Piata produselor alimentare ecologice incepe sa se dezvolte timid si in Romania, tot mai multe persoane preferand o alimentatie care sa asigure efecte benefice asupra sanatatii.
Specialistii europeni afirma ca tara noastra dispune de un potential considerabil pentru productia de alimente organice, datorita climei favorabile si fortei de munca ieftine.
Cu toate acestea, produsele ecologice romanesti raman putine, intrucat producatorii nu reusesc sa obtina certificarea europeana pentru ele.
De aceea, majoritatea alimentelor ecologice din Romania sunt importate din tari precum Austria sau Germania. Cele mai vandute produse bio sunt laptele, ouale, iaurturile, fructele, legumele, dar si mezelurile.
Unul dintre impedimentele pe care le-ar putea impiedica dezvoltarea pietei acestui gen de produse il reprezinta preturile mai mari decat cele ale produselor nonorganice.
Gustul si parfumul alimentelor naturale, dar si siguranta unei sanatati de fier sunt atuurile produselor organice, atat de apreciate in statele Uniunii Europene.
De-a lungul vremii, roadele pamantului au fost supuse unor tratamente chimice.
Realizand ce a pierdut, omul modern revine la "dragostea dintai": produsele bio.
Constientizarea oamenilor ca intr-o tara atat de poluata se mai pot reantoarce la natura pura, consumand produse bio, este foarte importanta.
Romanii incep sa aiba grija din ce in ce mai mult de sanatatea lor si a copiilor lor. Produsele bio reprezinta o alternativa sigura pentru cei ce isi doresc o alimentatie cu efect benefic asupra sanatatii.
In SUA si in Canada, pentru aceste alimente este folosit termenul "organic", in Europa sunt folositi termenii de "natural" sau "bio-organic", iar in Romania se utilizeaza termenul "ecologic", fiindca termenul de "natural" s-a degradat, nereprezentand in niciun caz un produs bio.
Specialistii europeni spun ca tara noastra are capacitatea de a produce cantitati insemnate de alimente organice, datorita climatului favorabil si fortei de munca ieftina.
Din pacate, cam tot ce se produce bio la noi merge la export. Produse finite romanesti ecologice care exista sunt putine, deoarece producatorii nu reusesc sa-si certifice roadele pamantului.
Produsele bio comercializate sunt importate, pentru ca doar asa are garantia calitatii, respectand totodata legislatia europeana referitoare la produsele organice.
Printre produsele comercializate in Romania sunt legumele, fructele, carnea, mezelurile, laptele si produsele lactate, sucurile dar si painea.
Majoritate produsele distribuite in acest moment prin magazinile specializate sunt importate in conditii de exclusivitate de la producatori din Germania, Austria, etc.
Deocamdata, din Romania se comercializeaza foarte putine produse, cum ar fi painea si ouale. Cele mai vandute alimente bio din tra din din afara sunt laptele, ouale, iaurturile, fructele, legumele, dar si mezelurile.
Consumatorii spune ca aceste produse sunt mult mai gustoase decat cele non-organice. De aceea, in Europa, majoritatea maestrilor bucatari prefera sa gateasca folosind alimente bio.
O paine ecologica adusa congelata din Ungaria si coapta in magazinele ecologice din tara costa 4,99 lei. Produsul de panificatie se coace si este pastrata in cuptoare speciale.
Un kilogram de rosii ajunge la 10,99 lei, iar laptele de vaca se vinde cu 4,99 lei. Zaharul costa 5,99 lei, o sticla de un litru cu suc de pere ecologic costa 8,99 lei, iar portocalele se vand cu 7,99 lei.
Peste 50 de hoteluri si pensiuni din Austria, Germania, Elvetia, Italia, Franta, Spania si Irlanda ofera turistilor meniuri ecologice. Aceste unitati de cazare au cel putin un meniu vegetarian si un meniu integral. In meniu trebuie sa se regaseasca minimum cinci vinuri din struguri organici si un sortiment de bere. Atat prosoapele, cat si lenjeriile de pat sunt din bumbac organic. Detergenţii folositi la curatenie sunt de asemenea ecologici. Ar trebui ca si cei care investesc in agroturismul din tara noastra sa ofere turistilor meniuri ecologice.
Studiile si cercetarile referitoare de consumul de alimente bio au inceput in urma cu treizeci de ani in tarile Europei de Vest, de unde a si crescut piata bio. In urma acestor studii s-a dovedit foarte clar ca, prin consumul de produse bio, pe termen lung, se reduc nenumarate riscuri de aparitie a unor boli, chiar si al cancerul.
Un consumator de produse bio este unul special: interesat de sanatate, cu un grad de inteligenta si de cultura ridicat, dar si foarte fidel, odata ce testeaza si este multumit.
Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece, deoarece industria bio este inca o industrie de nisa si va trece ceva timp pana cand Romania va avea o legislatie care sa diferentieze produsele autentice bio de celelalte.
Primele produsele bio certificate au fost comercializate de compania Life Care Corp., apoi a aparut primul supermarket exclusiv bio-organic din tara noastra, deschis la Timişoara.
Apoi Carrefour vine in sprijnul consumatorilor romani cu sortimente variate de produse bio. De la dulciuri si sosuri pentru mancare, la bauturi si gemuri, toate 100% organice. De asemenea si Billa...
Iata pe scurt cateva din beneficiile unei unei alimentatii bio.
Sursa: Life Care
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>