi imbunatatita si se va pune accentul pe o mai buna adaptare la conditiile locale.

 

Vor insemna aceste noi norme mai multe controale si sporirea birocratiei pentru producatorii ecologici si pentru organismele de certificare?

Nu, dimpotriva. Noile norme stabilesc un echilibru intre nevoia de a efectua controale pentru a asigura increderea consumatorilor in acest sector si sarcina pe care acest fapt o impune deopotriva fermierilor si autoritatilor competente. Controalele sunt realizate la nivel de stat membru si sunt neanuntate, ceea ce le asigura eficacitatea. Procedura standard este de a efectua controale anuale, insa noile norme recunosc ca acest lucru nu este neaparat necesar intotdeauna pentru producatorii ecologici consacrati. In cazul producatorilor care au o istorie „curata” dupa trei ani consecutivi de controale anuale, autoritatile nationale pot decide sa ii controleze numai o data la doi ani. Aceasta va reduce birocratia atat pentru fermieri, cat si pentru administratiile nationale.

 

Sunt permise pesticidele in alimentele ecologice?

Normele de productie ecologica sunt foarte clare: producatorii certificati nu pot utiliza in niciun caz substante neautorizate, precum pesticidele, in culturile lor. Asa a fost intotdeauna si noile norme nu schimba acest lucru.

Ce stabilesc noile norme sunt masuri de precautie pe care operatorii trebuie sa le ia pentru a reduce riscul de „contaminare” accidentala cu pesticidele utilizate in culturile conventionale din apropierea celor ecologice. Autoritatile nationale sunt responsabile pentru controlul acestor masuri. Consumatorii ar trebui sa poata avea deplina incredere ca nu s-au folosit in mod activ pesticide la productia produselor care poarta sigla ecologica a UE si ca s-au luat toate masurile de precautie posibile pentru a se reduce usorul risc de prezenta accidentala a pesticidelor.

In cazurile in care exista afirmatii ca produsele ecologice ar contine pesticide, autoritatile nationale sunt obligate sa investigheze. Cu toate acestea, asemenea afirmatii trebuie sa fie clar justificate pentru a declansa o investigatie oficiala. Investigatia ar trebui sa conduca la determinarea sursei si a cauzei prezentei acestor substante si ar trebui sa includa orice metoda adecvata pentru a elimina suspiciunile fara intarzieri inutile.

Comisia va evalua situatia in termen de patru ani de la data aplicarii noului regulament, si anume 1 ianuarie 2021. Aceasta va permite realizarea unei analize cuprinzatoare a normelor si practicilor nationale privind pragurile pentru substantele neautorizate, precum si evaluarea caii de urmat cu privire la aceasta chestiune.

 

Ce inseamna noile norme pentru produsele ecologice importate?

Noul regulament nu reglementeaza doar produsele ecologice din UE, ci si produsele importate in UE din alte tari.

In ceea ce priveste organismele de control recunoscute, noile norme vor fi aceleasi atat pentru producatorii din UE, cat si pentru cei din tari terte care doresc sa vanda pe piata unica a Uniunii Europene. In loc sa produca in conformitate cu standarde considerate echivalente normelor UE, producatorii din tari terte trebuie acum sa respecte acelasi set de norme ca si cei din UE. Aceasta este o trecere de la principiul echivalentei la principiul conformitatii. Acest fapt nu doar creeaza conditii de concurenta echitabile pentru toti producatorii, care pot fi siguri ca toti sunt obligati sa respecte acelasi set de standarde inalte, ci si asigura consumatorii ca produsele ecologice comercializate in UE, indiferent daca sunt produse acolo sau nu, respecta aceleasi standarde de calitate.

Pana acum, produsele importate erau certificate in conformitate cu normele nationale ale tarilor terte echivalente sau in conformitate cu unele din cele aproximativ 60 de seturi diferite de norme ale organismelor de control pe care UE le recunostea ca echivalente cu propriile sale norme de productie ecologica. De exemplu, unele organisme de control permiteau utilizarea anumitor produse de tratare a plantelor care nu se folosesc in UE (de exemplu, in cazuri in care acestea trateaza boli care nu sunt prezente in Europa si pentru care, prin urmare, nu exista norme europene).

 

Ce se va intampla cu acordurile privind produsele ecologice pe care UE le-a incheiat cu alte tari?

UE a recunoscut mai multe tari terte ca avand norme si sisteme de control echivalente pentru productia ecologica. Unele tari terte precum Canada, Japonia, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Noua Zeelanda etc. au recunoscut de asemenea UE ca avand norme si sisteme echivalente in acest sens, prin acorduri de echivalenta, ceea ce inseamna ca ambele parti au recunoscut normele si sistemele de control pentru productia ecologica ale celeilalte ca fiind echivalente in temeiul normelor lor respective. Aceste recunoasteri permit consumatorilor europeni sa aleaga dintr-o gama larga de produse ecologice, oferind in acelasi timp oportunitati de export producatorilor din UE.

Acordurile existente aflate in vigoare vor trebui sa includa noile norme, ori de cate ori este relevant, intr-un termen rezonabil.

Recunoasterea existenta a echivalentei tarilor terte care se afla in prezent in afara domeniului de aplicare a acordurilor de recunoastere reciproca va trebui transformata in acorduri comerciale reciproce pentru a oferi operatorilor un cadru juridic mai solid. Perioada de tranzitie de 5 ani asigura faptul ca atat UE, cat si partenerii sai vor avea timp sa negocieze un acord care sa fie reciproc benefic.

 

Ce inseamna noile norme pentru productia ecologica in sere?

Hranirea plantelor in principal prin ecosistemul solului este una dintre principalele cerinte ale productiei ecologice. Noul regulament confirma legatura cu solul ca principiu de baza si, prin urmare, utilizarea de „straturi inaltate” nu este considerata compatibila cu principiile ecologice generale.

Cu toate acestea, noul regulament permite producatorilor din statele membre in care aceasta practica a fost deja autorizata pentru agricultura ecologica sa continue utilizarea serelor pe parcursul unei perioade limitate de 10 ani. La 5 ani de la data aplicarii noului regulament, Comisia va prezenta un raport cu privire la utilizarea straturilor inaltate in sere; raportul poate fi insotit, daca este cazul, de o propunere legislativa.

 

Normele se vor aplica tuturor produselor ecologice, inclusiv produselor prelucrate?

Noul regulament privind productia ecologica se va aplica produselor agricole vii si neprelucrate, inclusiv semintelor si altor materiale saditoare, precum si produselor agricole prelucrate utilizate ca produse alimentare si ca hrana pentru animale. Produsele prelucrate pot fi etichetate ca ecologice numai daca cel putin 95 % din ingredientele de origine agricola sunt ecologice.

Comisia Europeana

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>