O noua lege pentru biomasa si biogaz inseamna: Energie termica cu 20 - 30% mai ieftina pentru cetateni si companii

Oportunitati afaceri Biomasa Biogaz BioEnergieARBIO FORUM: 20 speakeri de top din Romania si Europa au analizat evolutiile si granturile UE pentru sectorul biomasei si biogazului. Pentru prima data, 4 ministere, ANRE si ARBIO colaboreaza pentru a pregati noua Lege pentru sectorul biomasei si biogazului, in timp ce o comisie parlamentara lucreaza la noua Lege pentru energie termica. In acelasi timp, am intrat in perioada finala a discutiilor pentru sistemul Feed-in-Tariff si al patrulea certificat verde pentru proiectele de Bioenergie cu randament ridicat de cogenerare. De asemenea, o noua lege pentru culturile energetice este in discutie si granturi UE de 232 milioane de euro au fost asigurate exclusiv pentru sectorul nostru!

 

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a organizat ARBIO Biomass & Biogas FORUM + Workshop-ul ARBIO dedicat culturilor energetice, pe 9 iunie, la Capital Plaza Hotel, Bucuresti, cu 164 de participanti, dintre care cel 87 (!) de investitori din Romania si din alte 11 tari. Investitorii prezenti in sala au confirmat ca "odata ce legislatia exista, suntem gata sa investim in zeci de proiecte, asa cum avem acorduri cu fermieri, fabrici cu deseuri etc.". La acest eveniment au fost prezentate cele mai recente informatii cu privire la evolutiile sectorului bioenergiei si au fost oferite referinte ale expertilor de top romani si europeni in ceea ce priveste sectorul cel mai promitator din anii urmatori. De asemenea, ARBIO a prezentat in detaliu principiile propunerii sale privind noua Lege de bioenergie.

 

Anca Bujor, Ministeriul Energiei: "Lucram impreuna sa gasim o solutie pentru Biomasa."

In mesajul sau la FORUM-ul ARBIO, Doamna Bujor, Consilier in Ministerul Energiei a confirmat faptul ca "statul roman considera Biomasa o prioritate pentru tara in anii care vor veni, de asemenea, in conformitate cu principiile noii Strategii de Energie pe care le elaboreaza. Evolutia acesteia pana in prezent nu a fost satisfacatoare si dorim sa schimbam acest lucru prin pregatirea si votarea unei noi legi pentru sectorul biomasei, sau prin alte solutii pe care le vom gasi impreuna".

 

Ilias Papageorgiadis: "Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace mai ieftine pentru energie termica pentru cetateni si companii."

Presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz, domnul Ilias Papageorgiadis, a subliniat faptul ca noua Lege pentru biomasa si biogaz este extrem de importanta, nu numai pentru sectorul energetic, dar mai ales pentru Romania. "Prin a primi ceea ce meritam, un venit stabil si fara surprize, sectorul nostru va oferi Romaniei mult mai mult. Dorim sa folosim deseurile si culturile energetice pentru proiectele noastre. Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace de energie termica mai ieftine pentru mii sau chiar milioane de cetateni, dar si pentru companiile cu unitati de productie. Estimam ca efectul va fi o reducere a facturii cetatenilor cu 20-30% si avem deja exemple concrete care confirma acest lucru.

 

De asemenea, mii de fermieri si companii cu deseuri vor evita sanctiunile de 80 Lei/tona (incepand cu 01.01.2017) si 120 lei/tona (incepand cu 01.01.2018), care vor fi taxati pentru fiecare tona de deseuri ce nu vor fi tratate in conformitate cu noile directive UE. Se poate adauga crearea de mii de noi locuri de munca, mediul va deveni mult mai curat, va fi produsa energie de baza, plus se vor economisi bani din importurile de combustibili fosili, vom deveni mai independenti din punct de vedere energetic. Avantajele biomasei si biogazului sunt peste 40 la numar. Oferim inapoi Romaniei mult mai mult decat primim.”

 

Secretarul general al COPA - COGECA, domnul Pekka Pesonen, a subliniat importanta biomasei si biogazului in sectorul agricol din intreaga Europa. "Acum este momentul ca Romania sa implementeze ceea ce restul Europei a facut in anii anteriori si vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care ofera multe beneficii pentru toti cetatenii".

Oportunitati Biomasa Biogaz BioEnergie - Conferinta


Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biomasa, domnul Didzis Palejs
, a oferit un exemplu excelent referitor la ceea ce biomasa poate oferi unei tari: "In Letonia, suntem exportatori de biomasa si importatori de combustibili fosili. Dar am observat ca importam echivalentul a 7 TWh de gaze naturale pentru 55 euro/MWh si exportul lemnului de energie de 7 TWh pentru 13 Euro/ MWh. Acest lucru inseamna ca pierdem anual 280 de milioane de euro. Romania, cu un consum mult mai mare se confrunta cu siguranta cu aceeasi problema si o pierdere mai mare. Prin urmare, biomasa este solutia pentru eficienta energetica si pentru mai putine importuri. "

 

Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biogaz, domnul Attila Kovacs, a prezentat stadiul biogazului si biometanului in Europa, a analizat lista lunga de avantaje pentru agricultura si productie si s-a concentrat pe potentialul din Romania. "In Romania este o economie bazata pe agricultura si productie. Ambele au deseuri de gestionat si solutia este biogazul. Europa a luat deja directia catre biogaz si biometan, transformand o problema de mediu intr-o solutie. Exista mai mult de 7.900 MW de biogaz, raspandit in 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de munca. Romania are mai putin de 10 de proiecte, astfel ca puteti realiza potentialul existent aici ".

 

Bogdan Alecu, Director, Directia LEADER, Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala a prezentat optiuni de finantare pentru sector in cadrul noului PNDR.

 

Laurentiu Baciu, Presedinte LAPAR, a solicitat mai multe informatii si exemple pentru fermieri, inainte de a lua o decizie si a intrebat retoric: „Oare de ce in toata Europa sectorul este dezvoltat iar in Romania inca nu este?”

 

De asemenea, presedintii asociatiilor profesionale si federatiile s-au alaturat FORUM-ului ARBIO si au exprimat ca sustin sectorul Bioenergiei:

  • Costel Olteanu, co-Presedintele Confederatiei Patronale Business Romania

  • Emil - Florian Dumitru, noul presedinte al Federatiei Nationale PRO AGRO

  • Stefan Padure, Presedinte APAR

  • Catalin Dragostin, Presedinte ESCOROM

 

Investitorii si experti au fost de asemenea prezenti, dintre care:

 

  • Serban Tiganas, CEO al TEB Energy Business
  • Cristinel Popescu, Director de Genesis BioPartner
  • Loredana Mihailescu, Sef Departament Energie, CMS Cameron McKenna Romania, casa de avocatura cu care ARBIO colaboreaza pentru a elabora propunerea sa catre ministere pentru Legea Biomasei si Biogazului.
  • Gabriela Soare, Senior Manager, Departamentul fondurilor si subventiilor UE, Baker Tilly Romania

 

 

Dupa ARBIO Biomass & Biogas FORUM, ARBIO Workshop pentru Culturi Energetice a unit peste 60 de participanti interesati pentru sector, care au apreciat structura discutiei, cu 10 intrebari comune si raspunsuri, accelerate de catre cei 4 vorbitori, toti experti in sector. Moderatorul a fost Dna Speranta Lilian Neagu, Consilier pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Agriculturii, iar speakerii au fost:

 

  • Sandor Benko, Kontrastwege
  • Andrei Apetrei, PFA Andrei Apetrei
  • Ruben Budau, I.I. Kopacz Nandor
  • Martin Bikfalvi, Paulownia Greene International

 

Dupa Workshop, impreuna cu expertii, multi participanti au vizitat culturi cu plante energetice.

 

Pentru mai multe informatii: [email protected]; +4 0752 137 414

 

Arbio logo

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>