Energia valurilor, energia maremotrica si panourile solare flotante. CE stimuleaza sectorul energiei din surse regenerabile offshore

Stimularea sectorului energiei din surse regenerabile offshore pentru o Europa neutra din punct de vedere climaticPentru a contribui la atingerea, pana in 2050, a obiectivului neutralitatii climatice vizat de UE, Comisia Europeana a prezentat in data de 19 noiembrie, Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore. Strategia propune sporirea capacitatii eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel putin 60 GW pana in 2030 si de 300 GW pana in 2050.

Comisia Europeana isi propune ca, pana in 2050, sa completeze aceasta capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanica, dar si cu energie produsa utilizand alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene si panouri solare flotante.

Aceasta crestere ambitioasa se va baza pe vastul potential din toate bazinele maritime ale Europei si pe pozitia de lider mondial a intreprinderilor din UE in acest sector. Cresterea va crea noi oportunitati pentru industrie, va genera locuri de munca verzi pe intregul continent si va consolida pozitia de lider mondial a UE in domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protectia mediului, a biodiversitatii si a pescariilor din UE.

Energia eoliana offshore produce energie electrica curata, care concureaza cu tehnologia existenta bazata pe combustibili fosili si care, uneori, este mai ieftina. Industriile europene dezvolta rapid o serie de alte tehnologii care sa valorifice puterea marilor noastre pentru a produce energie electrica ecologica. De la turbinele eoliene offshore flotante, la tehnologiile din domeniul energiei oceanice, cum ar fi energia valurilor si energia maremotrica, instalatiile fotovoltaice flotante si utilizarea algelor pentru a produce biocombustibili, intreprinderile si laboratoarele europene sunt in prezent in avangarda.

Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Strategia de astazi demonstreaza urgenta si oportunitatea intensificarii investitiilor noastre in sursele regenerabile de energie offshore. Datorita vastelor bazine maritime si pozitiei de lider industrial, Uniunea Europeana dispune de toate atuurile pentru a face fata provocarii. Exploatarea energiei din surse regenerabile offshore este deja o adevarata poveste europeana de succes. Ne dorim sa o transformam intr-o oportunitate si mai mare pentru energie curata, locuri de munca de inalta calitate, crestere durabila si competitivitate la nivel international.”

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Europa este lider mondial in domeniul energiei din surse regenerabile offshore si poate deveni un motor al dezvoltarii mondiale in acest sector. Trebuie sa ne intensificam eforturile, valorificand intregul potential al energiei eoliene offshore si stimuland avansul altor tehnologii, cum ar fi energia valurilor, energia maremotrica si panourile solare flotante. Aceasta strategie stabileste o directie clara si instituie un cadru stabil, de importanta esentiala pentru autoritatile publice, investitorii si dezvoltatorii din acest sector. Trebuie sa stimulam productia interna a UE pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a raspunde cererii din ce in ce mai mari de energie electrica si pentru a sprijini redresarea economiei in urma pandemiei de COVID.”

Comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Strategia de astazi evidentiaza modul in care putem dezvolta productia de energie din surse regenerabile offshore in combinatie cu alte activitati umane, cum ar fi pescuitul, acvacultura si transportul maritim, dar si in armonie cu natura. De asemenea, propunerile ne vor permite sa protejam biodiversitatea si sa abordam posibilele consecinte socioeconomice pentru sectoarele care se bazeaza pe sanatatea ecosistemelor marine, promovand astfel o coexistenta solida in spatiul maritim.”

Pentru a promova extinderea capacitatii energetice offshore, Comisia va incuraja cooperarea transfrontaliera intre statele membre in ceea ce priveste planificarea si implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor in materie de dezvoltare a productiei de energie din surse regenerabile offshore in planurile nationale de amenajare a spatiului maritim pe care statele de coasta trebuie sa le prezinte Comisiei pana in martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru in temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a retelei offshore, implicand autoritatile de reglementare si statele membre din fiecare bazin maritim.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimeaza ca vor fi necesare investitii de aproape 800 de miliarde de euro de acum pana in 2050. Pentru a contribui la generarea si mobilizarea acestor investitii, Comisia:

    • va asigura claritatea cadrului juridic de sprijin. In acest scop, astazi Comisia a clarificat, de asemenea, normele pietei energiei electrice intr-un document de lucru insotitor al serviciilor Comisiei si va evalua daca sunt necesare norme mai specifice, orientate pe domenii. Comisia se va asigura ca revizuirile orientarilor privind ajutoarele de stat pentru energie si protectia mediului si ale Directivei privind energia din surse regenerabile vor facilita implementarea eficienta din punctul de vedere al costurilor a tehnologiilor de productie a energiei din surse regenerabile offshore.
    • va contribui la mobilizarea tuturor fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului. Comisia incurajeaza statele membre sa utilizeze Mecanismul de redresare si rezilienta si sa colaboreze cu Banca Europeana de Investitii si cu alte institutii financiare pentru a sprijini investitiile in energia offshore prin intermediul InvestEU. Fondurile Orizont Europa vor fi mobilizate pentru a sprijini cercetarea si dezvoltarea, in special in cazul tehnologiilor mai putin mature.
    • va asigura un lant de aprovizionare consolidat. Strategia subliniaza necesitatea de a se imbunatati capacitatea de productie si infrastructura portuara si de a se spori disponibilitatea fortei de munca calificate corespunzator pentru a sustine rate mai ridicate de instalare. Comisia intentioneaza sa creeze o platforma specifica privind sursele regenerabile de energie offshore in cadrul Forumului industrial pentru energie curata, cu scopul de a reuni toti actorii implicati si de a aborda problematica dezvoltarii lantului de aprovizionare.


Piata energiei din surse regenerabile offshore este o piata mondiala in crestere rapida, in special in Asia si in Statele Unite, care ofera oportunitati pentru industria UE in intreaga lume. Prin intermediul diplomatiei sale in ceea ce priveste Pactul verde, al politicii comerciale si al dialogurilor UE pe tema energiei cu tarile partenere, Comisia va sprijini adoptarea la nivel mondial a acestor tehnologii.

Pentru a analiza si monitoriza impactul economic, social si de mediu al energiei din surse regenerabile offshore asupra mediului marin si a activitatilor economice care depind de el, Comisia va consulta periodic experti din cadrul autoritatilor publice, din randul partilor interesate si din cadrul comunitatii stiintifice. Astazi, Comisia a adoptat, de asemenea, un nou document de orientare privind dezvoltarea energiei eoliene si legislatia UE privind natura.

Strategia privind energia din surse regenerabile offshore stabileste un obiectiv foarte ambitios in ceea ce priveste instalarea de turbine eoliene offshore (atat turbine fixate pe fundul marii, cat si flotante), domeniu in care activitatea comerciala este destul de avansata. In aceste sectoare, Europa a dobandit deja experienta tehnologica, stiintifica si industriala fara egal si dispune de capacitati semnificative in intregul lant de aprovizionare, de la fabricare pana la instalare.

Strategia subliniaza oportunitatile pentru toate bazinele maritime ale UE — Marea Nordului, Marea Baltica, Marea Neagra, Marea Mediterana si Oceanul Atlantic — si pentru anumite comunitati costiere si insulare, insa beneficiile acestor tehnologii nu se limiteaza doar la regiunile costiere. Strategia evidentiaza o gama larga de zone interioare in care sectorul productiei si al cercetarii sprijina deja dezvoltarea sectorului energetic offshore.

Comisia Europeana

  

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>