Seceta poate duce la saracie, boala, chiar la razboi si poate avea impact social, economic si politic cu consecinte grave asupra sanatatii, pe termen lung.
Apa este unul dintre produsele esentiale pentru supravietuirea oamenilor. Deci, atunci cand este seceta, care, prin definite, inseamna a avea prea putina apa pentru a satisface cerintele actuale, conditiile pot deveni dificile sau periculoase in scurt timp.
Efectele secetei pot include conditiile de foame si de foamete precum si apa putina pentru culturile agro-alimentare. Seceta afecteaza furajele verzi si cereale utilizate in hrana animalelor si pasarilor de curte. Cand seceta submineaza sau distruge sursele alimentare, oamenii flamanzesc. In cazul in care seceta este grava si continua pe o perioada lunga de timp, poate aparea foametea. Toate fiintele vii trebuie sa aiba apa pentru a supravietui. Oamenii pot trai cateva saptamani fara alimente, dar numai cateva zile fara apa.
Seceta creeaza adesea o lipsa de apa potabila curata, apa pentru salubritatea publica si igiena personala, ceea ce poate duce la o serie de boli ce pun in pericol viata.
Umiditatea scazuta si lipsa precipitatiilor pot crea rapid conditii periculoase pentru declansarea incendiilor in paduri si pe terenuri cu multa vegetatie uscata, ce pot creea raniri, decese si pagube materiale.
Lipsa apei creează o lipsa corespunzatoare de alimente, iar oamenii vor concura si in cele din urma vor lupta intre ei, pentru a avea suficienta apa pentru a supravietui. Confruntandu-se cu aceste efecte, multi oameni vor fugi din zonele afectate de seceta in cautarea unei noi zone de locuit cu o mai buna aprovizionare cu apa, hrana suficienta, evitand astfel si bolile si conflictele de razboi.
In fiecare an, cand se apropie vara, zone intregi de pe glob devin o tinta speciala pentru seceta. De la deserturile fierbinti la polii congelati, seceta devinde ceva obisnuit care afecteaza plantele, animalele, si oameni din intreaga lume.
Seceta este definita ca o perioada calendaristica in care o regiune are un deficit in aprovizionarea cu apa. Seceta este o caracteristica normala a climei, care se petrece in toate zonele climatice din timp in timp.
De obicei, de seceta se vorbeste din doua perspective: meteorologica si hidrologica. O seceta din punct de vedere al meteorologiei ia in considerare deficitele de precipitatii masurate. Pentru hidrologi, secetele sunt monitorizate prin verificarea debitelor raurilor si lacurilor.
In plus, exista secetele agricole care pot avea impact asupra productiei vegetale si produc modificari naturale pentru diverse specii de plante si animale. Fermele agricole pot crea, de asemenea, seceta prin epuizarea solul si drept urmare, acesta nu poate absorbii mai multa apa.
Deoarece seceta este definita ca un deficit in aprovizionarea cu apa, aceasta poate fi cauzata de un numar important de factori. Cea mai importantă, este cantitatea de vapori de apa din atmosfera. Acest lucru duce la un deficit de apa pentru zonele in care masele de aer se deplaseaza. Acelasi lucru se poate intampla, de asemenea, atunci cand vanturile schimba masele de aer. De exemplu miscarile de aer continental cald uscat spre masele de aer oceanic, reci si umede precum El Nino, au un impact asupra nivelului de precipitatii, deoarece in unii ani se poate schimba maselor de aer iar locurile umede devin uscate si locurile uscate devin umede.
In cele din urma, defrisarile pentru agricultura. combinate cu eroziune poate provoca, un inceput de seceta, deoarece solul nu poate absorbii umezeala, si apa se va evapora in atmosfera.
Multe zone, indiferent de regiunea lor climatica, sunt predispuse la seceta datorita unor conditii speciale. Indiferent de stadiul secetei, exista consecinte pe termen scurt si pe termen lung. Seceta poate avea efecte economice, de mediu, si sociale. Cele mai multe dintre efectele economice ale secetei sunt asociate cu agricultura si veniturile generate de culturi. In vremuri de seceta, lipsa de apa poate provoca de multe ori o scadere semnificativa a productiilor medii la hectar si, astfel, o reducere a veniturilor realizate de fermieri. Intr-o seceta prelungita multi fermieri pot da faliment avand un impact semnificativ asupra economiei zonei dar si a celor cu care care au legaturi economice.
In ceea ce priveste problemele de mediu, seceta poate duce la infestare cu boli si daunatori ale plantelor, la cresterea gradului de eroziune, la degradarea habitatelor naturale si a peisajul, la scaderea calitatiii aerului si la un risc crescut de incedii.
In secetele pe termen scurt, mediul natural isi revine de mai de multe ori, la conditiile normale, dar atunci cand exista seceta pe termen lung, specii de plante si animale pot suferi enorm, si in timp apare desertificarea si o lipsa extrema de umiditate
Deoarece seceta severa este adesea lenta in dezvoltarea sa, exista mai multe masuri de atenuare a efectelor care pot fi utilizate pentru a reduce impactul simtit de seceta.
Cei mai importanti pasi in vederea diminuarii efectelor secetei, sunt conservarea apei si solului. Prin protejarea solului se iau masuri ca acesta asa absoarba mai multa apa de precipitatii si sa evite poluarea lor cu ingrasaminte si pesticide.
De asemnea se urmareste conservarea apei, utilizata public, reducandu-se consulul de apa de irigat si de spalat masini. Orase, cum ar fi Phoenix, Arizona si Las Vegas, Nevada au pus in aplicare, xeriscape, un sistem de amenajarea teritoriului pentru a reduce nevoia de a uda plantele in mediile uscate.
Secetele sunt cauzate de o epuizare de precipitatii in timp. Uneori, o seceta are nevoie de decenii pentru a se dezvolta pe deplin si estimarea secetei este dificila. In orice zona geografica exista, undeva un loc unde o seceta are loc. Secetele sunt complet naturale, dar pot avea efecte devastatoare. Schimarile climatice, schimbarile, temperatura oceanelor si schimbarile din peisajul local pot fi cauze ale secetei.
Praful, funinginea si particulele suplimentar pot produce ploi intense, furtuni de zapada severe, reducand in acelasi timp ploile din zonele secetoase.Particulele solide sau lichide in suspensie in aer, sunt cauzele clasice de poluare a aerului. Alaturi de gazele cu efect de sera, au un efect major asupra schimbarilor climatice, si sunt si ele cauze importante ale secetei.
A.B.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>