Adevarate locuri „verzi", satele ecologice din reteaua „Living Routes" demonstreaza ca oamenii pot trai in mod natural. In multe dintre acestea sunt folosite panourile fotovoltaice pentru electricitate.
Sunt sate ecologice construite cu ajutorul orasenilor care invata cum sa traiasca natural in medii stravechi si pline de istorie. Raspandite in toate colturile lumii, satele ecologice sunt exemple vii care arata ca omul poate sa traiasca in confort si sa protejeze mediul in acelasi timp.
„Auroville" in India, „Findhorn" in Scotia, „Kibutz Lotan" in Israel, „High Amazon" in Peru, „Eco-Yoff" in Senegal, „Huehuecoyotl" in Mexic, „Ecoversidade" din Brazilia, „Sirius Community" in Statele Unite ale Americii fac parte din „Living Routes", retea internationala de adevarate laboratoare vii.
Satele ecologice sunt comunitati rurale in care oamenii se straduiesc sa traiasca in acord cu mediul inconjurator si sa-l agreseze cat mai putin.
Pentru a reusi acest lucru, ei combina mai multe aspecte precum designul ecologic, cladirile ecologice, productia verde, energia alternativa. Initiatorii programului spun ca principala motivatie pentru construirea unor sate ecologice este alegerea si angajamentul oamenilor pentru a stopa practicile ce distrug mediul si in acelasi timp planeta.
Ei spun ca oamenii traiesc de milenii in comunitati asezate in apropierea naturii, in structuri sociale. Multe dintre aceste „ecovillages" au existat dintotdeauna si mai exista si astazi, luptand pentru supravietuire.
Ecologistii spun insa ca acum satele ecologice sunt create special pentru ca oamenii sa poata trai in continuare in comunitati legate de pamant, intr-un mod care sa asigure in viitor supravietuirea tuturor formelor de viata.
Satele ecologice sunt solutia pentru una dintre problemele majore ale timpului nostru - cresterea fara precedent a ratei demografice. Pentru a supravietui, rasa umana trebuie sa invete sa traiasca ecologic, sunt de parere tot mai multi oameni de stiinta.
Primele sate ecologice au fost recunoscute in 1998 ca bune practici de supravietuire de catre Natiunile Unite. Atunci au fost incluse pe lista primelor 100 de practici de supravietuire din lume.
Satele ecologice, prin sustinerea modurilor de viata care pot fi continuate si in viitor, sunt modele ce pot fi puse in practica imediat.
Traiul intr-o comunitate ecologica e un mod simplu prin care se combate degradarea mediului, dar in acelasi timp se pastreaza si un anume grad de confort. Ele ne arata cum putem supravietui in secolul XXl.
„Kibutz Lotan"
Asezat aproape de desertul Negev, in sudul vaii Arava, Kibutz Lotan e un experiment ce pune alaturi palestinieni, beduini si evrei, care depun eforturi pentru o pace reala si de durata. Acestia aduc in acelasi loc experienta lor in design ecologic, cladiri ecologice si agricultura verde.
Satenii din Kibutz vor sa restabileasca habitatul natural prin folosirea hranei ecologice si a unei tehnici „bio" pentru constructii precum folosirea chirpiciului ori balega amestecata cu paie si resturi menajere.
Atunci cand a fost conceput, programul a avut in vedere ca „satenii" sa foloseasca gandirea critica si luarea deciziilor de comun acord. Satul e situat la distanta egala de Ierusalim si Tel Aviv. Locuitorii au in derulare cateva proiecte educationale, inclusiv o Scoala pentru pace, unde predarea sa se faca in limbile araba si idis.
„Findhorn" din nordul Europei
„Comunitatea Findhorn" a luat nastere in 1962, cand familia Peter si Eillen Caddy impreuna cu Dorothy Maclean au construit un hotel. Dupa scurt timp, acesta a fost mistuit de flacari, fapt care i-a determinat pe cei trei prieteni sa se mute intr-o mica rulota de langa Marea Nordului.
Aici, Peter a construit o gradina, ceea ce a facut ca Dorothy sa-si descopere abilitatea de a proteja si a ingriji plantele.
In timp, au venit si alti oameni sa locuiasca in aceasta regiune, iar in 1972 a fost inregistrata ca Fundatia Findhorn. Astazi, comunitatea este in crestere si e cunoscuta ca fiind vegetariana. Are aproximativ 40 de membri din 40 de tari care de straduiesc sa creeze un model pozitiv de supravietuire pentru umanitate si planeta.
Membrii comunitatii au gradini ecologice, cu o agricultura ce foloseste puterea vantului ca resursa energetica, plus un sistem de canalizare ecologic. Acum, orasul are 30 de cladiri „verzi" si un plan pentru construirea altor 40 in urmatorii ani.
Findhorn e membru fondator al retelei „Global Ecovillage", iar in 1997 a primit recunoasterea din partea Natiunilor Unite pentru model de buna practica al unei organizatii nonguvernamentale. In 2001 a fost creat un colegiu, denumit dupa numele fundatiei, unde se tin cursuri si traininguri despre dezvoltarea personala.
„EcoYoff" din Senegal
Satul ecologic din vestul Segenalului a fost creat intr-o zona unde bogatia naturala n-a fost distrusa deloc. Aici, studentii din mai multe tari vin si cerceteaza alaturi de cei senegalezi ce metode sa foloseasca pentru a imbunatati viata satenilor din zona.
Tinerii isi incep programul cu un tur prin EcoYoff. Apoi sunt dusi sa viziteze un sat pescaresc vechi de 600 de ani - Dakar, unde sunt initiati in cultura senegaleza. Studentii invata cum sa foloseasca hrana in mod natural si cum sa protejeze padurile de Acacia.
„Ecoversidade" din centrul Braziliei
A fost construit in 1998 pe o zona defrisata. Cei care au participat la construirea lui s-au gandit la un prototip de sat ecologic, unde sa poata invata si locui inclusiv studentii. De aici si denumirea de Ecoversidade. Localitatea mai e cunoscuta si sub numele de Ecocentro IPEC si e situata in centrul Braziliei, in apropierea orasului Piren, din regiunea Goias.
Satul ecologic tine legatura atat cu Universitatea nationala din Brazilia, dar si cu ministere, scoli si organizatii nonprofit. El functioneaza ca un model de asezare rurala, in care sunt folosite tehnologii moderne.
Specialistii considera ca Ecocentro IPEC a devenit cel mai important centru de acest fel din America Latina, care demonstreaza ca viitorul ecologic e posibil. Cei care merg in Brazilia vor vedea ca in Ecoversidade exista 15 constructii bio, cu toalete construite cu un amestec de balegar, cu sisteme de tratare a apei, cu gradini si mancare ecologica si cu un sistem de energie regenerabila.
„Sirius" din Massachusetts
Fostii membri ai comunitatii Finhorn din Scotia au pus bazele unei comunitati ecologice si in Statele Unite ale Americii. Dupa ce au cautat un loc potrivit, membrii de la Finhorn s-au stabilit in vestul statului Massachusetts, unde odata traiau triburile de indieni americani. Satul a fost numit dupa cea mai stralucitoare stea - Sirius.
Astazi, comunitatea are 30 de membri care traiesc in armonie cu pamantul. Ei folosesc ca surse de energie puterea vantului si pe cea fotovoltaica. Locuiesc in case construite ecologic si se hranesc din gradini, unde totul se cultiva natural.
„High Amazon" in Peru
Satul ecologic din Peru e asezat langa apele Amazonului. E destinat taberelor studentesti, in care tinerii vin si fac practica in timpul vacantelor.
Studentii ajuta comunitatile locale prin targul „Oro Verde", un targ prin care e promovata, printre altele, cafeaua produsa in conditii ecologice.
„Auroville", construit pe principii filosofice
Bazat pe principiile filosofului indian Sri Aurobindo si a Mirei a Alfalssa, Auroville e un experiment urias pentru crearea unui oras international in care sa locuiasca 50.000 de persoane. Situat in sudul Indiei, Auroville a fost conceput dupa viziunea frantuzeasca „The Mother", care propovaduieste folosirea energiei solare pentru viata de zi cu zi.
Orasul a fost inaugurat pe 28 februarie 1968, cand peste 5.000 de oameni din 124 de tari s-au adunat pentru a celebra deschiderea portilor sale. Dupa ce festivitatile s-au incheiat, o mare parte din cei prezenti au inceput reconstruirea peisajului devastat intr-un ecosistem viu in care sa convietuiasca o comunitate internationala.
Astazi, Auroville se intinde pe o suprafata de 3.218 metri si e locuit de 1.900 de persoane din 40 de natiuni. In primii 10 ani de existenta, acolo au fost plantati un milion de copaci, ceea ce a dus la refacerea treptata a padurilor si la recuperarea faunei pierdute.
Unele specii de pasari s-au reintors in acest habitat natural. In prezent, in oras exista 150 de case alimentate cu electricitate de la panourile fotovoltaice si 15 ferme ecologice. Auroville este considerat pe plan international „orasul de care pamantul are nevoie".
„Huehuecoyotl, satul artistilor din Mexic
Asezat langa un vulcan din centrul Mexicului, Huehuecoyotl a fost construit in 1982 de un grup international de muzicieni si artisti nomazi, de activisti politici si ecologisti care isi petrecusera 10 ani calatorind prin lume. Desi astazi multi dintre ei s-au stabilit aici, unii inca mai practica nomadismul artistic prin America Latina.
Comunitatea de la Huehuecotyotl se dedica in principal adoptarii stilului de viata ecologic, artelor si practicarii metodelor holististice care mentin sanatatea. Huehuecotyotl a fost introdus in reteaua Ecovillage din 1997. Satenii ajuta localitatile invecinate care sunt foarte sarace. Este vorba de cele din Santo Domingo Ocotitlan si de un sat atzec foarte vechi - Tepoztlan.
de Andreea Ofiteru
Sursa: Adevarul
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>