Participa la competitia „Top 100 Destinatii Sustenabile”

Ecoturism - Ziua Destinatiilor Verzi - Top 100 Destinatii SustenabileIn perioada 27-28 septembrie, la Ljubljana; Slovenia, va avea loc Conferinta „Ziua Destinatiilor Verzi”, eveniment pe parcursul caruia se vor acorda si premiile Top 100 al destinatiilor sustenabile. Competitia se adreseaza regiunilor, oraselor, comunitatilor sau ariilor protejate si este o oportunitate unica pentru destinatiile turistice sa-si intareasca profilul din domeniul turismului verde si responsabil si sa intre in comunitatea tot mai cautata de turisti a destinatiilor verzi.


Conferinta „Ziua Destinatiilor Verzi” are ca scop sa adune si sa prezinte idei despre sustenabilitate catre lideri ai diferitelor destinatii si industrii din lume. Programul conferintei include prezentarea de „solutii verzi” pentru sustenabilitatea turismului, bune practici, punctul de vedere al reprezentantilor industriilor, Topul 100 al destinatiilor sustenabile si oferirea unui cadru de participare pentru cea mai mare comunitate verde din lume (http://greendestinationsday.com). 

Topul 100 al Destinatiilor sustenabile este o initiativa ce continua pe cea a National Geografic - Traveler’s Destination Stewardship surveys din perioada 2004 – 2010 si Topul 100 din 2014. Green Destinations, Travelmole’s VISION on Sustainable Tourism, Destination Stewardship Center si QualityCoast au lansat aceasta competitie in cadrul ITB Berlin din 2014. 

Topului 100 este de a aduce destinatiile la un loc intr-o Comunitate a Destinatiilor. Toate destinatiile cu un puternic accent pe turism sustenabil pot aplica pentru acest top. Destinatiile nominalizate vor fi selectate printr-o procedura formala de catre experti internationali in turism sustenabil.

 

Destinatii pentru generatiile viitoare

Tema generala a Top 100 Destinatii sustenabile este „Destinatii pentru generatiile viitoare”. Candidatii Top 100 sunt destinatii care pretuiesc si celebreaza autenticul zonei, biodiversitatea si natura, valorile lor culturale, comunitatea locala si antreprenorii locali, mediul natural, pentru generatiile viitoare de cetateni si turisti. 

De asemenea, organizatorii incurajeaza persoanele interesate publice si private din destinatiile respective sa adopte practicile turismului sustenabil. Prin publicarea unei liste anuale, initiatorii iau la cunostinta cele mai bune initiative, contribuind astfel la destinatii turistice mai verzi, mai curate, mai responsabile si mai bune din perspectiva autenticitatii si din punct de vedere cultural, social si economic. Selectarea unei destinatii in Top 100 nu inseamna ca este total sustenabila ci ca face progrese si eforturi in aceasta directie. 

Rezultatele competitiei vor fi anuntate in timpul Zilei Destinatiilor Verzi, in 27 si 28 septembrie 2016, in Ljubljana, Slovenia, un oras care si-a mentinut zona istorica atractiva si bine conservata si care a fost ales de catre Uniunea Europeana ca si Capitala Verde Europeana in 2016. Pe perioada celor 2 zile destinatiile premiate vor fi sarbatorite. Castigatorii Top 100 Destinatii sustenabile nu vor plati taxa de inregistrare pentru participarea la ziua prezentarii Top 100 (28 septembrie).

 

Nominalizarea destinatiilor

Nominalizarile pot fi facute pana la sfarsitul lunii august 2016 prin trimiterea unui e-mail la [email protected] la care se ataseaza formularul de nominalizare & inregistrare. Sunteti incurajati sa folositi platforma online, furnizand urmatoarele informatii:

  • o scurta prezentare a destinatiei sustenabile (curt text sau video);

  • 5 poze care sa ilustreze destinatia sustenabila;

  • optional: una dintre aceste poze poate sa prezinte un fel de mancare cu specific local (mic dejun, pranz sau cina);

  • scurta clarificare a modului cum destinatia respecta cele 15 criterii principale ale standardului Destinatii verzi.

 

Criterii de eligibilitate

Tari, state, regiuni, orase, comunitati sau arii protejate sunt eligibile daca urmatoare conditii sunt indeplinite:

  • o structura organizatorica, administrativa sau de management organizata la nivelul destinatiei este responsabila pentru managementul si sustenabilitatea destinatiei din punct de vedere touristic;

  • o destinatie nu poate, de obicei, sa fie mai mica de 50-100 kmp si mai mare de 40.000 kmp;

  • unitatile de cazare, cladirile, atractiile si parcurile tematice sunt considerate ne-eligibile.

 

De ce sa aplicati?

Aplicand pentru Top 100 Destinatii sustenabile, veti avea ca destinatie beneficii multiple, printre care:

  • Expunere imbunatatita: prin partnerii nostri media si in timpul conferintei.

  • Marketing imbunatatit: prin conectarea castigatorilor Top 100 la un website cu agentiile de turism.

  • Calitate imbunatatita a destinatiei: destinatiile isi vor imbunatati politica de implementare a celor 15 criterii si vor intelege mai bine ce au de facut.

  • Retea sociala imbunatatita: posibilitatea de a cunoaste oameni noi, de a schimba experiente cu alte destinatii verzi si posibilitatea de a invata de la experti si alti parteri.


Pentru mai multe informatii privind nominalizarea destinatiei dumneavoastra pentru Top 100 Destinatii sustenabile, puteti accesa site-ul
http://greendestinations.info/2016-top100/. De asemenea, puteti obtine informatii trimitand un mesaj la [email protected]

Pentru mai multe informatii despre Destinatii verzi si despre posibilitatea de a deveni o destinatie sustenabila recunoscuta la nivel mondial puteti accesa site-ul http://greendestinations.info.

 

Cele 15 criterii principale

Criteriu:

Explicatie:

De completat:

Coordonator sustenabilitate

O persoana este nominalizata pentru a implementa in mod adecvat si a raporta cu privire la managementul destinatiei sustenabile.

Nume, detalii contact si rolul coordonatorului

Politica cu privire la Turism

Destinatia are o politica sat strategie cu privire la turism actualizata, multi-anuala, care se adreseaza celor mai importante aspect din domeniu.

Link catre politica respective sau trimiteti documentul prin e-mail (raport/ rezumat in limba engleza, daca exista)

Protejarea naturii

Protejarea siturilor natural, habitatelor, speciilor si ecosistemelor este un subiect principal. Degradarea naturii este de asemenea avuta in vedere.

Explicati pe scurt (paragraf) (optional puteti include bune practici)

Etica cu privire la animale

Folosirea animalelor in scop de turism este controlata efectiv pentru a reduce riscul de a suferi in mod repetat, de a se imbolnavi si de a deceda.

Explicati pe scurt (paragraf)

Peisaje & Decor

Peisajele natural si rurale sunt protejate si caracteristicul locului este mentinut; degadarea peisajelor siexpansiunea urbana sunt evitate.

Explicati pe scurt (paragraf)

Tratarea apelor menajere

Tratarea apelor menajere este organizata cum trebuie si regulamantele specific sunt applicate in scopul minimizarii impactului asupra oamenilor si mediului.

Explicati pe scurt (paragraf)

Reducerea deseurilor solide

Orice deseuri menajere produse sunt monitorizate, reduse, separate si reciclate si tinte privind reducerea cantitatilor sunt stabilite, mai ales in cee ace priveste reducerea deseurilor platice.

Explicati pe scurt (paragraf)

Reducerea dependentei de combustibili fosili

Maasuri adecvate si stimulente pentru reducerea dependentei de combustibili fosili si pentru incurajarea tehnologiilor de producer de energie regenerabila.

Explicati pe scurt (paragraf)

Conservarea mostenirii culturale

Conservarea, si prezentarea autentica si estetica a resurselor culturale, siturilor si cladirilor de patrimoniu sunt organizate in mod adecvat.

Explicati pe scurt (paragraf)

Mostenirea

intangibila

Mostenirea intangibila si cultura si viata locala sunt protejate si respectate in mod adecvat.

Explicati pe scurt (paragraf)

Protectia oamenilor

La nivelul destinatiei se iau masuri adecvate pentru protejarea legala a oamenilor impotriva exploatarii comerciale, sexuale si de oricare alt fel.

Explicati pe scurt (paragraf)

Locuitori implicati in turism.

Locuitorii sunt in mod regulat implicati in discutii despre oportunitatile, provocarile si sustenabilitatea dezvoltarii turismului.

Explicati pe scurt (paragraf)

Promovarea produselor locale

Includerea artizanilor locali, a producatorilor si furnizorilor de servicii locali in lantul serviciilor legate de turism este sustinut; produsele locale si sustenabile sunt promovate.

Explicati pe scurt (paragraf)

Masuri profilactice privind sanatatea si siguranta

Crimele, pericolele privind siguranta si sanatatea sunt prevenite in mod adecvat.

 

Explicati pe scurt (paragraf)

Accesibilitate

Accesul la destinatiile turistice este amenajat pentru persoanele cu dizabilitati, daca este cazul, astfel incat sa nu se aduca atingere siturilor si caracteristicilor acestora.

Explicati pe scurt (paragraf)

NALAS - Reteaua Asociatiilor Autoritatilor Locale din Europa de Sud-Est

 

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>