Obiceiul Fasangilor de la Cetea, Alba

obicei-transilvania resizeLa 27 km distanta de municipiul Alba Iulia, la poalele culmii Piatra Cetii din Muntilor Trascau, se afla localitatea Cetea, un sat de o tainica frumusete.

Neobisnuiti sunt oamenii acestui sat, cu povestile lor misterioase, dar poate cel mai de pret este faptul ca aici, in satul Cetea, s-a pastrat un obicei arhaic si straniu: Obiceiul Fasangilor.

Cetea – Biserici si Caminul Cultural Domnul profesor Traian CADAN, unul dintre cei mai avizati cunoscatori al obiceiului, considera ca vechimea obiceiului trebuie sa fie de cel putin o suta cincizeci de ani, intrucat batranii de azi i-au auzit pe bunicii lor vorbind despre faptul ca ei cunosc neschimbat acest obicei, de cand se stiu pe lume.

Cu cateva zile inaintea lasatul postului Pastilor si chiar in seara in care incepe postul, satul se insufleteste datorita acestui obicei. Cei care au descris ritualul, respectiv Octavian MOGA, Avram CRISTEA si Marius MOGA, l-au numit Obiceiul farsangului, Jocul farsangului sau Fasangul romanesc.

In trecut ceata putea sa aiba pana la douazeci si cinci de membri, dar era important sa fie alcatuita dintr-un numar de membri fara sot. Ceata este alcatuita numai din tineri necasatoriti, incepand de la paisprezece ani pana spre limita de treizeci de ani.

Organizati deja cu ocazia sarbatorilor de iarna, odata cu apropierea primaverii, tinerii aleg in sat o gazda si un conducator, in persoana aceluia dintre ei care se bucura de cea mai multa autoritate. Cel ce se face fasang trebuie sa se faca de trei ori sau de noua ori in noua ani, caci altfel se crede ca murind se va face diavol. Costumele sunt realizate din blanuri de animale, din fasii de panza sau din haine care s-au invechit, cusute in asa fel, incat sa le asigure tinerilor o cat mai mare mobilitate, dar si sa le ascunda identitatea. Costumele pot avea diferite culori, dar in trecut cel mai mult era culoarea alb. Fasangii au legati la incaltari zurgalai. Unul dintre fasangi poarta un butuc legat cu lant, altul baca, o curea mai lunga, impletita, iar ceilalti au in maini toiege sau biciuri de curele.

Nu stim daca fasangii sunt in primul rand razboinici sau calatori veniti din alta lume. Daca acceptam faptul ca fasangii pot fi considerati razboinici, putem presupune ca in trecut, existau anumite probe de barbatie ale tinerilor, pentru a devenii vanatori si soldati. Acestea nu excludeau initierile de tip spiritual.

Intre probele de barbatie care li se cereau tinerilor la intrarea in randul feciorilor, figureaza lupta cu buzduganul. Butucul legat cu lant poate fi un fel de buzdugan, o arma care supravietuieste in basmele romanesti, dar poate reprezenta si un dusman infrant.

Cea mai importanta parte a costumului o reprezinta mastile. Au fost folosite ca suport mai multe materiale, peste care erau cusute blanuri de animale. Batranii isi amintesc ca au fost vremuri cand mastile erau construite din coajă de copac, dar pentru ca prelucrarea acesteia presupunea o tehnica speciala, s-a renuntat la ea si s-a folosit un tip de carton gros, numit mucava.

Mai tarziu, cand cei mai multi dintre fasangi au inceput sa poarte masti cu coarne, a fost folosita tabla, chiar cea din jurul stalpilor de curent pe care scria: „Atentie! Nu atingeti stalpii, nici chiar firele cazute la pamânt, pericol de electrocutare!”

Astazi mastile sunt construite sub forma unor coifuri. Structura metalica se inveleste cu piele si apoi se decoreaza cu vopsea, cu panglici din panza sau din hartie colorata si cu ciucuri/canaci.

Putem vorbi in cazul celor care iau parte la acest ritual despre o interdictie a cuvantului, caci gesturile membrilor cetei au loc daca nu in tacere, cel putin in afara prezentei cuvantului. Aceasta presupune ca o puternica traire interioara refuza sa fie exprimata prin cuvant.

Trebuie spus ca singurele sunete care se aud sunt strigatele guturale ale mascatilor, care imita urletele lupilor.

Intr-unul din studiile dedicate fasangilor, profesorul Avram CRISTEA spune ca fasangii apar „urland si grohaind, de parca vin din fundul pamantului niste balauri”.

Fasangii isi incepeau jocul intotdeauna pe inserate. Dupa ce unul dintre ei suna prelung de cateva ori dintr-un fel de corn, cu care se aduna turma, coborau urland dintr-unul din locurile mai inalte din sat, pana in centru, unde in fata oamenilor adunati, executa un fel de dans extatic.

Un element important care asigura coeziunea cetei era sentimentul infratirii intregului grup, un fel de fratie de cruce, mai puternica decat fratia de sange, care ne aminteste de eroii ce mureau in lupte unul pentru celalalt ingrozindu-si dusmanii.

Fasangii par a fi preocupati în chip special de femei si de fete, dar ei ii bat pe umar pe toti cei participanti la obicei, iar oamenii ii bat pe umeri la randul lor. Acest gest poate avea semnificatia de a aduce sanatate, armonie, la fel ca si in cazul celor care sunt atinsi cu sorcova de anul nou calendaristic.

 

CITESTE MAI MULT >>>



 

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>