ARBIO FORUM: 20 speakeri de top din Romania si Europa au analizat evolutiile si granturile UE pentru sectorul biomasei si biogazului. Pentru prima data, 4 ministere, ANRE si ARBIO colaboreaza pentru a pregati noua Lege pentru sectorul biomasei si biogazului, in timp ce o comisie parlamentara lucreaza la noua Lege pentru energie termica. In acelasi timp, am intrat in perioada finala a discutiilor pentru sistemul Feed-in-Tariff si al patrulea certificat verde pentru proiectele de Bioenergie cu randament ridicat de cogenerare. De asemenea, o noua lege pentru culturile energetice este in discutie si granturi UE de 232 milioane de euro au fost asigurate exclusiv pentru sectorul nostru!
Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a organizat ARBIO Biomass & Biogas FORUM + Workshop-ul ARBIO dedicat culturilor energetice, pe 9 iunie, la Capital Plaza Hotel, Bucuresti, cu 164 de participanti, dintre care cel 87 (!) de investitori din Romania si din alte 11 tari. Investitorii prezenti in sala au confirmat ca "odata ce legislatia exista, suntem gata sa investim in zeci de proiecte, asa cum avem acorduri cu fermieri, fabrici cu deseuri etc.". La acest eveniment au fost prezentate cele mai recente informatii cu privire la evolutiile sectorului bioenergiei si au fost oferite referinte ale expertilor de top romani si europeni in ceea ce priveste sectorul cel mai promitator din anii urmatori. De asemenea, ARBIO a prezentat in detaliu principiile propunerii sale privind noua Lege de bioenergie.
Anca Bujor, Ministeriul Energiei: "Lucram impreuna sa gasim o solutie pentru Biomasa."
In mesajul sau la FORUM-ul ARBIO, Doamna Bujor, Consilier in Ministerul Energiei a confirmat faptul ca "statul roman considera Biomasa o prioritate pentru tara in anii care vor veni, de asemenea, in conformitate cu principiile noii Strategii de Energie pe care le elaboreaza. Evolutia acesteia pana in prezent nu a fost satisfacatoare si dorim sa schimbam acest lucru prin pregatirea si votarea unei noi legi pentru sectorul biomasei, sau prin alte solutii pe care le vom gasi impreuna".
Ilias Papageorgiadis: "Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace mai ieftine pentru energie termica pentru cetateni si companii."
Presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz, domnul Ilias Papageorgiadis, a subliniat faptul ca noua Lege pentru biomasa si biogaz este extrem de importanta, nu numai pentru sectorul energetic, dar mai ales pentru Romania. "Prin a primi ceea ce meritam, un venit stabil si fara surprize, sectorul nostru va oferi Romaniei mult mai mult. Dorim sa folosim deseurile si culturile energetice pentru proiectele noastre. Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace de energie termica mai ieftine pentru mii sau chiar milioane de cetateni, dar si pentru companiile cu unitati de productie. Estimam ca efectul va fi o reducere a facturii cetatenilor cu 20-30% si avem deja exemple concrete care confirma acest lucru.
De asemenea, mii de fermieri si companii cu deseuri vor evita sanctiunile de 80 Lei/tona (incepand cu 01.01.2017) si 120 lei/tona (incepand cu 01.01.2018), care vor fi taxati pentru fiecare tona de deseuri ce nu vor fi tratate in conformitate cu noile directive UE. Se poate adauga crearea de mii de noi locuri de munca, mediul va deveni mult mai curat, va fi produsa energie de baza, plus se vor economisi bani din importurile de combustibili fosili, vom deveni mai independenti din punct de vedere energetic. Avantajele biomasei si biogazului sunt peste 40 la numar. Oferim inapoi Romaniei mult mai mult decat primim.”
Secretarul general al COPA - COGECA, domnul Pekka Pesonen, a subliniat importanta biomasei si biogazului in sectorul agricol din intreaga Europa. "Acum este momentul ca Romania sa implementeze ceea ce restul Europei a facut in anii anteriori si vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care ofera multe beneficii pentru toti cetatenii".
Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biomasa, domnul Didzis Palejs, a oferit un exemplu excelent referitor la ceea ce biomasa poate oferi unei tari: "In Letonia, suntem exportatori de biomasa si importatori de combustibili fosili. Dar am observat ca importam echivalentul a 7 TWh de gaze naturale pentru 55 euro/MWh si exportul lemnului de energie de 7 TWh pentru 13 Euro/ MWh. Acest lucru inseamna ca pierdem anual 280 de milioane de euro. Romania, cu un consum mult mai mare se confrunta cu siguranta cu aceeasi problema si o pierdere mai mare. Prin urmare, biomasa este solutia pentru eficienta energetica si pentru mai putine importuri. "
Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biogaz, domnul Attila Kovacs, a prezentat stadiul biogazului si biometanului in Europa, a analizat lista lunga de avantaje pentru agricultura si productie si s-a concentrat pe potentialul din Romania. "In Romania este o economie bazata pe agricultura si productie. Ambele au deseuri de gestionat si solutia este biogazul. Europa a luat deja directia catre biogaz si biometan, transformand o problema de mediu intr-o solutie. Exista mai mult de 7.900 MW de biogaz, raspandit in 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de munca. Romania are mai putin de 10 de proiecte, astfel ca puteti realiza potentialul existent aici ".
Bogdan Alecu, Director, Directia LEADER, Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala a prezentat optiuni de finantare pentru sector in cadrul noului PNDR.
Laurentiu Baciu, Presedinte LAPAR, a solicitat mai multe informatii si exemple pentru fermieri, inainte de a lua o decizie si a intrebat retoric: „Oare de ce in toata Europa sectorul este dezvoltat iar in Romania inca nu este?”
De asemenea, presedintii asociatiilor profesionale si federatiile s-au alaturat FORUM-ului ARBIO si au exprimat ca sustin sectorul Bioenergiei:
Costel Olteanu, co-Presedintele Confederatiei Patronale Business Romania
Emil - Florian Dumitru, noul presedinte al Federatiei Nationale PRO AGRO
Stefan Padure, Presedinte APAR
Catalin Dragostin, Presedinte ESCOROM
Investitorii si experti au fost de asemenea prezenti, dintre care:
Dupa ARBIO Biomass & Biogas FORUM, ARBIO Workshop pentru Culturi Energetice a unit peste 60 de participanti interesati pentru sector, care au apreciat structura discutiei, cu 10 intrebari comune si raspunsuri, accelerate de catre cei 4 vorbitori, toti experti in sector. Moderatorul a fost Dna Speranta Lilian Neagu, Consilier pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Agriculturii, iar speakerii au fost:
Dupa Workshop, impreuna cu expertii, multi participanti au vizitat culturi cu plante energetice.
Pentru mai multe informatii: [email protected]; +4 0752 137 414
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Animale de companie
Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
25-06-2025 Energie regenerabila
Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
23-06-2025 Utilaje agricole
Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău. Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
20-06-2025 Energie regenerabila
Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>