Statiile de biogaz: Productie proprie de energie din balegar

Constructie statie-instalatie de biogaz ferma de vaciMetanul poate fi colectat, ars si transformat in energie electrica si termica. Solutia tehnica este data de statiile de biogaz. Balegarul, dar si dejectiile lichide din fermele de animale intra in fermentatoare si dupa 50 de zile elimina complet metanul, rezultand ingrasamant natural si apa.


S.C. Agroserv Mariuta S.R.L. pregateste in acest moment un proiect pentru realizarea unei statii de biogaz la ferma. Energia electrica si termica astfel obtinuta va genera venituri suplimentare.

Infiintata in 2008, in judetul Ialomita, S.C. Agroserv Mariuta S.R.L. este cotata astazi ca una dintre cele mai importante companii din sectorul agricol din Romania. Alaturi de cultura vegetala in camp si de cultura legumelor in camp si solarii, compania detine si o ferma in sectorul zootehnic, cu un efectiv de 2.000 de vaci, din care 550 sunt folosite pentru muls. Cu o productie de nu mai putin de 32 de litri de lapte pe zi, pentru fiecare vaca, este una dintre cele mai eficiente ferme de acest tip din Romania. Aceasta performanta se datoreaza si faptului ca ferma detine vaci de rasa Holstein Friesian, cea mai cunoscuta rasa de profil la nivel mondial, iar materialul genetic provine de la cei mai buni tauri din lume.

Si totusi, productivitatea acestor animale nu este conferita doar de caracteristicile rasei, ci si de modul in care acestea sunt hranite si ingrijite. Grajdul, cel mai mare din Europa, construit de firma italiana Rota Guido, recunoscuta pentru realizarea de ferme moderne ce acorda o atentie deosebita bunastarii animalelor, are o suprafata de 13.000 mp pentru 800 de capete. Restul animalelor sunt adapostite in grajduri mai mici. Vacile sunt mulse cu un rotolactor GEA, cu 40 de posturi. Prin implementarea sistemul backflush, „mulgatorul” este dezinfectat dupa fiecare vaca, fiind eliminata posibilitatea transmiterii unor boli. Vacile de lapte genereaza si cantitati importante de dejectii, respectiv balegar. Acest „produs” poate reprezenta o problema de mediu sau dimpotriva, prin investitii, poate deveni o sursa de energie, contribuind totodata la reducerea cantitatii de gaze cu efect de sera.

Constructie statie de biogaz ferma de vaci


Balegarul vacilor este o sursa de metan – al doilea cel mai important gaz cu efect de sera din lume, dupa dioxidul de carbon, dar care blocheaza mai multa caldura in atmosfera decat acesta. Metanul poate fi insa colectat, ars si transformat in energie electrica si termica. Solutia tehnica este data de statiile de biogaz. Balegarul, dar si dejectiile lichide intra in fermentatoare si dupa 50 de zile elimina complet metanul, rezultand ingrasamant natural si apa.

S.C. Agroserv Mariuta S.R.L. pregateste in acest moment un proiect pentru realizarea unei statii de biogaz la ferma. Intr-o astfel de statie, metanul este ars, devine energie, iar dioxidul de carbon (CO2) rezultat in urma acestui proces este in cantitati mai mici decat cea de metan initiala. Sulful si alti poluanti sunt tratati. Folosind ingrasamantul natural rezultat, se reduce nevoia de ingrasaminte sintetice, a caror productie genereaza cantitati mari de dioxid de carbon. Astfel, in final, amprenta de CO2 scade. Nu mai sunt necesare manipularea si depozitarea dejectiilor, generatoare de costuri. In plus, energia termica si electrica rezultata poate fi utilizata de ferma si chiar sa aduca venituri suplimentare, prin vanzarea de energie.

O statie de biogaz genereaza si alte economii, cum ar fi inlocuirea paielor folosite ca asternut pentru animale cu digestatul rezultat din fermentatoare, care este aseptic. Reprezentantul companiei considera ca hrana animalelor nu trebuie irosita pentru producerea energiei, cata vreme acest lucru poate fi asigurat de dejectiile animalelor. „Nu credem in statii de biogaz alimentate cu porumb siloz, un porumb recoltat devreme, tocat, trecut printr-un usor proces de fermentatie naturala si care este, de fapt, baza de hrana pentru animale”, ne-a declarat Adrian Cocan, director de dezvoltare in cadrul S.C. Agroserv Mariuta S.R.L.

Investitiile in statii de biogaz la ferme se lovesc insa de numeroase bariere, una dintre cele mai importante fiind lipsa infrastructurii la locatia fermelor. Acestea sunt situate cel mai adesea in camp, la distanta de retelele de tensiune medie; vanzarea de energie in sistem nu este complicata, dar presupune accesul la o retea moderna, care are capacitate de a prelua energia. Pentru aceste ferme, solutia este autoconsumul si implementarea unor proiecte integrate de constructie a unui lant alimentar: cultura mare in camp (exemplu porumb) – zootehnie (vaci hranite cu porumb) – energie (produsa din dejectiile animalelor) – prelucrare cereale sau produse animaliere (fabrica de lactate) – comert direct (catre retail).

Pentru ca aceste proiecte sa devina realitate este nevoie de finantare si cunostinte adecvate (know-how). In afara fondurilor europene disponibile, este nevoie de sustinerea fermierilor si a cooperativelor cu informatii despre inovatii tehnologice. Fermele din vestul Europei au o bogata experienta din care pot fi extrase modele de buna practica, transferabile la fermele din Romania. Este nevoie, de asemenea, de personal specializat care sa ajute fermierii sa-si creioneze proiectele, sa le scrie profesionist, sa le finanteze si sa le exploateze in conditii de competitivitate.

In conditiile date, implementarea unor astfel de proiecte este accesibila doar fermelor medii si mari, dar si cooperativele formate din ferme mici, compacte geografic, ar putea functiona eficient. Spre exemplu, 10-20 de ferme mici, dintr-o zona de deal sau de munte, acoperind un teritoriu de 15 x 20 km, pot construi in mijlocul acestui areal o statie de biogaz si o pot dota cu o cisterna si un camion, conditia fiind sa stranga un volum suficient de mare pentru a justifica cheltuielile de transport.

Investitiile initiale sunt relativ mari, dar economiile si suplimentarea veniturilor pot genera recuperarea investitiei intr-o perioada de 6-7 ani si pot avea un impact pozitiv asupra mediului. Iar preocuparea pentru mediu trebuie sa vina si dintr-un considerent economic, avand in vedere ca in urmatorii ani se vor introduce taxe pentru poluarea generata de ferme. Aceasta prevedere face parte din tratatul de aderare la UE. Unele state au cerut o pasuire de cativa ani, dar termenul va expira in perioada 2018-2020.

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

Noutati

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>