La nivel mondial, aproximativ 14% din produsele alimentare se pierd in procesul dintre post-recoltare si vanzare. Astfel, sunt necesari pasi importanti spre reducerea pierderilor si a risipei alimentare pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. Un raport FAO ofera noi estimari privind pierderile de alimente de la procesul de post-recoltare si pana la vanzare, pentru a ajuta la identificarea masurilor de reducere eficienta.
Un nou raport lansat astazi de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura ofera informatii despre volumul pierderilor de alimente si cauzele acestora si indica unde au loc pierderi in diferite etape ale lantului de aprovizionare cu alimente. De asemenea in raport se solicita decizii informate pentru o reducere eficienta si se ofera noi modalitati de a masura progresul.
Acest lucru nu va ajuta doar la realizarea progreselor catre atingerea tintei importante de reducere a pierderilor si a risipei de alimente, dar ar putea contribui si la realizarea unei serii de Obiective de Dezvoltare Durabila legate de securitatea alimentara si durabilitatea mediului, se arata in raport.
Conform raportului "Situatia in Alimentatie si Agricultura in 2019", la nivel mondial, aproximativ 14% din produsele alimentare se pierd in procesul dintre post-recoltare si vanzare, inclusiv prin activitatile de la ferma, depozitare si transport. Cu toate acestea, pierderile alimentare variaza considerabil de la o regiune la alta in cadrul acelorasi grupuri de marfuri si a etapelor lantului de aprovizionare.
Raportul subliniaza necesitatea si ofera o metodologie noua, pentru a masura cu atentie pierderile la fiecare etapa a lantului de aprovizionare cu produse alimentare si pentru a identifica masurile cele mai eficiente de reducere a acestora. Masurand astfel, vor putea fi identificate punctele critice de pierdere in lantul de aprovizionare. Acestea sunt etapele unde are loc pierderea unui volum considerabil de alimente, cu un impact major asupra securitatii alimentare si a economiei.
De asemenea, in raport se subliniaza importanta reducerii risipei alimentare, care are loc la nivel de vanzare si consum si este legata de termenul de valabilitate limitat si de comportamentul consumatorilor, cum ar fi cererea de produse alimentare ce respecta standardele estetice precum si stimulente limitate pentru a evita risipa alimentara.
„In timp ce ne straduim sa facem progrese in ceea ce priveste reducerea pierderilor si a risipei de alimente, nu putem fi cu adevarat eficienti decat daca eforturile noastre sunt bine documentate printr-o intelegere solida a problemei”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu, in prefata raportului. El se intreaba: „cum putem permite ca alimentele sa fie aruncate atunci cand peste 820 de milioane de oameni din lume continua sa sufere de foame in fiecare zi”.
Datele prezentate in raport ofera informatii cuprinzatoare referitor la volumul pierderilor si a risipei, etapelor lantului de aprovizionare si a regiunilor, sugerand existenta unui potential considerabil de reducere acolo unde volumele sunt mai mari.
Volumul pierderilor si a risipei este, in general, mai mare la fructe si legume decat la cereale si boboase de-a lungul tuturor etapelor lantului de aprovizionare cu alimente, cu exceptia pierderilor de la ferma si a celor din timpul transportului in Asia de Est si de Sud-Est.
In tarile cu venituri mai mici, cea mai mare parte a pierderilor de fructe si legume proaspete este atribuita infrastructurii slabe. De fapt, multe tari cu venituri mici pierd cantitati semnificative de alimente in timpul depozitarii, adesea din cauza facilitatilor de depozitare deficitare, inclusiv depozite frigorifice.
In ciuda faptului ca, in majoritatea tarilor cu venituri mari, sunt disponibile instalatii de depozitare adecvate, inclusiv depozite frigorifice, pe intregul lant de aprovizionare, pierderi apar totusi in timpul depozitarii, in general din cauza unei defectiuni tehnice, a unei gestionari deficitare a temperaturii, umiditatii sau supraincarcarii.
De asemenea, raportul prezinta rezultatele unui numar de studii de caz efectuate de FAO pentru identificarea punctelor critice de pierdere. Rezultatele indica faptul ca recoltarea este cel mai frecvent punct de pierdere critic pentru toate tipurile de alimente. Instalatiile de depozitare inadecvate si practicile de manipulare deficitare au fost, de asemenea, numite printre principalele cauze ale pierderilor. Pentru fructe, radacini si tuberculi, ambalarea si transportul sunt de asemenea etape critice de pierdere.
Aceste constatari sunt valoroase pentru a oferi indrumari atunci cand se identifica interventii potentiale pentru reducerea pierderilor alimentare.
Raportul indeamna statele sa-si intensifice eforturile pentru a aborda cauzele principale ale pierderii si risipei alimentare la toate etapele si ofera indrumari privind politicile si interventiile pentru reducerea pierderilor si a risipei alimentare.
Reducerea pierderilor alimentare si a risipei implica, in general, costuri, iar fermierii, furnizorii si consumatorii vor lua masurile necesare numai daca costurile lor sunt depasite de beneficii. Astfel, modificarea stimulentelor pentru diversi actori din lantul de aprovizionare va implica identificarea optiunilor care, fie creste beneficiile nete, fie furnizeaza informatii mai bune cu privire la beneficiile nete existente, se constata in raport.
Chiar si atunci cand partile interesate sunt constiente de beneficiile reducerii pierderilor si a risipei de alimente, acestea pot intampina constrangeri care le impiedica sa implementeze actiuni. De exemplu, fara ajutorul financiar, actorii privati din tarile in curs de dezvoltare, in special proprietarii mici, ar putea sa nu poata suporta costurile ascendente ridicate asociate cu punerea in aplicare a acestor actiuni. Imbunatatirea accesului la credite ar putea fi o optiune chiar si in absenta informatiilor detaliate despre pierderi.
De asemenea, raportul va ajuta guvernele sa analizeze constrangerile si compromisurile pentru interventii mai eficiente. De exemplu, acestia pot constientiza avantajele reducerii pierderii si risipei de alimente in randul furnizorilor si consumatorilor si pot influenta procesul decizional prin diferite tipuri de actiuni sau politici.
Cu toate acestea, raportul subliniaza ca masurile care vizeaza reducerea pierderii si risipei de alimente ar trebui sa fie coerente si sa implice monitorizarea si evaluarea eficienta a interventiilor pentru a asigura responsabilitatea actiunilor si a eforturilor existente.
FAO
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>