Încă din anii 70, de la prima criză a petrolului (Războiul în Golf) unii cercetatori au realizat că resursele energetice clasice vor reprezenta o problemă pentru generaţiile viitoare, şi au început cercetările pentru găsirea de noi surse energetice, cât posibil nepoluante şi cât posibil regenerabile.
Cercetările au cuprins domenii largi, cum ar fi cele din domeniul de energie solară, eoliană, geotermala sau culturi agricole.
Preocuparea pentru producţia de resurse energetice regenerabile în agricultură, s-a accentuat în ultimii trei-cini ani.
Există însă specialişti sceptici, în ceea ce priveşte urmările, unei treceri masive în agricultură la producţia de plante energetice.
Acesti specialişti în domeniul agricol, susţin că datorită unor surse financiare mai mari în energie, există pericolul, ca agricultura să se orienteze către producţia de plante energetice, în detrimentul producţiei agricole alimentare, rezultind o criză alimentară.
Lăsind polemica pentru specialiştii în domeniu, noi venim cu o propunere, de o alternativă, o completare a producţiei agricole, care să nu însemne o concurentă pentru produsele agricole alimentare, ci o şansă pentru utilizarea terenurilor agricole, care acum sunt în paragină. În domeniul agricol, diferite plante au ajuns pe lista celor denumite generic „energo” ca: rapiţa, trăstia, iarba energetică şi diferite specii lemnoase ca salcâmul, plopul şi salcia.
Cele mai spectaculoase rezultate s-au obţinut în domeniul salciei.
Salcia energetică este o plantă agricolă, care se cultivată pe terenuri agricole, dar este o plantă care se simte cel mai bine pe terenuri cu umiditate ridicată. Asemenea terenuri sunt în general în albiile apelor curgătoare, terenuri care datorită umidităţii ridicate, nu sunt cultivate.
În jud. Harghita de exemplu, sunt 9970 ha de asemenea terenuri, iar pe nivel de ţară peste 500000 ha.
Este o plantă agricolă creşte pe ogoare, pentru cultivarea ei se utilizează maşinele agricole clasice, cu exceptia plantarii si a recoltarii.
Cercetările cu salcia energetică se fac de mai multe decenii de către specialişti suedezi, care din peste 200 soiuri de salcii, au cultivat 18 soiuri cu caracteristici deosebite cum ar fi:
- creşterea rapidă 3-3,5 cm/zi
- putere calorică ridicata– peste 4900 kcal/kg
- rezistenţa la intemperii şi boli
Aceste soiuri au fost înregistrate CPVO (Oficiul Comunitar pentru Protecţia Soiurilor de Plante) şi reprezintă proprietatea intelectuală al acestui institut, cu drepturile pe care le conferă legile internaţionale în domeniu.
Pe lângă proprietăţile amintite deja, salcia energetică prezintă o serie de avantaje, care fac să fie lider în materie de plantaţie energetică.
– poate fi, sau chiar este recomandat a fi cultivat pe suprafeţe cu înmlăştinare permanentă sau periodică. Salcia poate fi inundată pe perioade lungi (chiar luni de zile) fără ca să fie afectat. Salcia are capacitatea de evapotranspiraţie de 15-20 litrii apă/zi/m2. Acest avantaj îi conferă un loc necontestat ca plantă care să facă utilizabile mii de ha de terenuri care sunt în paragină.
Datorită acestei proprietăţi, salcia nu elimină alte plante din cultura agricolă, ci lărgeşte aria plantelor ce pot fi cultivate – aducând avantaje economice însemnate agriculturii şi economiei naţionale în general. Un calcul estimativ arată că într-o ipoteză ca în România s-ar planta cca 20000 ha salcie energetica pe terenuri neutilizate în prezent, s-ar obţine anual energie suficientă pentru încălzirea a cca 145.000 apartamente.(aprox. Blocurile din Cluj si Brasov)
Important! Această sursă de energie se repetă anual timp de 25-30 ani.
– are o durată de viaţă de 25-30 ani, timp în care cu excepţia anului întâi lucrările de executat pe plantaţie, sunt doar de administrare de îngrăşăminte (pentru a obţine o recoltă mai bună) şi recoltarea, asigurând un venit constant şi sigur proprietarilor de plantaţii.
– are o capacitate de preluare anual a 20-30 to/ha de nămol provenit din epurarea apelor reziduale. Această proprietate face ca apele reziduale nu trebuiesc epurate biologic, ci după inundarea plantaţiei, prin evapotranspiraţie apa, ajunge în atmosferă curată, evitând infectarea apelor curgătoare. Acest avantaj a fost recunoscut în multe ţări Europene – fiind elaborate sisteme de staţii de epurare – cu plantaţii în jurul lor.
– datorită conţinutului înalt de salicină, tocătura obţinută din salcia energetică nu are nevoie de depozit acoperit, un avantaj economic important
– energia consumată pentru producerea salciei energetice este numai 5% din energia rezultată prin utilizarea ei ca sursă energetică
– recoltarea se face iarna (după căderea frunzelor) când atât forţa de muncă cât şi utilajele sunt neutilizate.
– salcia energetică se recoltează anual, (sau din doi in doi ani, dar nu mai mult de trei in trei ani) asigurând o sursă de energie termică evitând astfel presiunea asupra pădurilor pentru combustibil ieftin.
Omenirea totdeauna a avut nevoie de energie şi va avea nevoie şi în continuare, deci utilizarea salciei energetice se repetă anual. O plantaţie are durata de viaţă 25-30 de ani, odată se realizează plantaţia şi mulţi ani se recoltează. Asta este viitorul!!
Da! Salcia energetică este o plantă care în anul întâi necesită o atenţie deosebită. Trebuie pregătit corespunzător terenul (arătură adâncă 45-50 cm) discuit primăvara, tratat cu ierbicide înainte de plantaţie, iar după plantaţie trebuie îngrijit ca buruienile să nu biruie (prăşit mecanic, sau tratament cu ierbicide).
Costurile în anul întâi sunt (costul lucrărilor agricole, costul butaşilor,) aproximativ de 1700-1800 Eur/ha. .
Recolta în anul întâi este mai redusa (cca 10%) – în această perioadă se dezvoltă rădăcina, iar de modul cum în anul întâi a putut să se dezvolte planta, va avea repercursiuri pe întreaga durată de viaţă.
După anul întâi, însă plantaţiile de salcie energetice – au nevoie de intervenţii neînsemnate (administrarea de îngrăşăminte, recoltare) şi acesta timp de 25-30 de ani.
Salcia energetică se recoltează anual din 2-2 an, sau din 3-3 ani. Recolta obţinută este în funcţie de calitatea solului, de umiditatea solului, precum şi de modul cum a fost executate lucrărilor agricole în anul I, adica, depinde de SOLUL-CLIMA-STAPINUL.
Din statistici se poate aprecia o recoltă de cca 30 to/an/ha (la umiditate de cca. 30%) – din anul 3 de viaţă.
Preţul actual al unei to de tocătură este de cca 35 Euro, deci cca 1100 Euro/ha, dar pretul prezinta o tendinta crescatoare, datorita lipsei de biomasa pe piata Europei.
Este de reţinut faptul că în situaţia în care ne aflăm in agricultura romaneasca, cu muncitori agricoli la o vârstă înaintată, o plantaţie de salcie este ideală- pentru a nu rămâne terenurile agricole în paragină –astfel, salcia energetică devine o ALTERNATIVĂ în agricultură.
Salcia este o plantă agricolă. Poate fi cultivat oriunde, inclusiv pentru acoperirea haldelor de steril de lângă mine, însă recolta cea mai bună se poate obţine pe terenuri cu umiditate ridicată (albiile apelor curgătoare) – unde alte plante nu pot fi cultivate.
Conditiile optime sunt asigurate de alimentare cu apa freatica ori din precipitatii abundente (media anuala peste 700 mm/m2), pe soluri cu pH 5,5-6,5, dar rezista si pe soluri cu pH 4-8,0, insa cu o recolta de biomasa mai redusa.
Technologia de cultivare conţine mai multe capitole: (materialul se gaseste pe pagina www.kontrastwege.ro )
- înfiinţarea culturii
- lucrări de întreţinere
- recoltarea
- desfiinţarea culturii
- calendarul cultivării
Trebuie să programăm, să pregătim o cultură de salcie. Trebuie să fim atenţi la câteva amănunte, ca:
- fiind vorba de o plantaţie de o viaţă lungă, trebuie să fim atenţi la sistematizarea zonei
- planietatea terenului pentru a fi posibil plantarea şi recoltarea mecanică
- recoltarea se face iarna, trebuie să avem posibilitatea de acces pe plantaţie în condiţii de iarnă cu utilaje
- pregătirea solului din timp
Plantarea – se poate face manual sau mecanizat. Există utilaje speciale de plantat, care plantează un ha în cca 60 minute.
Recoltarea – se poate face manual sau mecanizat. Mecanizat cu utilaje care se aleg in functie de suprafata de recoltat intr-un sezon (se intelege sezon de recoltare lunile decembrie, ianuarie, februaria). Astfel se utilizeaza utilaje simple pina la cca. 50 ha, utilaje mai performante (atasabile la tractoare de cca 150 CP), la suprafete de cca. 300-350 ha, si combine Class cu adaptor H2, pentru suprafete mari (peste 1000 ha)
Desfiinţarea culturii – se face foarte uşor printr-o discuire, după care se poate utiliza solul pentru o altă plantă.
Technologia în detalii se livrează fiecărui cumpărător de butaşi – odată cu livrarea butaşilor.
Soiurile de salcie energetice care, prin parametrii technici s-au impus – sunt cele 18 soiuri înregistrate de cercetătorii suedezi.
Aceste soiuri reprezintă proprietatea intelectuală a cercetătorilor suedezi, şi sunt apărate de legile UE. –EC No.2100/94
Folosirea neautorizată ca material saditor este infracţiune şi pedepsit de lege.
În Europa sunt câteva cazuri de scandal, datorită utilizării sub altă denumire, a unor soiuri dintre cele înregistrate, terminate cu câştig de cauză pentru cercetatori.
Există dotare technologica cu care în max 20 min. se poate determina parametrii genetici exacţi a unei bucăţi dintr-un lujer, şi stabili cu exactitate originea ei.
Sc. Kontrastwege SRL – a încheiat un contract cu firma suedeză – pentru România, astfel a obţinut dreptul de a înfiinţa pepinerii, de a produce butaşi pentru realizarea de plantaţii, având obligaţia de a plăti redeventă după fiecare butaş comercializat.
Este interzis categoric, ca cineva dintr-o plantaţie existentă să utilizeze butaşi pentru extinderea plantaţiei, sau sa comercializeze ca material seditor!!!!
Cu toate că în ţările din UE, ca urmare a unei recomandări a UE, plantaţiile energetice sunt subvenţionate (în cazul salciei energetice 50% din costurile de realizare a plantaţiei, si o subventie anuala) în România încă nu s-a luat o hotarire in acest sens.
În ţările în care se aplică hotărârea UE, referitor la subvenţionarea plantării, obligatoriu trebuie solicitat aprobare pentru realizarea plantaţiei, şi condiţia aprobării şi obţinerii subvenţiei este:
- dovedirea proprietatii terenului, sau arendarea ei pe durata plantatiei (25-30 ani)
- dovada că s-au utilizat material seditor de origine legală
- dovada utilizării lor în scopuri energetice
Considerăm că nici în România nu vor fi alte condiţii, la legea Plantatiilor energetice, care se afla in Parlament pentru dezbatere, si adaptare.
IMPORTANT!!
Incepind din 03 martie 2008, se poate accesa fonduri de investitii, cu care se poate rezolva foarte avantajos realizarea de plantatii de salcie energetica (fiind pentru prima data nominalizat ca planta energetica – cu denumirea corecta: Specii forestiere cu ciclu scurt de productie si regenerare pe cale vegetativa).
Accesati WWW.madr.ro/APDRP, si veti gasi :
- Masura 121-Modernizarea exploatatiilor agricole
- Masura 123-Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si
Forestiere..
Pe data de 3 noiembrie 2008, a fost publicat in Monitorul Oficial nr.743, Legea nr.220, Lege pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
La cap VI, se stabilesc sarcini pentru ministerele de resort (Min. Economiei si Min. Agriculturii), ca in termen de 90 de zile sa elaboreze mai multe masuri de promovare a surselor regenerabile. Astfel la Art. 2, aliniatul „f” se stipuleaza: „ acordarea de ajutoare nerambursabile proprietarilor plantatiilor de material lemnos infaptuite prin lastarire, cu destinatie energetica.....”,. In anul 2010, Legea 220/2008, a fost modificat cu Legea 139/2010. Se asteapta aplicarea ei, in anul 2011, cu speranta ca va urma aceea reglementare care in alte tari din UE, se aplica de citiva ani.
M.Ciuc la 16 mai 2011
Sc. KONTRASTWEGE srl
Benkő Sándor
Director Executiv
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>