Povestea "Mos Ioan Roata si Unirea"

Pe la, 1857, pe cand se pregatea Unirea in Iasi, boierii moldoveni liberali, ca de-alde Costache Hurmuzachi, Mihai Kogalniceanu si altii, au gasit cu cale sa cheme la adunare si cativa tarani fruntasi, cite unul din fiecare judet, spre a lua si ei parte la facerea acestui maret si nobil act national.

 

 

 

 

Cum au ajuns taranii in Iasi, boierii au pus mina de la mina de i-au ferchezuit frumos si i-au imbracat la fel, cu cheburi albe si cusme noua, de se mirau taranii ce berechet i-a gasit. Apoi, se zice ca i-ar fi dat pe sama unuia dintre boieri sa le tie cuvant, ca sa-i faca a intelege scopul chemarii lor la Iasi.

-Oameni buni, stiti voi pentru ce ati fost chemati aici, intre noi? zise boierul cu blindete.

-Vom sti, cucoane, daca ni-ti spune, zise cu sfiala un taran mai batran, scarpinandu-se in cap.

-Apoi iaca ce, oameni buni, de sute de ani, doua tari surori, crestine si vecine, Moldova noastra si Valahia sau Tara Munteneasca, de care poate a-ti fi auzit vorbindu-se, se sfasie si se mananca intre dansele spre cumplita urgie si pieire a neamului romanesc. Tari surori si crestine, am zis, oameni buni, caci precum ne inchinam noi, moldovenii, asa se inchina si fratii nostri din Valahia. Statura, vorba, hrana, imbracamintea si toate obiceiurile cate le avem noi, le au intocmai si fratii nostri munteni. Tari megiese, am zis, oameni buni; caci numai parauasul Milcov, ce trece pe la Focsani, le desparte. sa-l secam dar din-tr-o sorbire si sa facem sfinta Unire, adica infratirea dorita de stramosii nostri, pe care ei n-au putut s-o faca in imprejurarile grele de atunci. Iata, oameni buni, ce treaba crestineasca si frumoasa avem de facut. Numai Dumnezeu sa ne ajute! inte-les-ati, va rog, oameni buni, pentru ce v-am chemat? Si daca aveti ceva de zis, sa nu va sfiiti: spuneti verde, moldoveneste, ca la niste frati ce va suntem. Ca de aceea ne-am adunat aici, ca sa ne luminam unii pe altii si Dumnezeu sa ne lumineze pe toti, cum a sti el mai bine!

Roata 01 resize-Intelegem, cucoane, asa a fi, raspunsera citiva tarani mai sfiosi, ca, da, daca nu ati sti dumneavoastra ce-i pe lume, noi taranimea de la coarnele plugului avem sa stim ce-i bine si ce-i rau?

-Ba eu drept sa va spun, cucoane, n-am inteles! cica zise cu indrazneala unul dintre tarani, anume Ion Roata. S-apoi chiar daca ne-am pricepe si noi la cate ceva, cine se mai uita in gura noastra? Vorba ceea, cucoane "Taranul cand merge, tropai este, si cand vorbeste, hodorogeste", sa ierte cinstita fata dumneavoastra. Eu socot ca treaba, asta se putea face si fara de noi, ca da, noi stim a invarti sapa, coasa si secera, dar dumneavoastra invartiti condeiul si, cand vreti, stiti a face din alb negru si din negru alb. Dumnezeu v-a daruit cu minte, ca sa ne povatuiti si pe noi prostimea.

-Ba nu, oameni buni, s-a trecut vremea aceea, pe cand numai boierii faceau totul in tara aceasta s-o storceau dupa plac. Astazi toti, de la vladica pana la opinca, trebuie sa luam parte la nevoile si la fericirea tarii. Munca si castig, datorii si drepturi, pentru toti deopotriva.

Le spuse boierul apoi despre originea romanilor, cum si de cine au fost ei adusi pe aceste locuri, despre suferintele lor si cum au ajuns a fi dezbinati si imprastiati prin alte tari. Le da el pilde cate si mai multe: cu smocul de nuiele, cu taurii invrajbiti si, in sfirsit, se sileste bietul crestin din rasputeri a-i face sa inteleaga care sunt roadele binefacatoare ale Unirii, aducindu-le aminte ca tot „pentru unirea tuturor" se roaga si sfanta biserica in toate zilele, mai bine de 1850 de ani.

-Ei, oameni buni, cred ca acum ati priceput!

-Priceput, cucoane, cat se poate de bine, raspunsera mai toti, Dumnezeu sa va ajute la cele bune!

-Ba eu tot nu, cucoane, raspunse mos Ion Roata.

-Dumnezeu sa ma ierte, mos Ioane, dar dumneata, cum vad, esti cam greu de cap; ia haidem in gradina sa va fac a intelege si mai bine. Mos Ioane, vezi colo in ograda la mine bolovanul cel mare?

-Il vedem, cucoane.

-Ia fa bine si ada-l ici langa mine, zise boierul, care sedea acum pe un jilt in mijlocul taranilor.

-S-avem iertare, cucoane, n-om pute, ca doar acolo-i greutate, nu saga.

-Ia cearca si vezi.

Roata 03 resizeMos Ion Roata se duce si vrea sa ridice bolovanul, dar nu poate.

-Ia du-te si dumneata mos Vasile, si dumneata bade Ilie si dumneata bade Pandelaehi.

In sfirsit se duc ei vreo 3-4 tarani, urnesc bolovanul din loc, il ridica pe umeri si-l aduc langa boier.

-Ei, oameni buni, vedeti? S-a dus mos Ion si n-a putut face treaba singur; dar cand v-ati mai dus citiva intr-ajutor, treaba s-a facut cu mare usurinta, greutatea n-a mai fost aceeasi. Povestea cintecului: Unde-i unul, nu-i putere La nevoi si la durere; Unde-s multi, puterea creste Si dusmanul nu sporeste. Asa-i si cu Unirea, oameni buni! Unirea face puterea, oameni buni. Ei, acum cred c-ati inteles si rasinteles?

-Ba eu, unul, sa iertati dumneavoastra, cucoane, inca tot n-am inteles, raspunde Mos Roata.

-Cum se face asta, mos Ioane? Mai bine ce v-am talmacit, si un copil putea sa inteleaga.

-Mai asa, cucoane, raspunsera ceilalti.

-Mos Ioane - zise acum boierul cam tulburat de multa oboseala - ia spune dumneata in legea dumitale, cum ai inteles, cum n-ai inteles, de cand se face atata vorba, sa auzim si noi!

-Da, cucoane, sa nu va fie cu suparare, dar de la vorba si pana la fapta este mare deosebire .. . dumneavoastra, ca fiecare boier, numai ne-ati poruncit sa aducem bolovanul, dar n-ati pus umarul impreuna cu noi la adus, cum ne spuneti dinioarea, ca de acum toti au sa ieie parte la sarcini, de la vladica pana la opinca. Bine ar fi, dac-ar fi asa, cucoane, caci la razboi inapoi si la pomana navala, parca nu prea vine la socoteala . Iar de la bolovanul dumneavoastra, am inteles asa: ca pana acum noi taranii am dus fiecare cate o piatra mai mare sau mai mica pe umere; insa acum suntem chemati a purta impreuna tot noi, opinca, o stanca pe umerele noastre. Sa dea domnul, cucoane, sa fie altfel, ca mie, unul, nu mi-a parea rau.

La aceste vorbe, ceilalti tarani au inceput a stringe din umere, a se uita unul la altul si a zice:

-Ia, poate ca si Roata al nostru sa aiba dreptate!

Iar boierul, luandu-i inainte cu glume, a inghitit galusca si a tacut.


 

Ion Creanga  

Obiceiuri, traditii, sarbatori

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

31-08-2023 Obiceiuri si traditii

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

26-10-2022 Obiceiuri si traditii

Marturiile de nunta, micile cadouri cu semnificatii uriase

Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

01-11-2020 Obiceiuri si traditii

Transhumanta carpatica inscrisa in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

31-07-2020 Obiceiuri si traditii

Saptamana Haferland - Cel mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania

Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

22-05-2019 Obiceiuri si traditii

Aflati totul despre obiceiul 'Impreunisul – Masurisul Oilor' in Parcul Etnografic Romulus Vuia

USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

18-06-2018 Obiceiuri si traditii

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a

In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

07-05-2018 Obiceiuri si traditii

Mii de oseni au participat la Sambra Oilor 2018

Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

10-09-2017 Obiceiuri si traditii

a III-a Sarbatoare a Carpatilor celebreaza traditiile ciobanilor valahi din spatiul carpatin

In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>

Obiceiul Lolelor din Agnita

26-01-2017 Obiceiuri si traditii

Obiceiul Lolelor din Agnita

Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>

Traditii la inceput de ianuarie

05-01-2017 Obiceiuri si traditii

Traditii la inceput de ianuarie

Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>

Traditia impodobirii bradului

16-12-2016 Obiceiuri si traditii

Traditia impodobirii bradului

Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>